Ik vergelijk mijzelf met anderen

 

Iedereen doet het wel: jezelf vergelijken met anderen. Wie haalt er betere cijfers op school? Wie heeft mooiere kleren? Wie is er knapper? En ben je wel sportief genoeg in vergelijking met je vriend...? Het kan soms heel lastig zijn om jezelf constant te vergelijken. Het kan er zelf toe leiden dat je je heel rot voelt en een laag zelfbeeld ontwikkelt. Jezelf vergelijken is iets heel menselijks, iets wat iedereen wel eens doet. Maar waarom doen we het eigenlijk?

Vaak vergelijken mensen zichzelf zodat ze te weten komen waar ze staan ten opzichte van anderen. Ben je beter dan de rest, behoor je tot de middenmoot of bungel je ergens onderaan? Want als dat laatste zo is ‘moet je toch zeker zorgen dat je snel de ladder opklimt.' Door te vergelijken weet je of je iets goed doet en dat is iets wat iedereen wel wil weten van zichzelf... Jezelf vergelijken kan je doen op verschillende vlakken. 

Vergelijken
Bron

♦ Jezelf vergelijken met anderen
Ik denk dat deze vergelijking het meest herkenbaar is voor iedereen. Wanneer je nog op school zit kun je je vergelijken met je klasgenootjes. Wie is het beste in rekenen? Wie heeft de meeste vrienden? Wie geeft het gaafste verjaardagsfeest? Ook kan je je vergelijken met anderen op het vlak van uiterlijk of carrière. Wie krijgt er bijvoorbeeld het eerst opslag? Of wie heeft de meest gezonde huid? Zelf heb ik altijd de tactiek om de ander eerst iets te laten doen zodat ik kan checken of diegene beter is dan ik. Bijvoorbeeld met piano spelen. Is dit zo, dan zorg ik er voor dat ik niet achter de piano terecht kom in het bijzijn van diegene want ja...dan ga ik natuurlijk af als een gieter. Tenminste, dat denk ik.
 Eén ding is duidelijk: jezelf vergelijken met anderen maakt je niet gelukkig. Er zal namelijk altijd wel iemand in jou omgeving zijn die knapper, slimmer of succesvoller is. Wanneer jij je maar blijft vergelijken en blijft streven naar dat wat zij al hebben, zal je je alleen maar rotter voelen. Het vergelijken met anderen zal ook niet stoppen wanneer je jezelf niet accepteert zoals je bent.

 Jezelf vergelijken met hoe je vroeger was
Vooral oudere mensen hebben hier een handje van. Hoe vaak hoor je niet de opmerking: ‘vroeger was alles beter' of ‘de jeugd van tegenwoordig...' Misschien heb jij vroeger wel iets bedacht wat je echt had willen doen en waar je nu achteraf van moet zeggen dat je het niet hebt bereikt. Dat kan er voor zorgen dat je je heel verdrietig voelt. Wanneer je hier in blijft steken, blijf je achter lopen. Accepteren dat iets eerder niet gelukt is en verder gaan met nieuwe doelen kan helpen om het achter je te laten.

 Jezelf vergelijken met je ideale droom
Iedereen heeft voor zichzelf wel een beeld waarvan je vindt dat je zo eigenlijk hoort te zijn. Een mooi figuur, mooie baan, een luxe huis en prachtige kinderen. Een beeld waarin alles klopt. Iets wat ik bijvoorbeeld echt zou willen is een baan waardoor veel mensen mij kennen, dat ik veel geld verdien zodat ik een groot huis kan kopen. En dat grote huis zou ik dan nodig hebben voor de berg kinderen die ik een schuilplaats zou kunnen bieden samen met mijn (natuurlijk hele knappe) vent. Helaas zijn deze ideaal beelden vaak niet realistisch. Iedereen zal namelijk tegenslagen krijgen en niet alles in het leven zal lopen zoals jij eigenlijk zou willen.

