Bescherm me tegen misbruik

 

''Ik word een meisje, alsjeblieft, doe alles wat je kan, zodat dat niet het grootste gevaar van mijn leven wordt.'' Dit is wat een nog ongeboren meisje vraagt aan haar vader in de aangrijpende video Dear Daddy, die onlangs gelanceerd werd door CARE International. De organisatie hoopt hiermee aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen, aangezien één op de drie vrouwen hier in haar leven mee te maken zal krijgen. Volgens de wereldwijde hulporganisatie kunnen vaders hierin een cruciale rol spelen.

In de video word benadrukt hoe meisjes al op jonge leeftijd te maken krijgen met de gevaarlijke kanten van seksualiteit. Als meiden nog erg jong zijn kan dit beginnen met vervelende opmerkingen of uitgescholden worden voor hoer, slet en bitch, ook al is dit bedoeld als grapje. Later kan dit overgaan in fysiek en seksueel geweld. De mooie video wordt door sommige mensen gezien als ''de video van 2015'' en anderen vinden de video juist veel te generaliserend.

In de video is natuurlijk te zien hoe een meisje al vrij jong te maken krijgt met seksueel geweld. Eerst relatief onschuldig, daarna een stuk erger. Op haar 21e wordt zij verkracht en hoewel zij uiteindelijk een leuke partner vindt, belandt ze alsnog in een relatie waar fysiek geweld voorkomt. Het moge duidelijk zijn dat simpelweg ''een meisje zijn'' niet vanzelfsprekend leidt tot deze traumatische ervaringen, maar de realiteit is helaas wel dat er genoeg meisjes en vrouwen zijn die hier wel slachtoffer van worden. Zij hadden, net als ik, maar al te graag gehad die iemand hen hiertegen had beschermd.

Zelf vind ik de video erg mooi. Natuurlijk verloopt het leven van een gemiddeld meisje niet zo en zal niet iedere jongen of man een meisje iets aan doen, maar de video laat wel zien hoe het kan lopen en dat wordt mooi in beeld gebracht. Het is goed om hier zo nu en dan bij stil te staan en een dergelijke video zorgt daar in ieder geval weer even voor. 

Een vader is niet altijd en voor iedereen de persoon die je hiertegen kan beschermen. Niet iedereen heeft een goede relatie met zijn of haar vader en bovendien kun je niet tegen alles beschermd worden. Daarom is het goed om in je omgeving te kijken naar andere steunpilaren die jij kunt gebruiken als je het moeilijk hebt. Zo heb ik veel aan vriendinnen bij wie ik terecht kan als ik behoefte heb aan wat steun. 

Wat vind jij van deze video?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Suus - Donderdag 17 december 2015 19:57
Ik vind het initiatief heel mooi. Ik word zelf alleen helemaal gek van het onderscheid man/vrouw op dit gebied. Ook genoeg mannen/jongens zijn slachtoffer van seksueel misbruik. Evenals er ook vrouwen zijn die het misbruik plegen. Ik denk dat het vooral moet gaan over het beschermen tegen ongewenste seksualiteit ipv over het geslacht.
question - Donderdag 17 december 2015 20:19
Ik vind het heel aangrijpend
Lost girl - Vrijdag 18 december 2015 00:23
Helemaal eens met suus!
Eef - Vrijdag 18 december 2015 12:35
@ Willeke
Heftig zeg Willeke en inderdaad pijnlijk dat je vader dat tegen je zegt. Maar hopelijk realiseer je je wel dat dit echt niet jou schuld is en dat het strafbaar is voor een meerderjarige om seksueel contact te hebben met een minderjarige. Bovendien heb je op zo'n leeftijd echt geen overwicht over een volwassene en je hebt vast en zeker duidelijk gemaakt naar deze man (?) dat je je niet fijn voelde in de hele situatie. De meeste mensen zullen het met mij eens zijn dat het niet jou schuld is. En ik hoop dat je je eigen gevoel hierbij ook kunt vertrouwen. Je geeft aan dat je vaders opmerking pijn doet, wat aangeeft dat je het niet met hem eens bent. Ergens weet je dus ook wel dat het niet jou schuld is. Mocht je vader weer zo'n opmerking maken dan zou ik duidelijk maken dat je het er niet mee eens bent en dat dat waarschijnlijk precies de manier is waarop deze man ook dacht (dat het jou schuld is, dat jij erom vroeg) en dat doordat mannen deze gedachten hebben vrouwen misbruikt blijven worden (en ook mannen door vrouwen en mannen door mannen en vrouwen door vrouwen). Je kunt uiteraard ook zeggen dat als hij zo insensitief hierop blijft reageren, dat je het er niet meer met hem over wilt hebben. Probeer je eigen gevoel hierin te accepteren, maar bovenal probeer de mooie dingen in het leven te zien en je leven niet te laten bepalen door een criminele actie. Hopelijk kun je het voorval verwerken.
Miekio - Vrijdag 18 december 2015 12:45
Het maakt niet uit of je nog een kind bent of een volwassene, wat je aan hebt, of je een man of een vrouw bent, of je "signalen" gaf, of dat je misschien al 10 jaar getrouwd bent.
Als iemand zegt nee, is dat nee.
Jimmy - Vrijdag 18 december 2015 14:26
Mooi filmpje! Goed gemaakt. Toch kan ik het niet laten om sceptisch te zijn.

