Jij verdient de titel anorexia niet

 

Maar je ziet er zo toch goed uit? Je kan het toch gewoon loslaten? Je ziet helemaal niks aan je? Dat zijn een aantal van de vele opmerkingen die ik de afgelopen tijd gehoord heb, waardoor ik sterk het idee heb gekregen dat vele mensen om mij heen of van buitenaf totaal geen idee hebben hoe het is om te leven met een eetstoornis. Ook voelt het alsof ik dit, mijn verhaal, de mensen om me heen verschuldigd ben. De mensen op mijn werk, familie en vrienden en mensen die mij thuis zien zitten omdat ik minder werk. Ik voel me schuldig en het voelt alsof ik gefaald heb en dat terwijl je wellicht niks aan de buitenkant ziet of merkt van mijn eetstoornis. En JA, die heb ik en dat durf ik nu uit te spreken.

Iets wat ik een lange tijd heb geprobeerd weg te stoppen, iets waarvoor ik mij schaamde en dus jaren lang voor mezelf heb gehouden. Iets wat op middelbare schoolleeftijd is begonnen, er langzaam in is geslopen en naarmate de jaren vorderde obsessief werd. Ik mocht er niet aan toegeven en hierdoor probeerde ik mijn toevlucht te zoeken in mijn werk, hobby’s of mezelf weg te cijferen en er vooral te zijn voor anderen om mij heen.

Vooroordelen en misvattingen anorexia

Veel mensen hebben een stereotype beeld hoe mensen met eetstoornis 'eruit zouden moeten zien en zich zouden moeten gedragen'. Vanuit onwetendheid en het beeld dat in de media wordt geschetst. De hele maatschappij is gefocust op het voldoen aan een perfect plaatje. Dat heb ik tevens zo ervaren, in de periode in Zuid-Afrika, maar ook er voorafgaande toen ik openlijk moest delen wat er speelde, kreeg ik vaak te horen dat ik er goed uit zag én mensen het nooit aan mij gezien of gemerkt hebben; Wat in mijn hoofd klinkt als 'Je bent niet zoals de andere graatmagere meisjes die anorexia hebben en jij verdient de titel anorexia niet'.

Dat zorgde ervoor dat ik mij niet belangrijk voelde, het voelde alsof mijn probleem er niet toe deed en ik mezelf aanstelde. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik enkel wilde vasthouden aan mijn eetstoornis en veel kilo's ben afgevallen, ik moest blijkbaar aan de buitenwereld laten zien dat mijn lichaamsbeeld ook kon veranderen door mijn eetstoornis. Vanaf het moment van opstaan begint het de afgelopen jaren dagelijks al met de controle; Wat zouden we deze dag gaan doen? Hoeveel brandstof zou ik nodig kunnen hebben om de dag door te komen? Hoeveel calorieën zou ik dan binnen moeten krijgen, om tevens niet een overschot te behalen? En hoe ging ik zorgen dat ik toch kon compenseren, door overmatig te sporten, te laxeren of te braken? Met eenvoudige trucjes als een flinke hoeveelheid water drinken, stiekem sporten op de kamer, eten verstoppen in servetten en kauwgum eten als maaltijdvervanger werd mijn routine. Ik mocht een minimaal aantal calorieën binnenkrijgen, kreeg paniekaanvallen wanneer ik teveel had gegeten en zocht allerlei mogelijke uitvluchten. Eenvoudige keuzes als zitten of staan, het boodschappen doen, langs een terras wel of niet lopen, mijn haar los of vast doen, koffie of thee drinken. Het zijn allemaal keuzes die beïnvloed worden door mijn eetstoornis- stem.

Zuid-Afrika

Dit leven leidde ik totdat ik merkte dat ik op was, mijn lichaam en mijn geest konden niet meer. Ik was het leven zat wat ik leidde, voelde mij vaak verdrietig en het gevecht dat ik continue moest voeren in mijn hoofd zorgde ervoor dat ik mezelf ging isoleren. Ik wilde het liefste niet meer buitenshuis iets eten en drinken, niets of niemand mocht mijn sport-schema in de weg staan en niemand zou zitten te wachten op mijn problemen, mijn omgeving had het immers ook druk. Dus vertrok ik eind januari 2019 naar Zuid-Afrika om daar twee maanden in behandeling te gaan voor mijn probleem, anorexia in combinatie met orthorexia. Ik ging er heen met gemengde gevoelens, ik voelde dat het zo niet meer verder kon maar voelde ook dat ik het wel even zou oplossen en binnen die 9 weken weer 'genezen' zou zijn. Om erna weer mijn leven op te kunnen pakken.

