Schokkend: Sweatshop. Deadly Fashion

 

Een paar dagen geleden schreef Nouska een uitgebreid artikel over hoe mensen uitgebuit worden om ervoor te zorgen dat wij in Nederland onze kleding lekker goedkoop kunnen kopen. We kopen kleding vandaag de dag om het maar korte tijd te dragen en hierna gewoon weg te gooien. Massaal halen we tassenvol kleding bij Primark omdat het zo goedkoop is. In de internetreeks 'Sweatshop. Deadly fashion' reizen drie Noorse jongeren naar Cambodja om te achterhalen waar en hoe hun kleding wordt gemaakt. De jongeren raken stuk voor stuk zeer geėmotioneerd bij het zien van zoveel pijn en onrecht.

Sweatshop. Deadly fashion

Alle drie kochten ze hun kleding net zoals de meesten van ons: zonder nadenken en kijkend naar wat lekker goedkoop is. Na het zien van alle onrecht en de vreselijke omstandigheden waarin veel van hun kleding gemaakt wordt, zal voor hen winkelen nooit meer hetzelfde zijn.

Frida, Ludvig en Anniken reizen in de internetreeks naar Cambodja en zien daar hoe onderbetaalde naaisters uren aan een stuk moeten werken voor kleding die bij ons voor een vele malen hogere prijs maar tegelijkertijd veel te goedkoop worden verkocht. De drie jongeren gaan niet alleen naar het land toen, ze leven ook korte tijd in dezelfde omstandigheden als de mensen die hun kleding maken. Dit zorgt ervoor dat ze allen bijna psychisch instorten, zo heftig is het voor hen.

Onderstaand kan je de afleveringen bekijken van Sweatshop. Deadly fashion.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

De internetserie is geregisseerd door Joakim Kleven.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dees - Dinsdag 20 januari 2015 10:08
Ze kunnen toch ontslag nemen? Je bent immers niet verplicht om te werken.
Maar ja, ik snap ook wel dat ze anders geen eten kunnen kopen. En dat de omstandigheden beter kunnen. Vaak vinden die meisjes dit beter als de prostitutie
RosieV - Dinsdag 20 januari 2015 11:21
Ik draag eerlijk gezegd niet veel kleding bij de primark, maar wij betalen toch ook om hun te helpen? De manier waarop ze uitgebuit worden vind ik verschrikkelijk, maar ik vind het nog erger als vaders hun dochters verkopen om geld te krijgen.
d - Dinsdag 20 januari 2015 11:36
Ik vind het verschrikkelijk dat mensen hun verslaving naar macht niet kunnen opgeven en dit het gevolg is. Wat er niet is kun je ook niet kopen. Blijkbaar zijn er mensen die dit mogelijk maken. Als het in de winkel ligt is het al te laat. Je moet de oorzaak, de bron aanpakken. Dat zijn mensen die dit zo creƫren, omwille van geld.
MissLola - Dinsdag 20 januari 2015 12:12
De bron is niet 'de mensen die het zo creƫren', de bron zijn wij. Wij, die even snel een hemdje van 2,50 kopen bij de H&M omdat het zo goedkoop is en niet online zoeken naar een eerlijk alternatief, want dan betaal je 15 euro voor zo'n hemdje, en wees nou eerlijk, wie betaalt er liever 8x zoveel voor hetzelfde hemdje, als je het leed toch niet meteen ziet. Zolang wij er als individuen geld uitgeven aan oneerlijke kleding, zullen er altijd bedrijven zijn die daar winst op maken. Als we de bron willen aanpakken, zullen we dat zelf moeten doen, want van degenen die er nu een flink jaarsalaris op verdienen hoef je het niet te verwachten.
Dana - Dinsdag 20 januari 2015 12:37
Helemaal eens met Lola. Zo lang wij als consumenten producten blijven kopen, blijft het voor producenten aantrekkelijk om ze zo goedkoop mogelijk te produceren -en daarbij dus mensen uit te buiten.

