Mijn moeder herstelde, ik kreeg anorexia

 

Vroeger was alles nog leuk. Ik had geen zorgen, geen stress. Een typisch zorgeloos kinderleven. Het is bijna niet te bedenken dat één persoon, die ineens in je leven stapt, alles zo drastisch kan veranderen. In mijn omgeving ben ik altijd al degene geweest die wat terughoudender was. Het verlegen, stille meisje die geen risico’s wil of durft te nemen. Ik heb altijd heel erg tegen mijn zus opgekeken. Ik vond het zo knap hoe spontaan en open zij in het leven staat. Ik weet niet precies waarom ik zo anders was. Misschien heb ik het van mijn moeder, zij was vroeger ook altijd verlegen.

meisje met rood haar

Misschien komt het door mijn oranje haar, het valt natuurlijk best op en je bent altijd ’anders’. Ik ben er nooit mee gepest, heel veel mensen vinden het erg mooi. Maar toch, je bent anders. Ik had best veel vriendinnen op de basisschool en kon wel voor mezelf opkomen. Maar op de een of andere manier keek ik altijd tegen iedereen op. Mijn vriendinnen hadden altijd wel íets dat leuker of mooier was. Toen mijn beste vriendin de overstap maakte van de basisschool naar de middelbare school ging ik naar groep 7. Dit was een hele grote verandering voor mij, want wij waren onafscheidelijk. Ook werd er een juf ziek waardoor er een halve klas bij ons werd gevoegd.

Er was een meisje bij Emmy. Ik weet nog goed dat wij tijdens zwemles ruzie hadden omdat ik tegen haar ‘vriendje’ aan het praten was. Langzaam begon ze steeds meer bij mijn vriendengroepje te horen en drong ze binnen in mijn leven. Ik weet niet precies waarom ik me zo bedreigd voelde door haar, maar ze had een soort grip op mij. Ze was zo dominant en overheersend, dat ik gewoon nooit tegen haar in durfde te gaan. Het werd steeds erger en erger. Ik durfde niet meer zonder haar met andere vriendinnen af te spreken. Dat heb ik één keer gedaan en het liep gelijk verkeerd. Ze kwam met een smoesje aanzetten. Dat ik toch eerst met haar had afgesproken? En niet met die andere vriendin? En zo voelden we ons schuldig en mocht zij ook mee. Zo deed ze dat.. manipulatief, dat was ze.

In groep 8 merkte ik dat ik last van mijn schouders had. Ook had ik steeds vaker een migraine aanval. Ik moest van mijn moeder naar een fysiotherapeut die mij vroeg of ik gespannen was. Natuurlijk was ik gespannen, maar dat ging ik haar niet vertellen waar mijn moeder bij was. Die wist niks over hoe Emmy echt was. Bij elke beslissing moest ik eerst even bedenken of Emmy het wel goed zou vinden. Bij mijn manier van doen moest ik even bedenken wat Emmy ervan zou vinden. Als zij boos zou worden op je, zou heel de school boos worden. De manier hoe ze dan allemaal naar je keken was verschrikkelijk. Toen groep 8 de musical moest voorbereiden voor het afscheid kreeg Emmy te horen dat ze nog een jaar in groep 8 moest blijven zitten. Tijdens de oefen uren voor de musical merkte ik hoe anders ik eigenlijk was. Hoe energiek en vrolijk ik kon zijn. Dit vrije gevoel had ik zo gemist!

meisje

Toen we de musical hadden kwam ze naar me toe en zei me hoe lelijk mijn make up zat. Dat maakte me niks uit, ik was eindelijk van haar af. En nu ik zo terug kijk, besef ik dat zij misschien wel bang was dat ik de ‘leiding’ van haar overnam. Dat ze zich bedreigd voelde en me dit daarom aandeed. Toen ik naar de brugklas ging had ik er wel nog last van. Ik was mezelf niet en deed er alles aan om leuk gevonden te worden. Ik paste mij zo aan, dat ik niet meer wist hoe het was om gewoon ‘mij’ te zijn. Was iemand hartstikke asociaal, dan deed ik ook asociaal. Praatte ik met iemand die in elke zin een scheldwoord verwerkte, ging ik ook schelden. Was er iemand boos op iemand, was ik ook boos op diegene.

