Wanneer wil ik mijn eetstoornis loslaten?

 

JoyceIk herinner me nog ergens heel diep dat mijn broer tijdens de turnles tegen mij zei: "hou je buik eens in joh!" Zoiets kleins blijft je altijd bij, een jaar of 12 was ik toen.

Ik probeer vaak te achterhalen wat de oorzaken zijn van mijn dagelijkse gevecht, mijn eetstoornis anorexia. Ik denk dat bij iedereen die een eetstoornis heeft, er altijd wel meerdere (en achterliggende) oorzaken zijn.

Door Joyce

Toen ik naar de middelbare school ging, ontwikkelde ik een steeds negatiever zelfbeeld. Mijn lichaam begon vormen te krijgen en ik hoorde altijd nèt niet bij de populairste, viel altijd net buiten de boot. Dit deed mij verdriet, ik betrok het op mijzelf. Ik was natuurlijk niet knap genoeg, niet mooi genoeg in vergelijking met hen.

Mijn verdriet en woedde reageerde ik af op mijzelf: ik begon mezelf te krassen, op mijn armen, met een schaar. Dat leverde natuurlijk niks op, alhoewel het toch een schreeuw om aandacht was. Stiekem hoopte ik dat mensen in mijn omgeving mijn armen zouden zien en me zouden zien staan. Ik voelde me zo alleen, niemand begreep me.

Ik was nooit écht dik, maar ik vond mezelf gewoon niet mooi. Op mijn 15e kreeg ik voor het eerst een vaste relatie. De mooiste tijd uit mijn leven (ik voelde me eindelijk gewaardeerd), totdat hij op mijn 17de een punt zette achter onze relatie. Ik was er kapot van. Na deze relatiebreuk ging het snel bergafwaarts met me, ik raakte in een soort roes, ik bleef maar hoop houden.. en ik wilde hem gewoon weer terug, want met hem was ik gelukkig, met hem in mijn leven.

Ik wist, dat mijn ouders vroeger ook een tijdje uit elkaar waren geweest, maar toen mijn moeder anorexia kreeg, kwam mijn vader bij haar terug (hier had mijn oma toen voor gezorgd). Ik dacht: (super stom) misschien win ik hem hiermee ook wel terug, als ik wat ga afvallen.. (misschien vond hij me ook wel te dik? Er spookte van alles door mijn hoofd) Het was nooit de bedoeling dat het allemaal zo uit de hand zo lopen, ik had nooit verwacht dat mijn gedachten omtrend het eten zo heftig zouden worden en ik het niet meer in de hand zou houden.

Wat ik mij ook nog herinner is dat een vriendin van mij het eens over pro-ana sites had, ik had toen nog geen idee wat voor sites dat waren. Ik zei tegen haar dat ik daar echt nóóit op zo komen, dat stelde haar gerust. Uiteindelijk was ik toch wel nieuwsgierig en heb ik me er toch aan gewaagd....

Het heeft veel pogingen gekost, maar uiteindelijk, met behulp van ''de pro-ana site'' waar ik elke dag mijn eetdagboek bij hield, lukte het mij eindelijk om af te vallen. Gek eigenlijk he? Dat een website zóveel negatieve invloed op je kan hebben. Het was nooit mijn bedoeling om anorexia te kríjgen, zoiezo is het iets waar je niet voor kiest, maar het sluipt er gewoon langzaam in. Dat weten jullie waarschijnlijk als geen ander.

Afvallen bleek hetgeen waar ik goed in was. Dit was iets wat ik zelf in de hand had, waaraan ik iets kon veranderen. Ik was zo trots als ik weer een mooi lijstje op het eetdagboek kon plaatsen. Het moest altijd béter en minder dan de rest daar zijn.