Het argument 'ze kunnen toch ontslag nemen' en 'je bent niet verplicht om te werken' geldt misschien in Nederland, waar je een uitkering kunt krijgen, maar niet in een land waar geen inkomen betekent dat je geen onderdak en eten hebt. 'Vaak vinden die meisjes dit beter dan prostitutie' vind ik ronduit kortzichtig: bijna alsof meiden er zelf voor kiezen om uitgebuit te worden, ofwel via prostitutie ofwel via een fabriek.

De mensen die onze spullen maken zijn nog steeds 'die mensen': een ver van ons bed-show, alsof het eigenlijk geen mensen zijn, of alsof ze minder waard zijn.
Anonim - Dinsdag 20 januari 2015 12:38
Precies de reden waarom ik geen kleding van de Primark koop.. en me vaak heel schuldig voel als ik iets bij de H&M koop.. Maarja.. life is all about the money en gemak? Als ik nu heel rijk was en de eerlijke kleding voor het oprapen lag, dan zou het al een heel ander verhaal worden.
d - Dinsdag 20 januari 2015 12:49
Ik denk niet dat wij de bron zijn. Mensen protesteren vaak aanvankelijk tegen een snelweg, meestal mensen die in de buurt wonen van de aan te leggen snelweg, maar als de snelweg er dan eenmaal ligt, gaat iedereen erop rijden. De leiders moeten ons instrueren dat een NEE soms NEE is, en dat doen ze niet, omdat het systeem hen slaaf maakt van het geld en de geldbron is in het bezit van een elite die dat wel welletjes vindt en het niet kan schelen of mensen of de natuur daar het onderspit voor delven. Zij hebben geld genoeg om te allen tijde in een voor hen zo aangenaam mogelijk paradijs te leven.
S. - Dinsdag 20 januari 2015 12:53
Aah, Noors! (L)

Heb nog steeds dezelfde mening als een paar dagen terug trouwens..

@d - Dinsdag 20 januari 2015 12:58
Volgens mij leg je de oorzaak een beetje makkelijk buiten jezelf, je bent (hier in het vrije westen) alleen slaaf als jij dat wil, als jij daar voor kiest, jij kunt zelf bepalen of jouw NEE een NEE is, we hebben geen leiders (wie bedoel je?) nodig om ons dat te vertellen.
MIO? - Dinsdag 20 januari 2015 13:26
Ik vind het echt verschrikkelijk dat dit gebeurt.
En ik zou het best anders willen, best willen bijdragen, maar ik weet oprecht niet hoe.
Want welke keten buit niemand uit en is toch voor de gemiddelde student betaalbaar? Hoe weet je waar je wel kunt kopen? En wat kun je doen om de mensen die uitgebuit worden te helpen? Geen kleding meer kopen gaat ook niet helpen, het daar in die landen direct kopen ook niet, omdat ze nog steeds maar 3 dollar betaald krijgen. Het probleem ligt ergens tussen de grote ketens die het inkopen en de landen waar het gemaakt wordt... Toch?

Eefx - Dinsdag 20 januari 2015 14:02
Ik vind het voor die mensen verschrikkelijk dat dit gebeurt, maar sorry dat ik het zeg, ik vind dat er de laatste tijd erg veel van dit soort artikelen verschijnen. Ik snap dat aandacht voor deze onderwerpen heel belangrijk is, ik vraag mij alleen af of dit een onderwerp is voor een site als deze. Hier zitten al heel veel meiden met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid/zich makkelijk schuldig gaan voelen. Zo'n gevoel krijg ik van dit artikel iig. Moeten kwetsbare mensen op deze site, die vaak al genoeg eigen problemen hebben, ook nog zich bezighouden met alle wereldproblemen? Uitbuiting gebeurt immers lang niet alleen in de kledingindustrie, maar evengoed in de voedselindustrie, elektronica enz. Je er bewust van zijn kan geen kwaad, maar mensen hiermee een schuldgevoel aanpraten als ze daar toch iets kopen vind ik wel kwalijk..
dancer! - Dinsdag 20 januari 2015 14:06
Indrukwekkende documentaire! Ik weet dat dit gebeurt maar moest toch huilen door deze beelden! Maar ook ik koop mijn kleding vaak van goedkope merken....
N. - Dinsdag 20 januari 2015 14:16
zelf een naaimachine kopen , allemaal ;) wie er een beetje mooi bij wil lopen moet even oefenen, maar dan weet je zeker dat alleen jouw zweet in de productie van je kleding zit. nu op zoek naar stof die in europa geproduceerd is. ik grijp vast naar mijn breinaalden ! laat ons alle weer zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze producten , laat toch zitten die massa productie. yey voor independence !
@Eefx - Dinsdag 20 januari 2015 14:19
Is het niet juist goed om dit voor te leggen aan meiden met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid dan? Lijkt me een betere start dan aan meisjes zonder verantwoordelijkheidsgevoel toch?
@N. - Dinsdag 20 januari 2015 14:20
Nu nog een naaimachine zien te vinden die verantwoord geproduceerd is!
.c - Dinsdag 20 januari 2015 14:58
Vroeger naaife mijn oma s vriendin al mijn en mijn xusje haar kleding
N. - Dinsdag 20 januari 2015 15:53
@N, idd ;D ik denk dat als we het naaimachine museum binnenvallen en een paar oude modelletjes mee kapen je al aardig in de richting komt ;)
maar even zonder gekheid; het blijft natuurlijk ommogelijk om het "goed" te doen. in mijn enthousiastme roep ik " laat iedereen zijn kleding zelf weer maken", maar daarmee los je het niet op. niet iedereen heeft die vaardigheden , en elders storten economieen in elkaar omdat het westen geen textiel meer wil kopen.

@Eefx , ik snap dat het lastig is om naast je eigen problemen die van de hele wereld op je schouders te nemen. artikelen als deze vragen dat niet van je , ze zijn er om je aan te zetten tot nadenken , je te informeren.
het is lastig dit van elkaar te scheiden, zeker als je zelf instabiel bent.
maar ik vind het wel goed en belangrijk om juist meiden van onze leeftijd bewust te maken wat er in de wereld gebeurd , ondanks dat je er niet verantwoordelijk voor bent. het houd je betrokken .hoe moeilijk het ook is , er zijn ook andere mensen in de wereld , die dingen mee maken. dit kan juist een goede relativering zijn voor de dingen waar jij tegen aan loopt, of een goede afleiding.

toen ik zelf nog heel erg met eten bezig was , was zuinigheid een ding waar ik heel erg mee worstelde. een artikel als dit zorgde er meteen voor dat ik op spaarstand ging, geen kelding meer kocht etc.
dit slijt naarmate je ouder wordt en als je langzaam weer geneest. dit soort nieuws hoort bij het leven en ik denk dat juist een site als proud een plek is om daar op een positive manier bij betrokken te zijn. zo leer je met gevoelens van onzekerheid en angst om te gaan, en met andere na te denken over dit soort onderwerpen die ook dicht bij jouw eigen belevingswereld staan.
- - Dinsdag 20 januari 2015 16:47
Oef. Vooral deel 5 is zĆ³ heftig.
Maanmeisje - Dinsdag 20 januari 2015 18:07
Wat heftig zeg. Het doet me denken aan een Nederlands programma dat ik een tijdje terug volgde op tv. Ik weet de naam ervan even niet meer. Het is naar dat dit soort dingen gebeuren in de wereld. Ik vind het persoonlijk wel goed dat er op Proud over geschreven wordt, want ik denk dat het wel belangrijk is om je hier bewust van te zijn.
Maanmeisje - Dinsdag 20 januari 2015 18:14
Het programma dat ik bedoel heet Bloed, zweet en luxeproblemen
M - Dinsdag 20 januari 2015 21:46
Wij betalen niet voor de kleding: dat doen zij al...
Me - Dinsdag 20 januari 2015 22:20
Als het financieel mogelijk was zou ik echt wel ergens anders shoppen dan bij Primark en newyorker.
L - Woensdag 21 januari 2015 18:06
Je kan beter Primark kopen dan dure kleding, want ze krijgen toch evenveel voor wat ze maken..
M. - Woensdag 21 januari 2015 20:40
@L: Nee. Er bestaat genoeg kleding die niet in Bangladesh gemaakt wordt. Of in Ethiopie, waar de H&M nu een fabriek neerzet omdat ze daar nog lagere lonen kunnen geven dan in Bangladesh.