Dat was een hele bijzondere reis met twee kanten! De tijd in Afrika heb ik als prettig ervaren omdat ik daar in alle rust, zonder alle lieve mensen om me heen, over mezelf na móest denken en me daar puur op mezelf moest focussen. Dat heeft me veel moeite gekost, omdat stap één het accepteren van jezelf en jouw verslaving is. Ik kan nu wel concluderen dat dát in die negen weken én tot op de dag van vandaag, mij (nog) niet is gelukt. Dat is ook de reden dat ik in in mijn oude patroon bleef en geen afscheid kon nemen van mijn eetstoornis.

Thuis stond mijn dagritme totaal in het teken van plannen en controle. Dit begon vaak al de avond voor de dag aanbrak. Dan begint het denkwerk in mijn hoofd, ik móest weten wat we de volgende dag zouden gaan doen en me aan een strikt patroon houden. Daarvan afwijken was eigenlijk geen optie, dan raakt mijn eetstoornis-stem nog dominanter en moet ik vervolgens boeten. Ik kon mezelf zelfs daar in Paarl, Zuid- Afrika, niet overgeven aan het dagschema met alle bijbehorende activiteiten, groeps- én individuele sessies en voedingsschema’s omdat er één ding constant mijn hoofd domineerde: 'Ik mag niet aankomen en ik moet zo min mogelijk eten, want ik ben niet dun genoeg'. Enkel afvallen of dunner worden, het voldoen aan een bepaald plaatje is voor mij nog steeds het enige middel om gelukkig te zijn of te worden met mezelf en dus ook met de buitenwereld.

Thuiskomst

Eind april kwam voor mij de thuiskomst in Nederland weer in zicht. Na deze periode van confrontaties, inzichten, vallen en opstaan, kwam mijn thuiskomst na negen heftige weken dichterbij en moest ik mezelf afvragen hoe ik mijn leven thuis weer zou gaan oppakken. Tijdens sessies dachten we na over dagschema's en activiteiten, het na-traject, risico en veilige zones, maar diep in mijn hoofd overwon die dominante stem en had ik mijn thuiskomst al uitgedacht.

Zo wist ik dat ik op de zaterdag, nadat ik vrijdag thuis zou komen, weer zou moeten gaan hardlopen omdat ik mijn thuiskomst zou vieren met mijn man en dus waarschijnlijk een wijntje (nutteloze calorieën in mijn ogen) zou drinken en dus moest boeten. Dat ik de menukaart van het hotel waar we die zaterdag naartoe zouden gaan al bestudeerd zou moeten hebben, zodat ik het aantal calorieën op voorhand kon berekenen en dus kon compenseren. Dat ik de rest van de dagen van mezelf extra zou moeten sporten om weer te moeten boeten. En dat voelde tevens beangstigend.. 

Zou mijn brein (of mijn eetstoornis-stem) na die negen weken nog steeds hetzelfde werken? Had ik dan bijna 1000 kilometer gevlogen voor niks? Had ik dan daar mijn tijd verdaan terwijl ik 24 uur de beste hulp om me heen gehad? Hoe moet ik het zelf nu weer doen? De controle van de eetstoornis had nog steeds zijn greep op mijn hele doen en denken. Vanaf het wakker worden tot het naar bed gaan is elke keuze die ik maak weloverwogen en gebaseerd vanuit mijn hoofd. Het elke keer dwangmatig afwegen van voedsel, obsessief calorieën tellen en verbranden met als doel dunner worden was nog niet weggegaan. En het vooral niet luisteren naar je lichaam wat je nodig zou hebben, maar op voorhand al gepland hebben wat er die dag gedaan moet worden en daar niet van willen en kunnen afwijken.

