Geen stereotype eetstoornis

 

Na een lange tijd kwam ik weer eens op de website van Proud2Bme. Ik besefte dat het nu weleens tijd werd om mijn verhaal te delen. Waarom? Omdat ik denk dat mijn eetstoornis en herstelproces dwars tegen stereotypen inging. Omdat ik wil laten zien dat jouw strijd niet altijd met die van een ander te vergelijken is. Omdat niet alleen gevoelige types vatbaar zijn voor een eetstoornis. Omdat niet iedereen ouders heeft die steunen. Omdat de hulpverlening niet voor iedereen een stimulerende factor is. Daarom. Kortom: er zijn geen hokjes en vakjes in de eetstoorniswereld en het monster kleurt niet altijd binnen de lijntjes. Hier is het verhaal van het meisje waarvan niemand dacht dat ze een eetstoornis zou hebben – ook zijzelf niet.

Met hartkloppingen ging ik het kantoortje van de vertrouwenspersoon op mijn middelbare school binnen. Eindelijk had ik aan de bel durven trekken, omdat het niet goed met me ging. Wel aan de late kant. Ik zat al veel te ver verwikkeld in mijn negatieve gedachten en verwrongen zelfbeeld. De oorzaak van de problemen in een notendop: onzekerheid en een omgeving waarin niet wordt gepraat.

Als kind was ik aan de zware kant. Op de basisschool moest ik na een bezoek aan de schooldokter altijd een vervolgafspraak maken, waar ik tegen klasgenootjes vervolgens over loog. Ik was niet tevreden met mezelf, maar wist dat redelijk te camoufleren met een vlotte babbel en veel weglachen. Ik ben dan ook nooit om mijn gewicht gepest, althans dat denk ik. In ieder geval heeft het weinig indruk op me gemaakt. De eerste jaren van de middelbare school waren fijn. Ik had altijd vrienden en vriendinnen om me heen en ik kon goed meekomen. Wel groeide langzaamaan de ontevredenheid over mijn uiterlijk en deed ik talloze pogingen om af te vallen, zonder resultaat. Meer negatieve gedachten slopen mijn hoofd binnen en als nuchter meisje van het platteland ging ik dat natuurlijk met niemand delen.

Zo rond mijn zestiende verjaardag kreeg ik het eindelijk voor elkaar om resultaat te boeken bij het afvallen. Dat begon vrij onschuldig, maar ik ben iemand die graag het onderste uit de kan haalt. Het moest harder en sneller. Complimenten en het feit dat ik steeds een maatje minder paste, maakten me redelijk geobsedeerd met de afvalrace. Veel sporten en wat gezonder eten werd overmatige uitputting en het uitspugen van maaltijden. Terwijl mijn gevoelens er eigenlijk om schreeuwden om gehoord te worden, duwde ik ze zo ver mogelijk weg – voor de buitenwereld al helemaal. In mijn familiekring werd over problemen niet gepraat en daarom ervoer ik een torenhoge drempel die me ervan weerhield om mijn verhaal te delen.

In die periode werd een goede vriendin van mij ernstig ziek, uiteindelijk zou zij komen te overlijden. Het feit dat ik mijn lichaam aan het slopen was en zij juist vocht om het overeind te houden, maakte dat ik me keer op keer weer schuldig voelde. Schuldig omdat ik mijn eten had uitgespuugd of mezelf had beschadigd – want dat deed ik inmiddels ook al. In deze situatie klopte ik aan bij de vertrouwenspersoon. Zij pakte het gelukkig heel serieus op en na veel gesprekken liet ze me een test doen waaruit de diagnose anorexia kwam. Niet dat die uitslag voor mij verschil maakte; ik was niet van plan om in therapie te gaan.

Op de dag voor mijn eindexamens overleed mijn vriendin op 18-jarige leeftijd. In een roes maakte ik mijn examens, haalde mijn diploma en begon aan mijn eerste studie. Toen ik op kamers ging, was het hek van de dam voor mijn eetstoornis. Nu ik op mezelf woonde, kon ik prima de wc volspugen zonder dat iemand dat doorhad. Ik kon weinig eten en mezelf elke avond verliezen in doemdenken en sombere buien. Dat mijn studie me niet beviel, hielp ook niet echt mee. En zo kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht.