Walgelijk vind ik bedrijven zoals H&M die net doen alsof ze het goed voorhebben met arme mensen in Bangladesh maar ondertussen die mensen gewoon uitbuiten in fabrieken die ieder moment kunnen instorten.
Prima als je kleding bij de Primark wil kopen, maar doe niet alsof je dan niet meewerkt aan die industrie. Geen vraag is immers geen aanbod. Natuurlijk kun je niet in je eentje alles oplossen, maar doordat iedereen denkt dat ie in z'n eentje geen verschil kan maken blijft het probleem bestaan. Er wordt het steeds groter, steeds meer Primarks.

Persoonlijk heb ik nog nooit 1 kledingstuk van de Primark gezien met een goede pasvorm, goede kwaliteit stof en goede afwerking. Nog een reden om nooit naar die vreselijke graaifabriek te gaan. Liever 1 goed shirt kopen ipv 10 van de Primark.

Voor wie zegt dat 'eerlijke' kleding altijd duur is:
-geen links-

zelfs Takko Fashion schijnt eerlijke kleding te verkopen. Vind ik persoonlijk geen mooie kleding, maar goedkoop is het zeker.
Pleun - Donderdag 22 januari 2015 15:16
Het stukje dat mensen worden uitgebuit zodat wij lekker goedkoop kleding kunnen kopen in Nederland, klopt maar gedeeltelijk, want ook dure merken doen hier aan mee. Daarnaast is het net als een stuk hierboven ook elektronica en witgoed enz. Worden gemaakt door mensen die worden uitgebuit. Het is zo goed als onmogelijk om iets te kopen zonder te weten of iemand daar voor is uitgebuit. Je kleding zelf maken... Hmmm tja stof moet ook worden gemaakt, en hoe gebeurt dat? Daarnaast is het ook nog zo, niet iedereen kan een smak extra geld neerleggen om iets te kunnen kopen wat "eerlijk" is. Ik koop bij de primark en h&m en ja dan ook nog alleen in de uitverkoop. Ik kan het namelijk anders niet betalen. En tuurlijk ik ruil ook kleding, maar goed, ik wil zelf ook wel eens wat nieuws.
tarik - Dinsdag 3 februari 2015 13:12
Het enige wat ik mis in dit programma zijn de alternatieven (ik zie mensen hier zich afvragen wat dan wel eerlijk is. )

Hier een lijstje fairwear. org
Waaronder nudie, suit supply, Anna van toor, 1992 en deuter.
duurzame kleding hoeft niet duur te zijn.

Maak het jezelf niet wijs dat je hierbuiten staat. Het probleem begint bij de bron een als jij, nu je dit weet nog steeds primark koopt, ben je even schuldig aan deze uitbuiting als de fabrikanten.
. - Maandag 9 februari 2015 12:00
Wow.. Ook al koop ik niks bij de Mango, H&M, Primark etc.,er zullen vast kledingstukken in mijn kast hangen die wel onder dezelfde omstandigheden zijn gemaakt...

Ik vind dit soort docu's altijd wel goed, het maakt je toch net weer wat bewuster dat er grotere problemen zijn in de wereld dan alleen in je eigen wereldje die opeens zo klein word op deze manier..
Sheila - Woensdag 28 oktober 2015 14:52
This is heartbreaking... Time for some FAIR shopping :)