Vloggen over eetstoornissen voor Proud2Bme

 

Al een aantal jaar publiceren wij iedere dinsdag een nieuwe video op ons YouTube kanaal. We laten je zien wat we eten op een dag, testen verschillende nieuwe producten, nemen je een dagje mee op de redactie of vertellen je meer over ons persoonlijke leven en over eetstoornissen. Dat is allemaal prima, maar eigenlijk zouden we het wel heel waardevol vinden om meer te kunnen laten zien van het gevecht dat iemand levert die lijdt aan een eetstoornis of andere psychische problemen. We willen JOU daarom graag uitnodigen om onderdeel uit te gaan maken van ons YouTube kanaal. Dit kan door een week te vloggen over jouw leven met een eetstoornis of andere problematiek.

Hoe ziet een week van iemand die lijdt aan anorexia, boulimia, eetbuistoornis, een depressie, angststoornis of persoonlijkheidsstoornis eruit? Waar loop je gedurende zo'n week tegenaan? Wat heb je voor hulp en hoe ervaar je deze hulp? Hoe gaat jouw omgeving met je om en wat vind je belangrijk dat andere mensen weten over jouw problematiek? Dit en meer kan je allemaal laten zien in een weekvlog.

camera video vlog meisje

We vinden het belangrijk dat de taboe rondom psychische problemen steeds meer wordt doorbroken en daaraan kan jij op deze manier een steentje bijdragen. We bieden op Proud2Bme graag ruimte aan jouw weekvlog. Een weekvlog is een video van gemiddeld 10 minuten lang waarin je iedere dag in een paar minuten laat zien hoe jouw leven met psychische problemen eruit ziet.

Hoe kan je meedoen? Stuur een mail naar redactie@proud2Bme.nl met daarin wat jij graag zou willen laten zien in een weekvlog. Het is wel belangrijk dat je minimaal 18 jaar bent. We horen graag van je!

Fotografie: Balladist

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Paula - Dinsdag 11 oktober 2016 19:04
Supergoed! Ben heel benieuwd!
fightingtolivegirl - Dinsdag 11 oktober 2016 19:05
Ergens zou ik wel mee willen doen, maar ik ben bang dat ik herkend zal worden. Ik vind het verders wel een goed initiatief!
nynesxx - Dinsdag 11 oktober 2016 19:10
Mooi idee! Maar ik hoop wel op echt nieuwe dingen. Ik ben bang dat magere anorecten zich op gaan geven uit stiekeme trots en er dan later spijt van krijgen als ze er niet meer trots op zijn. Alsjeblieft... dat magere huilende meisje achter een bord eten kennen we nu wel en is ontzettend triggerend. Maar wel mooi om eens te zien hoe het er aan toe gaat bij iemand die niet zo is.
4 leaf clover - Dinsdag 11 oktober 2016 19:15
Ik ben al bezig met vloggen (ook al staat het op een zeer laag pitje) maar zou het best wel willen wagen voor jullie!!
xxJustMexx - Dinsdag 11 oktober 2016 19:24
Minimaal 18 jaar.. hmm, kan ik mij over 3.5 week inschrijven? Nee, als jullie over een jaar dezelfde vraag hebben dan stel ik mij ter kandidaat.
Laura BE - Dinsdag 11 oktober 2016 19:55
Prachtig initiatief om het taboe rond eetstoornissen en psychische problemen te doorbreken! Hopelijk worden het vlogs die de realiteit weerspiegelen en geen 'clichés' die eerder triggeren dan helpen. Ben benieuwd!
Nijntje475 - Dinsdag 11 oktober 2016 19:56
Het lijkt me wel gaaf dat te doen,allesn vind ik het fijner als het eerst in vorm van een plog mag. Ik vind de stap de stap om te vloggen nog erg heftig.
Mag het ook eem plog zijn??
Nijntje475 - Dinsdag 11 oktober 2016 19:56
Het lijkt me wel gaaf dat te doen,allesn vind ik het fijner als het eerst in vorm van een plog mag. Ik vind de stap de stap om te vloggen nog erg heftig.
Mag het ook eem plog zijn??
ABoevje - Dinsdag 11 oktober 2016 19:57
Wat een leuk idee ik ga erover na denken
healingbubble - Dinsdag 11 oktober 2016 20:04
Wat een ontzettend goed idee! Ik ben jammer genoeg nog niet klaar om er echt over te kunnen praten voor de camera.
healingbubble - Dinsdag 11 oktober 2016 20:04
Oh wacht ik ben niet eens 18.
sweetdreamss - Dinsdag 11 oktober 2016 20:34
Jammer dat ik pas over 2 maanden 18 word!
Pien_x - Dinsdag 11 oktober 2016 21:09
Onwijs goed idee! Ik wil Alleen Niet herkend worden.. anders had Ik het sowieso gedaan!
anoniempie - Dinsdag 11 oktober 2016 21:35
wat een goed idee!
Ik heb zelf een angststoornis en ik merk dat niemand het echt begrijpt of weet hoe voor mij zo'n dag er dan vaak uitziet.
Ik zou het alleen nog niet durven om zoveel bekijks te krijgen, maar het zou al heel fijn zijn om iemands leven te zien die ook in de ban is met een psychisch probleem.
G. - Dinsdag 11 oktober 2016 22:12
Hhmhm, Weet je? Voor mij - maar dat geldt dus voor mij = niet iedereen & bepaalde "doelgroep" waar ik in zit (zijn er nog veel meer die je mogelijk wilt bereiken) Enfin: voor mij werkt juist het positieve: het zien van /lezen over mensen die of hersteld zijn van iets of daar "bijna zijn".

