Nieuwe seizoen ANTM

 

Het nieuwe seizoen van America's Next Topmodel begint vanavond. Voor alle fans begint er weer een leuk programma op tv. Zelf weet ik dat toen ik nog een eetstoornis had, ik het programma maar al te graag wilde zien. Mijn ouders vonden dat maar niets, maar zolang ik zei dat ik het niet keek vanwege mijn eetstoornis, vonden ze het goed. Achteraf weet ik dat het mij best wel triggerde.

ANTM

Ik vond het een geweldig programma. De modellen werden gekeurd, afgekeurd, beoordeeld en ze kregen vooral bevestiging dat ze mooi waren en iets konden. Ze konden ergens aan de top staan, vanwege hun uiterlijk. Ik ambieerde het stiekem ook een beetje om model te worden, maar wist dat dit door mijn eetstoornis lastig zou zijn. Tegelijkertijd vroeg ik me af waarom ik zo graag die bevestiging wilde? Waarom ik meisjes die mooi, slank en knap waren zo erg bewonderde?

Als de jury van America's Next Topmodel zei dat de slankste van allemaal die week de beste foto's had, wijdde ik dat aan haar gewicht en niet of minder aan haar blik, poses of professionaliteit. Ik zag enkel die dunne benen, die gespierde buiken en strakke lijven. Want dat was wat mijn eetstoornis mij al tijden opdrong, en wat dit programma in mij triggerde.

De afgetrainde benen, slanke heupen, platte buiken en cellulitis vrije billen maakten mij jaloers. Als zij het konden, kon ik dat toch ook? De avond na het kijken van het programma triggerde het mij zo erg dat ik regelmatig heel veel buikspieroefeningen ging doen. Ik kreeg prestatiedrang ten opzichte van mijn eetstoornis. Blijkbaar kunnen mensen echt zo zijn, maar ben ik er te slap voor. Ik moet strenger voor mezelf zijn en doorzetten.

De volgende dag nam ik mezelf voor te leven als een topmodel. Tenminste, zoals ik dacht dat ze zouden moeten leven om zo slank te kunnen zijn. Niet qua dagindeling, maar wel qua eetpatroon en beweging. Ik beulde mezelf af op een lege maag en gaf nog meer toe aan mijn eetstoornis dan ik daarvoor al deed. De eetstoornis die ik had, voelde zich sterk. Dit was het beeld dat mijn eetstoornis mij voor hield. Perfectie, controle en echt iets kunnen.

tyra banks

Maar wat kon ik nou helemaal? Mijn eetstoornis was een ziekte, iets dat mij enkel onderuit haalde, kapot maakte en alle plezier in het leven onmogelijk maakte. Die platte buik, die slanke taille en mooie jukbeenderen zou ik toch nooit genoeg vinden. Zelfs niet toen ik flink in gewicht daalde. Ik was enkel bezig met eten, verloor vriendinnen, ging niet meer mee uit. Ik isoleerde. Daarbij had ik intussen helemaal geen platte buik, maar een ingevallen buik. Ik had geen mooie slanke jukbeenderen, maar ingevallen grauwe wangen. Ik had geen putjes in mijn billen, nee, ik had helemaal geen ronding meer in mijn billen. Het doel dat ik voor ogen had, maakte mij kapot en de bevestiging zou ik op deze manier opnieuw niet vinden. Ik moest die bevestiging in mezelf gaan zoeken.

Ik besloot in behandeling dat het kijken van dit soort programma's mij niet hielp. Ik voelde me minderwaardig, lelijk en dik wanneer ik er naar had gekeken en dat hielp me niet. Daarnaast kwam ik er achter dat alles, maar dan ook alles in dit programma in scene is gezet. Niets is echt, dus ook qua inhoud was het programma voor mij nog weinig van toegevoegde waarde, al kan ik me natuurlijk best voorstellen dat het voor sommige mensen puur vermaak is. 

Intussen weet ik wie ik ben, wat ik kan en wat ik echt wil in het leven. Ik heb geen behoefte om model te worden. Simpelweg omdat ik de bevestiging die ik erin zocht niet meer nodig heb. Ik ben wie ik ben. Ik ben niet afgetraind, niet egaal bruin en heb geen perfecte verhoudingen. En toch ben ik tevreden met mezelf. Ik hoef mezelf niet te vergelijken. En naar modellenprogramma's kijk ik nu niet. Niet omdat het mij triggert, maar enkel omdat ik weet dat niets dat in dat programma gebeurt waarheid is.

