Man zijn en kwetsbaarheid

 

Kwetsbaarheid: ‘Wat stoer zeg', ‘Dat je dat durft', ‘Respect man'. Het is alweer een half jaartje geleden dat ik mijn verleden open en bloot op het wereldwijde web slingerde. Kwetsbaarheid ten top. Eenieder kon lezen over mijn verleden met een eetstoornis. Een trieste periode die een stempel drukte op mijn leven. Een waardevolle stempel. De reacties van de vele lezers gaven me een enorme boost. 

Mijn angst die verhitte pogingen deed me te kleineren verdween binnen no-time. Haha! Heerlijk om je angsten onder ogen te zien. Vooral als je achteraf de bevestiging krijgt dat je angst het bij het verkeerde eind heeft. Het smaakt naar meer.

ad

Mannenpraat
Het delen van mijn verhaal opent mijn wereld. Mensen vragen voorzichtig naar mijn verleden. Soms zie ik vertwijfeling in hun ogen. Uiteindelijk mondt het vaak uit in een levendig gesprek waarin de gemene deler, kwetsbaarheid, het gesprek een verrassende wending geeft. Lichamelijke onzekerheid, eenzaamheid, een stuk gelopen relatie, een eindeloze zoektocht naar ‘de ideale baan', het verlies in de lusten van het leven. Thema's die niet misstaan in bladen als de Vriendin, Mijn Geheim en de Margriet. Toch hebben we het hier om mannenpraat. Mannen die open en eerlijk levensverhalen delen. Heeft de man dan toch echt zijn behoefte om gehoord te worden?

De Internationale Dag van de Man
Mannelijke behoeftes dus. Wat zijn dat dan? Vraag een willekeurige vrouw naar de behoefte van de man en ze zal zonder twijfel woorden uitbrengen als voetbal, bier en seks. En laten we heel eerlijk zijn, houden wij mannen dat beeld niet in stand? Zo maakte ik via een vriend van me kennis met de Internationale Dag van de Man: 19 november. Radio 2 besteedde er aandacht aan. Op internet las ik enkele korte blogs. De strekking van deze berichten verbaasde me niets. De mannen van Radio 2 pleitte voor: scheten laten zonder commentaar, lekker staand plassen, ongestoord voetbal kijken en je sokken van gisteren nog eens aantrekken. Volgens de website Fijnedag.nl staat deze dag in het teken van testosteron, bier en tietuh. Met de nadruk op dat laatste woord aangezien het op een uiterste ‘mannelijke' manier stond geschreven. Nee, dat was nog niet alles: deze mooie dag beloofde een dagje te worden met een pilsje op de bank, om vrijuit te praten over (wederom) voetbal en seks. En dan kun je je als man ook nog is ongegeneerd krabben. ‘Want dat doen échte mannen en dat horen ze juist te doen op Wereld Mannendag,' aldus Fijnedag.nl.

Mannelijke aandacht
Échte mannen dus. Het gaf me stof tot nadenken. Natuurlijk weet ik als geen andere dat deze nonsens met een knipoog is geschreven. Maar toch! Een kort onderzoek op Internet leert me dat er weldegelijk een serieuze ondertoon schuilt in deze dag. International Mensday (IMD) is gestoeld op zes pijlers. Een stevige fundering die onder bestaat uit het promoten van positieve mannelijke rolmodellen, het erkennen van een positieve mannelijke bijdrage aan de samenleving en aandacht besteden aan de geestelijke en sociale gezondheid van mannen. Het thema van 2014 is niet voor niets ‘Samenwerken voor het welzijn van mannen en jongens'. Een betere samenwerking om de levenskwaliteit en welzijn van mannen wereldwijd te verbeteren. Want zo kennen wij nog altijd een kortere levensverwachting en hogere zelfmoordcijfers. Daarnaast zijn er verhalen te over op scholen en binnen de hulpverlening. Daar lopen vele leraren en opvoedondersteuners met hun handen in hun haar om de mannen van de toekomst in het gareel te houden.

Man
Bron

Voorbeeld doet volgen
Onze mannelijke wereld heeft behoefte aan voorbeelden. Voorlopers die het gedachtegoed van IMD body geven. Mannen die zich op persoonlijk vlak inzetten voor het welzijn en de ontwikkeling van de ander. In mijn geopende wereld maakte ik de afgelopen maanden kennis met tal van mannen die hierin geloven. Laat ik mijn licht schijnen op twee prachtige voorbeelden. Een gesprek met Marcel Dekker leerde me hoe belangrijk het is om de stroom van verbinding bij jezelf te voelen. Het opent je wereld naar de andere en onze samenleving. Door te ontdekken waar je passies, waarden, kwaliteiten en idealen liggen: leer je energiek en positief in het leven staan. Als de Verbindelaar zet hij zich in om deze verbinding in jezelf te ontdekken.

Het tweede voorbeeld, De Rebel, sluit hier naadloos op aan. Via een kennis kwam ik in contact met Bart Nijland. Een goed gesprek in hartje Utrecht gaf me energie. Met een open blik vertelde hij me over zijn persoonlijke leven en zijn werk als holistisch therapeut. Samen met een vriend is hij de drijvende kracht achter het project De Rebel. Let wel op, rebellie in de positieve zin van het woord. De Rebel staat voor iemand die zijn eigen weg gaat, zijn hart volgt en gehoor geeft aan zijn innerlijke behoeftes en verlangens. Een workshop waarbij mannen werken aan persoonlijke doelen. Hoe beter wij in staat zijn het mannelijke te vereren, te accepteren en lief te hebben, hoe gemakkelijker wordt om het vrouwelijke te respecteren. Een (h)eerlijke visie op het man zijn.

Tot slot, laten wij mannen onze mannelijkheid vooral niet verloochenen. Houdt de onbezonnen praat over dat geweldige doelpunt van Van Persie ,de mooie ogen' van je vriendin en de nieuwste I-phone in ere. Maar omarm daarnaast de tijd om oprecht met elkaar in gesprek te gaan. Voorbeelden als de Verbindelaar en de Rebel kunnen daar een mooie bijdrage aan leveren. Om geheel in stijl van de IMD af te sluiten: dat noem ik pas levenskwaliteit. Daar mogen wij gerust eens op toosten met een lekker glaasje bier. Proost!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisanne - Donderdag 11 december 2014 19:30
Wat heerlijk geschreven! :)
anoniemje - Donderdag 11 december 2014 20:17
mooi geschreven!
De Verbindelaar - Donderdag 11 december 2014 21:28
De kracht van open en kwetsbare mannen, een kracht die verder gaat dan fysieke en mentale kracht. Een kracht die voortvloeit uit het goed met jezelf en anderen verbonden zijn. Het open en kwetsbaar delen van wie je bent, wat er in je omgaat en wat je in deze wereld wilt manifesteren, met anderen, is als vermenigvuldigen. Meer...meer...verbondenheid, meer...samen, meer liefde en meer flow! Dank voor je woorden, Ad!
Dave - Donderdag 11 december 2014 23:03
Mooi geschreven Ad!
Maanmeisje - Vrijdag 12 december 2014 00:27
Inderdaad fijn geschreven!
joanie - Vrijdag 12 december 2014 07:55
Wauw ad. Weer heel mooi beschreven.
Je bent een kanjer!
Bep - Vrijdag 12 december 2014 09:25
Wat goed van je Ad...Mooi..
Jimmy - Vrijdag 12 december 2014 10:17
Wat een raar artikel! Eerst dacht ik: leuk, weer eens iets over mannen. Maar dit gaat nergens over. Is dit satirisch?
Ethlinn - Vrijdag 12 december 2014 10:35
mooi stuk Ad!
Wayne - Vrijdag 12 december 2014 10:38
Precies wat ik nodig had Ad. Dank je wel.
linda - Vrijdag 12 december 2014 10:43
Jeetje Ad..echt een mooi geschreven stuk! Spreekt me aan..
Maiskolf - Vrijdag 12 december 2014 11:28
Heel mooi geschreven, en goed om bij stil te staan!
m - Vrijdag 12 december 2014 12:40
Hoe beter wij in staat zijn het mannelijke te vereren, te accepteren en lief te hebben, hoe gemakkelijker wordt om het vrouwelijke te respecteren.. Bij deze zin heb ik mijn bedenkingen of ik begrijp hem niet?
Gino - Vrijdag 12 december 2014 13:25
Lekker bezig en mooi geschreven Ad! Ga zo door en zet mensen maar mooi aan het denken met je blog!
QQQ - Zondag 14 december 2014 00:00
Mooi en vrijelijk geschreven, ik lees dit alleen meer als een bepaald doel of project, het raakt mij weinig.... Maar het is mooi omschreven!!
Veelzijdig - Zaterdag 9 april 2016 16:49
Ik geloof

Dat ik een beetje verliefd ben

Zucht

Nog een diagnose...