En dan rest mij de vraag: Wanneer wordt dit beter? Kan ik dit ooit loslaten? Kan ik ooit weer enige liefde terug krijgen voor eten en drinken? Kan ik ook weer, net als andere mensen om me heen, genieten van spontane acties? Die vragen spoken door mijn hoofd en op dit moment voelt dat zwaar. Dit gevoel wordt versterkt omdat er lange wachttijden zijn voor mijn na-traject in Nederland. Het duurt lang voordat ik weer kan starten en kleine stapjes vooruit kan gaan, in plaats van blijf hangen in hetzelfde patroon en achteruit ga. Maar ik ben er klaar voor, wil er voor vechten én ik hoop dat ik deze liefde weer terug kan gaan vinden. Allereerst de liefde voor mezelf, de liefde voor eten en drinken en de liefde voor het delen van deze waardevolle momenten, die onlosmakelijk verbonden zijn met de mensen om me heen.

'Don't judge a book by it's cover, to be able to judge someone - you must have read the whole story.'

Bron: jinxx2020

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anna - Dinsdag 4 juni 2019 10:43
Helaas herkenbaar
Sab - Dinsdag 4 juni 2019 11:49
Jeetje wat een herkenbare tekst. Dank je wel. En voor jou het allerbeste♡
Jacqueline - Dinsdag 4 juni 2019 12:06
Mooi geschreven....zo herkenbaar...zo heb ik ook zeker 10 jaar geleefd. En het is zo zonde van al die jaren. Geef niet op en durf te vertrouwen dat je het gaat winnen. Doe het in kleine stappen en zet er steeds 1 bij. Ik ben begonnen met 1 dag in de week wat meer eten/experimenteren met ander voedsel, zonder te compenseren. En als dit goed gaat, kun je ook langzaam die stoere stapjes gaan integreren op andere dagen. Het gaf me vertrouwen dat er niet zoveel gebeurde met mijn lijf. En het leven wordt langzaam zoveel makkelijker als je bepaalde dingen gewoon mee kunt doen, zonder daar dagen zenuwachtig voor te zijn en van alles voor moet compenseren.
Het leven is zo ontzettend veel lichter zonder eetstoornis. En daardoor kun je ook de dingen aan waar je eigenlijk echt bang voor bent. Echt, de eetstoornis maakt je niet lichter, het maakt je leven alleen maar zwaarder. Vecht en schud die ballast van je af.
Manon shine2beyou - Dinsdag 4 juni 2019 14:31
Dit is zo waar
Aan mij is ook niks te zien.
Maar elke dag is vallen en opstaan
Een gevecht een dwang een verslaving.
Ook bij is het de combi gezondevoeding
En verslaafd aan sporten.
Hiervoor deed ik mee aan de docu masker af.
Maar zelf dan begrijpen mensen het niet
Zo kreeg ik van een verpleegkundige te horen
Dan sport je toch een uur minder en eet je een boterham meer.
Hahaha als het toch is zo makkelijk was!!!
Mooi dat je dit deelt! Liefs ❤❤ en je bent prachtig shine2beyou 😘
Esther - Woensdag 12 juni 2019 09:50
Wat vind ik het fijn om een berichtje van jou te krijgen! Ik heb meerdere malen naar de documentaire van jou gekeken via videoland en voelde me altijd op de één of andere manier verbonden met je omdat er zoveel herkenbare dingen inzaten. De reden dat ik mijn verhaal wilde schrijven is ook omdat ik tegen vele mensen aanloop die geen idee hebben, of onverschillig reageren (zoals mijn huisarts - 'Maar je ziet er hartstikke goed uit en je BMI is prima'). Ik zou het fijn vinden om contact met je te houden, ben benieuwd hoe het met je gaat en waar jij baat bij hebt. Laat maar weten als jij daar ook behoefte aan hebt. Bedankt in ieder geval voor je berichtje!
Tilly Delahaije - Dinsdag 4 juni 2019 17:39
Je bent sterk en ik weet zeker dat je het overwint Sterkte van mij
Viki - Dinsdag 4 juni 2019 17:40
Ik stuur je een welgemeende Antwerpse knuffel x
nx - Dinsdag 4 juni 2019 19:09
Mooie eerlijke blog en herkenbaar ook wel. ❤