Daarmee wil ik niet zeggen: verberg alle psychische problemen.. juist mega goed die aandacht daarvoor!

Maar.. aandacht voor negativiteit kan ook negativiteit vertsterken.
maartje - Dinsdag 11 oktober 2016 22:17
jammer dat ik geen 18 ben :(.
Evie - Dinsdag 11 oktober 2016 22:28
Ah jammer, ben te jong
Mxxx - Dinsdag 11 oktober 2016 22:37
Ik zou er niet mee willen worden geassocieerd.. voor je dit doet zou ik wel nadenken over de mogelijke gevolgen.. je profileert jezelf toch op een bepaalde manier die wellicht niet altijd even gunstig is voor bijvoorbeeld toekomstige solliciatiegesprekken..
Laura V - Dinsdag 11 oktober 2016 23:06
Ik merk ook na al die jaren dat vlogs van meisjes die juist genezen zijn me veel inspireren en helpen om te genezen en te vechten. Niet helemaal overtuigd dus over het feit dat dit de juiste 'impact' gaat hebben bij jullie lezers......
Roos_ - Dinsdag 11 oktober 2016 23:20
Wat een leuk en goed idee!!
eway - Woensdag 12 oktober 2016 09:19
Ik vind dit een supergoed iniatief! Zoveel mensen in de wereld om me heen hebben geen idee wat een eetsoornis allemaal te weeg brengt. Ik had dit ook graag willen laten zien, maar ik ben gelukkig al zo goed als herstelt!
Ik weet niet of dit ook is wat jullie zoeken ;) Toch zou ik graag op een manier wat voor jullie kunnen bijdragen.
x - Woensdag 12 oktober 2016 10:43
Ik zou er denk ik niet naar kijken omdat ik denk dat het me erg zou triggeren.
Maar als het vlogs zijn van meisjes of jongens die hersteld zijn zou ik er wel naar kijken. Dus misschien is dat een beter idee.
Simone - Woensdag 12 oktober 2016 11:04
Wauw, wat een super idee, ik zou best heel graag mee willen doen maar ben bang dat ik niet durf!
LittleMonkey ♡ - Woensdag 12 oktober 2016 12:08
Ik ben 14 maar ik zou dit zo graag willen doen!
healthy happy plant based - Woensdag 12 oktober 2016 14:02
Ik wil het graag doen, maar niemand in mijn omgeving weet dat ik zo obsessief met eten bezig ben / was dus ik ben bang dat iemand mij herkent. Verder zit ik niet zo diep meer in de eetstoornis en is het momenteel vooral oppervlakkig en de kleine dingen waar ik tegenaan loop. Op sommige dagen is het lastiger dan andere dagen. Ik denk dat jullie op zoek zijn naar iemand waarbij het wat ernstiger is. Leuk idee!
... - Woensdag 12 oktober 2016 14:21
Misschien een beter idee om vlogs te gaan plagen van mensen die genezen zijn en die hun leven met es vergelijken met hun leven zonder es? De mensen die jullie kanaal bekijken doen dat waarschijnlijk omdat jullie goed advies geven tegen hun es en jullie niet triggerend overkomen. Best jammer als jullie dan filmpjes zouden plaats van mensen die laten zien hoe weinig ze wel niet op een dag eten.
liza - Woensdag 12 oktober 2016 14:23
Onwijs goed!!

