Topsport en een eetstoornis

 

De Olympische Spelen zijn in volle gang. De hele dag door kan je op televisie kijken naar topsporters. Topsport vraagt een ijzeren discipline en heel veel doorzettingsvermogen. Je moet hard werken én tegelijkertijd goed voor je lichaam en geest zorgen. Gaat hierin iets mis, dan kan het weleens zijn dat je als topsporter een eetstoornis ontwikkelt. Een paar maanden geleden besteedde het programma Koppen aandacht aan topsport en eetstoornissen. Topsporters hebben namelijk 2 tot 3 keer meer kans op een eetstoornis. Die kans is niet enkel voorbehouden aan vrouwen...

"Ik at 12 pizza's, een brood en een bord spaghetti op één uur tijd. En dan kotste ik er alles weer uit. De druk om het perfecte gewicht te halen werd een ziekte." Bieke Vandenabeele, kreeg boulimia.

topsport eetstoornis

Judoka Gella Vandecaveye vindt dat coaches en topsportscholen veel alerter moeten zijn. Zij was de eerste die het taboe over haar boulimia doorbrak.

"Er waren twee gewichtsklassen in judo. Voor het ene toernooi moest ik afvallen, voor het andere moesten er kilo's bij. Dat zorgt automatisch voor problemen."

Het is niet eenvoudig om hier iets aan te doen binnen de topsportwereld. Sinds maart dit jaar bestaat er in België een 'Meldpunt eetproblemen in topsport'. Hier is slechts pas één bericht binnengekomen...

Bron: Een.be

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Maandag 15 augustus 2016 13:29
een doel kan je ook juist helpen, ik probeer met een paard naar de Olympische Spelen te komen, of in ieder geval iets te bereiken, en dat is een motivatie om niet terug te vallen. Maar dan moet je er inderdaad wel om denken dat je perfectionisme niet de overhand krijgt.
Jimmy - Maandag 15 augustus 2016 14:23
Interessante video! Topsport is zeker een risicogebied, met al die torenhoge eisen.

Ik wist trouwens niet dat ze het in België over "bolimie" hebben, ipv boulimia. :-)
dancer! - Maandag 15 augustus 2016 19:46
Ik ontwikkelde anorexia tijdens mijn danscarriére. Ik moest helemaal stoppen en het was heel moeilijk die droom los te laten. Gelukkig kan ik inmiddels weer op hoog niveau dansen en wie weet ooit nog een tijdje professioneel...
Anoniem - Maandag 15 augustus 2016 21:12
Ik was ook stomverbaasd en geschokt toen ik vorige week bij het roeien hoorden wat die meiden moeten doen om 'op gewicht te zijn', voor de lage gewichtsklasse. En dat zal vast niet alleen bij het roeien zijn... Dat is denk ik maar een klein voorbeeld van hoe het de focus zo ongezond op gewicht legt. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt!
Struggle4life - Dinsdag 16 augustus 2016 01:12
Precies anoniem. Ik erger me daar rot aan
Kim - Dinsdag 16 augustus 2016 10:24
Ik denk dat het rijtje topsporten waarbij gewicht geen rol speelt korter is...
Anoniem - Dinsdag 16 augustus 2016 11:43
Wow 12 pizza's in een uur.. Dan vallen mijn eetbuien nog wel mee
Vlinder - Dinsdag 16 augustus 2016 13:07
Ik schrok ook van het eetpatroon en het laxeren bij roeiers... Topsport vraagt erg veel van je, ik kijk er dan ook vaak met een wisselend gevoel naar. Je moet mentaal heel sterk zijn om van je topsport geen obsessie te maken. Ik vind het super belangrijk dat er veel aandacht is voor psychische problemen bij topsporters.
Anoniem - Vrijdag 25 augustus 2017 06:57
Zag laatst een stukje in rtl late night? over wielrenners die graatmager waren. Ene kant de mening het hoort er gewoon bij : 3 (waarom niet een bmi grens?) En de andere kant de mening maar waarom moeten de etappes dan steeds zwaarder, kunnen die niet gelijk blijven en de sporters gezond?
Bij modellen maken ze zich druk om bmi en bij wielrenners mag het ineens allemaal wel. Vaag ': )