Boulimia of onschuldig experimenteren?

Een recent onderzoek onder Taiwanese kinderen toont schokkende cijfers: van de 16.000 ondervraagden zegt 15% van de 13 tot 15 jarigen en 16% van de 10 tot 12 jarigen dat ze het afgelopen jaar hebben geprobeerd over te geven met als doel gewicht te verliezen. Opvallend is dat het hier zelfs gaat om een hoger percentage jongens dan meisjes!

Dit gedrag kwam daarnaast vaker voor bij kinderen die er over het algemeen ook meer ongezonde eetgewoontes op nahouden. Bijvoorbeeld: meer dan 20% van diegenen die aangaven geprobeerd te hebben over te geven om gewicht te verliezen, gaven ook toe dagelijks gefrituurd voedsel te eten. Ook gaf 18% toe dat ze meer dan 2 uur per dag achter de computer zaten. ###

“Het onderzoek laat zien dat zelf opgewekt braken meer voorkomt bij pubers die een wat passieve levensstijl hebben, die weinig slapen en ongezond eten” zegt Dr. Yiing Mei Liou, onderzoeksleider.

Het onderzoek heeft de nodige media-aandacht gekregen en doet de vraag opwekken of de eetstoornis Boulimia Nervosa aan het toenemen is onder jongeren.

“Allereerst moeten we onderscheid maken tussen zelfopgewekt braken en Boulimia Nervosa. Het is nu hetzelfde als vragen aan een kind of ze wel eens marijuana heeft gebruikt vs of ze een drugsprobleem heeft. Het is een totaal verschillende diagnose.” aldus Terry Schwartz, behandeldirecteur van de University of California San Diego’s School of Medicine.

De diagnostische criteria voor Boulimia stellen de vraag of iemand de afgelopen periode “last heeft gehad van” eetbuien opgevolgd door zelfopgewekt braken minstens twee maal per week gedurende drie of meer maanden. Diegenen die geen boulimia hebben, kunnen wel experimenteren met zelfopgewekt braken.

Volgens een onderzoek uit 2009 zegt 4% van de tieners in Amerika zelfopgewekt te hebben gebraakt of laxeermiddellen te hebben geslikt in de afgelopen 30 dagen.

“De meeste mensen die aan een eetstoornis lijden voldoen niet aan alle criteria voor Boulimia of Anorexia. Onze neiging om ziekten te onderzoeken die we hebben gediagnosticeerd levert een gat op tussen de problemen die mensen hebben en de problemen die we kennen.”
Zegt Dr. Pamela Keel, Florida State University

“Welk van dit gedrag in jonge kinderen voorspelt een groter risico op het verkrijgen van een formele gediagnostiseerde eetstoornis in de toekomst?” Dat weten we niet, maar het maakt wel duidelijk dat we hierop extra alert moeten zijn.

Natuurlijk is het vreemd om aan een 6-jarige te vragen of ze wel eens aan de lijn doet, wat haar eetgewoontes zijn en of ze wel eens heeft overgegeven. Maar toch laat dit onderzoek zien dat het wel belangrijk is om dit te vragen als ouder als hij/ zij bepaald zorgwekkend gedrag opmerkt zoals:

  • Gewichtsverlies
  • Regelmatig naar de badkamer/ het toilet verdwijnen
  • Niet met de rest van het gezin meeeten
  • Grote hoeveelheden voedsel eten, maar niet aankomen in gewicht.
Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

2 reacties op “Boulimia of onschuldig experimenteren?”

  1. bij de onderste gedragingen of opvallende dingen kunnen ook de volgende dingen horen:
    – (zichtbare) gewichtsschommelingen
    – voedsel (voornamelijk koek, chips, snoep, etc) dat ‘zomaar’ uit de huiskastjes verdwijnt
    – hamsteren of verstoppen van eten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *