Ben je zwanger? Toen ging ik op dieet

 

eetstoornisDat er echt een duidelijke oorzaak voor mijn eetprobleem was, was wel duidelijk. Er waren veel problemen thuis en ik werd op de basisschool heel erg gepest. Ook van de middelbare school in het eerste en tweede leerjaar ging het pesten nog steeds door. Vaak werd er aan me gevraagd of ik zwanger was. Nadat jongens dat bleven vragen besloot ik om te minderen met eten.

In het begin ging het minderen met eten niet zo goed als dat ik dacht. Ik dacht dat het veel simpeler zou zijn. Ik besloot het allemaal in kleine stapjes te doen en ging meer sporten en dronk veel meer water.

De problemen thuis verdubbelden zich. Het was echt een rotperiode. Steeds bleef het gevoel van ‘dik zijn' in mijn hoofd hangen en wou ik meer en meer afvallen.

Mijn ouders zijn beiden niet dun, of beter gezegd, mijn ouders zijn aan de stevige kant. Ik wou (en wil nog steeds) niet zo worden als hun. Ik vind het verschrikkelijk om er later zo uit te moeten zien. Ze hebben dan al wel 3 kinderen, maar ook op foto's van vroeger waren ze niet bepaald slank.

De middelste dochter van mijn ouders (mijn jongste zus, ben zelf de jongste) was wel altijd heel erg slank. Zij was echt een voorbeeld voor mij. Ze was knap, lief en dun! Ik wou ook zo zijn en deed daar heel erg mijn best voor. Helaas lukte het allemaal niet zoals het ging. Ik werd steeds stiekemer naar mijn ouders toe, zodat ik meer en meer kon afvallen en meer en meer mijn eigen wereldje kon ontdekken.

Het wereldje wat ik had gevonden beviel me in het begin wel, maar werd na een tijd ook steeds lastiger. Ik sloot me af voor de buitenwereld, droog een groot en vooral dik masker en wou niet laten zien wie ik in de werkelijkheid was. Het masker mocht en kon niet doorbroken worden door andere mensen. Ik zat steeds meer op mijn eigen kamer, had een eigen laptop waar ik regelmatig films op keek maar verschuilde me ook achter diverse chatsites om wat meer contacten op internet te vinden, omdat ik me ontzettend eenzaam voelde in mijn eigen gecreëerde wereldje.

Voor mijn 16e verjaardag kreeg ik een tv. Hierdoor sloot ik mezelf nog meer op, op mijn eigen kamer. Dit was niet fijn voor mijn ouders. Ze wouden mij meer beneden zien. Inmiddels werd er op school gezegd dat ik zoveel was afgevallen. Ik werd eindelijk gezien als een ander! Helaas kreeg ik ook vaak de opmerkingen dat ik chagrijnig was, en dat was niet bepaald leuk te noemen. Ik wou zijn zoals mijn zus en niet een 1 of ander chagrijnig iemand.

esHulp voor de chaos in mijn hoofd was alleen te vinden bij bureau jeugdzorg. Ze hebben mij doorverwezen naar het GGZ omdat ook bureau jeugdzorg inzag dat het een enorme puinhoop in mijn hoofd was geworden. Ik wilde ze eerst niet geloven, maar ik weet dat ze gelijk hadden. Het ís een chaos en dat is iets wat ik graag weer wat rustiger wil zien te krijgen.

Inmiddels weet ik dat ik mezelf zal moeten accepteren. Ik leef maar met 1 persoon 24 uur per dag en 7 dagen in de week en dat is met mezelf. Ik zal mezelf moeten accepteren zoals ik ben. Of dat nu wat meer aan de stevige kant is of niet. Ik ben hard op weg om mijn gewicht weer wat meer omhoog te krijgen. Ik weet nu dat ik beter met de opmerkingen van de jongens om kan gaan. Dit is altijd beter dan te horen dat je chagrijnig bent.

Met een wat ‘voller' gewicht ben ik vrolijker blijkbaar, en ik wil zijn zoals mijn zus, maar vooral het vrolijke van haar. Ik ben hard aan het vechten om het vrolijke terug te krijgen en mijn gewicht op orde.

Ik heb nog een lange weg te gaan om de chaos wat rustiger te krijgen, dat is iets wat ik me goed besef, maar ik weet ook dat er diverse mensen voor mij klaar staan. Inmiddels weten ook veel mensen door mijn masker heen te kijken. Ook mijn mentor ziet veel als er iets aan de hand is. Dat was op het begin heel erg lastig, maar ik ben blij dat ze dat kan. Samen met proud2bme en alle andere steun weet ik nu dat ik door moet en kan vechten. Ik ben dit jaar bezig voor mijn eindexamen en hoop heel erg dat ik dat ga halen. Dit is iets wat mijn toekomst is. En zeg nou eerlijk, een verpleegkundige die niet goed voor zichzelf zorgt... dat kan toch niet???

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isabella. - Dinsdag 3 april 2012 13:06
Mooi geschreven.
Ik weet zeker dat je het gevecht gaat winnen meis!
Be Proud.
Ns - Dinsdag 3 april 2012 13:17
Het lijkt gewoon net of je het verhaal over mij hebt geschreven, zo herkenbaar is het! Vooral het gedeelte dat je net zoals je zus wilt zijn herken ik helemaal...
We kunnen dit winnen! En tevreden worden met wie we zijn!
WJW - Dinsdag 3 april 2012 14:04
Erg mooi geschreven!
En de laatste zin, die kwam echt even binnen bij mij.
Ik zit ook in mijn laatste jaar van verpleegkunde.

Goed om over na te denken, en enorm waar!
Hoe kan je voor anderen zorgen als je niet eens goed voor jezelf zorgt?

Je bent een mooie prachtige meid!

Fayee - Dinsdag 3 april 2012 15:03
Mooi geschreven!You can win this fight! xxx
Marlous - Dinsdag 3 april 2012 17:55
Mooi stuk! En je mag zeker trots op jezelf zijn!!!
mya - Dinsdag 3 april 2012 18:20
wauw wat goed van je dat je dit deelt :) Be proud of youre self
Leonie_06 - Woensdag 2 mei 2012 13:01
Thnx allemaal voor die lieve reacties.

@NS, Fijn dat je ook dingen herkent. Ik hoop dat ook jij het gevecht goed zult gaan winnen.

@WJW, Precies.. je kan alleen goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt anders komt er weinig van terecht. Door anderen te helpen kom je vaak wel verder met jezelf, maar jezelf vergeten .. Nee..

Liefs, Leonie
happy-pinkie - Zaterdag 23 juni 2012 18:23
mooi verteld meis!
ik ben er voor je
Leonie - Zondag 22 juli 2012 13:12
Thnx Happy-Pinkie :)
Wendy - Zondag 2 september 2012 19:21
De meeste hulpverleners zijn slechte 'verzorgers'

(spreekt uit ervaring)