Het nare gevoel werd afgevlakt

 

Ik heb lang getwijfeld of ik mijn verhaal zou insturen. Ben ik niet te triggerend, of juist saai. Zullen mensen die ik ken dit vinden, of leest niemand het. Ben ik het wel waard om geplaatst te worden? Maar nu doe ik het toch, gewoon omdat ík het wil, ik al die stigma en taboe wil doorbreken en omdat die onzekerheid nou wel eens de pot op kan.

Ik was altijd al een verlegen meisje, ik was nooit degene die zomaar aan de bar durfde te vragen om een flesje appelsap, of iemand aan durfde te spreken op straat, in tegenstelling tot mijn broertje.

gabi

De basisschool ging me gemakkelijk af, ik had veel vriendinnen, haalde hoge cijfers en kreeg gymnasium als advies. Ik was een goede leerling waar nooit extra aandacht naar hoefde te gaan. Thuis ging alles goed, sociaal ging alles goed, als je me vroeg waarvoor je me wakker mocht maken ‘s nachts, was het antwoord eten, ik was gelukkig.

Nooit had ik problemen met mijn lichaam of eten. Ik had een erg snelle stofwisseling waardoor ik lichtelijk ondergewicht had. Daar kwamen wel eens opmerkingen over, maar die wuifde ik dan weg met de zin: "Ik eet ijs, ik eet chocola, voedsel stroomt door mijn bloed, het blijft gewoon niet plakken! Haha!"

Op de middelbare veranderde alles. Ik ging alleen, zonder iemand die ik kende naar de nieuwe school. Aansluiting vinden was lastig, omdat ik verlegen was. Als ze het over me hadden was ik altijd ‘dat stille meisje'. In mijn klas zaten veel sterke karakters, waardoor mijn teruggetrokken karakter een beetje wegviel. Ik was een makkelijk doelwit voor opmerkingen, ik durfde toch niets terug te zeggen.

Ik voelde me eenzaam, niet op mijn gemak. Ik had niemand waar ik heen kon, zat vaak alleen, liep vaak alleen en werkte vaak alleen. Dit bleef zo tot de reis naar Engeland in het eerste jaar. Ik vond aansluiting en voelde me stukken beter. Maar dat veranderde. Mijn vriendinnen werden zelfverzekerder en kregen andere vriendinnen. Ik was weer alleen. Ik voelde me steeds slechter en isoleerde mezelf van de buitenwereld. Ik wist niet meer wat gelukkig zijn was.

Toen kwam de GGD langs, zoals altijd in de tweede klas. Ik woog hier veel minder dan thuis, ook al was het niet realistisch aangezien ik niet had ontbeten (haast haast, je kent het probleem ;)), weinig dronk (ik vergat het altijd), en het een andere weegschaal was. Mensen praatten over mijn gewicht. Ik was niet meer onzichtbaar. Thuis woog ik nog altijd xx kilo. Dat wilde ik niet. Ze vonden me aardig op dat lagere gewicht. Ik besloot te stoppen met snoepen.

gabi

Na een tijdje werd ik overgeplaatst naar een andere klas, omdat ik hier aansluiting had gevonden. Omdat er veel gesprekken over waren, en die altijd in de pauze waren, lunchte ik niet meer. Toen de gesprekken over waren zag ik niet het nut om het weer te gaan doen, ik had toch geen honger. Na een tijdje me goed te hebben gevoeld begonnen de opmerkingen weer. Van iemand anders. Ik voelde me weer rotter en rotter. 

Op instagram leerde ik een meisje kennen. Ze vertelde me dat ze dik was, en ging afvallen, vertelde me hoe weinig ze at, welke app ze gebruikte en hoe je moest braken. Ik was al een deel afgevallen door het niet meer lunchen, maar deze informatie maakte dat ik me steeds dikker begon te voelen. In de spiegel zag ik een steeds dikker wordende olifant, terwijl de kilo's eraf vlogen. Het eten werd steeds minder. Ik telde elke calorie die over mijn lippen ging. Het eenzame gevoel trok weg, mijn hoofd zat te vol met afvallen, om daaraan te denken.