En dan vooral ook NAO of boulimia of orthorexia of wel anorexia; maar dan ook aandacht op het feit dat het NIET om eten draait, dat dat enkel copy mechanisme is.

Iemand vol in beeld op Youtube met een perfect gewicht, wie de kijker gewoon 3/4 boterhammen ziet eten bij de lunch en dan 2 middagtussendoortjes heeft; die kijker kijkt raar op. Is dit een eetstoornis? Is dit anorexia? Dat meisje is op gewicht en eet nog meer als ik!?!?!?

Mensen wakker schudden, dus vlogs niet enkel gericht naar lotgenoten/lezers van proud2bme hier. Maar laat t maar eens viral gaan naar mensen die 0 kaas hebben gegeten van eetstoornissen, naasten, scholen, maar ook huisartsen, artsen, de wereld van hulpverlening.

Want taboe is 1 ding, maar kennis in het algemeen, is een 2e.

Zou veel slachtoffers besparen.. Heel veel slachtoffers. (Zij die een es hebben, zij die naasten zijn en zij die een es hadden maar de strijd verloren)
Manel - Woensdag 12 oktober 2016 14:53
Ik heb een mail gestuurd! Lijkt mij ontzettend gaaf om dit te doen!

Zelf met inmiddels al 12 jaar een eetstoornis (NAO), gezond gewicht en hard bezig mijn leven weer op orde te krijgen. Het terugkomen in de maatschappij, het aan mensen uitleggen dat nu met een gezond gewicht echt niet alle problemen opeens weg zijn, en het combineren van therapie met een voltijd studie, hoe dit voor mij is etc. lijkt mij alleen maar mooi om te delen. Om herkenning te creeën, maar ook voor de buitenwereld om te laten zien dat wanneer je er nog zo gezond uitziet, het lijkt alsof je alles zo goed voor elkaar hebt, er nog steeds een hele hoop onzekerheden kunnen zijn, en dat herstellen met ups en downs gaat.

Ik ben benieuwd, en vind het een heel tof en mooi idee!
Annet Hoving - Woensdag 12 oktober 2016 19:06
Toevallig via via bij deze blog gekomen en lees nu alle reacties, wil daar wel graag op ingaan.

Zelf ben ik al een paar jaar genezen van mijn eetstoornis, heb ook een keer een blog geschreven met mijn verhaal.

Ik snap vele meiden wel vanuit de gedachtegang dat ze het niet zien zitten om een vlog te zien van iemand met een eetstoornis. Immers komt iedereen hier met het idee om even 'uit het eestoornis leventje' gehaald te kunnen worden door middel van motiverende blogs, story of hopes etc.
Puntje daarbij vind ik zelf dat het juist een goed idee is om iemand met een eetstoornis zijn/haar leven te laten filmen, juist om daar aandacht voor te vragen. Maar het is inderdaad de vraag: is dit dan de geschikte plaats om juist iemand met een eetstoornis een weekvlog te laten maken hier te posten?!
Ik heb er geen eenduidig antwoord op, maar ik begrijp de twijfel die ontstaat wel degelijk.

Daarentegen blijken, zoals de reacties aangeven, en zoals ik dat zelf ook zie, de vlogs/filmpjes van de redactie ontzettend motiverend (het is luchtig, eetstoornisvrij, vrolijk etc.). En dat maakt dat vele me het idee komen om iemand die genezen is te laten vloggen, om juist dat aspect van genezing naar voren te laten komen. Persoonlijk vind ik dat een mooie gedachte, en ben ik het er mee eens dat dit zeker kan bijdragen aan de motivatie van de bezoekers.
Zelf zou ik het bijvoorbeeld ontzettend leuk vinden om weekvlogs te maken, om te laten zien hoe mijn leven nu is in vergelijking met jaren terug.