Triggeren dit soort programma's jou ook, bescherm jezelf dan. Kijk naar wat meer inhoudelijke programma's, of doe eens iets anders dan kijken naar je tv. Jij bent mooi zoals je bent en nergens mee te vergelijken.

Het nieuwe seizoen van ANTM begint vanavond om 21:45 uur op RTL5

Ga jij kijken & triggert het jou ?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rebecca - Maandag 22 oktober 2012 16:42
Ahw leuk, echt een van m'n favoriete series. Ga het zeker weer volgen en kijken :)
Eilish - Maandag 22 oktober 2012 16:47
YES YES YES! Zeker weten!
Eilish - Maandag 22 oktober 2012 16:47
YES YES YES! Zeker weten!
angstig - Maandag 22 oktober 2012 16:51
het triggerd me sowieso NIET, ik weet nog niet of ik ga kijken; ik moet er morgen weer op tijd uit ivm school.
Inge - Maandag 22 oktober 2012 17:00
ik ga het kijken!
het triggerd me ook niet!
em - Maandag 22 oktober 2012 17:16
Nee mij triggerd het niet hoor. Ik vind het zó veel leuker dan de nederlandse versie!
Berna - Maandag 22 oktober 2012 17:29
Ik vind het leuk en het is ook niet echt een trigger. ;]
168421 - Maandag 22 oktober 2012 17:40
Wow wat een mega herkenbaar verhaal en een - ik geef het nu eindelijk maar eens toe - mega triggerend programma...

Dat zoeken naar erkenning... zo herkenbaar.
pressure - Maandag 22 oktober 2012 17:42
Ik vind het gewoon een dom programma.
blauwwolkje - Maandag 22 oktober 2012 17:43
mij triggerd het zooo erg... maar ga het toch kijken (;
UnknownAngel - Maandag 22 oktober 2012 17:53
Ik vind het een leuk programma, volg het al jaren, al voor mijn eetstoornis en ik vind het nu soms triggerend om te zien maar i doe er niks meer mee, zo sterk ben ik wel ;)

@blauwwolkje
waarom kijk je er dan naar ?
Tyrande Whisperwind - Maandag 22 oktober 2012 18:08
Ik vind het een leuk programma.. Maar idd, het maakt me wel jaloers. Zonde dat ik er niet meer zoals vroeger naar kan kijken, gewoon voor de drama en de modellen.
Anoniem. - Maandag 22 oktober 2012 18:21
Het is triggerend, maar ik kijk er alleen maar naar, om de verschillende poses te bekijken quwa fotografie, ik kan me er wel aardig voor afschermen, door alleen naar profesionele kant te kijken...Ik volg het al van af het begin...Nu vindt ik me zelf geen fotomodel, dus ik hoef er dan niet jarloers op te zijn, omdat ik weet dat ik dat noit zou kunnen, en enigste wat ik kan zijn de foto's maken...Maar het is soms een gevaarlijk progamma, en als het me teveel wordt dan doe ik er gewoon wat anders op...
Volgende week maar eens kijken....
Nikki - Maandag 22 oktober 2012 18:38
Ik vind het inderdaad heel triggerend, en kan me ook nog goed herinneren van afgelopen seizoenen dat ik inderdaad alleen naar de dunne lichamen keek en mezelf vergeleek.

