Mijn eetstoornis: Ik kom er wel uit

 

Proud2bmeHet begon al in groep 6 van de basisschool. Ik was een heel druk kind dat overal de aandacht vroeg. De reden daarvan weet ik niet precies, maar het gevolg was natuurlijk dat ik alleen maar negatieve aandacht kreeg. Als ik op school straf kreeg, werd dat aan mijn moeder verteld. Mijn moeder kwam zelfs elke dag na schooltijd vragen aan de juf hoe ik was geweest die dag. Ik voelde me toen al niet begrepen en machteloos. Best raar, voor een meisje van 10. In groep 7 was het vrij rustig, maar in groep 8 begon de ellende weer.

Toen moest ik naar de middelbare school. Ik was doodsbang. Bang voor de nieuwe mensen, voor afwijzing. Ik werd echt een heel druk meisje en lachte overal om. Als ik er aan terug denk, schaam ik me ervoor. Ik kreeg door mijn gedrag heel veel negatieve aandacht. De leraren hadden gelijk, zeker weten, maar ik was voor mijn gevoel weer niet goed genoeg.

In die tijd werd er ook regelmatig tegen mij gezegd dat ik lelijk was of dat ik dikke benen zou hebben. Stilletjes aan begon mijn eetstoornis zich te ontwikkelen. Al vrij snel moest ik naar Jeugdzorg. Vreselijk vond ik dat! Ik wilde helemaal niet geholpen worden. Ik wilde in mijn veilige wereldje blijven. Alles ging toch goed zo?! Het voelde als falen dat ik daarheen moest. In de klas werden er ook regelmatig grapjes over gemaakt... Bij de GGZ hebben ze me, voor mijn gevoel, van het kastje naar de deur gestuurd. Er zijn alleen maar onderzoeken gedaan. Ik kreeg het stickertje ADHD. Er is maar één keer gevraagd, terwijl mijn moeder er bij zat: eet je nu wel? ‘Ja natuurlijk eet ik.' En ik had dus geen eetstoornis...

piekeren

In de tweede en de derde van de middelbare school ging het ook wel redelijk goed met eten. Ik werd rustiger in de klas en ik kreeg juist positieve opmerkingen van leraren. Ik was goed bezig volgens hen!

Maar in de zomervakantie van de derde klas werd mijn zus ziek. Niemand wist wat het was. Ze at en dronk niks meer, en lag als een dood vogeltje op de bank. Mijn ouders waren radeloos. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, naar de dokter etc. Totdat ze bedachten dat het misschien psychisch zou kunnen zijn. Ze is toen opgenomen in een ziekenhuis voor mensen met psychische problemen. Het was daar vreselijk!

Die sfeer werd meegenomen naar huis. Mijn ouders heb ik heel vaak zien huilen. Maar er werd niet gepraat. Mijn broers en ik moesten alles zelf verwerken. In die tijd begon mijn eetstoornis weer op de oppervlakte te komen. Maar niemand had het deze keer door, ik kon gewoon mijn gang gaan.

In de vierde, maar vooral de vijfde klas is het eigenlijk helemaal mis gegaan. Mijn zus is nu twee en een half jaar opgenomen, maar ik kon het niet verkroppen. Ik ben gelovig, en snapte gewoon niet waarom God dit kon toelaten. Waarom wil mijn zus zichzelf dood hebben? Waarom laat Hij dat toe? Waarom kon Hij haar niet gelukkig maken? Maar al die woede en frustratie heb ik afgereageerd op mezelf en eten. Ik at nog maar erg weinig. Ik ging in protest.

Mijn lieve vriendin en mentor hebben ervoor gezorgd dat ik me goed voelde, toen ik de zomervakantie in ging. Eigenlijk wilden ze dat ik opnieuw hulp zou zoeken, maar dat wilde ik niet. Ik ga niet nog een keer naar die mensen toe die alleen maar van die domme vragen stellen en me honderden papieren met vragen lieten invullen. Dat helpt me niet, dat wil ik niet!

eetstoornis en adhd

Ik had besloten, ik ga gewoon eten in de vakantie. Ik moet gewoon kijken wat er van komt. Want ik wil niet al mijn haren verliezen, ik wil niet onvruchtbaar zijn, ik wil niet sterven! In de vakantie is alles dan ook redelijk goed gegaan. Ik ga elk jaar naar hetzelfde kamp met dezelfde mensen en heb daar onwijs goede gesprekken gehad. Mijn moeder zei aan het eind van de vakantie: ‘Volgens mij heb jij de knop omgezet he? Je ziet er al veel beter uit!' En ik dacht: ''Mam, er bestaat geen knop om die ongelofelijk vermoeiende gevoelens in één keer uit te zetten. Was het maar zo.'' Maar ik doe mijn best.

Nu zit ik op een andere school en studeer ik SPH. En ik kan je vertellen, dat komt allemaal behoorlijk dichtbij. Niemand weet op school van mijn problemen rondom eten en eigenlijk wil ik dat voorlopig nog zo houden. Op het moment gaat het niet zo goed, maar ik weet dat ik er uit ga komen! Ik heb het eerder gedaan en ik zal wel moeten! Ik ga er voor! 

Proud2bme adviseert altijd hulp te vragen aan je omgeving of/en professionals. Je hoeft het niet alleen op te lossen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

blauwwolkje - Dinsdag 16 oktober 2012 13:29
wat heb jij een vechtlust!
you're strong!
x
mirjam - Dinsdag 16 oktober 2012 13:38
Mijn ervaring is dat het niet delen je eenzaam maakt en niet delen je weer terug bij af brengt. Ik hoop dat je het dus wel gaat delen. Gaat uiten, naar voren mag komen. Alles begint vanuit jezelf. Jij bent je eigen vertrekpunt...Laat dus maar zien waar je mee worstelt. Je bent wie je bent. goede en minder goede kanten. We kennen ze allemaal, hou ze scherp en concentreer je maar lekker op jezelf. Van daaruit kun je een hele goede SPH-er worden! Wedden?!
Singingbee - Dinsdag 16 oktober 2012 14:20
Ik ben het eens met Mirjam. Door het niet te delen met mensen die dichtbij je staan ga je je alleen maar eenzamer voelen. Ze willen je vast dolgraag helpen. Wat houd je tegen op opnieuw hulp te zoeken? Ik ken het gevoel over bepaalde hulpverleners die eigenlijk niet goed weten wat ze met je aanmoeten. Probeer gerichte hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij de Ursula, waar ze je echt wel serieus nemen. Je hebt hier je verhaal gedeeld, dat is iig een stap in de goede richting en heel erg dapper. Ik studeer ook SPH en je wordt contstant geconfronteerd met jezelf. Juist daarom is het belangrijk dat je dit kan delen denk ik! Je bent een vechter!
Running Girl - Dinsdag 16 oktober 2012 17:55
Wat ben je dapper en sterk dat je zo voor jezelf kiest en al je kracht uit jezelf haalt. Inspirerend!
Kimkommertje - Dinsdag 16 oktober 2012 18:07
Hee!

Ik herken veel in jouw verhaal en ik ben heel trots op je dat je het hier durft te delen! Het is vervelend dat het nu wat minder gaat, maar zoals je zelf al zegt, je komt hier uit! Je hebt het eerder gekund en daarom kun je het nu weer! Wees niet bang om alsnog hulp te vragen als je aanvoelt dat het niet meer gaat. Misschien kun je dit keer bij een andere instantie aankloppen? Misschien dat ze je daar doelbewuster kunnen helpen, in plaats van die vervelende papieren met honderden vragen :)