Toen er aan het eind van mijn 14e jaar (nu in de 2e klas) bekend werd dat mijn moeder een eetstoornis had, raakte mij dit heel erg. Ik zat er heel erg bovenop. Mijn moeder kreeg een eetlijst die ze moest volgen en ik ging haar helpen om die te volgen. Ook nam ik veel taken over in het huis en omgeving, om die last van mijn ouders weg te nemen. Ik ben het namelijk gewend om anderen een plezier te doen. Ik denk dat mijn moeders eetstoornis de druppel was. Ik had geen controle over mezelf bij mijn vrienden en niet in mijn thuis omgeving. Deze controle heb ik denk ik gevonden in eten, calorieën en gewicht.

Natuurlijk kon ik mijn moeders oude (slechte) eetpatroon overnemen want die heb ik jaren gezien. Ik ging gezonder eten, nam rare eetgestoorde gewoontes over. Ineens mijn brood uitpluizen of al mijn eten mooi neerleggen. Ja, terwijl mijn moeder vooruit ging qua gewicht en eten, ging ik achteruit. Iedereen dacht dat het door stres kwam, doordat ik me zoveel zorgde maakte om mijn moeder. Ik loog over mijn inname van voedsel. De reisweek in de 4e klas naar Toscane heeft er ook voor gezorgd dat ze andere dingen gingen vermoeden. Door het vele lopen daar en het weinige eten ging het allemaal snel. Mijn moeder en oma schrokken dan ook toen ik thuiskwam. Maar ja, ik was gewoon oververmoeid. Ik zei dat het eten niet lekker was omdat ik niet van pasta hou (we hebben geen één keer pasta op). En ze vonden dat wel logisch. Het ging goed. Tot ik op een gegeven moment zo bang was voor eten dat ik niet eens meer wou drinken. Bang dat daar ook dingen in zouden zitten.

Mijn vader heeft me na kerst op de weegschaal gezet omdat hij tijdens zijn vakantie had gezien dat ik niks at en erg witjes en ingevallen was. En toen ging alles heel snel. De dokter wou me laten opnemen maar dat wou ik niet. Toen de dokter mij de diagnose had gegeven dat ik Anorexia had, was ik zo opgelucht. Eindelijk, eindelijk zou ik hulp krijgen. Ik heb altijd al hulp willen krijgen of het eerlijk tegen mijn ouders willen opbiechten dat ik een eetprobleem had, maar dan zou ik die controle verliezen. We belden de Ursula kliniek en daar kon ik in februari 2014 terecht. Ik wou niet eten voordat ik mijn eigen eetlijst had, die speciaal voor mij door de diëtiste zou worden gemaakt. Want stel je voor, dat ik dadelijk meer zou moeten eten dan nodig was ! Maar na erg aandringen van mijn ouders moest ik wel. Ik kreeg gelijk een basislijst wat ik heel veel vond (natuurlijk is dit niet veel), maar ik wou het opbouwen. Jammer genoeg mocht dat niet. Maar nu ik terugkijk is het goed geweest. Gewoon gelijk HUP, dan heb je dat gedeelte gehad.

Ik kwam in een MGDB groep met meerdere gezinnen. We hebben veel steun aan elkaar gehad en zonder hun zou ik het niet hebben gehaald denk ik. Het was een heftige maar goede therapie. Ik ben niet meer bang voor eten. Wel vind ik sommige dingen nog eng, maar ik ga die uitdagingen wel aan! In het begin was het heel fijn dat mijn moeder wist hoe ik me voelde en hoe eng ik het vond om te eten, dat heeft mij erg geholpen. Ze wist dat ze me niet mijn zin moest geven als ik een hapje wou laten staan. Want dan zou ze namelijk met die eetstoornis instemmen. Na een lange tijd heb ik dat ook tegen mijzelf gezegd en ben eigenlijk alleen nog positief gaan praten over eten, aankomen en mijn eetstoornis loslaten. Dit heeft echt heel goed voor mij geholpen.