JoyceTegen mijn ouders had ik gezegd dat ik alleen wat gezonder wilde eten om een paar kilootjes kwijt te raken. Ik had met mijn moeder een streefgewicht afgesproken en daar mocht ik niet onder komen. Ik loog, want ik at helemaal niet gezond, ik at vrijwel niet. Ze wisten ook niet dat ik mij dagelijks op de pro-ana site bevond en ik woog mij stiekem. Ongemerkt vlogen de kilo's er af. Ik wist precies hoeveel ik op een dag tot me nam en hoeveel ik verbruikte. Die fietsritjes naar en terug van school prees ik dan ook de hemel ik. Wanneer mijn nichtje aanbood om ons door haar moeder gebracht te laten worden, weigerde ik dit altijd. Hoe kon ik dan mijn calorieën verbranden?

Op school (ik zat toen in 5 havo) spraken mijn vriendinnen me wel aan op het feit dat ik zo weinig at, maar ik zei dat ze zich er niet mee moesten bemoeien. Tijdens de lessen had ik het ijskoud en ik was zo slap en levenloos als ik weet niet wat. Veel lol was er met mij niet meer te beleven, een grapje en een lachje tijdens de les zat er niet meer in voor mij.

Totdat mijn ouders ingrepen. Ik moest mee naar de dokter, de diagnose: anorexia, werd vastgesteld. Er is maar één ding wat ik toen niet wilde en dat was: in therapie of iets dergelijks. Tevergeerfs, ik doorverwezen naar het GGZ. Ik wilde eigenlijk niet, maar aan de andere kant wist ik dat ik zelf ook niet meer wist wat ik moest doen, dus ik ging er maar in mee. Ik startte in een groepscursus van een stuk of 10 bijeenkomsten (1x in de 2 weken, 's avonds). Dat was meer een oriëntatie cursus om een beter beeld te krijgen van wat een eetstoornis eigenlijk inhoud.

Om mij heen zaten veel oudere, vollere vrouwen dan ik met Bing Eating Disorder en Boulimia. Ik en nog een meisje waren de enige ‘sprietjes' in het gezelschap. Ik voelde me daar niet makkelijk; ik had het gevoel dat ik daar niet mocht zijn, want ik wílde helemaal niet van mijn eetstoornis af of er iets aan doen! Het ging goed zoals ik het zelf deed vond ik. Anderzijds voelde ik me tussen deze andere vrouwen natuurlijk super dun en trots! Na deze cursus afgerond te hebben, wilde ik liever 1 op 1 gesprekken. Ik kwam terrecht bij een psychologe waarmee ik eens in de twee weken een gesprek had.

Sindsdien ben ik wel wat kleine paar stappen vooruit gegaan. Ik kan mijn eetstoornis nu van 2 kanten bekijken: de gezonde kant en de anorexia kant. Daarnaast ben ik sinds mijn behandeling bij het GGZ 4 kilo aangekomen. Het hoogst haalbare was 6 kilo, maar dat accepteerde ik niet dus het moest weer minder.

Bij mij thuis is het niet makkelijk. Mijn vader weet niet hoe hij met mij om moet gaan, hij zou het liefst willen dat ik was zoals ik was. Maar alleen al het idee om te veranderen voor hem wekt bij mij veel weerstand op. Ik weet nog wel, vorig jaar.. ik was met mijn ouders en beste vriendin in Parijs, en uit wanhoop heeft hij mij gewoon geslagen. Hij kon niet aanzien hoe ik er uit zag, hoe ik het eten ervaarde, hoe onflexibel ik was etc.

Mijn moeder daarentegen begrijpt mij stukken beter, wat niet zo gek is, aangezien ze vroeger zelf ook anorexia heeft gehad. Ondanks dat, ziet zij tegenwoordig alles door de ''gezonde'' bril maar ik niet. Dat botst vaak: "ach, wat maakt het toch uit als je dit of dat eet.. daar groei je heus niet gelijk 10 kilo van!" Vreselijk...

Mijn beste vriendinnen, daar praat ik niet veel mee over mijn eetstoornis. Ze begrijpen het niet echt, maar ze zijn er wel voor me als ik erover wil praten en houden rekening met me. Daarnaast heb ik nog veel contact met een meisje die ik ken van pro-ana (we komen daar beide niet meer). Met haar mailen is fijn, we begrijpen elkaar in een paar woorden al en ''helpen'' elkaar als we in een lastige situatie zitten wat eten betreft. We hebben veel steun aan elkaar.

