Het leger van de ribben

 

We noemen hem Walter. Walter betekent ‘heerser van het leger'. Walter heeft geen leger van soldaten die hij klaarstoomt voor de strijd. Hij handelt alleen. Toch vind ik dit een geschikte naam voor hem omdat hij weldegelijk een leger opbouwt. Het leger van de ribben. Wat zijn doel is met dit leger is mij volstrekt onduidelijk. Hoe Walter werkt is te vergelijken met hoe een loverboy zijn slachtoffers kiest. Want dat zijn we; slachtoffers.

Hij komt als je je zwak en onzeker voelt. Eerst, zonder dat je het doorhebt, laat hij je denken dat je een dik, lelijk monster bent, waarvan niet gehouden kan worden. Dit doet hij zo sluw dat je niets anders kan dan hem te geloven. Je gaat het zien.

walter

De spiegel is je vriend niet meer, de weegschaal al helemaal niet. Hij zorgt ervoor dat je een hekel krijgt aan jezelf en je hebt niet eens door dat híj dit doet. Daarna stelt hij zich voor als je beste vriend. Iemand die je begrijpt, tegen wie je alles kunt zeggen. En dan komt hij met de oplossing: Afvallen. Hij helpt je. Dus je vertrouwd hem. ‘Hoe dunner je bent, hoe mooier' zegt Walter. En je geloofd hem. En wanneer je door krijgt wat hij met je doet is het al te laat. Hij heeft je volledig in zijn macht zodat je geen kant meer op kan.

Je probeert eerst op een gezonde manier gewicht te verliezen; meer bewegen en gezonder eten. Maar dat is niet efficiënt genoeg. Het gaat te langzaam. Volgens Walter is er een veel vluggere manier om in korte tijd veel gewicht kwijt te raken. Hij legt het je uit, stapje voor stapje. Hij doet dit op een manier dat je alleen de voordelen ervan kan zien. In het begin voel je je sterk. Na elke dag dat je niet gegeten hebt voel je je sterker dan ooit. Na elke maaltijd die je uitspuugt bedenk je wat dat voor effect heeft op wat de weegschaal aan zal geven en dat maakt dat je je er goed over voelt.

walter
Maar dat goede gevoel trekt al snel weg. Het is niet leuk meer. Je barst van de honger maar na alles wat je eet dwingt Walter je om je vinger in je keel te steken of laxeerpillen te slikken en het liefst allebei. Of hij laat je urenlang sporten terwijl je, omdat je te weinig gegeten hebt, daar eigenlijk helemaal geen energie voor hebt.

Walter dringt zich door in je hoofd en heeft daar de controle over alles. Je humeur, je gedachten en zelfs je ogen. Hij laat je dingen zien die er niet zijn. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf niet meer. Walter laat je een heel andere versie van jezelf zien. Versie 2. dik. Een versie waarvan je onmogelijk kan houden.
Doordat je lichaam om eten schreeuwt krijg je steeds vaker last van eetbuien. Walter wordt agressief omdat je eet terwijl hij je dat toch duidelijk verboden heeft. Je weet dat je verkeerd bezig bent. En ondanks dat het resultaat er best mag zijn, je steeds dunner wordt en dat best mooi vindt, voel je je verschrikkelijk.

Er zijn steeds meer regels aan verbonden. Je wordt gedwongen steeds vaker te liegen. Je mag niet meer op stap met vrienden omdat er altijd wel wat gegeten wordt en je door je smoesjes heen bent waarom je niet gezellig mee eet. Walter doet je laten geloven dat niemand het zal begrijpen als je vertelt hoe je toch zoveel gewicht bent kwijtgeraakt. Walter weet namelijk dat, als je het mensen gaat vertellen, ze je willen helpen. Je raakt in een isolement waardoor hij steeds meer invloed op je kan uitoefenen.

 walter

Je bent inmiddels dun. Maar je vindt jezelf nog steeds niet mooi. Je gaat twijfelen aan alles wat Walter je verteld heeft maar je bent bang dat je zonder hem niet verder kan. Want ondanks alles is hij er voor je. Zolang je je aan zijn regels houdt is er niets aan de hand. Zolang je doet wat hij je opdraagt is hij lief voor je en vind je troost bij hem. Je wilt hem niet boos maken dus doe je wat hij zegt.

Tot er ingegrepen wordt. Je moet in behandeling. Walter gaat je haten. Oorlog in je hoofd. Je wil wel beter worden maar bij elke gezonde gedachte die je hebt over eten schreeuwt Walter je een tegengedachte toe. Je weet dat je hem kwaad maakt en dat maakt je bang zodat je je toch nog aan zijn regels probeert te houden terwijl je een plan verzint om hem slimmer af te zijn.

walter

Ik weet wel dat ik, als ik doorzet, Walter kan verslaan. Maar ik weet niet waar ik de kracht vandaan moet halen om steeds opnieuw tegen hem in te gaan en me niets aan te trekken van zijn woede, zijn haat jegens mij. Walter, die al jaren mijn beste vriend is, wordt nu mijn grootste vijand. Hij zal niet opgeven tot ik hem verslagen heb.  Ík zal ook niet opgeven tot ik hem verslagen heb. Ik stoom me klaar voor de strijd. Ik verzamel kracht en moed.