meisje met mutsje

Nu, een jaar nadat ik voor het eerst in therapie ging, ben ik weer vrolijk, heb ik weer kleur, ben ik weer sociaal. Wel zit ik nog in een zware therapie voor de achterliggende gedachten. Zo ben ik er vorige week achter gekomen dat ik helemaal niet weet wie ik ben. Ik heb nu al zo lang dat masker op. Dat masker dat ik me aanpas en altijd maar lach. Dat ik niet weet hoe ikzelf ben en wie ikzelf ben. Ook moet ik nu leren om boos te worden en om tegen anderen in te gaan. Dat zal nog een hele opgave worden. Het is raar hoe één persoon zoveel invloed op je kan hebben. Gelukkig ben ik omringd met vrienden en familie die veel om mij geven en me nemen zoals ik ben. Zelfs als ik nu zal veranderen om echt mezelf te zijn!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Zaterdag 28 maart 2015 13:04
Mooi geschreven, heftig allemaal! Heel veel sterkte en succes met je herstel
sterke_ik - Zaterdag 28 maart 2015 13:05
Mooi verhaal Ilona!
anneloes - Zaterdag 28 maart 2015 13:16
Ilonaaa :D !

mooi verhaal trouwens :)
Somebody - Zaterdag 28 maart 2015 14:16
Wauw, je bent echt heel erg mooi !
En ook zo dapper , echt je bent heel sterk !
Lisa - Zaterdag 28 maart 2015 14:43
Wauw, wat ben jij sterk zeg.
Ik weet zeker dat het goed komt met je, ik hoop het zo!!
Blijven vechten meid xx
eenzaam-bloempje - Zaterdag 28 maart 2015 14:49
Mooi geschreven. Heel veek succes met je herstel je kunt het meid zie wat je allemaal heb bereikt je bent al erg ver.
Katja - Zaterdag 28 maart 2015 16:13
Lieve Ilona,

Wij kennen elkaar van de MGDB groep en ik heb je dus van af het begin van je herstel meegemaakt. Wat ben jij voor uit gegaan! Je was en bent zo dapper en bent de strijd helemaal aangegaan.
Ik kwam je laatst nog tegen in de wachtkamer van de Ursula en meid, wat ben je verandert! Je ziet er zo veel blijer uit. Ik wil je heel veel succes wensen met de rest van je herstel. Je bent zeker op de goede weg. Ontdek hoe mooi je bent, van binnen en van buiten. Je kan het lieve meid!

Veel liefs,
Katja
anoniempje - Zaterdag 28 maart 2015 16:22
Wauw, wat een mooi verhaal en wat ben je knap!

xxx
Anoniempje
Butterfly - Zaterdag 28 maart 2015 16:29
Mooi verhaal! En wauw.. Je bent echt heel erg mooi!
Butterfly - Zaterdag 28 maart 2015 16:29
Mooi verhaal! En wauw.. Je bent echt heel erg mooi!
anti - Zaterdag 28 maart 2015 17:28
heel goed van je dat je zo je verhaal durft te vertellen. En weet je? ik geloof niet dat een mens echt kan zeggen, ja dit is de persoon die ik ben. Ik denk dat niemand precies weet wie die is en dat we afhankelijk van elke situatie een klein beetje iemand anders zullen zijn. Zie het als een uitdaging dat je jezelf in al deze nieuwe situaties kunt ontdekken die je eerst niet durfde aan te gaan! Wees trots op dat prachtige rode haar, en op al die andere punten die jouw bijzonder maken. Het is pas erg dat je niet weet wie je bent op het moment dat je er zelf last van hebt. Dus kost het je zoveel energie en heb je het gevoel een masker op te houden, bedenk je dan dat dat helemaal niet erg is en dat iedereen wel eens een masker ophoud. Probeer het beetje bij beetje los te laten en volgens mij ben jij daar echt wel toe in staat!!!
RosieV - Zaterdag 28 maart 2015 17:43
Ten eerste, ik vind rood haar echt prachtig en ik vind het iemand niet verlegen maken ofzo. Gewoon de kleur straalt warmte uit, ik denk dan meteen aan zonneschijn. Daarom heb ik mijn haar ook rood geverfd, sindsdien hoor ik vaak van mensen dat ik wat kleur in mijn gezicht heb.

Ten tweede, iedereen is uniek en goed op zijn of haar manier. De een is heel extravert ( mijn kleine zusje bv.) de andere introvert, en de een is het een beetje van beiden. Daarnaast hebben we allemaal onze eigen verborgen talenten, de een laat dat snel zien de ander doet er wat langer over. Jij bent mooi zoals je bent.