Inmiddels spreek ik met een andere psychologe, een vervangster, omdat mijn voorgaande met zwangerschapsverlof is. Dat is moeilijk, want je moet jezelf wéer helemaal bloot geven voor iemand anders. Ik heb niet het gevoel dat deze gesprekken mij nog langer helpen, daar heb ik het laatst ook met haar over gehad. Ik blijf té lang op een bepaald punt steken en wil niet verder vooruit. Er zit geen progressie in, ik heb geen motivatie meer vanuit mezelf. De anorexia kant is tegenwoordig weer heel sterk. Ze denkt dat een andere behandeling beter bij mij past. Ik moet mij eens gaan verdiepen in de behandelingen die de Ursula te bieden heeft, maar daar ben ik nog niet klaar voor. Ik wil niet meer aan komen! Ik ben voor mijn gevoel al te veel aangekomen en niet eens zo zeer voor mezelf maar voor en door anderen. Ik denk vaak: ik wil helemaal niet genezen!?

Ik mag van geluk spreken dat ik nog in staat ben om naar school te gaan, al is het niet altijd makkelijk. Soms vraag ik me dan ook af: hoe hou ik dit allemaal nog vol?! Ik zat in begin 2e jaar van de Pabo en toen ben ik gestopt. Nu doe ik SPH en daar heb ik het heel erg naar mijn zin!! Echt een onwijs leuke klas, lieve klasgenoten, sociaal (logisch als je in de hulpverlening wilt) en ik voel me geaccepteerd en veilig in de klas. Er weet alleen niemand in deze klas van mijn eetstoornis, aan de ene kant vind ik dat fijn maar aan de andere kant weet ik toch dat ze het misschien (zonder te zeggen) weten doordat ik onbedoeld signalen uitzend. Dat vind ik allemaal erg moeilijk.

Ik kan hier nog uren over doorschrijven, maar er komt een tijd dat ik dit achter me zal laten. Ik heb al wat stapjes in de goede richting gezet, maar ik heb nog een lange weg te gaan. Wanneer komt de tijd dat ik mijn eetstoornis zal willen loslaten...?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mare - Vrijdag 15 januari 2010 16:00
Waarschijnlijk komt dat moment nooit. Er komt bij bijna niemand een moment dat je denkt: oké, ik wil het niet meer, ik ga weer eten en aankomen. Dat komt er niet, het is een stoornis. Je zult zelf een keuze moeten maken en er achter gaan staan en blijven staan. Als je die keuze niet wilt maken, dan niet. Maar het moment dat je het écht wilt, dat komt niet.
Jillie - Vrijdag 15 januari 2010 17:34
@Mare: ik denk dat je dat nooit kunt zeggen. 'Dat moment komt niet'. Dat verschilt voor iedereen. Misschien dat jij op dit moment denkt dat dat moment nooit komt. Of van jezelf weet dat het bij jou nooit zal komen. Maar ik vind niet dat je kunt stellen dat dat voor iedereen zal gelden. Er zijn zoveel voorbeelden bekend van mensen die wel echt los wilden laten. Ik zeg niet dat dat bij mij ook het geval. Maar er zijn wel momenten dat ik er tegen aan WIL, dat ik mijn eetstoornis los wil laten.
Jillie - Vrijdag 15 januari 2010 17:35
En Joyce, zet m op! Ik hoop dat voor jou het moment komt waarop je kunt zeggen dat je echt van je eetstoornis af wil en óók dat er een moment komt, waarop je kunt zeggen dat je van je eetstoornis af bent!
Soraya - Zaterdag 16 januari 2010 17:04
@ Jillie: ik sluit me aan bij Mare. Ik heb nooit een moment gehad 'ik wil er nu echt vanaf'. Maar ik heb de keuze gemaakt om me volledig te richten op genezing en me niet meer terug te laten trekken ondanks de twijfels, en het is op die manier gelukt om te genezen :)

Joyce, zet hem op. Wat mijn behandelaar altijd zei: je hebt de kracht om zeer tegennatuurlijk jezelf uit te hongeren, dan zit de kracht ook in je om jezelf te genezen. Ik gun je dat je jezelf gaat gunnen om ervoor te gaan. Succes!!
Myrthe - Dinsdag 19 januari 2010 10:26
Hoi Joyce,

je kent me niet. maar ik herken mezelf heel goed in je.
ik heb ook mijn verhaal op de site staan

bangel1993@hotmail.com
als je iets kwijt wilt.
ik vecht ook tegen proana sites.

ik hoop dat je me opzoekt!

Veel liefs, en sterkte!
Robinn' - Zondag 31 januari 2010 21:42
Respect dat je t wil laten lezen !!
Heel veel meiden durven dat niet, omdat ze blijven ontkennen blabla.
& Ook heel goed dat je bent gaan minderen.
& dat van je pa?
Hij bedoelt het vast niet zo kwaad.
IK denk zelf eigenlijk dat hij niet zo goed wist hoe hij ermee om moest gaan.

Sterkte meiss !!

Groetjes, Robinn.
liedeke - Maandag 1 februari 2010 10:25
ik herken me heel erg in jou.
al die kleine dingen, daar begon het mee.
het is knap dat je het durft te erkennen.
weet je, als er een mogenlijkheid zou zijn om een intensievere therapie te volgen raad ik je aan om dat te gebruiken.
want dat moment waar je het op het laatst over had, daar ben ik niet zeker van of het wel bestaat.
misschien kom ik je wel tegen in de ursulla!
veel sterkte.
Eva - Donderdag 4 februari 2010 18:52
Het is denk ik al heel goed dat je inziet dat je een probleem hebt en dat je het zo goed onder woorden kan brengen. Respect! Nu is het zaak dat je de hulp krijgt die JIJ nodig hebt! Blijkbaar helpt bij jou de ´reguliere´ (of gewoon je behandeling van nu) behandeling niet (goed genoeg), de focus op eten en gewicht in de behandeling kan er juist ook voor zorgen dat je het eten of niet-eten juist niet kan loslaten en de focus daarop blijft. Misschien heb jij een probleem dat zich UIT in niet-eten, maar het zit eigenlijk in je hoofd. Er is iets in je hoofd wat maakt dat je de eetstoornis nodig hebt. DAT probleem moet worden aangepakt! Je moet je gevoelens weer willen voelen, en vrede hebben met die gevoelens en bovendien met jezelf, jou leven, jou omgeving. Zodra jij de indruk krijgt dat een behandeling je niet helpt in het vinden van een oplossing voor je eetstoornis snap ik heel goed dat je wat gedemotiveerd raakt. Dit betekent niet dat je niet beter wilt worden! Ik hoop dat je je dit realiseert en zoveel mogelijk blijft strijden beter te worden, probeer zoveel mogelijk behandelingen, probeer te kijken naar wat je wilt veranderen voor jezelf in je hoofd, gevoel, zodat je gelukkiger kan worden! Zoek iets wat bij jou past en wat jou helpt en zodra je verbetering merkt/voelt zal je drang om beter te worden en te strijden alleen maar groter worden! Natuurlijk moet jou eetpatroon veranderen, maar je hoeft niet alles in een keer op te lossen, het zal een lange en moeilijke weg zijn/worden. Je zal stappen qua eten, maar ook qua denken/voelen/ervaren moeten zetten. Blijf vooral vertrouwen op de mensen die je willen helpen! Geef niet op! En er zijn meer wegen die naar Rome leiden.. Heel veel sterkte en succes, je kan echt beter worden en gaan genieten van JOU leven!
Joyce - Donderdag 4 februari 2010 20:15
Bedankt voor jullie lieve reacties..

Ik ben vandaag weer bij mijn psychologe van 't GGZ geweest, mn moeder nam deel aan het gesprek. Was vandaag de laatste keer.. hebben besloten dat ik er stop, aangezien de behandeling voor mij niet verder werkte. Heb er heus wel stappen gezet sinds ik daar kwam, maar blijf nu al zo lang op hetzelfde niveau hangen/ongemotiveerd/niet meer aan willen komen/niet willen genezen, dat het niet meer de behandeling is die bij mij past. Mocht ik binnen een jaar weten wat ik wel wil, dan kan ik alsnog contact met hen opnemen zodat ze me evt. door kunnen verwijzen naar bijv. de Ursula (mits ik dit zelf ga willen, want gemotiveerd moet je zoiezo zijn, voor íedere behandeling).
Morgen rond ik ook mijn 8-delige sessie PMT af. Dus heb daarna even helemaal niks.. gelukkig kan ik thuis redelijk praten, dus dat scheelt wel.. het is niet zo dat mn ouders in alles mee gaan, maar als ik even over mijn eetstoornis wil praten dan kan het wel.
Ik ga nu nadenken wat ik wil, of ik uberhaupt nog wel verdere hulp wil, maar voor nu is het ook wel even fijn om niks te hebben.. niet elke keer die verplichting om naar het GGZ te hoeven..
Enerzijds vind ik het fijn dat ik nu geen behandeling meer heb, omdat ik dan 'mn eigen gang' (lees: de anorexia de eigen gang) kan gaan, hoewel die dat toch wel kon.. ik deed wat ik zelf wilde en in hoeverre ik mij er goed bij voelde.. Anderzijds weet ik dat ik mezelf makkelijker kan gaan verliezen.. ben inmiddels ook al weer afgevallen.. dat maakt de thuissituatie er ook niet makkelijker op!

Anyway, reacties blijven welkom. Daar heb ik veel aan :)

Liefs,

Joyce
myrthe - Zaterdag 6 februari 2010 10:47
ik heb zelf wel een moment gehad dat ik het echt zat was, en er vanaf wilde. Dat was vorige week, na een eetbui, aangezien ik weer eens zat te bedenken wat ik de volgende dag ging eten om het te compenseren. maar de 'andere kant' van mij wilde dit helemaal niet! waarom zou ik niet mogen eten waar ik zin in had? zoals ieder ander mens? als zij een eetbui hebben hoeven ze dat toch ook niet te doen?! sindsdien (dus sinds 1 week) gaat het al stukken beter met mij. vooral omdat de dokter zei dat ik op gezond gewicht was, en weer mocht sporten. toen ik dat hoorde was ik superblij. ik heb namelijk geen hulp gehad van een psychiater, of een kliniek. Alleen van vrienden en familie!
Dus Joyce, ik denk dat zo'n moment er wel komt, zolang je maar genoeg motivatie hebt en tegen het anorexia gedeelte in kan gaan, ookal is dat héél moeilijk!

Heel veel sterkte!
Myrthe
Melissa - Maandag 8 februari 2010 20:06
Mijn inziens heeft niemand 'HET Moment'. Natuurlijk, ik geloof er best in dat je soms kunt denken: 'Ik wil er vanaf.' Echter, dat staat niet gelijk aan de zogenaamde 'omslag'. Die 'omslag' gaat gepaard met pieken en dalen. Ik heb bijna tien jaar een eetstoornis gehad. Vele momenten gekend dat ik er totaal niet vanaf wilde, vele momenten gekend dat ik er 100 % zeker vanaf wilde. Dat kon verschillend zijn per minuut.

Eigenlijk kan ik je alleen maar meegeven, je hebt de kracht om af te vallen, gebruik die kracht eens andersom.
N..! - Vrijdag 12 februari 2010 16:58
Ik wil ff zeggen dat ik het ook heb gehad en dat ik er ook ben vanaf gekomen zonder dokter enzovoort.!
Ik weet zeker dat jij dat ook kan !
Iedereen kan het als je het wil! Maar meestal heb je er hulp bij nodig en als je die hulp niet vraagt kun je niet verder;)

Xx.StayStrong!
Suzanne - Maandag 15 februari 2010 22:45
Super Verhaal!

Ik heb dan geen anorexia maar boulimia,
Het sluipt inderdaad in je,
en zo moeilijk om er van af te komen!
Ik ben ook in behandeling en het is een gevecht,
ieder moment van de dag....

Hopelijk kunnen we op een dag echt zeggen dat we er van af zijn :)

Liefs
miranda - Zondag 21 februari 2010 21:16
hoi joyce,

ik vecht zelf ook al jaren tegen anorexia.
het is moeilijk om zo iets los te laten maar we kunnen zelf iets eraan doen.
maar ik wens je heel veel suc6 om deze strijd te winnen.
voor de rest je bent een hele mooie meid.

liefs
Sanne - Maandag 1 maart 2010 22:50
Heey lieve Joyve,

Wat stoer dat jij je verhaal hier doet, ik dacht laat
ik eens een kijkje nemen op de proud to be me site.
En net nu we weer aan het mailen zijn zie ik jouw bericht hier. Goed dat je deelt! Zet hem op dame! Met het aanmelden voor een nieuwe behandeling heb je al een grote stap gedaan!
Nu los van de strijd om eten&gewicht zodat je kunt kiezen voor de gezonde meid die in je zit! een stralende gezonde meid met energie.

Lieve groet Sanne
Milou - Zondag 7 maart 2010 19:18
Wauw, wat en herkenning! Echt zo bijzonder hoeveel ik in dit verhaal herken. Het niet aan willen komen, het afvragen of ik het wel los wil laten, school, (mail)vriendinnen... Tjee. Maar ik denk wel dat er misschien een tijd komt waarop je het meer en meer los kan laten. Misschien onbewust, misschien bewust. Ik denk dat die tijd er rijp voor moet zijn/ worden. Zolang het niet slechter gaat (weer opnames, etc) vind ik het goed zo.
Annet - Maandag 8 maart 2010 18:50
Heey,

Heftig verhaal zeg..
Een kleine opmerking;
Ik heb ook SPH gedaan en ben er onlangs mee gestopt omdat ik niet 'open en sociaal' genoeg was in de klas.
Daarom verbaast het mij ook dat de klas het niet weet van jou problemen. Wij moesten erg open en eerlijk zijn, zodat we elkaar beter begrepen, en als toekomstige hulpverlener zelf geen problemen hebben die ons in de weg staan.

Groetjes Annet
heidi - Dinsdag 9 maart 2010 11:04
lieve joyce, je bent al heel ver gekomen. Ik heb je verhaal gelezen en al die lieve reacties van mensen ook. Het zal je ongetwijfeld goed doen. Nu ben je gestopt met de gesprekken bij een psychologe. Ik verdiep mijzelf al jaren in voeding. Van gezonde voeding ga je je beter in je vel voelen. Je hoeft niet aan te komen, maar je kunt je wel krachtiger en gezonder voelen door uitsluitend gezonde voeding te gaan eten. Als je hierover wat meer wilt weten hoor ik het graag van je. Ik wens je je gezondheid toe en probeer te genieten van al het moois in het leven. Liefs Heidi
Els - Donderdag 17 maart 2011 17:02
Lieve Joyce,

wat ben jij al ver gekomen. Je heb het proces van de anorexia nervosa als geen ander op papier gezet. Het was zo herkenbaar, het voelde zo vertrouwd.
Je beschrijft ongelofelijk goed hoe het is om eerst twee stappen achteruit te zetten voordat je er één vooruit kunt doen. Ik wens je heel veel sterkte en gezondheid toe lieverd.
Ondanks de afschuwelijke ziekte is het fijn om te zien dat we elkaars strijd herkennen. De schaduw van de anorexia heeft grote invloed op je leven, en wat je heb meegemaakt zal je voor altijd met je meedragen.Maar dat maakt je uiteindelijk sterker en zo wordt je gevormd tot wie je nu bent. Ik hoop dat je kunt genieten van alle mooie dingen in het leven, als iemand het verdiend ben jij het wel! Succes meis!

