Eetstoornis: Wat je beter niet kunt zeggen

 

Goedbedoelde opmerkingen kunnen bij mensen met een eetstoornis soms in hele verkeerde aarde vallen. Ik weet nog dat een tante van mij blij was dat ik wat was aangekomen in gewicht en goedbedoeld de pijnlijke woorden ''Je hebt een lekkere bolle toet gekregen.'' uitsprak. Vreselijk vond ik dat. Ik moest volgens mijn diëtist en therapeuten nog zeker een paar kilo aankomen, maar had het idee dat ik nu al een dikke kop had. Misschien door die tante heel naïef lief bedoeld, maar voor mij heel pijnlijk. Waarom je zulke opmerkingen beter niet kunt maken en welke opmerkingen nog meer niet zo fijn kunnen zijn, vertellen we je in deze video. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nikki - Dinsdag 14 maart 2017 13:08
wat een onwijs goede video weer!
Mooi gefilmd en gemonteerd ook!
Nadine - Dinsdag 14 maart 2017 13:11
Ik heb ze allemaal wel een keer gehoord šŸ˜‚
Maan - Dinsdag 14 maart 2017 13:37
Ah goede video!
m - Dinsdag 14 maart 2017 14:18
zo herkenbaat en goed verwoord vooral je ziet er zo gezond uit krijg ik dagelijks te horen of je kan toch gewoon eten of je moet meer eten.. je hebt vollere benen het gaat nu toch goed met je je hebt een normaal gewicht en bent niet dun meer allemaal triggers en pijnlijke verwoordingen van andere..
mooi dat jullie dit zo hebben gemaakt
Viefke - Dinsdag 14 maart 2017 14:19
Heb zelf ook veel van deze opmerkingen te horen gekregen, maar eentje speelt bij mij de boventoon. Vroeger was ik een mollig meisje en inmiddels heb ik een gezond gewicht bereikt. Wel zit ik nog in mijn ES en heb daardoor ook het gevoel alsof ik nog steeds te dik ben. De opmerking die ik vaak te horen krijg is dan ook "je bent een stuk slanker geworden, je ziet er goed uit." Voor mij bevestigd dit dat ik er dus wel beter uitzie als ik slanker ben. Op een goede dag kan ik het naast me neer leggen, maar vaker triggert het mij om nog meer te gaan afvallen.
Niessie-83 - Dinsdag 14 maart 2017 14:23
Gisteren de opmerking gehoord; je hebt weer een bolle toet! Mijn eerste reactie(intern) was boosheid ' tuurlijk hoe kan dat als ik nu bmi x heb? Sukkel'. Ik was best soort van trots op deze gedachte..maar vanaf dat moment is het omgeslagen naar een grote twijfel:( . Navragen bij mensen die ik vertrouw heeft geen zin, want die zullen wel gek zijn en uitkijken om te zeggen 'ja dat klopt' en als ze zeggen ' nou ik zie het niet' werkt ook niet, want geloof ieder antwoord toch niet..
Zucht.. deze onrust zorgt direct weer voor afvaldrang maar als uitkomst enorme eetdrang.. met in m'n hoofd alweer een planning..en ben echt goed in herstel, maar haat deze reactie... gaat het ooit over? En waarvoooooor krijgt zo een buitenstaander mij zo snel onderuit?!

Anoniem - Dinsdag 14 maart 2017 14:43
Ik vind de opmerking wat zie je er goed uit het moeijlijkste
Of de opmerking stel je niet zo aan eet gewoon ,ook heel moeilijk
anoniem - Dinsdag 14 maart 2017 15:07
Goede video!
Miekio - Dinsdag 14 maart 2017 15:29
Mooi filmpje! Veel herkenbaar uit mijn eetstoornistijd.
De ene die me het meeste bij bleef, was van de psycholoog: oh, maar ik eet ook wel eens een hele zak drop op bij de tv, dat is heel normaal.
Die opmerking blijf ik raar vinden...van een psycholoog.
Black Tiger - Dinsdag 14 maart 2017 15:51
super goed!
een docent zei ook een keer tegen mij dat ik meer een rond gezicht had, nou fijn.
Ze bedoelen het idd goed, maar zo'n video laat toch ff het gevolg zien.
x
nikki - Dinsdag 14 maart 2017 15:57
ik heb ook vaak vervelende opmerkingen gekregen.
Maar ook eens een hele vreemde van een psycholoog.
Na jaren van anorexia en bijna weer op goed gewicht, begon ik last van (objectieve) eetbuien te krijgen. Ik had erg de behoefte hierover te praten, omdat ik het vreselijk vond om allerlei redenen.
De opmerking die ik toen kreeg: "het is eigenlijk gewoon gezond gedrag; je kunt niet meer afvallen, soms te veel eten is beter dan te weinig eten en afvallen."
Echt heel vervelend want de eetbuien waren echt serieus.
En raad eens, niet lang hierna heb ik een terugval in de anorexia gekregen. Daarin speelde veel meer mee dan enkel de opmerking, maar het speelde wel mee.
En nu zijn de (objectieve) eetbuien weer terug en een megaprobleem. Ik kan er niet meer over praten met deze psycholoog en ben op zoek naar een andere gegaan, maar in de tussentijdse periode van geen hulp is het met mij achteruitgegaan.