En ten slotte vind ik het lief hoe je moeder zo te lezen zo consequent is geweest om jouw te helpen herstellen van jouw eetstoornis. En dat zij er niet opnieuw in mee is gegaan.

Ik wens jullie beiden een positieve toekomst!
G. - Zaterdag 28 maart 2015 18:05
Je hebt een hele mooie uitstraling - blij voor je waar je nu bent. Houd vol hopelijk, ook op moeilijke momenten. Het leven heeft zoveel mooie, fijne momenten aan je te geven (ook niet fijne, maar dat weten we soms iets te goed, het mooie is er ook!).

Succes jij &.. ik vind je haar prachtig, hoop jij ook!
fleurrecovers - Zaterdag 28 maart 2015 18:56
Lieve Ilona,
Wat een heftig, maar sterk verhaal. Het is voor mij erg herkenbaar, vooral het gevoel van anders zijn. Ik heb namelijk ook oranje haar en inderdaad: zelfs als mensen je er niet mee pesten, voel je je toch anders. Ook voor mij een van de aanleidingen voor een eetstoornis.
Ik vind het heel knap hoe ver je al bent gekomen. Zet hem op mooierd!
cynthiaxd - Zaterdag 28 maart 2015 21:24
Mooi verhaal
Anoniem - Zondag 29 maart 2015 09:29
Waauw wat dapper dat je dit deelt!
En god wat ben je mooi! :)
Maanmeisje - Zondag 29 maart 2015 12:20
Mooie foto's! Ik vind rood haar ook heel mooi, en dapper verhaal!
Maggy - Zondag 29 maart 2015 13:42
Jeetje, wat knap van je dat je dit hebt durven delen.
Wat ben je een onwijs mooie meid, ik hoop zo dat je nu kunt inzien dat het zo bijzonder en mooi is dat je een beetje anders bent.
Het ga je goed meis! :)
d - Zondag 29 maart 2015 22:15
Wat goed je verhaal en heel herkenbaar het verhaal dat je je aanpast aan de ander waar je op dat moment mee aan het praten bent, je de houding of taal overneemt van die persoon en net als die persoon gaat doen, maar wie ben je nu eigenlijk echt zelf etc. Ik hoop dat het je steeds meer gaat lukken, om dat wel te zijn of te worden. Ik vind je sterk, respect!
vlinder - Maandag 30 maart 2015 18:29
dit is zo herkenbaar,
die invloed die sommige vrienden op je hebben.
ik ben nu ook bezig met een achterliggende behandeling,
met boos worden en die dingen.
het gaat je lukken meis!!
Laura - Maandag 30 maart 2015 21:45
Sterkte! Met je moeder en jij je bent echt een super mooie meid!
Prue - Dinsdag 31 maart 2015 10:21
Ik vind je mooi, en als je wordt wie je echt bent, word je alleen maar mooier!
naomi - Woensdag 1 april 2015 17:35
Heey ,Ilona we kennen elkaar van de basisschool. Misschien weet je nog wie ik ben (naomi). Je hebt je verhaal heel mooi geschreven. Ik vind het jammer van wat er op de basisschool met jou rn Emmy is gebeurd. Maar het is inderdaad heel herkenbaar. Hou je mooie uitstraling! Je bent namelijk altijd een mooi meisje geweest, ik keek juist altijd tegen je op. We hebben leuke tijden gehad alleen soms wel mindere tijden met Emmy. Maar weet je vergeet de slechte tijden rn het komt steeds beter. Ik hoop je snel weer tegen te komen, en ik wens je heel veel geluk en dat alles steeds weer beter met je gaat. Kus Naomi
Ilona - Donderdag 2 april 2015 14:13
Heel erg bedankt voor alle lieve, mooie reacties.
Wat een enorme steun !
Jullie zijn toppers !
Ilona - Donderdag 2 april 2015 14:15
Hee Naomi !

Ik hoop dat je dit nog leest. Tuurlijk ken ik je nog!
Wat leuk dat je dit leest en dit herkenbaar vindt.
Dankjewel voor je lieve reactie, dit doet me erg goed. Zeker dat je het herkent van Emmy..

Ik hoop jou ook snel weer tegen te komen Naomi, je bent een lieverd.
Kus !
T. Huisman - Woensdag 30 november 2016 19:42
Het is om trots op te zijn nu het beter gaat.