Wanneer je een eetstoornis hebt, neemt het vergelijken vaak toe. Gezonde mensen zullen niet zomaar kijken naar de hoeveelheid boterhammen die een ander meer eet dan zijzelf. Maar dat soort dingen kunnen voor iemand met een eetstoornis heel belangrijk worden. Ook de fixatie op je eigen lichaam zorgt er vaak voor dat je jou lichaam gaat vergelijken met die van anderen.
 Zelf heb ik dat vooral met benen. Ik heb mijn benen altijd te dik gevonden, en daardoor kijk ik altijd naar de benen van anderen. Ik zie bij wijze van spreken eerder hun benen dan hun hoofd. En dat versterkt alleen maar het gevoel dat mijn benen te dik zijn, want ik onthoud vaker de personen met dunnere benen dan de mensen met dikkere benen. Die lijken niet eens op te vallen...

Jeanine Happiness
Tweede foto: Weheartit.com

Om het vergelijken te minderen heb ik een paar tips voor jullie.

1. Stel jezelf de vraag of het belangrijk is om hetzelfde te hebben of kunnen als degene met wie je je vergelijkt.
Iedereen is anders en iedereen bezit bepaalde kwaliteiten. Word jij een mooier en/of beter persoon als jij datgene kan of bezit wat die ander heeft? Veel piekeren over dingen die je eigenlijk zou willen hebben breekt je alleen maar op. En zeg nou zelf: omgaan met een jaloers persoon is ook niet heel fijn...

2. Bedenk wat jouw kwaliteiten zijn.
Het kan heel vervelend zijn wanneer jouw vriendin overal goed in lijkt te zijn. Dan kan het gebeuren dat je het idee hebt dat je zelf geen speciaal talent of kwaliteit hebt. Wanneer je dat denkt, kan ik je gerust stellen: Iedereen is wel ergens goed in! Misschien niet in ‘standaard' dingen als tekenen, dansen of zingen maar er zijn nog zoveel meer dingen waar je goed in kunt zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je heel sociaal bent, goed kunt leren of op een geweldige manier om kunt gaan met kinderen. Dit zijn kwaliteiten waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die net zo mooi en waardevol zijn als elke andere kwaliteit die jou ‘perfecte' vriendin bezit.

3. Wat heb je al bereikt?
Wanneer je er even helemaal doorheen zit omdat mensen om je heen van alles bereiken, is het goed om eens te bedenken wat jij al bereikt hebt. En nee, zeg niet dat je helemaal niks hebt bereikt in het leven. Iedereen heeft namelijk weleens een belangrijke stap gezet en daarmee vooruitgang geboekt of moois bereikt.

4. Wat wil je zélf bereiken?
Wanneer je jezelf toch (onbewust) aan het vergelijken bent, is het goed om te denken aan wat jij zelf wilt bereiken in het leven. Als je dat bedacht hebt komt de volgende vraag: kan je dat doel nog wel bereiken wanneer je jezelf laat afleiden door jezelf te bewijzen ten opzichte van andere mensen?
 Iedereen maakt zijn eigen keuzes en het belangrijkste is dat je keuzes maakt om uiteindelijk je eigen doel te bereiken en gelukkig te worden.

Door bezig te blijven met de vraag wat je anders had kunnen doen of hoe je beter zou kunnen zijn verander je niet en bereik je nog minder. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, met je sterke en zwakkere kanten, kun je verder groeien en dingen bereiken die je altijd al hebt willen bereiken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