Mijn nieuwe mentor merkte het en sprak me erop aan, waarna ik een gesprek met de zorgcoördinator heb gehad. Daar brak ik. Ik vertelde alles, en ze dwong me met mijn ouders te gaan praten. Die reageerde heel lief, ze begonnen meer op te letten en meldden me aan bij de ggz.

Na de excursie naar Ieper met mijn, nu vele malen leukere, 3e klas was ik heel wat afgevallen. Niemand had op me gelet daar, en ik kon doen wat ik wilde. Mijn BMI was gevaarlijk laag. Het contact met de GGZ verliep slecht. Na 6 maanden kreeg ik pas mijn eerste therapie, controle bij de kinderarts en een diëtiste. Ik kreeg de diagnose Anorexia Nervosa. Toen ik weer moest eten begon mijn lichaam meer te vragen. Ik kreeg eetbuien en compenseerde ze. Maar dit hielp niet en ik kwam flink aan. Laxeermiddel werd mijn nieuwe beste vriend. Nog altijd heb ik problemen met eetbuien en ((niet) genoeg) eten. Mijn gewicht is nog altijd te laag en mentaal moet er nog heel wat gebeuren.

gabi

Maar, wat ik wel ervoor terug heb gekregen, is een leven. Niet meer geobsedeerd zijn door nummertjes. Weer slapen. Uitgaan met vriendinnen. Werkende darmen. Meer energie. Ik maakte een ‘recovery insta' aan en vind hier enorm veel motivatie en support. Ik voel nog altijd de nasleep van deze suffe afvalactie. Ik kan niet leven zonder zakjes poeder die mijn darmen laten werken. Hopelijk kan ik deze binnenkort gaan afbouwen. Ik ben nog altijd te moe na school om mijn grote passie te doen, karate. Wel doe ik weer ballet. Ik ben heel dankbaar voor wat het herstel en alle lieve mensen om me heen hebben gedaan voor me. Ik heb 2 nieuwe beste vriendinnen gevonden door deze klote ziekte, een geluk bij een enorm ongeluk.
Ik ben er nog niet. Ik heb nog een lange weg te gaan. Maar ik ben trots op de stappen die ik al heb gezet.

Nog altijd ben ik bang dat het eenzame gevoel terug zal komen als de eetstoornis weg is, maar ik laat niet die angst ervoor zorgen dat ik de kans heb om te sterven.

God gives his hardest battles, to his toughest soldiers <3

Liefs, Gabi

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Myrthe - Donderdag 30 april 2015 13:25
Ik ben blij dat het inmiddels weer wat beter gaat. :hug:
Ella - Donderdag 30 april 2015 13:38
Gabi ik ben zo trots op je! Hou alsjeblieft vol, want je bent zo mooi!
Amanda - Donderdag 30 april 2015 13:51
Hey meid

Mooi verhaal, heel veel suc6 je kunt het.
Xx
Romy - Donderdag 30 april 2015 13:57
Gabi, wat dapper van je dat je je verhaal toch hebt geplaatst. Je mag echt super trots zijn op waar je nu staat en houd vol, want er staat nog veel meer moois op je te wachten!

Liefs
anoniem - Donderdag 30 april 2015 14:07
Wat een dapper en krachtig verhaal! Jij gaat er wel komen meis! Blijf vechten!! Liefs
lisan - Donderdag 30 april 2015 14:46
GABIIII zo trots op jou♡♡♡
Hanneke - Donderdag 30 april 2015 15:34
Hee droppie :)

alweer een verhaal van een insta-bekende op proud! hihi

Ik herken me ook heel erg in je verhaal. Dat wegen bij de ggd heeft mij ook erg getriggerd. Ik snap niet waarom ze dat doen. Ze kunnen toch ook best een beetje zien of iemand een gezond gewicht heeft, hoef je toch niet persee voor te wegen? -.-'

Maargoed, ik wens je in ieder geval heel veel succes in je herstel. Je komt er wel!