En ik kan me nog zoveel meer opmerkingen voor de geest halen van familie, kennissen, vrienden, docenten. Er is zo weinig kennis, inlevingsvermogen, en 'tactvolheid' (is dat een woord?).
Nu is het ook wel zo dat 'eetstoornispatienten' hier erg gevoelig voor zijn, maar toch. Een simpele opmerking kan zoveel verdriet en gevolgen opleveren. En van sommige mensen verwacht je toch soms wat meer.
AnaMan - Dinsdag 14 maart 2017 16:14
Weer een goede video! Wat ik zelf het moeilijkste vond was vragen over hoe je af kan vallen. Wat moest ik daar nou op zeggen? "Ga maar een paar weken vasten..."? :(
mijnblogeva - Dinsdag 14 maart 2017 16:15
Iemand heeft letterlijk een keer gezegd dat ik maar heel de dag zou moeten fietsen omdat ik dan niet of minder aankom (BED) :$
Odette - Dinsdag 14 maart 2017 16:19
Goede video!!
Odette - Dinsdag 14 maart 2017 16:19
Goede video!!
M. - Dinsdag 14 maart 2017 18:34
"Zo dun ben je toch niet?"
Reactie toen ik alle moed had verzameld om te vertellen dat ik de week erop opgenomen zou worden (en overigens ook BMI ondergewicht had).
xx - Dinsdag 14 maart 2017 18:51
Het eerste wat mijn toenmalige psycholoog zei bij de eerste afspraak: zo, jij ziet er goed uit voor iemand met een eetstoornis. En dan letterlijk kijken naar mijn lichaam.. Toen voelde ik me gelijk al niet serieus genomen eerlijk gezegd.
S. - Dinsdag 14 maart 2017 19:08
Ik had eens een psycholoog die me vroeg om afvaltips (''ik eet maar x calorieƫn, zeg me eens wat ik fout doe.'') Tja.
- - Dinsdag 14 maart 2017 20:21
Heel herkenbaar.

De meest lompe opmerking/ situatie die ik ooit heb meegemaakt is wel dat een vriendin (nadat ik met ernstig ondergewicht in het ziekenhuis en daarna in een kliniek belandde) tegen me zei dat ze ook maar was gaan vasten en braken, want ze wilde ook wel zo dun kunnen zijn. Daarna vroeg ze "Heb je nog meer advies?"
Ik wist niet hoe ik het had.georgiexo - Dinsdag 14 maart 2017 20:42
Hele goeie video weer!
chanti - Dinsdag 14 maart 2017 21:46
heeel goeie dit! bedankt, niet zo zwart wit, dit gaat over mij. heel duidelijk, en inderdaad, super herkenbaar die opmerkingen.
chanti - Dinsdag 14 maart 2017 21:49
of die opmerking:
hej ben je aangekomen?

of
wat ben je mooi stevig

of
Ja maar je ziet er heel normaal uit

of
kleine mensen worden snel mollig maar jij niet hoor
Soof - Dinsdag 14 maart 2017 23:29
Goede video! Hoe vaak ik niet zulke achterlijke vragen heb gehad..
Mieke - Woensdag 15 maart 2017 12:58
Zo herkenbaar allemaal die opmerkingen!! Heel vervelend om te horen, hoe goedbedoeld ook. Bedankt voor deze video!
Steef - Woensdag 15 maart 2017 18:40
Ik kreeg laatst de vraag van iemand hoe ze het kon laten lijken alsof ze zwaarder was dan ze eigenlijk was, zodat ze kon meedoen aan een fitnessprogramma. Eigenlijk vond ik het best een geestige vraag, hoewel ik er niet echt een goed antwoord op had, maar het was ook wel een beetje dubbel.
m - Woensdag 15 maart 2017 19:35
de ergste vond ik: "ben je nou alweer aan de lijn, dat hou je toch nooit vol.". Nou, toen hield ik het wel vol hoor. Die opmerking werd een obsessie, ik moest bewijzen dat het me wel zou lukken en daarvoor moest ik er minstens ongezond dun en bleek uitzien. pas toen had ik het gevoel te hebben bewezen dat het menens was en ik echt wel discipline had.