Sorry Walter, ik wil jouw vriend niet meer zijn.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

plukje - Vrijdag 2 oktober 2015 19:09
wauw, mooi omschreven. Wat een kracht in het einde. Sterkte met de strijd!
:) - Vrijdag 2 oktober 2015 19:16
Waauw Meike, wat ontzettend mooi geschreven. Je hebt
echt schrijverstalent! Hoop dat je daar mee doorgaat en dat je de kracht en moed hebt om Walter te verslaan. Heb je de tekeningen zelf gemaakt? Liefs en sterkte.
Antje - Vrijdag 2 oktober 2015 19:28
Woww echt super mooi geschreven! Heel veel sterke om Walter te verslaan, het gaat je zeker lukken! En je hebt mij ook geholpen door je verhaal, heel erg bedankt.
lisa - Vrijdag 2 oktober 2015 19:31
wauw wat mooi geschreven!
cynthiaxd - Vrijdag 2 oktober 2015 19:34
Wauw echt respect een van het mooiste wat ik heb gelezen
strong - Vrijdag 2 oktober 2015 19:47
Heel mooi geschreven!
Alice - Vrijdag 2 oktober 2015 19:52
Zo herkenbaar dit, echt precies hoe ik me voel! De vechtlust op het einde is heel inspirerend en mooi. Heb je nog tips voor wapens om te vechten?
Alice - Vrijdag 2 oktober 2015 19:53
Tegen Walter dan, niet in het leger van de ribben.
Carleen - Vrijdag 2 oktober 2015 20:09
wauw, wat mooi geschreven!
Jillie - Vrijdag 2 oktober 2015 22:13
Mooi en herkenbaar. Vooral dat stukje over niet weten of je de kracht hebt hem te verslaan.
Terwijl je eigenlijk zo graag wilt.
S. - Vrijdag 2 oktober 2015 22:48
Wauw Meike, goed verwoord, dit is zo herkenbaar! Zet 'm op, je kunt dit!
JenniferRS - Vrijdag 2 oktober 2015 23:11
Mooi :(
Naomi - Vrijdag 2 oktober 2015 23:31
Mooi geschreven!!
Maanmeisje - Zaterdag 3 oktober 2015 10:44
Krachtig en mooi!
Ananas - Zaterdag 3 oktober 2015 11:31
Wauw, dit is echt heel erg mooi geschreven! Ben er helemaal stil van.. Sterkte meid!
lotte - Zaterdag 3 oktober 2015 13:35
mooi! ook verfrissend om het n keer te zien als n soort donkere crimineel in plaats van n meisje ana.
Carolien - Zaterdag 3 oktober 2015 19:27
Waaaw, wat een aangrijpend en ontroerend verhaal
Ik ga samen met je de strijd aan tegen Walter
Meike - Zondag 4 oktober 2015 01:46
Wauw, wat een mooie reacties. Dank jullie wel :)
Alice, het beste wapen dat er is, is eerlijk zijn. Dat kan ontzettend moeilijk zijn, dat weet ik, maar het helpt je wel echt verder. En het heeft mij erg geholpen om mijn Walter een naam en een gezicht te geven zodat ik hem echt buiten mezelf kon plaatsten. Zo heb ik hem heel goed leren kennen en nu weet ik ook waar zijn zwakheden zitten. Ik ben nu 15 mnden verder dan wanneer ik dit verhaal schreef. Ik ben Walter aan het ontmaskeren door zo veel mogelijk mensen over hem te vertellen, Ik wil me inzetten voor meer bekendheid over eetstoornissen. Door hem te ontmaskeren sta ik nu vaak boven hem. Het maakt hem zwak. En daardoor wordt ikzelf wat sterker. Ik kan steeds vaker NEE zeggen. Ik ben er nog niet maar ik ben al ver gekomen :)
Dat zijn de tips die ik kan geven. hopelijk heb(ben) je/jullie er iets aan :)

I dream myself fearless
staring at the monsters in my head
I dream myself brave and strong
I beat them up and leave them in my past

with love xx
Anne-Maria - Zondag 4 oktober 2015 17:28
Wat gaaf dat je het op deze manier kunt aangaan meid! Knap hoe je schrijft, en je beeldend verwoordt! Hou vol!!
... - Zondag 4 oktober 2015 22:35
Je bent goed bezig, maar dat weet je.
Ik ben weer trots op je dat je dit gedaan hebt.
Je komt er wel je zet grote stappen.

Heb vertrouwen en let it go.....
Cherryberry - Maandag 5 oktober 2015 11:31
Mooi geschreven meike

X oud groepsgenootje
Marsha - Dinsdag 6 oktober 2015 16:11
Prachtig Meike!

Walter is een onzeker mannetje wat op deze manier zijn 'gram' probeert te halen.
Vergeef hem en vooral ook jezelf.

Heel sterk ben je hoor!

Ga zo door!
Elma - Donderdag 23 januari 2020 17:21
Meike,
Gisteren was de try out van de voorstelling die je gemaakt hebt van je boek. Ik heb erover gehoord en wil de voorstelling graag zien. Dankzij Het leger van de Ribben wil ik méér weten over eetstoornissen.
Ik ga je boek kopen. Ik wens je het allerbeste en hoop dat je veel mensen mag bereiken met zowel het boek als de theatervoorstelling.
Toitoitoi!