Bij het woord depressief denk je misschien aan mensen die de hele dag in bed liggen, alles zwartzien en niets anders willen dan dood zijn. Dat is inderdaad een depressie, maar ook als je nog niet zóoo ver bent, kan het tóch zijn dat je depressief bent!
Depressief ben je niet van de ene op de andere dag; het sluipt er langzaam in. Vaak heb je het in het begin niet eens door, en herken je je eigen klachten niet als depressie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ineens veel sneller moe bent, en het je meer moeite kost om dingen te ondernemen. Je merkt dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt om met een vriendin af te spreken, de stad in te gaan of iets anders te gaan doen.
Je merkt dat je steeds minder plezier hebt in dingen die je doet, ook al vond je die dingen vroeger altijd leuk.
De dingen om je heen kunnen je allemaal niet zo veel meer schelen, en alles gaat een beetje langs je heen. Je gaat tegen steeds meer dingen opzien; alles lijkt te veel gedoe of toch niet nodig. Je moet je overal toe zetten, al gaat het maar om iets simpels als je tanden poetsen of een boodschap halen. Soms verslons je ook een beetje; want waarom iets aan je haar doen als je het ook gewoon kunt laten hangen…?
Je ziet alles somberder in en denkt dat het je allemaal toch niet zal lukken. Dus dan kun je er maar beter niet eens mee beginnen…
Het kan ook zijn dat je je erg afgevlakt voelt. Vaak kun je met je verstand nog wel bedenken dat je blij hoort te zijn, maar op één of andere manier schijn je dat nergens in je lichaam te kunnen voelen. Zelfs negatieve emoties voel je op een gegeven moment niet meer.
Soms kun je jezelf ook minder goed kan concentreren, of er minder goed bij bent met je hoofd. Een ander symptoom kan zijn dat je veel minder kan hebben, en vaak geprikkeld reageert. Je huisgenoten hoeven maar dít zeggen of ze krijgen de wind van voren… Ook heb je minder geduld, en kun je er slecht tegen als dingen je niet (meteen) lukken.
Dysthyme stoornis
Deze ‘milde’ vorm van depressie, het officieel een dysthyme stoornis. Deze is minder heftig dan een ernstige depressie, maar duurt helaas wel een stuk langer.
Wat te doen?
Als je depressief bent, is belangrijk om toch zoveel mogelijk dingen te blijven doen. Dat klinkt tegenstrijdig, want je hebt nou juist nergens meer zin in… Maar als je de hele dag thuis blijft zitten, zul je je alleen maar somberder en nuttelozer gaan voelen.
Het is ook belangrijk om een goede dagstructuur aan te houden. School of werk zijn hier natuurlijk heel geschikt voor, maar als je erg depressief bent, is dat vaak niet vol te houden. Dan is het aan te raden om toch voor structuur te zorgen, door bvb. de wekker op tijd te zetten (en dus niet om 2 uur ‘s middags uit je bed te komen) vast dingen in te plannen als een cursus of vrijwilligerswerk.
Eetstoornis
Het is vaak lastig om een depressie vast te stellen bij meiden die ook een eetstoornis hebben. Want vermoeid zijn en nergens meer zin in hebben, kan natuurlijk ook komen door slecht eten 😉 De klachten gaan dan meestal weer vanzelf over als je beter gaat eten en op gewicht komt. Maar soms kan het ook andersom zijn; dat je eerst al depressief bent, en daardoor een eetstoornis ontwikkelt. Dat is dus een ingewikkeld kip-en-ei-gedoe.
Behandeling
Voor depressie zijn veel behandelmogelijkheden. Vaak worden medicijnen (anti-depressiva) voorgeschreven. Deze kunnen helpen om je stemming wat beter te maken. Maar alleen pillen is eigenlijk nooit genoeg; vaak is er ook therapie nodig om te bekijken waar de depressie vandaan komt, en wat je moet doen om het op te lossen. De medicatie kan je daarbij nét een extra zetje geven om dingen weer aan te gaan pakken.
Lees meer over antidepressiva
Geef een reactie