Dikke schuld

Afgelopen zondag ging het programma Brandpunt over dikke kinderen en de verantwoordelijkheid hiervoor van ouders. Dit werd uitgezonden naar aanleiding van een onder toezichtstelling van een gezin met ernstig dikke kinderen. De ouders van deze kinderen slaagden er niet in hun kinderen te laten afvallen. De boodschap van de rechter was duidelijk: ouders zijn verantwoordelijk voor het ziekelijke overgewicht van hun kinderen. Je kind stelselmatig te veel en te vet voedsel geven is een vorm van mishandeling. Maar is het zo simpel?

 

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

15 reacties op “Dikke schuld”

  1. Ik had deze al gezien en ik ben het er dus wel echt mee eens!

  2. Aah die had ik toevallig gekeken en in de krant er ook al over gelezen.

    Ik vind het wel goed dat ze onder toezicht zijn gesteld. Want het is lichamelijk niet alleen slecht, maar psychisch ook als je (ernstig) overgewicht hebt.

    Helemaal eens dus met het besluit!

    Al snap ik wel dat – zoals ook in de uitzending wordt gezegd – het niet mogelijk is om dat bij alle problemen te doen, want dat is natuurlijk ook geen oplossing.

  3. ik vind het maar vreemd dat kinderen uit huis geplaatst worden als ze overgewicht hebbeen. soms kunnen der ouders er echt niets aan doen het si het kind dat meer wilt en de ouders willen hun kind gelukkige maken en geven het zonder te denken dat het kind dik kan worden maar uiteindlijk is het de keuze van het kind, toch?

    er zijn ook veel kinderen met ondergewicht wat ook niet gezond is, daar doe ze toch ook niets aan?

  4. @silke: als kinderen ondergewicht hebben omdat ze niet genoeg eten krijgen van hun ouders, worden ze ook geplaatst hoor…

    ik ben het er wel mee eens dat de ouders een belangrijke rol spelen. Ze moeten ook gewoon echt leren dat je een kind niet zomaar gelukkig maakt door toe te geven aan alle grillen. Ook grenzen stellen is een deel van de opvoeding!

  5. @ Silke, de keuze van het kind? Vind ik nogal makkelijk gesteld. Een kind neemt zijn ouders als voorbeeld. Een kind leert door te imiteren. Als de ouders het kind leren dat (te) veel voeding normaal is, dan leert het kind verkeerd. Ouders moeten grenzen stellen, daar leert een kind van. Als de ouders dit niet kunnen, dan moeten ze hulp vragen. Als de ouders het idee hebben de controle te verliezen, dan moeten ze hulp vragen.

    Als de ouders weigeren om op welke manier dan ook het kind te helpen afvallen, vind ik het niet meer dan normaal dat er ingegrepen wordt. Overgewicht heeft zowel fysieke als mentale gevolgen.

    Natuurlijk, uithuisplaatsing is ingrijpend en ik ben echt wel voorstander van het probleem zoveel mogelijk oplossen in het gezin. Echter, als dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, vind ik dat er in het belang van het kind gehandeld moet worden. Ik denk dat het in een situatie als in de uitzending beschreven wordt, beter is om een kind wel uit huis te plaatsen. Kinderen van hun ouders die weigeren hun kind te helpen minder te eten, gezonder te eten, meer te bewegen en af te vallen, of kinderen van hun ouders er om wat voor reden dan ook niet toe in staat zijn, zijn mijns inziens uiteindelijk beter af als ze elders opgroeien.

  6. Ik vind het wel heel erg ver gaan! En hiervoor een kind uit hui plaartsen gaat mij helemaal te ver! Intensieve begeleiding vind ik wel goed!

  7. Een uithuisplaatsing en onder toezichtstelling zijn 2 verschillende dingen. Het gaat er nu om dat kinderen die ernstig overgewicht hebben waarbij aangetoond kan worden dat dit veroorzaakt wordt door overmatig eten (en te weinig bewegen) onder toezicht gesteld worden, waarbij er een gezinsvoogd komt die bepaald dat kinderen naar een arts en dietist moeten, moeten sporten, enzovoort. Houden ouders zich niet aan de afspraak en blijven ze, dan moedwillig, hun kind ‘overvoeren,’ kan een rechter ingrijpen en zeggen dat de kinderen uit huis geplaats moeten worden.

  8. ik vind dit zooo goed!!! echt, hier geven ze die kinderen zo’n enorme kans op een beter leven mee!!

  9. heideheuvel bahhhh heb ik ook 6 maanden gezeten om me suikerziekte ondercontrole te krijgen ze wouden een diabetes groep beginnen en ik was het proef persoon ik normaal tussen hele andere soort mensen kreeg als 7 jarig meisje bij volwassenen alleen maar rijstenwafels want snoepjes en ranja hadden ze niet en ik had niet eens overgewicht ga er nooooit meer terug heen bah dan die artsen daar weirdo’s

  10. Als mensen met ernstig ondergewicht het thuis niet redden moeten se ook naar de kliniek gedwongen, dus wel zo goed dat dat ook voor ernstig overgewicht kan

  11. Ik ben het hier wel erg mee eens.
    Mijn neefje van 11 weegt net zo veel als mijn moeder van 49.. Dat klopt toch niet?
    Hij is veel te zwaar maar niemand doet er wat aan.

    Zijn oma zegt meestal; Wil je wat lekkers? Een croissantje of een saucijzen broodje?
    Als hij mag kiezen in de supermarkt voor iets lekkers, dan kiest hij magnums, of tompoezen. En geregeld gaan zij naar de mc. donalds.

    Dit gaat toch te ver? Mijn tante (zijn oma) heeft ook wel toegegeven dat het puur liefde is wat ze geeft maar toch. Hoe ver kan dit gaan?

    En nu ze er achter zijn gekomen dat hij te dik is, (en niet 10cm te klein is zoals ze eerder dachten) doen ze er niet zo veel mee. Af en toe een dieetpoging, maar hij wil het niet. Hij vind zichzelf niet te dik, en als hij niet mee kan komen met voetbal, ach dan rust hij toch eventjes? Hij ziet het zelf absoluut niet in..

    nouja, om het dus even kort te sluiten, ik ben het er dus heel erg mee eens, want ik vind extreem overgewicht ook kindermishandeling..

  12. Er moet misschien wel wat aan gedaan worden, maar om het dan meteen ‘mishandeling’ te noemen. Dat vind ik iets te ver gaan. Verder vind ik het wel een goed idee.

  13. Ben het uiteraard mee eens dat het heel erg is en dat er wat aan gedaan moet worden maar uit huis plaatsen?
    Hoe zit het met moeders die roken tijdens zwangerschap? Met ouders die in het bijzijn van hun kinderen roken. Kinderen die op jonge leeftijd alcohol mogen drinken.

  14. wat moet je ook..

    Kinderen die veel eten is mishandeling

    Niet eten ook

    Normaal eten kunnen ze ook dik worden

  15. Vind het wel dubbel, als er bijvoorbeeld pubers die veels te dik zijn..
    Soms kun je er als ouders dan echt niets aan doen. Als die kinderen van hun eigen geld (wat ze zelf verdienen) eten kopen tijdens bijvoorbeeld school of zo..
    Dan kunnen ze er net zo weinig aan doen als aan pubers met anorexia, en die worden toch ook niet uit huis geplaatst.

    Maar als het om hele jonge kinderen gaat die het eten van hun ouders krijgen, vind ik het wat anders, als er echt iets aan gedaan kan worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *