Modellenwerk en anorexia

 

modelIk was 18 toen ik tijdens het shoppen in Amsterdam werd aangesproken door een fotograaf. Hij wilde graag foto's met mij maken en hij reikte mij een kaartje aan met zijn telefoonnummer erop. Na lang twijfelen, besloot ik de gok te wagen. Wat had ik te verliezen...? Nou, heel veel dus...

Na enkele fotoshoots met deze fotograaf, begon het balletje te rollen. Langzaam maakte ik naamsbekendheid en na enkele fotoshoots had ik een goed gevuld portfolio. Met dit portfolio ben ik naar een modellenbureau gestapt wat vooral gespecialiseerd was in modeshows. Na een kort gesprek en enkele foto's hebben zij me direct in hun bestand opgenomen. Dit modellenbureau heeft mij kennis laten maken met de catwalk! Wat een heerlijk gevoel; op de catwalk was ik een heel ander mens dan in het dagelijks leven en dat voelde zo goed! Langzaam kreeg ik meer opdrachten. Ik kreeg er zo'n kick van dat ik al snel nog meer wilde. Per toeval ben ik toen in aanraking gekomen met een groter modellenbureau in Amsterdam. Zij waren zo enthousiast over mij dat ook zij mij in hun bestand opnamen. Er ging een wereld voor mij open!

Van de ene vette opdracht, rolde ik in de andere; shows voor BN-ers, opdrachten in het buitenland en voor grote en bekende namen werden langzaam normaal! Ik kwam op plekken en feestjes waar ik zonder dit werk nooit zou zijn gekomen...

Ik voelde me geweldig, oppermachtig en gelukkig!

Al snel merkte ik dat dit niveau van modellenwerk ook andere eisen met zich mee bracht; ik merkte dat het contact met andere modellen anders was naarmate ik hogerop kwam. Er was steeds meer concurrentie. Iedereen wil die opdracht voor die ene vette ontwerper! Dat dit ver kon gaan, kwam ik achter tijdens een show voor een bekende ontwerper. Daar verstopte een model de schoenen van een ander model. Het gevolg was dat het andere model haar schoenen niet op tijd kon vinden en de show dus niet kon lopen.

Ook werd er werd veel van je verwacht. De avond voor de show lekker stappen met vriendinnen zat er niet in, dit zag je de dag erna en werd niet op prijs gesteld. Alcohol drinken de avond voor een show was ook een no go; dit zorgt ervoor dat je vocht vast houdt en dat kon écht niet!

De grootste eis die gesteld werd was toch het hele maat-gebeuren. Hoe je dit deed was aan jou. "Als je nog twee centimeter afvalt, kun je die vette opdracht krijgen" werd er dan gezegd vanuit het bureau. Ook werden modellen soms tegen elkaar uitgespeeld; "Neem eens een voorbeeld aan X, zij kan met haar figuur heel ver komen". Dat X met haar 24 jaar een lichaam had wat meer bij een 14 jarige pastte en flauwviel op het einde van een show omdat ze hele dag niet gegeten had, werd niet vermeld.

Alles draaide om uiterlijk en uiterlijke schijn. Ik heb altijd gedacht dat ik me hiertegen kon verzetten. Helaas is deze vibe er ook bij mij in geslopen. Ik ging meten, wegen en minder eten. Ik wilde hogerop en had er veel voor over. Bij het bureau wisten ze dat en daar speelden ze gemakkelijk op in door bijvoorbeeld beloftes te doen. Uiteindelijk ben ik dan ook doorgeslagen. Ik weet nog goed dat mijn vriendinnen zeiden dat ze zich zorgen maakten omdat ik toch wel erg mager was. "Je ziet er niet goed uit, gaat het wel goed?" Maar mijn bureau vond me geweldig en stimuleerde het. Daarbij was ik behoorlijk perfectionistisch; nog een beetje er vanaf en dan was ik helemaal perfect! Dat ik dat keer op keer tegen mezelf zei, was bijzaak. En dat ik daarbij ook ontzettende veel klachten had, deerde het bureau (als ook mijzelf) niet. Ik moest en zou die grote opdrachten krijgen en daar had ik alles voor over.

Ik was niet de enige die hierin doorsloeg, om me heen zag ik veel meiden met hetzelfde strubbelingen. Onderling gaven we elkaar tips hoe je "gezond" kon eten, snel kon afvallen etc.

modelIk heb in die tijd veel gezien en meegemaakt, meiden die flauwvielen omdat ze dagen niet aten, meiden die in het ziekenhuis terecht kwamen, op shows de meest ranzige wc's door purgeren, geen eten op shows die hele dagen duurden, de meest rare eetgewoontes en obsessies. Als ik er nu op terug kijk was het absurd wat er gebeurde en dat ze er zo mee weg komen.

Het modellenwereldje heeft hele mooie kanten, dat wil ik zeker niet ontkennen. Zoals ik al zei, ik ben op plekken geweest waar ik normaal niet zou komen en het heeft me ook zelfstandig gemaakt! Maar het heeft ook een donkere schaduwkant, welke altijd mooi wordt weggemoffeld.

Ik heb de meest bizarre excuses gehoord om size zero goed te praten, maar het is niet goed! Het is zo ongezond als maar kan en geeft de verkeerde signalen af naar jonge meiden die zich spiegelen aan modellen; bijna niemand heeft zo'n figuur op haar 24e en al helemaal niet zonder er iets voor te hoeven doen!

Als ik kijk naar programma's als America's/ Hollands Next Top Model, waar een model met een maat 38 een plus size model wordt genoemd kan ik me opvreten en boos maken! Wat nou plus size model, je bent super mooi; je bent een mooie vrouw en vooral GEZOND!!

Uiteindelijk heb ik voor mezelf gekozen en ben ik gestopt met modellenwerk. Het heeft een tijd geduurd voordat ik weer van mezelf hield, dit heb ik echt moeten leren. Ik was mezelf als persoon volledig kwijt en alleen nog maar gefocust op mijn uiterlijk. Dankzij goede hulp heb ik mezelf terug gevonden, houd ik weer van mezelf en ben ik gelukkiger dan ooit!!

Bron foto 1 & 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

liza - Dinsdag 7 mei 2013 12:36
wow heftig zeg! je mag echt trots op jezelf zijn dat je hier zo bent uitgekomen en het achter je kunt laten! jammer dat déze kant van de modellenwereld niet wat vaker in het nieuws komt. bizar..
Sophie - Dinsdag 7 mei 2013 12:41
Wauw wat bizar om te horen, ik wil heel graag model worden maar ik heb zo mijn twijfels, over mijzelf en het hele gebeuren dat er aan te pas komt als model zijnde. Heb je misschien tips voor mij of een goede raad?

Wel knap van jezelf dat je de beslissing hebt genomen om te stoppen met modellenwerk!
mona - Dinsdag 7 mei 2013 12:42
woow hele grote respect voor jou!! Lijkt me heel moeilijk om afstand te doen van zoiets waar zoveel mensen toch wel een beetje tegenop kijken denk ik. En vooral wanneer je - zoals je zelf zei; jezelf kwijt bent geraakt erin - is het in mijn ogen echt een teken van een sterke persoonlijkheid als je dán de keuze durft te maken ermee te stoppen.
Anonyma - Dinsdag 7 mei 2013 12:47
Mooi verhaal!
Vooral het einde, het is dapper om voor jezelf te kiezen i.p.v. voor werk wat je zo aan het hart kan liggen.

Wel wil ik zeggen dat het ook anders kan, ik heb een tijdje voor grote modellen bureaus uit New York en Parijs gewerkt en een Nederlands bureau bemiddelde.
Zij hebben heel erg op mijn gezondheid gelet omdat ze me 'groot' wouden maken.
Ik kreeg een diëtiste en leerde echt gezond gezond te eten.
Ik mocht geen BMI van lager dan 19.5 krijgen en hoger werd zelfs gewaardeerd.
Wel kwam dat omdat ik veel moest sporten en dus veel spierweefsel kreeg.

Maar het kan dus ook anders, en als je dat zou willen moet je er voor gaan.
Ik heb afscheid genomen van het wereldje omdat ik merkte dat het geld en de roem belangrijker werd dan familie en vrienden.
Ik ben terug naar Nederland gegaan, en heb genoeg geld voor de komende jaren verdient.
Dus ik doe nu een opleiding en geniet van het normale leven wat mij veel meer bevalt dan het haastige en uitputtende modellen leven.
susiQ - Dinsdag 7 mei 2013 12:49
Jeetje dit verhaal had ik ook kunnen schrijven..ontzettend herkenbaar.
Knap dat jij ook de keus hebt gemaakt om ermee te stoppen en aan jezelf te werken.
Meisje - Dinsdag 7 mei 2013 12:51
Echt supergoed dat dit verhaal verteld word!
Wat een bizarre situatie als je er over nadenkt.
Laten we ff lekker normaal doen met zn allen grrr
violindustrial - Dinsdag 7 mei 2013 12:58
heftig verhaal en zo sterk van je dat je voor je gezondheid gekozen hebt! je mag echt heel trots zijn.
Black Rose - Dinsdag 7 mei 2013 12:58
Heel goed geschreven.
REALITEIT!
-- - Dinsdag 7 mei 2013 15:10
Ik droomde er altijd van om model te worden... Ik vergelijk me ook heel erg met modellen. Maar ik ben véél te klein en het is een feit dat ik er niet geschikt voor ben, omdat ik daar niet 'mooi' genoeg voor ben. Waarom ligt de nadruk toch voor een groot deel op schoonheid en 'perfect' zijn... Ik kan me ook dood ergeren aan een vrouw met maatje 38 dat plussize model wordt genoemd. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. De slechte kant zou meer benadrukt moeten worden.
Ik vind het ontzettend sterk dat je voor jezelf hebt kunnen kiezen en je leven weer op hebt kunnen pakken! Dat is denk ik de beste keuze die je in je leven hebt kunnen maken!
groentetuin - Dinsdag 7 mei 2013 15:12
DOR IS NIET EERLIJK
Ook k ben model geweest
En g echt in de meeste gevallen gaat het helemaal niet zo