Xx liefs Els
Inge - Zaterdag 14 april 2012 16:36
Dag Joyce,
Wat ik me nu afvraag is hoe het ondertussen met je gaat?
Ik hoop voor jou dat je ondertussen volledig hersteld ben en dat je fier mag zijn op de moeilijke strijd die je geleverd hebt; zoniet dan wens ik je verder heel veel kracht en doorzettingsvermogen want ik weet uit eigen ervaringen dat het voor de buitenwereld simpel lijkt maar dat het voor jezelf aartsmoeilijk is.
Liefs,Inge
Joyce - Donderdag 31 mei 2012 16:35
@ Inge (en de rest): Ik zat eens te kijken of mijn verhaal hier nog stond toevallig en toen zag ik je reactie, dus ik dacht laat ik eens antwoorden. Want ik heb goed nieuws ;) Ik ben volledig genezen van anorexia...
In 2010 nog ben ik gestart in de 4-daagse deeltijd bij de Ursula, die 9 maanden zou duren. Na ongeveer 3 maanden ben ik er gestopt, omdat het zo goed ging. Ik had geen schuldgevoelens meer en was juist blij dat ik aankwam, weer gezond werd. Die periode kwam ik ook tot geloof en kwam God met Zijn overweldigende liefde over mij heen. Ik besloot toen te stoppen en mijn SPH studie te hervatten, omdat mijn groepsgenoten uit de Ursula nog erg vast zaten in hun eetstoornis en ik graag weer 'de maatschappij' in wilde :). Momenteel gaat het dus goed, ik eet, ik leef, ik geniet. Ik was op zoek naar erkenning, liefde, dat ik er mocht zijn. Nu weet ik dat ik mag zijn zoals ik ben, gezond, Joyce :). Ik geloof dat we leven in een geestelijke wereld waarin een een geestelijke strijd gaande is tussen goed en kwaad (je ziet het niet, maar het speelt zich hier echt af ;)). Satan komt om te roven en te vernietigen, dat stemmetje in je hoofd komt van hem.. maar geen angst, want God (Jezus) heeft de dood al overwonnen, Hij leeft! In mij, vele anderen christenen en Hij wil ook in jou leven! Hij is mijn redder en genezen. Hij houdt van ieder mens, ieder individu en wil iedereen genezen. Het enige wat je hoeft te doen is je voor Hem open te stellen en je leven aan Hem over te geven :) Hij is geweldig!!
Dat meisje van pro-ana waar ik contact mee had.. zij heeft nog lang geworsteld met haar eetstoornis na mijn genezing. Ik heb veel voor haar gebeden en inmiddels is ook zij tot geloof gekomen en op weg naar genezing!
Joyce - Donderdag 31 mei 2012 16:36
Ik kan nu vol trots zeggen: I'm proud to be me! Ik hou van mezelf zoals ik ben! :) Ik hoop dat jullie dat op een dag ook zullen zeggen of nu al zeggen!

Heel veel liefs
Joyce - Donderdag 31 mei 2012 16:38
*God geneest, ook vandaag nog. Hij heeft Zijn grootheid laten zien door mij te genezen en doet nog veel meer wonderen en mooie dingen waarvan sindsdien getuigen van heb mogen zijn! (dat wilde ik nog in mijn stukje schrijven ;))
Kriel - Vrijdag 2 januari 2015 20:03
Hee Joyce,

Het is ondertussen bijna twee jaar verder maar ik las net je verhaal en ook je laatste reactie. Tof om te lezen dat je tot geloof bent gekomen! Hoe gaat het nu met je? Ik herken het wel, heb ook jaren zelf gevochten en geprobeerd en het lukte steeds niet, tot ik Jezus leerde kennen, ontdekte hoe ik echt gemaakt en bedoeld ben, precies hoe jij schrijft. Dan nog was het een strijd, maar zo anders. Hoop dat het nog goed met je gaat! Liefs.