Obsessief met eten bezig zijn, aan niets anders kunnen denken. Veel te veel eten of juist helemaal niet: wie zich hierin herkent, heeft te maken met een eetstoornis.
Een handicap die het dagelijks leven volledig ontwricht. Is het besef doorgebroken dat op eigen kracht de problemen niet te overwinnen zijn, dan staan gelukkig de hulptroepen klaar. Met Amarum neemt GGNet (regionale organisatie voor geestelijke gezondheidszorg) al sinds 1993 landelijk het voortouw op dit gebied. Amarum heeft een vestiging in Zutphen en Nijmegen. Naast dit professionele aanbod is in Zutphen ook gevestigd de zelfhulporganisatie ZieZo.
Beide instellingen hebben een flink aantal jaren naast elkaar samengewerkt. Die samenwerking is nu dusdanig geïntensiveerd, dat medewerkers van Amarum en Ziezo in bepaalde projecten naast elkaar opereren.
José Geertsema, directeur van ZieZo benadrukt dat de situatie voor mensen die voor hulp aankloppen duidelijk is veranderd. “Eerder kozen ze voor behandeling bij Amarum of voor zelfhulp bij ons. Komen mensen nu bij ons binnen dan verwijzen wij meteen ook naar Amarum en daar doen ze precies hetzelfde. Bij de voordeur hebben we zo al een gezamenlijk gezicht. Zo vloeit het aanbod in elkaar over. Dat is veel beter, want hoe je het ook wendt of keert: een eetstoornis is een ernstige ziekte.”
Typerend voor mensen met een eetstoornis is echter, dat ze de problematiek zelf vaak niet willen onderkennen. Komen ze toch zover, dat ze de drempel naar Ziezo overwinnen, dan zijn de medewerkers daar een schakel naar de hulpverlening.
Geertsema: “Bij ZieZo krijgen mensen een stuk erkenning en we geven inzicht in de eetstoornis. Dat is echt essentieel, want pas als dat doorbreekt raakt iemand gemotiveerd voor behandeling.”
Karen de Bont, integraal manager van GGNet is blij met de directe relatie met ZieZo. “Wij zijn verbonden en gescheiden tegelijk. Wij versterken elkaar. Mensen die heel clean denken dat ze na twintig behandelingen bij ons klaar zijn, hebben het mis. ZieZo is een prachtige aanvulling, Soms zijn cliënten ook zo behandelingsmoe. willen ze maar een ding: als mens worden gezien.”
Direct voorbeeld van de samenwerking is de deelname van een Amarum-medewerker aan praktijkoefeningen, zoals boodschappen doen, koken en eten. Datzelfde geldt voor trainingsweken van ZieZo. Soms spelen er heftige processen in de groep. Een aanwezige sociotherapeut hoeft niet altijd direct in te springen, de observaties kunnen wel sturend zijn voor de lopende behandelingen. Anorexia, boulimea, Bed (binge eating disorder): eetstoornissen zijn er in vele varianten.
Geertsema en De Bont ervaren beiden dat de doelgroep, die vooral uit vrouwen bestaat, redelijk goed wordt bereikt. Die groep breidt zich echter nog voortdurend uit. Zo komen bij Amarum steeds meer meisjes van tien jaar binnen.
Bron: De stentor.nl
Geef een reactie