Ik deelde mijn problemen maar in kleine stukjes en erg selectief, want mijn grootste angst was gezichtsverlies. Mijn familie – en deels ook vrienden – zijn van het kaliber ‘doe maar gewoon’ en daar hoort praten over je struggles en onzekerheden al helemaal niet bij. Ik schreeuwde om een moederfiguur waarbij ik kon uithuilen en die me knuffelde als ik dat nodig had. Maar de realiteit was dat ik een enorme drempel voelde die ervoor zorgde dat ik niets durfde te vertellen en dat ik de laatste knuffel die mijn moeder me heeft gegeven, me niet eens kan herinneren. Die moederfiguur zocht ik daarom maar in andere personen in mijn leven; een collega van mijn bijbaan of een docent van mijn studie. Door die 'mama's' werd ik dusdanig geobsedeerd dat ik daar op een ietwat bizarre manier mijn problemen mee ging delen.

Zorgen dat mijn verse littekens net even zichtbaar waren terwijl ik bij hen in de buurt was. Expres niet eten in hun bijzijn. Noem het aandachttrekkerij, maar ik zie het nu vooral als een noodkreet om hulp: Zie mij! Ik wil geknuffeld worden! Luister naar me! De bekende stereotypen van een eetstoornis stonden me hierbij in de weg. Ik was niet zo mager dat mensen zich zorgen gingen maken. Ik at nog steeds. Ik kon ook nog best een keer lachen. Ik nam deel aan sociale activiteiten en kwam veel bij vrienden over de vloer. In mijn geval speelde de eetstoornis dus meer met mijn brein, dan met mijn lijf. Het monster kleurde niet binnen de bekende lijntjes, en deed dat heel venijnig.

Terwijl mijn familie nog niet eens wist dat ik kampte met anorexia, stond ik al op het punt om een einde aan mijn leven te maken. Van de strijd die zich in mij afspeelde was er maar een fractie zichtbaar voor mijn omgeving. Toen ik eenmaal zo ver was dat ik in therapie wilde, kreeg ik dan ook bijna een hartaanval toen er werd meegedeeld dat ik familietherapie moest gaan volgen. Dat weigerde ik, maar ik werd wel verplicht om mijn ouders mee te nemen naar het intakegesprek.

Een maand later zat ik op een bankje in de kliniek te wachten op het groepsgesprek. Mijn ouders naast me. Ik had eerder met de psycholoog een gesprek apart gehad, waarbij ik mijn hart had gelucht. Dat voelde fijn, maar ook onwennig. In het groepsgesprek dat volgde, klapte de collega van de psycholoog alle informatie eruit die ik zojuist in vertrouwen had gedeeld. Dit, in het bijzijn van mijn ouders. Zoals ik al had voorspeld, haalde deze geforceerde openheid naar mijn ouders niets uit. Mijn moeder schoot in de slachtofferrol en betrok alles op zichzelf, mijn vader stak zoals gewoonlijk zijn kop in het zand en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Geen enkele steun heb ik van hen ervaren, sterker nog, ik heb er nog steeds spijt dat ik me tot het familiegesprek heb laten overhalen, terwijl ik nota bene al 18 jaar was en heel goed wist dat het niks ging uithalen voor mij.

Later volgde ik groepstherapie. De eerste sessies waren nuttig. Maar al heel snel ging bij mijzelf de knop om en maakte ik de keuze dat ik wilde herstellen – ik ging de eetstoornis zien als een enorme tijdverspilling. De sessies deden me nu vooral realiseren dat ik deze fase zo snel mogelijk wilde afsluiten. Elke week therapie blijven volgen remde mij juist af in mijn herstel; ik vond de verhalen van groepsgenoten die nog volop eetstoornis zaten, erg demotiverend. Ik nam tegen alle adviezen in, het besluit om mijn behandeling te stoppen. Zowel lichamelijk als geestelijk was ik klaar om zelf verder te werken aan mijn herstel. Natuurlijk ben ik – zoals mijn psycholoog al had voorspeld – een paar keer genadeloos op mijn bek gegaan. Een stap terug, maar vervolgens ging ik er wel weer twee vooruit. Wilskracht, een nieuwe studie die ik leuk vond en de eetstoornis beschouwen als tijdsverspilling: het hielp mij erbovenop.

Zowel mijn eetstoornis als mijn herstel volgden niet de lijntjes die vaak door mensen worden uitgetekend. Het liep anders. En dat was oké. Mijn eetstoornis was er niet minder heftig door. Mijn herstel – wat dus vrij snel en drastisch verliep – hoeft niet hetzelfde te gaan als het jouwe. Het is jouw eigen strijd. En zolang je maar – met of zonder steun van familie, met of zonder ondergewicht en met of zonder langdurige therapie – je monster overwint, heb jij de goede strijd gestreden.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Vrijdag 13 december 2019 15:04
Wauw.. Hoewel je met je verhaal heel erg wil benadrukken dat verhalen heel verschillende kunnen zijn, vind ik toch gelijkenissen in jouw verhaal met die van mij.