Sterkte en ga er voor!
Marly - Dinsdag 16 oktober 2012 22:51
Natuurlijk komt het goed met jou en je gezondheid:) Je hebt voor het leven gekozen door weer te gaan eten en met anderen te praten. Vallen en opstaan hoort daarbij. Natuurlijk had je de eetstoornis liever niet gehad, maar jouw ervaringen kun je straks heel goed inzetten om anderen te helpen om ook beter te worden. Als je dingen (nu nog niet) wilt delen, is dat denk ik prima. Alles op zijn tijd. Soms kan het lijken of praten over je problemen, ze alleen maar groter maakt. Maar bedenk dat je hoger kan springen wanneer je eerst diep door de knieën zakt. Bedankt voor je hoopvolle boodschap en veel succes!
Laura - Woensdag 17 oktober 2012 08:40
Heej meis,

ik ken je van school vorig jaar.
Nu ja kennen, ik weet wie je bent zegmaar.
Ik hoop dat je het gaat redden want je bent zo'n mooie meid!
En uit je reacties op het forum blijkt ook nog eens dat je een heel lieve meid bent!
Ga ervoor!
jeaninehv - Woensdag 17 oktober 2012 19:43
Dank jullie wel voor alle reacties!
@laura nou maak je me wel nieuwsgierig naar wie jij bent. Kan je me niet ff een pb'tje sturen?

Liefs
amanda - Woensdag 17 oktober 2012 20:17
hey

super knap wat herken ik me in jou verhaal ik ben ook heel druk, ze dachten toen ook dat ik adhd had maar daar heb ik nooit een ''sticker'' voor gekregen maar, wel onbegrepen voelen en allen, en ik doe ook bijna de zelfde opleiding als jou ik doe spw daar wordt je zo ontzettend met je zelf geconfronteerd dat is best moeilijk.

maar je kan het knap

liefs amanda
Cherelle - Donderdag 18 oktober 2012 23:36
Mooi geschreven en hele goeie instelling! xx
Eilish - Vrijdag 19 oktober 2012 19:42
Mooi geschreven meis! je kan het!
TheMirrorLies - Zondag 26 mei 2013 18:26
Ik wil je even bedanken voor deze ontzettend motiverende blog!
Ik heb laatst een maand een vreselijke terugval gehad. Ik had mijn eetstoornis bijna helemaal overwonnen en toen ineens zat ik er weer diep in.
1 avond zat ik er even helemaal doorheen, ik was heel kwetsbaar. En toen ik toen deze blog las kwam dit zo hard binnen. Jouw vechtlust lees je in iedere regel.
Vooral de zin: "maar ik weet dat ik er uit ga komen! Ik heb het eerder gedaan en ik zal wel moeten! Ik ga er voor! " raakte me echt. Ik had zo iets: waarom eigenlijk ook niet? IK KAN HET!
En de volgende dag ben ik mijn eetlijst op gaan pakken en de dag daarop kon ik weer alles eten wat ik wilde. Mijn eetstoornis is weer zo goed als weg :) :) :)
Echt! Dankje, dankje, dankje
Nii - Woensdag 12 juni 2013 20:16
Hallo meiden,

Ik lees jullie verhalen en herken een hele hoop. Ik heb ook ADHD en eten op zich is voor mij een gevecht. Ik voel me constant onrustig en gejaagd en door de spanning krijg ik ook buikpijn en een brok in mijn keel. Door deze klachten durfde ik aanvankelijk als ik ergens naartoe moest van tevoren niet echt te eten, maar het ging van kwaad tot erger en nu krijg ik met pijn en moeite een beetje eten binnen terwijl mijn drukke leventje gewoon doorgaat.

Herkennen jullie dit en hebben jullie wellicht nog tips? Na 8 jaar van de ene naar de andere hulpverlener heeft me helaas geen millimeter gebracht en ik ben doodmoe van het vechten om gewoon de dagelijkse dingen zoals school en werk vol te houden.

Liefs