Look Up: 422 vrienden en toch eenzaam

 

Deze video over social media in ons leven kwam ik vandaag meerdere malen tegen op Facebook en werd me toegezonden door een Proud bezoekster. Het is een hele waardevolle en tegelijktertijd pijnlijke boodschap die in de video wordt verkondigd. Het is zeker iets om over na te denken. De video begint met de 422 vrienden die de verteller en tevens regisseur, Gary Turk, heeft. Hij vermeldt tegelijkertijd ook dat hij heel eenzaam is. De invloed van de moderne technologie, social media en het internet zijn vandaag de dag enorm. Ze brengen je in contact met duizenden mensen over de hele wereld, maar kunnen je tegelijkertijd eenzamer dan ooit maken.

Ik ben benieuwd naar wat jullie van deze video vinden en hoe dit bij jullie speelt. Zorgt social media en internet bij jou voor meer contact en vrienden of juist voor minder contact en meer eenzaamheid? Laat gerust je reactie achter.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor* - Zondag 4 mei 2014 17:04
Oké, ik snap het idee en met een groot deel ben ik het ook eens,
Maar wat ik ook merk is dat social media mij juist closer maakt met bepaalde mensen. Vriendinnen die in een andere stad studeren, spreek je doordeweeks via de app/facebook messenger/skype en wanneer we tijd hebben, in het echt.

Ik ben het eens met het feit dat kinderen tegenwoordig veel te veel met technologie opgroeien en ik vind het belachelijk dat 8-jarigen hun mobiel hebben, een ipad en en een eigen laptop, maar op bepaalde punten wordt het wel heel erg gegeneraliseerd vind ik...
Liadan - Zondag 4 mei 2014 17:16
Sinds ik geen facebook meer heb, merk ik wel dat mijn contacten met mensen verbeteren. Ik denk omdat ik meer moeite moet doen voor contact. In plaats van iemand via facebook te feliciteren bel ik nu. En het is leuk als mensen gewoon vragen of je op een feestje komt, en niet dat je tegelijk met 200 anderen wordt 'uitgenodigd'.

Ik ben niet tegen facebook, zolang het een aanvulling is. Maar veel mensen gebruiken facebook als vervanging voor echt contact. Als je daar geen moeite mee hebt, prima natuurlijk. Maar ik wordt er zelf wel onzeker van, en haal meer voldoening uit echt contact.
Ik ben helaas ook wel contacten verloren sinds ik van facebook weg ben.
anoniem - Zondag 4 mei 2014 17:38
Social media kan een mooie aanvulling zijn op je sociale leven door contact onderhouden mogelijk te maken als je inderdaad verder weg woont, maar het staat tegenwoordig meer in de weg dan dat het helpt. Mensen zijn zo bang geworden om te communiceren in het echt, om fouten te maken, om een mens te zijn dat ze bij de eerste seconde stilte al naar hun telefoons moeten grijpen. Iemand die op bezoek komt die ik lang niet had gezien en die lang had gereisd om mij te zien moest eerst tien minuten z'n telefoon checken, letterlijk zeggend tegen mij: moet eerst even kijken wat ik heb gemist. Kom op zeg. Waar zijn we mee bezig met z'n allen?
anoniem - Zondag 4 mei 2014 17:39
@Liadan Ik heb precies dezelfde ervaring als jij, ook met facebook gestopt en ik ben er echt een blijer mens van geworden. En je komt er ook gelijk achter wie je echt waarderen voor wie je bent en voor wie je alleen maar een like op een pagina bent.
H - Zondag 4 mei 2014 18:10
Wat een gezever. Alles wordt precies dik aangedrukt en gedramatiseerd. Krijg er de (nare) kippenvel van. Verder ben ik het met de meeste mensen boven mij ^ eens. Zolang facebook een verlengstuk is, is er niks aan 't handje.ik moet er niet aan denken om al m'n facebook vrienden op bezoek te krijgen. Zelf ben ik erg blij met deze extra sociale mogelijkheid. Zolang mensen de andere dingen (shoppen/uit eten gaan/ activiteiten doen) niet daardoor laten vervangen. En wat ik ook niet echt vind kunnen is in gezelschap de hele tijd op de telefoon kijken..
Sharon - Zondag 4 mei 2014 18:43
Helemaal mee eens! Ik heb een hekel aan whats-app, facebook enzovoort. Maar omdat de meeste van mijn vrienden ermee getrouwd zijn (zoals ik noem) is het ook eenzaam om het niet meer te hebben. Omdat je erbij zit terwijl hun bezig zijn met hun mobiele telefoon.
MissLola - Zondag 4 mei 2014 18:59
Ik vind het ook echt superirritant als ik bijvoorbeeld met een vriendin heb afgesproken en ze constant tussendoor zit te whatsappen. Ik leg mijn telefoon gewoon weg als ik bezoek heb, maar blijkbaar kan niet iedereen dat. Ik vind het een beetje onaardig, net alsof de ander niet interessant genoeg is ofzo.
S. - Zondag 4 mei 2014 19:19
Ik heb wel FB, maar doe er weinig mee. Sociale contacten heb ik niet (alleen familie dan)..