josefine - Vrijdag 29 augustus 2014 13:15
Omg zooo herkenbaar! Ook dat stukje van die benen, exact, m'n hele leven al. Terwijl iedereen (zelfs voor mijn eetstoornis) altijd tegen me zei dat ik van die slanke benen had. Maar überhaupt, altijd maar het gevoel hebben dat je je moet bewijzen, doordat de focus ligt op de dingen die anderen beter doen dan jij, waardoor je eigen kwaliteiten verdrongen worden, erg vervelend. Gelukkig leef ik steeds meer vanuit mezelf en mijn eigen wil/gevoel!
xxbetul - Vrijdag 29 augustus 2014 15:16
Zo'n fijne blog! Heel mooi geschreven meid!! :)
Maaike - Vrijdag 29 augustus 2014 16:29
Zo herkenbaar! Ik vergelijk me altijd met meiden die knap zijn in hun gezicht, of een mooi figuur hebben. Ik zelf ben nu bezig met krachttraining om aan te komen, maar anderen lijken altijd een mooier en gespierder figuur te hebben dan ik. Dan houd ik er nooit rekening mee dat dat meiden zijn die misschien al een jaar bezig zijn en ik nog maar 3 maanden...
MIO? - Zaterdag 30 augustus 2014 01:28
Sinds kort vergelijk ik eigenlijk minder, omdat ik eigenlijk veel gelukkiger ben.
Ik analyseer mezelf wel, ben wel kritisch of zo, maar op een fijne manier.

En als ik iemand anders zie met een fijne eigenschap, probeer ik niet te denken 'oh, nu ben ik een slecht mens', maar probeer ik gewoon ook die eigenschap aan te nemen. [En ja, dat kan best zonder jezelf geheel te veranderen - ik blijf gewoon bij mezelf]
Nouky - Zaterdag 30 augustus 2014 07:10
Goede blog! Ik vergelijk mezelf ook constant met anderen (op alle vlakken) dus ik heb er wel wat aan! :)
Amanda - Zaterdag 30 augustus 2014 14:00
Heel herkenbaar, vooral

'' Zelf heb ik dat vooral met benen. Ik heb mijn benen altijd te dik gevonden, en daardoor kijk ik altijd naar de benen van anderen. Ik zie bij wijze van spreken eerder hun benen dan hun hoofd. En dat versterkt alleen maar het gevoel dat mijn benen te dik zijn, want ik onthoud vaker de personen met dunnere benen dan de mensen met dikkere benen. Die lijken niet eens op te vallen''

Dat heb ik nou altijd dat ik daar eerst naar kijken en mensen met dikkere benen helemaal niet opvallen, Maar dat heb ik met meer dingen, alleen die vrouw waar ik heen ga bij balanz die zegt dat dit soort dingen komen omdat je daar alleen op concentreert, Ik vind het net eigenlijk met auto's als je een rode auto koopt zie je opeens overal rode auto's.

Maar het is een heel moeilijk iets ik vergelijk mij constant, ben ik wel mooi genoeg, niet te dik, is mijn kleding wel mooi, zijn mijn benen dun, is mijn buik dik, wordt er moe van


liefs
anoniempjex - Woensdag 17 september 2014 13:56
Ik vergelijk mezelf met mijn vriendin, maar zij heeft een perfecte lenge, perfect gezicht oftewel gewoon een perfect meisje.
Ik ben 18% indonesisch 6% japans en 75% nederlands en ik heb een beetje een breed gezicht en een typische (beetje) kromme neus door dat gedoe met indonesie.
ik heb het best moeilijk gehad want ik had gewoon het gevoel alsof ik lelijk was en niemand mij mocht.. niemand begreep me.. en als ik het aan een andere vriendin vertelde dan zei ze dat ik me niet moest aanstellen..
ik had gewoon het gevoel alsof ik alleen op de wereld was, daarom had ik een keer de gedacht om zelfmoord te plegen.. door die gedachte schrok ik zo erg dat ik er opeens allemaal positieve dingen in mn hoofd opkwamen!! het gaat nu wel stukken beter met me maar ik heb een hekel aan de gymlessen! daarom ben ik iets dikker dan de andere..
over 2jaar heb ik hopelijk geen gym meer!
dikke dus van jwz xx