Natuurlijk is er werk eens concurrentie maar bij Bart smit of iets heb je dat net zo hard.
Je weet wat je aan begint en dat de maten ****** het beste is

O Ik irriteert me houdt zo aan dat de modellen wereld altijd zo word afgemaakt.
Dit is echt een heel vertekend beeld
'Metaphor - Dinsdag 7 mei 2013 15:24
Sjezus! Wordt er echt al van 'plus size' gesproken bij maatje 38?
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft al 40....
meisje14 - Dinsdag 7 mei 2013 15:24
Wat goed dat je ermee bent gestopt!!
Lot1995 - Dinsdag 7 mei 2013 16:22
goed en verhelderend verhaal!
glynis - Dinsdag 7 mei 2013 17:18
mooi en sterk verhaal !
Vera - Dinsdag 7 mei 2013 19:24
Wauw. Wel fijn dat je weer van jezelf bent gaan houden en dat je nu gelukkiger bent dan ooit. Sterkte!
Amber - Dinsdag 7 mei 2013 19:58
Wow, heftig verhaal heb je. Ik lees hier reacties van meisjes die dit niet representatief vinden voor de modellenwereld, en dat is heel mooi. Dat neemt niet weg dat het voor jou zo is geweest en dat is naar. Knap dat je voor jezelf hebt gekozen. Hou dat vast!
Liefs
J. - Dinsdag 7 mei 2013 20:06
Wauw. Respect, echt heel heftig.
Ik maak me daar ook zo boos over, 38 plus size, WAT?
Roos - Dinsdag 7 mei 2013 20:19
Dit geeft alleen maar aan hoe mooi je bent, en dat uiterlijk daar niks mee te maken heeft. Wat goed dat je daaruit bent gekomen! En nu hopen dat je er nooit meer naar terug hoeft.
Lovatic - Dinsdag 7 mei 2013 20:46
Wat mooi geschreven zeg! Je mag trots zijn op jezelf !
Lily - Woensdag 8 mei 2013 10:21
Ik hoorde laatst ook een goeie: Neem een touwtje met de omtrek van maatje nul. Past dit niet bij jou? Neem dan twee, drie of vier keer de lengte van het touwtje, tot het om jouw middel past. Is het drie keer, zoals bij mij? Drie keer nul is nul. Iedereen heeft maatje nul. Iets om trots op te zijn! ;D
Anoniem - Donderdag 9 mei 2013 17:35
Dankjewel allemaal voor jullie lieve reacties! :) heel fijn om te lezen!

@Sophie, blijf vooral bij jezelf en ga geen dingen doen waar je niet achter staat! Je geeft aan dat js twijfelt, dan kun je in mijn ogen twee dingen doen..1)wachten totdat je zekerder over jezelf bent. Je moet stevig in je schoenen staan en op moment dat je onzeker bent, ben je dat niet. Dat kan dan hele nare gevolgen hebben....
2) de gok wagen, fotos laten maken, naar een bureau toestappen en heeeeeeeeel goed je eigen grenzen en gevoel in de gaten houden. Het is aan jou, succes ermee!

@anonyma, mooi te horen dat het bij jou anders is gegaan. Ik geloof ook wel dat het anders kan, helaas heb ik dat niet zo ervaren en is dit mijn verhaal (en niet alleen dat van mij). Ook knap van jou dat je voor jezelf gekozen hebt!
* - Woensdag 9 oktober 2013 21:08
Een gerenommeerd modellenbureau zou nooit tegen hun modellen zeggen dat ze moeten afvallen, zonder daadwerkelijk de modellen daarin te begeleiden....
Doe goed research voordat je, je inschrijft bij een bureau!!
xx - Zaterdag 11 januari 2014 23:49
Wauw mooi verhaal ik ben blij dat je jezelf hebt overwonnen x
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - Zondag 14 september 2014 12:28
ik vind het egt knap dat je jezelf hebt over wonnen
- Woensdag 15 maart 2017 14:57
knap!