Ik merk wel dat ik toch een beetje moeite heb met het gedeelte: 'jij verdient de titel anorexia niet'. Ik begrijp heel goed dat het super zwaar is als er onbegrip is rondom eetstoornissen omdat het niet aan de buitenkant te zien is. Ik heb zelf ook een eetstoornis met een normaal BMI en liep hier ook tegen aan. Ik denk alleen dat het stukje ''jij verdient de titel anorexia niet' best wel een eetgestoord iets is. Want bijvoorbeeld een depressie zie je ook niet aan de buitenkant, is het daarom ook niet erg? En dit zeg ik helemaal niet om te veroordelen, sterker nog: Ik heb vroeger zelf ook gedachten gehad als 'ik faal want ik heb geen ondergewicht' etc. Ik denk alleen dat de focus veel meer moet liggen op de onwetendheid / het onbegrip rondom eetstoornissen ipv op het verdienen van een bepaalde titel. In mijn ogen is de enige optie eerlijk zijn, ( en hoe eng ook ) mensen hierop aanspreken en ze uitleggen waar jij mee loopt / zit. En zeggen dat het niet zichtbaar hoeft te zijn om ernstig te zijn. Iets dat je dagelijks belemmert is gewoon überhaupt al heel zwaar / ernstig, en daar staat gewicht helemaal buiten! Juist transparantie hierover, maar ook over wat de vooroordelen doet met jou gevoelens/ gedachten delen met anderen. Dat is in mijn ogen de sleutel naar begrip, en ook naar herstel! Ik zelf vind namelijk een eetstoornis al lastig om te begrijpen terwijl ik 12 jaar een eetstoornis heb. Laat staan hoe lastig het moet zijn voor mensen die nooit iets met een eetstoornis te maken hebben gehad. Heel veel liefs!
marleen - Dinsdag 4 juni 2019 22:14
dit dacht ik ook.
Het is op zich al eetgestoord om 'anorexia' als 'titel' te zien. Niemand haalt het in zijn hoofd om te zeggen 'je verdient de titel kanker niet' terwijl mensen daar ook best mee kunnen rondlopen zonder dat het zichtbaar is. En elke ziekte of beperking die niet zichtbaar is botst op die specifieke problemen.
Bovendien vind ik het zelf ook altijd kwetsend als mensen zoiets schrijven. Want ja ik heb de diagnose AN gehad, en ik heb dan altijd het gevoel als mensen zoiets zeggen dat ze echt niet begrijpen wat voor een hel het was... dat het niet 'sterk en beheerst' is zoals het te vaak gezien wordt door mensen die zoiets zeggen, maar dat je leven wordt afgepakt door angst...
Renate - Dinsdag 4 juni 2019 19:32
Niemand weet wanneer het ooit beter wordt, lieve meis. Maar je bent er klaar voor, schrijf je, je wilt ervoor vechten. Dan wórdt het beter en ga je het ooit los kunnen laten. Geef niet op! Ik leef met je mee, herken zoveel. Je vecht niet alleen, dat merk je al aan alle andere reacties.
Gemma - Dinsdag 4 juni 2019 22:39
Lieve Esther, wat dapper van je om zo open en eerlijk je verhaal te doen. Je hebt al zoveel geleerd en inzichten gekregen, nu komt de volgende stap: het dóen! Voor alles is een tijd en moment. Jouw moment is nu aangebroken. Je bent er klaar voor. Niet om te vechten, maar juist om los te laten. Je bent mooi en goed zoals je bent. Wees lief en mild voor jezelf. Je bent een prachtig mens. Je spiegelbeeld weet dit al lang. Nu mag jij dit ook gaan zien. Iedere dag een beetje meer. Ik ben nog steeds trots op je. Dikke kus en knuffel van je Afrika-maatje 😘
Anne-Marie - Woensdag 5 juni 2019 00:04
lieve Esther,
met tranen in mijn ogen heb ik dit gelezen.
ik snap je nu veel beter, als toen we in Afrika waren, jij voor je eetstoornis, ik voor wat anders.
ik heb diep respect voor je!
je hebt weer vechtlust, ik weet zeker dat het je gaat lukken!!
heel veel succes en een dikke kus😘
Anne-Marie
Ingrid - Woensdag 5 juni 2019 07:28
Dapper en lief dat jij je verhaal deelt. Een hele mooie zin zie ik in de reactie van Gemma, Je hoeft niet te vechten, maar los te laten..... ook al voelt dat ook als vechten. Je bent sterk x
Maxime - Donderdag 6 juni 2019 23:02
Esther, heftig om dit te lezen. Ik hoop dat het je zal lukken om je eetstoornis de baas te worden en weer zal kunnen genieten van het leven.

Liefs Maxime