Mijn afweermechanisme: lachen en eten

 

Angst. De rode draad die zich door mijn leven heeft geworsteld en te hardnekkig is om uit te roeien. Ik vind angst een moeilijk begrip wat te koppelen is aan vele levensterreinen. Angst is een gevoel van op de rand naar de afgrond staan. Ga ik wel, of ga ik niet? Een gevoel als een sluipmoordenaar wat te merken is aan elke vezel in je lichaam. Hartkloppingen, kippenvel, versnelde ademhaling, buikpijn, trillen. Angst grijpt je naar je keel, verlamt je, bevriest je tot het moment dat je besluit te vechten of vluchten. Het zorgt ervoor dat je ten alle tijd paraat staat voor een eventuele ramp die zich voor zou kunnen doen. Met de opluchting nadien als de angst overwonnen is. Het fijnste gevoel ter wereld. Het "I did it en niemand kan mij wat maken"-gevoel.

Ik heb echter één groot afweermechanisme wat zich in elke situatie voor lijkt te doen, zo ook bij angst: lachen. Moet ik huilen? Lach. Ben ik boos? Verdwijn uit mijn gezichtsveld, ik negeer je of ik lach. Ben ik bang? Ik bevries, vecht of lach. Weet ik niet wat ik met mezelf aan moet? Lach. Komen anderen te dichtbij en wil ik ze op afstand houden, of leuk gevonden worden? Lach. Oftewel: lachen is the key.
Ik lach als ik val, heb van de waarheid niets begrepen. Als een toneelspel, poppenkast. Niemand het achterste van je tong laten zien en vooral zelf totaal niet weten wie je bent en wat je denkt. Dat beangstigt me.

lachen meisje vrouw

Een afweermechanisme, masker, wat tot voor kort gewerkt heeft maar mij steeds meer in de weg zit. Ik durf mijn masker niet te laten vallen, bij niemand niet. Daar komt het begrip angst weer bij kijken. Ik wil me zo graag volledig open kunnen stellen bij therapie en ook daarbuiten, maar het lukt me (nog) niet. Ik wil kunnen huilen, schreeuwen, bang zijn, boos, verdrietig. Daartegenover wil ik weer oprecht blij zijn, gelukkig, genieten van de kleine dingen. Ik wil leven. Leven met alles wat daarbij hoort.

Ik wil dat iemand mij een keer niet gelooft in wat ik zeg met mijn mooie verhalen over dat het goed gaat, dat ik een fantastisch leven heb, begin aan een nieuwe baan, de leukste studie ooit heb, fantastisch werk met de beste vriendinnen ooit. Ik wil dat iemand ziet dat het niet goed gaat. Iemand waarbij mijn afweermechanisme geen functie meer heeft. Ik wil dat iemand mij vasthoudt en net zolang door blijft gaan totdat ik het lachen niet meer volhou en breek. Ik wil dat iemand mij helpt, want ik kom er zelf niet meer uit.

Zoals angst met het bijbehorende afweermechanisme van lachen een groot thema in mijn leven is, heb ik daarnaast nog een afweermechanisme: zo min mogelijk eten. Als een sport. Hoe ver kun je gaan totdat je het écht niet meer trekt? Ik straf mezelf, walg van mezelf en mijn lichaam. Sporten, in beweging blijven. Mijn vluchtroute voor alles. De zijweg waar ik altijd op terug kan vallen als ik de weg niet meer weet. Veiligheid, controle, het gevoel iets te kunnen. Dat is wat het mij oplevert. Al weet ik dat ik er veel tijd, energie, feestjes, vriendschappen en tranen voor heb moeten inleveren. Ik ben mezelf kwijt.

meisje badass spijkerjack

Maar in het proces van herstel leer ik elke dag weer meer. Dat het oké is om je soms niet oké te voelen. Dat je moeilijkheden mag delen. Om hulp mag vragen. Want je mag er zijn. Hoe moeilijk ook, het is écht waar.

You're not a victim of sharing your story. You're a survivor setting the world on fire with your truth. And you never know who need your light, your warmth and courage.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eliana - Donderdag 13 april 2017 13:16
Dit is zo herkenbaar. Ik lach ook altijd. Ik heb zelf het gevoel dat hoe slechter het met me gaat hoe groter mijn lach is. Op school zien ze me als een super vrolijk meisje (dat zeggen ze), maar ze moesten eens weten. Ook in therapie kan ik niet een keertje die lach stoppen, ook al zou ik het zo graag willen inwisselen voor wat ik echt voel. Me tonen hoe het echt met me gaat. Ik heb al eens gezegd tegen de therapeute dat ik mijn pijn verberg en dat ik me altijd mooi en sterk wil voordoen, in de hoop dat ik dan minder zou lachen. Maar het helpt niet. Het is zo frustrerend :(.

Bedankt om je verhaal te delen! :)

m - Donderdag 13 april 2017 14:05
wat mooi geschreven en zo herkenbaar ik lach ook alles weg verdriet pijn boosheid wel eten niet eten sporten sporten en nog is sporten doorgaan opgeven is geen optie dat is het enige wat ik in me hoofd heb zitten ook ik heb het gevoel dat niemand ziet hoe het nou echt gaat je raakt inderdaad iedereen kwijt omdat je wereld steeds kleiner word. echt heel moeilijk dankjewel voor je mooie en oprechte verhaal
ik geloof in jou
you are amazing just the way you are❤
liefs
Aniek - Vrijdag 14 april 2017 15:14
Herkenbaar hoor, ik lach ook om alles, bij de ergste ellende lach ik het hardst, en dat kan zomaar over gaan in huilen.
Irisxxx - Vrijdag 14 april 2017 22:42
Zo herkenbaar!! Ik lach ook alles weg en ik zo ook zo graag willen dat ik een keertje ook niet alles weg lach, en dat mensen echt eens zouden zien hoe het echt met me gaat! Bedankt voor het delen van je verhaal!
Babette - Zaterdag 15 april 2017 13:37
Bedankt voor de lieve reacties ❤️
Femke - Zondag 16 april 2017 23:15
Mooi geschreven:)! en heel herkenbaar
eliesx - Maandag 17 april 2017 11:45
Zo mooi geschreven! Maar zo herkenbaar..alles is zo herkenbaar..Dakje voor het delen!
Nikki - Zaterdag 22 april 2017 08:39
Zo goed en leuk geschreven! Je kan mooi verwoorden wat, denk ik, velen voelen :)