Vooral hoe mijn ouders reageren op problemen van mij is exact zo. Mijn moeder schiet in de slachtofferrol, mijn vader benadrukt dat het allemaal heus wel meevalt. Ook de honger naar liefde en een moederfiguur was/is hetzelfde. Mijn psycholoog accepteert echter dat het niets gaat uithalen als ik met mijn ouders praat en laat dat ook zo.

Mijn ouders weten vrijwel niets van mijn (al jarenlange) behandeling. En juist de contacten met mijn (vrouwelijke) psychologen voelen soms aan als een moederfiguur. De sterkte ervan voelt voor mij als helend op dit moment. Dat ik een stukje 'moeder mag inhalen', op eigen wijze en tempo en zelf mag kijken wie ik ben en wat ik wil worden, met respect voor mijn gevoelens, verlangens - en gevoeligheid (ja, ik ben wel zo'n gevoelig iemand) - en daar op een gezonde manier mee mag leren omgaan. Dat is wat ik nodig heb - naast het verwerken van mijn trauma's.

Dapper dat je je verhaal deelt. Hoewel gelijkenissen, toch ook verschillen. Dank voor je bijdrage.
w - Vrijdag 13 december 2019 22:16
Wow, lekker ad hoc reageren en dat het dan ook slaagt, super knap en vervangende moeders willen die je ondersteunen of waar je dan (tijdelijk) op leeft, zo herkenbaar. Maar het is gewoon super wat je 'gepresteerd' of besloten hebt en een zin als mantra die je in nood steeds weer kunt herhalen 'een eetstoornis is een enorme tijdsverspilling en dat wil ik niet meer' en dat het dan ook lukt daarmee en natuurlijk nog zo veel meer dingen waarschijnlijk, maar toch blijft het superknap dat het je daarmee is gelukt, gewoon ook lekker nuchter, mag ook wel eens gezegd worden.
w - Vrijdag 13 december 2019 22:21
En natuurlijk super pijnlijk dat je ouders hebt die je niet konden of wilden ondersteunen, je eetstoornis wellicht zelfs 'voedden' door hun niet passende of totaal geen reactie. Ook zo herkenbaar en zo pijnlijk dat het zo kan of moet gaan tussen ouders en kinderen.. dat je je kind dus niet dusdanig kent.. er niet voor je kind kunt zijn in haar ergste nood, terwijl je misschien in theorie wel het beste wilt, maar dat het tegenovergestelde plaatsvindt, -vond. Heel erg pijnlijk.
Super knap dat je dat wel allemaal hebt doorstaan en af en toe die vervanging voor een moeder toch hebt kunnen vinden.
proud2bmelissa - Zaterdag 14 december 2019 12:43
Wat herken ik me in jouw verhaal! Dapper dat je het hebt durven delen; iets wat ik nog heel lastig vind, juist omdat mijn eetstoornis ook geen stereotype is en ik bang ben voor reacties als “je bent niet mager” oid. Dus deed ik talloze pogingen om af te vallen om op die manier maar te laten zien hoe slecht het met me ging, of inderdaad ook met automutilatie. Vooral om gezien te worden door (in mijn ogen) moederfiguren.

Bedankt voor het delen van je verhaal, laat me weer even beseffen dat ik niet de enige ben die met dit soort gevoelens kampt en dit motiveert mij enorm in mijn herstel!
shannen - Maandag 13 januari 2020 17:29
Ik herken me heel veel in je verhaal!
Ik ben ook niet de stereotype. vandaag werd er door mijn moeder en therapeut gezegd dat ik niet echt in de eetstoornis categorie val omdat ik soms nog uiteten ga met mijn vriendinnen en daarvan geniet(ja als ik een week lang heb zitten verhongeren..) maar omdat ik gewoon een laag zelfbeeld heb. Het is niet fijn om niet geloofd te worden. Ik eet de hele dag niks en leef op cola zero en soms droge crackers(wel eet ik avondeten maar ik tel de calorieën wel)
proud2bmelissa - Zaterdag 14 december 2019 12:43
Wat herken ik me in jouw verhaal! Dapper dat je het hebt durven delen; iets wat ik nog heel lastig vind, juist omdat mijn eetstoornis ook geen stereotype is en ik bang ben voor reacties als “je bent niet mager” oid. Dus deed ik talloze pogingen om af te vallen om op die manier maar te laten zien hoe slecht het met me ging, of inderdaad ook met automutilatie. Vooral om gezien te worden door (in mijn ogen) moederfiguren.

Bedankt voor het delen van je verhaal, laat me weer even beseffen dat ik niet de enige ben die met dit soort gevoelens kampt en dit motiveert mij enorm in mijn herstel!