Zoals Sandra ook al schreef, de video is generaliserend te noemen. Het filmpje begint met seksueel pesten, bijv een meisje een hoer of een slet noemen. Vervolgens gaat de video over naar grensoverschrijdend gedrag, verkrachting, en misbruik binnen een relatie. Het filmpje koppelt alles terug naar de vervelende opmerkingen van vroeger. Alles wordt geschaard onder één noemer: geen respect hebben voor de vrouw.

In principe klopt dit. Als je een meisje een hoer noemt heb je geen respect voor haar. Als je haar verkracht natuurlijk ook niet. Maar iemand verkrachten is iets heel anders dan iemand uitschelden. En ook iets heel anders dan je vriendin slaan binnen een relatie. Vooral dat laatste vind ik niet aansluiten op de rest van de video.
iris - Vrijdag 18 december 2015 17:21
Mooi filmpje! heftig ook.. Ik ben het wel echt helemaal eens met @suus...
S - Zaterdag 19 december 2015 18:21
Heftig Willeke.
Heb je nu hulp?
Hoe gaat het nu?

Ik vind het een mooi filmpje en verder gun ik ieder kind een goede vader die verantwoordelijkheid NEEMT. Maar helaas is dat niet de realiteit.
manonwheels - Woensdag 23 december 2015 01:25
Mooie film, die aangeeft dat er grenzen zijn. Respect moet er zijn, en respectloos gedrag nooit geaccepteerd mag worden. Niet bij meisjes, niet bij vrouwen, niet bij wie dan ooit. Ik ben een man, in mijn jeugd verschillende malen seksueel misbruikt, dus misbruik gaat niet, zoals hier, alleen op voor meisjes / vrouwen. Maar respect hebben voor anderen zou voor iedereen moeten opgaan. Helaas laat deze maatschappij wat anders zien, en de berechting heeft nog veel te leren.
mia - Maandag 20 maart 2017 21:26
seksueel misbruikt zijn is heel ernstig. Ik heb het jaren lang weg kunnen drukken, totdat het steeds terug kwam op mijn pad, op mijn stage plek na uit de wao- geklommen te zijn, weer op nieuw...leerkracht die niet met zijn handen van kinderen af kon blijven!!!! Later mijn eigen dochter die seksueel misburik mee maakte ...woede enorm die in mij was en begon te bulderen......ik had alles weggeduwd. Misbruikt door therapeut 3 jaar lang....nu zit ik midden in verwerking. Wordt dikker verdrietig en ehb last van boosheid die destructief kan zijn voor mij en mijn omgeving.Mijn therapeut wil stoppen met behandeling en ik ben doodsbang om los te laten op eigen benen te gaan staan! Hoe maak ik het nog duidelijker dat ik het nog niet alleen kan! Ik vraag om bel afspraark, geen reactie, stuur per mail mijn verhaal...geen reactie...Is dit de manier om afscheid te nemen....ligt het aan mij dat ik hier boos om ben...wordt ik niet gehoord stel ik me aan...of moet ik uit mijn slachtofferrol, die nogal massochistisch lijkt pfff...wat schiet ik er mee op....Ben top analyticus geworden, maar leven, genieten....seks hebben ......Wie kan me advies geven. Een andere therapeut zoeken? of toch weer opnieuw aankaarten....wanhopig wordt ik ervan Bah