Kus Hanneke
cherryberry - Donderdag 30 april 2015 16:13
Mooi geschreven lieverd, you can do it!
Liefs, harry ghehe
ikkemikke - Donderdag 30 april 2015 16:17
mooi geschreven verhaal! hoop dat je gauw je doelen bereikt, je bent al heel ver gekomen! hou vol :)
! - Donderdag 30 april 2015 17:59
Mooie quote!
God gives his hardest battles, to his toughest soldiers
lara - Donderdag 30 april 2015 18:26
beste Gabi,

je hebt uiteindelijk toch ingestuurd omdat je het zélf wilde, los van al je andere gedachten: respect daarvoor!

En bedankt voor het delen van je verhaal. Je bent al zo ver gekomen en stel dat het voor je gevoel zo vreselijk tegen zit of langzaam gaat denk dan hieraan."zelfs de slak bereikte de ark, namelijk door volharding!"
..geef niet op!

Liefs lara
iris - Donderdag 30 april 2015 18:54
Trots op je, heel mooi gabi
S - Donderdag 30 april 2015 19:01
Heel mooi Gabi. Stay strong
Janieke - Donderdag 30 april 2015 19:28
GABI JE BENT EEN TOPPER! IK BEN ZO TROTS OP JE ❤ KEEP FIGHTING 💪
anoniempje - Donderdag 30 april 2015 21:16
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
anoniempje:) - Vrijdag 1 mei 2015 07:35
Wauw wat een mooi verhaal super veel succes in je strijd!! Xxx
koortje - Vrijdag 1 mei 2015 08:19
mooi verhaal xx
T. - Vrijdag 1 mei 2015 09:50
Wat een onwijs leuke foto die eerste! Ik hoop oprecht dat je héél gauw weer net zo kunt stralen en dat je weer voor de volle 100% gelukkig wordt. X
d - Vrijdag 1 mei 2015 10:50
Mooi geschreven, veel herkenning ook, ik was ook zo verlegen, dank je voor je verhaal.
d - Vrijdag 1 mei 2015 11:20
Herkenbaar! Stay strong, je komt er echt wel weer xx
Black Tiger - Vrijdag 1 mei 2015 13:08
goed van je liefie! u kan do it echt waar!!!!
en je bent trouwens een hele mooie meid dus daar hoef je geen zorgen om te maken!
en die foto's zijn idd echt heel leuk!
doeixx
Judith van der Linden - Vrijdag 1 mei 2015 16:00
Beste Gaby,
Wat goed te horen dat het weer beter met je gaat!
*Verzoekjes en links mailen naar redactie@Proud2Bme.nl
. - Vrijdag 1 mei 2015 16:39
GABI IK BEN MEGA TROTS OP JOU.
You are my gorgeous strong unicorn.
keep fighting
Marlysss - Vrijdag 1 mei 2015 17:42
Wauw, super knap van je! Heel goed dat je je verhaal gedeeld hebt, je bent een topper :)
lifewithoutana - Vrijdag 1 mei 2015 19:22
Wauw super mooi en dapper om geschreven te hebben lieve Gabi!! Ik ben echt trots op je!! Ik ken je van Insta en snap echt van geen kant hoe mensen onaardig tegen jou kunnen doen of over je durven te praten. Je bent zo'n leuke, lieve en mooie meid! Hou vol, ik weet zeker dat je het kunt! En ik heb ook veel steun aan jou op insta!
ik - Vrijdag 1 mei 2015 20:38
ik ken je via insta, goedzo meis! Je komt er!
kel_recoveryx - Maandag 26 oktober 2015 18:33
Ik ben super trots op je gabi! Onthou dat ik er voor je ben via Insta maar je kan ook altijd me aanspreken als je me nodig hebt! Je bent het waard echt