Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat 10 procent van de vrouwen tussen 10 tot 30 jaar lijden aan een eetstoornis. Volgens Belgische cijfers overlijden er ongeveer 150 meisjes per jaar aan de gevolgen van een eetstoornis. Voor hen kwam hulp te laat. Net als voor de 15-jarige Chloë.
Chloë leed aan Anorexia. Ze stond op negen wachtlijsten, maar geen instelling had op tijd een plek voor haar vrij. Vorig jaar overleed de 15-jarige leeftijd Chloë aan de gevolgen van haar eetstoornis. Ze was zo vermagerd dat ze op een gegeven moment zelfs haar zicht kwijt was. Haar huisarts belde druk rond voor een behandeling maar de wachttijden zouden ongeveer 6 maanden zijn. Maar Chloë kon geen 6 maanden meer wachten. Chloë had al bloedtesten gehad en de uitslag wees er ook op dat het niet goed zat.
Maar er was geen bed vrij voor Chloë. Ze moesten maar een week later terugbellen. ‘’De zaterdagavond die erop volgde, ging Chloë om 22 uur naar bed. ‘Laat me morgen uitslapen’, zei ze. Ik zei: ‘Dat is goed, dan zal ik pompoen maken.’ Ze riep nog ‘slaap zacht mama’. Maar ze werd nooit meer wakker.” Chloë overleed aan een hartstilstand in haar slaap. Ze had een veel te laag kaliumgehalte in haar bloed.
foto: nieuwsblad.be
‘Als er voldoende bedden voor jonge meisjes met een eetstoornis waren geweest, had onze dochter nog geleefd’, aldus de ouders van Chloë, Linda en Johnny. Twee Maanden nadat Chloë was overleden kregen de ouders een telefoonje van een hulpverlener. Er was een plek vrij… ‘We moesten toen zeggen dat het te laat was’.
Voor Chloë kwam de hulp te laat. Maar dit mag niet nog een keer gebeuren. Er werd een actiegroep opgestart genaamd BAAN Chloë, Betere Aanpak Anorexia Nervosa. Door middel van deze actiegroep willen de ouders, familie en vrienden van Chloë ervoor zorgen dat niemand hetzelfde zal overkomen als Chloë. BAAN Chloë strijd voor onder andere meer bedden, kortere wachtlijsten en betere communicatie tussen hulpverleners. Maar ze willen er ook voor zorgen dat de overheid meer opkomt voor de kosten van een opname. (dit is in Belgie minder goed geregeld als in NL)
Walter Vandereycken, hoogleraar psychiatrie van de KU Leuven, is van mening dat de cijfers een beetje overdreven zijn. Over het aantal die overlijden aan een eetstoornis heeft hij zijn twijfels: ‘’We weten het niet zeker, omdat niet altijd anorexia als doodsoorzaak wordt opgegeven.’ Hij is er mee eens dat er nog wachtlijsten zijn, maar volgens hem zijn die al een stuk korter in vergelijking met een paar jaren geleden.
Klik hier voor meer informatie over BAAN Chloë.
Bron: Nieuwsblad.be
Geef een reactie