Confrontatie met gemene reacties

 

Iedereen krijgt weleens opbouwende feedback, kritiek of gemene reacties en dit kan ontzettend pijnlijk zijn. Veel mensen vergelijken zichzelf vaak met anderen en zijn geneigd om anderen onbewust naar beneden te halen om zichzelf beter te voelen. Via Social Media wordt er heel wat gedeeld als het gaat om meningen over anderen en sommige mensen worden met de grond gelijk gemaakt. In deze video zien we hoe restaurant medewerkers recensies voorlezen die echt over hen gaan. Heel persoonlijk en soms ook heel pijnlijk. Er zijn verschillende soorten reacties te zien die uiteenlopen van het weglachen tot beelden waarin iemand zichtbaar van slag is.

Ik vind het een mooie video die laat zien wat een mening van een ander met iemand kan doen. Dat woorden pijn kunnen doen en dat iedereen dit weleens meemaakt. Aan de ene kant hoop ik dat het je herkenning geeft en dat je hierdoor beseft dat je niet de enige bent die dit soort dingen weleens hoort, aan de andere kant hoop ik ook dat het je kan wakkerschudden wanneer je zelf zoiets wil zeggen over een ander.

Wat vind jij van de video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Vrijdag 20 maart 2015 20:04
O, ik had vanmiddag nog zoiets, omdat ik bleef stilstaan voor een vrouw die ineens hard aan kwam op haar fiets, maar zij dacht dat ik haar de weg wilde blokkeren of zo, dus ik kreeg gelijk een grote scheldpartij naar mijn hoofd. Niet fijn. Ik voelde me gelijk slechter. Ik kon wel janken. Ik vind het heel lastig om met zulke dingen om te gaan. Ik betrek het erg op mijzelf en het is zeker niet bevorderlijk voor mijn negatief zelfbeeld. Goede video!
Maanmeisje - Vrijdag 20 maart 2015 20:07
De video komt trouwens precies op het goede moment ;-). Die vrouw riep o.a.: "Rot op van de straat, muts!" Ik voelde me enorm gekwetst. Die woorden doen nu nog pijn...
sindy - Vrijdag 20 maart 2015 20:45
Tja, eigenlijk faciliteren jullie als Proud met de zoek en beoordeel hulp ook dit systeem van beoordelingen. Een hulpverlener wordt bij naam (vooral als het eenmanszaak) behoorlijk hard beoordeelt anoniem vaak. Iemand alleen maar uitschelden is weinig zeggend, maar weinig zeggen tegen je hulpverlener en hem of haar vervolgens anoniem "netjes" afkraken is ook behoorlijk kwetsend. Met name omdat therapie trajecten geen standaard cameraatjes of electronica zijn die je effe beoordeelt.
M. - Zaterdag 21 maart 2015 12:51
Goede video. Denk helaas steeds herkenbaarder voor veel mensen. Wil ook nogmaals tegen jullie, de redactie van proud zeggen; respect hoe jullie omgaan met soms negatieve reacties die voorbij komen. Dat jullie ondanks dat toch gewoon leuke en positieve blogs/plogs en vlogs blijven posten!
En @Maanmeisje; dat zijn wel rotsituaties zeg. Zulke mensen zouden eens moeten weten wat ze aanrichten met zulke opmerkingen. Maar dat ze zo reageert, zegt meer over haar dan over jou!
@sindy - Zondag 22 maart 2015 13:01
Je hebt een punt, maar er is vaak ook wel veel mis in de hulpverlening. En juist door de duidelijke omschrijvingen kun je goed peilen of de behandeling iets voor jou zou kunnen zijn.
Iris - Zondag 22 maart 2015 19:17
@Sindy - Daar heb je zeker gelijk in!

Onderstaand bericht is voor "@Sindy" bedoeld: er is veel mis in de hulpverlening, ja - maar ook de beoordelingen blijven subjectief. Iedere individu reageert anders op behandeling, een omschrijving zoals hier op Proud kan een goede bijdrage leveren aan je perceptie van een behandeling, anderzijds kun je juist door die subjectieve beoordeling (onnodig) afknappen op een behandeling, omdat je je keuze alleen maar baseert op wat een ander vindt.
@Iris - Vrijdag 27 maart 2015 13:02
Dat klopt, maar als tien mensen een subjectieve mening geven die allemaal negatief zijn, of juist allemaal positief, dan betekent dat wel iets.. En hier worden vaak juist de dingen beschreven die in de objectieve behandelsgidsen niet staan.