Ik ben niet voor of tegen, maar ik vind het wel storend als mensen hun telefoon/sociale media geen seconde met rust kunnen laten, zeker in gezelschap.
carpediem - Zondag 4 mei 2014 19:46
heftig het raakt me echt !!!
miri - Zondag 4 mei 2014 21:32
nice poem!
proud - Zondag 4 mei 2014 21:35
prachtig.. mooie dichtvorm,mooi gedaan en zit vind ik zeker een kern van waarheid in. Hoevaak ik wel niet achter mijn scherm zat....terwijl het leven aan me voorbij ging. Daar ben ik nu klaar mee en ik leef meer!
Maanmeisje - Zondag 4 mei 2014 22:04
Mooi filmpje! Ik vind zeker dat al die technologie van tegenwoordig zijn nadelen heeft. Zelf doe ik niet actief mee aan social media en whatsapp heb ik niet en hoef ik niet. Het is gewoon niet echt mijn ding.
sim - Zondag 4 mei 2014 22:39
Ik was eerst echt verslaafd aan twitter, facebook en whatsapp. Totdat mijn mobiel kapot ging en ik een oude mobiel kreeg voor 2 maanden. Daardoor ben ik er van afgekickt en ging ik steeds meer met vriendin chillen maar het stoorde me zo erg dat iedereen waarmee ik dan een avondje iets mee ga doen dat ze dan op hun mobiel zitten en al helemaal als ik in een café zit met iemand. Dan voel ik me zooooo ongemakkelijk.
Nerveus - Zondag 4 mei 2014 23:51
Het filmpje heeft me heel erg geraakt en ik ben het echt ermee eens. Je hebt geen social media nodig om sociaal te kunnen doen en gelukkig te zijn en je hoeft ook niet heel de dag op je telefoon te kijken, dan mis je de mooie dingen om je heen en de dingen die er echt toe doen in het leven. De technologie van tegenwoordig heeft juist meer nadelen dan voordelen naar mijn mening. Het is juist heel eenzaam als je telefoon je enige vriend is.
EB91 - Maandag 5 mei 2014 08:57
Ik vind social media wel leuk omdat ik moeite heb met het maken en onderhouden van contacten. Met facebook heb ik nog iets meer het idee onder de mensen te zijn. Maar als het lukt kan ik meer voldoening halen uit een echt praatje, dat ga ik dan ook niet uit de weg. Als ik bij iemand ben of iemand is bij mij, dan wil ik even niets te maken hebben met telefoons en social media. Ik vind het dan ook niet leuk als anderen dan met hun telefoon bezig zijn. Dat doet me denken aan kerstmis bij mijn opa en oma, toen mijn oom, tante en nichtje met zijn drieën vastgeplakt zaten aan hun mobiel. Kom nou zeg, hoe vaak ben je als familie nou met zijn allen samen? Waarom kom je dan nog bij elkaar? Maar ook in het openbaar kan ik me er aan ergeren, ook al zijn dat mijn zaken niet. Als ik in de trein zit, zie ik de meeste mensen onderuitgezakt non-stop met hun mobiel bezig. Helemaal afgesloten van de wereld. Oke, zo nu en dan doe ik dat ook een keertje, maar meestal kijk ik liever naar buiten. Maar goed, of je nou meer geeft om je telefoon of om de wereld om je heen is een eigen mening natuurlijk.
- - Maandag 5 mei 2014 13:32
Er zit zeker een kern van waarheid in, maar het is ook zeker een beetje aangedikt en mooier gemaakt dan het allemaal is.
T. - Maandag 5 mei 2014 14:31
Ik heb bewust geen smartphone. Alleen een ''ouderwetse'' computer. Zo kan ik gebruik maken van social media, maar offline is ook echt offline en tijd om echt contact te maken.

Al ben ik daar dan ook weer vaak alleen in. Elk moment lijkt tegenwoordig angstvallig ingevuld te moeten worden, met het staren naar de telefoon :D
framboosxx - Dinsdag 6 mei 2014 16:20
So true, je komt vaak dichter bij elkaar als je 'face to face' praat..
Persoonlijk, dit kan bij iedereen anders zijn maar toch zie je ook hoe de andere reageert als je persoonlijk met elkaar praat of via social media.