Team Proud2Bme - Woensdag 12 oktober 2016 19:13
Hi Annet & andere mensen die genezen zijn van hun problematiek,
ook jullie zijn van harte welkom om te mailen. We denken graag mee over hoe een dergelijke weekvlog vorm en waarde te geven voor de bezoekers van Proud2Bme.
funkymeesje - Donderdag 13 oktober 2016 07:01
Hey ik vind dit echt een super goed idee! Zo kunnen andere mensen eens zien hoe het is om een eetstoornis of ander probleem te hebben met eten. Ik ben helaas pas over 1 jaar 18. Mijn vraag is of dit nog terug komt en jullie meerdere laten vlaggen?
Rain - Donderdag 13 oktober 2016 09:56
Ik zou dit echt superieur vinden! Alleen durf ik echt niet met mijn hoofd voor een camera te gaan staan, vandaar ook dat ik al wel een blog bijhoud over het leven met een langdurige eetstoornis. Filmen vind ik niet eng ofzo maar ik heb het hoofd er niet voor, ben echt lelijk op beeld. Maar supergoed initiatief! Een eetstoornis heeft echt werkelijkwaar op alles invloed, en niet alleen het eten, maar ook de slopende lichamelijke gevolgen.
Rain - Donderdag 13 oktober 2016 09:57
Hoo, ik wou superleuk zeggen ipv superieur
priscillaaaaax - Donderdag 13 oktober 2016 10:50
ik zou ook wel graag mee willen doen, maar ik ben (zo goed als) van mijn eetstoornis af, maar loop nog wel vaak tegen dingen aan, heb nog therapie en heb t af en toe nog moeilijk.
Kim - Donderdag 13 oktober 2016 13:14
Nouska, je lijkt met elke vlog meer te stralen! =D
Sun - Donderdag 13 oktober 2016 18:37
Maar hoe bepalen jullie dan wie mag gaan vloggen, zitten er geen eisen aan zoals een minimaal gezond gewicht of niet heel je lichaam laten zien (bijvoorbeeld niet je outfit van die dag filmen) en je eten filmen? Kan mij voorstellen dat het triggerend is voor anderen als de vloggers nog ondergewicht hebben of heel weinig eten.
Roos01 - Vrijdag 14 oktober 2016 21:32
Ik zou wel willen maar durf dit niet omdat niemand van mij weet, dat ik een eetstoornis heb.. maar wel echt een goed plan :)
carlijn - Dinsdag 18 oktober 2016 16:18
Ik zou het wel graag willen doen.
Mag je ook een weekje vloggen als je beter bent maar toch soms nog wel tegen dingetjes aanloopt en uitlegt hoe je daarmee omgaat? Ik ben namelijk niet meer echt in therapie( ik volg wel een groep bij de Ursula) , zit al op gewicht en eet normaal. maar ik loop toch nog tegen dingetjes als prestatie drang en het leven oppakken na herstel aan ,zou het leuk zijn als ik daarover vlog?
Team Proud2Bme - Dinsdag 18 oktober 2016 16:20
Hi Carlijn, zeker, mail ons gerust even.
Anoniempje - Maandag 24 oktober 2016 16:43
Is dit ook een optie voor mensen uit België ?
Deniz - Maandag 24 oktober 2016 18:11
Ja, dan kun je eens zien wat voor hel het is voor mensen met een eetprobleem, maar dat wordt dan vast weer onderuit gepraat of de draak mee gestoken door mensen die dat weer menen te moeten doen.
Team Proud2Bme - Maandag 24 oktober 2016 23:05
@anoniempje!
Ja zeker, mail ons even wat jouw idee is!
Floortje - Dinsdag 25 oktober 2016 13:07
ik zou het wel willen maar ik zou het fijn vinden om eerst een keer een voorbeeld van iemand anders te zien. Want ik weet niet precies hoe ik dat zou moeten doen.