Wil het eigenlijk toch wel graag zien..
kim300808 - Maandag 22 oktober 2012 18:50
De alinea naast de foto van Tyra Banks, grofgezegd: masterlijk!
Cylu - Maandag 22 oktober 2012 18:58
Ik kijk het niet, vindt het een vleeskeuring
*** - Maandag 22 oktober 2012 19:11
Vroeger keek ik er wel eens naar. Gewoon omdat sommige meisjes daar echt een moord zouden begaan om te winnen, of sommigen zijn echt zo sterk van zichzelf overtuigd dat ze perfect zijn,... en dan die ruzies! Haha, ik kan me daar echt mee amuseren om te zien hoe naïef sommigen zijn. :-p Eigenlijk keek ik meer voor de sensatie, niet echt voor de dunne lichamen of zo. Nu volg ik het niet meer. Gewoon geen tijd meer voor. En als ik dan tijd heb, zie ik liever een documentaire of een goede film ;-)
greenbutterfly - Maandag 22 oktober 2012 19:19
het is echt één van mijn lievelingsprogramma's! Maar ik weet niet of ik het dit seizoen ga kijken, vanwege de triggers..
D. - Maandag 22 oktober 2012 19:27
Enorme trigger, maar geweldig programma.
* - Maandag 22 oktober 2012 19:48
Ik kijk zoiets absoluut NIET!
Mijn nicht is model geworden, had altijd een prachtig gevoel en wordt momenteel
gedwongen ECHT gestoorde dingen te doen. Dus ben echt tegen dat wereldje geworden. Dus kijk ik zo'n rommel niet!
Minnie - Maandag 22 oktober 2012 19:55
Volgens mij is er in een seizoen zelfs een keer een meisje uit het programma gezet/gehaald omdat ze anorexia had, en de programma-leiding het belangrijker vond dat ze eerst gezond werd! Dat vind ik wel goed.
Eef - Maandag 22 oktober 2012 20:02
Ik wil het graag zien maar het is heeel triggerend voor mij ..
lizzy - Maandag 22 oktober 2012 20:15
vorig seizoen was het nog een grote trigger voor me, maar dit keer wil ik het graag toch kijken! :)
Kim - Maandag 22 oktober 2012 20:48
Omg ga sws kijken !!
Ik wil dat the face ook weer terug komt !!!
Nina - Maandag 22 oktober 2012 22:18
Ik vind het echt zo leuk! Alleen ik was weg vanavond dus ga het morgen lekker terugkijken. :)
WendyH - Maandag 22 oktober 2012 23:11
Jap het triggerd mij zeker.
Ik ga het ook niet volgen
E - Dinsdag 23 oktober 2012 09:15
Dom programma...
Ik kijk liever iets leuks!
Singingbee - Dinsdag 23 oktober 2012 12:11
Ja, mega trigger! Ik heb ook besloten tijdens therapie dat ik het niet meer ga kijken. Al vind ik bijna alle tv-programma's een trigger.
Mella - Dinsdag 23 oktober 2012 12:38
Het triggert mij niet zozeer om te gaan lijnen, maar ik moet zeggen dat je artikel me er wel van bewust heeft gemaakt dat ik onbewust ook wel invul dat die meiden zo'n kans krijgen en zo'n heerlijk modellen leventje hebben omdat ze mooi zijn, en ik dat niet ben.

Ik word dus wel getriggert om mezelf negatief te vergelijken met andere meiden. Zeker als ze dan nog jonger zijn dan ik of mijn leeftijd.

Maar toch vind ik het nog wel een leuk programma vooral vanwege de glamour. In het seizoen hiervoor trouwens (seizoen 15) wordt trouwens in de begin rondes in 1 aflevering wel heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen iemand die ondervoed is en gewoon van nature heel mager. Daar besteden ze dan ook best wel op een goede manier aandacht aan, maar het blijft natuurlijk toch wel een beetje een oppervlakkig programma.
Chananja - Dinsdag 23 oktober 2012 13:13
Wat een herkenbaar stuk! Ik keek dit ook altijd en het triggerde me enorm: zie je wel, je kon wel 'perfect' mager en slank zijn. Maar vooral voelde ik me altijd heel mislukt, dat ik minder dun was en dan ook nog eens door mijn eetstoornis een 'mislukt' leven had. Ik vond wel altijd echt leuk om de fotoshoots enzo te zien, maar heb een poosje geleden toch maar besloten deze programma's niet meer te kijken. Voelt eigenlijk wel prettig:)
Oliesjeik - Dinsdag 23 oktober 2012 13:27
Het is eigenlijk één van de redenen dat ik geen tv-kijker ben. Ik heb een hekel aan zulke hersenloze programma's. Het triggert me niet, het irriteert me :')
Imke - Dinsdag 23 oktober 2012 23:03
Het programma is mij toentertijd door mijn ouders verboden, omdat het me ontzettend triggerde.
Inmiddels zou ik er gewoon weer naar kunnen kijken, met misschien af en toe een lichte steek van jaloezie. Gelukkig ga ik er van uit dat ik zulke gedachten snel weer aan de kant kan zetten :)
jolanda - Dinsdag 30 oktober 2012 21:29
jah een van rede dus waarom ik al jaren kijk en altijd voor de dunste ben...die is in mijn ogen het mooist het best en vooral het sterkste!