Je zal het maar hebben: eetstoornis

 

Iedere dinsdagavond kan je bij BNN kijken naar het bekende en altijd weer interessante programma Je Zal Het Maar Hebben. De meest bijzondere, unieke en vaak ook schrijnende verhalen komen aan bod. Mooie mensen met een psychisch of fysiek probleem staan centraal. Vanavond kan je in de uitzending kijken naar de verhalen van Marvel en Corné. We besteden speciaal deze keer op Proud2Bme aandacht aan de uitzending omdat het verhaal van Marvel gaat over haar leven met een eetstoornis en ons daarom extra aan het hart gaat ♥

Als kind ontwikkelde Marvel (21) door verschillende ingrijpende gebeurtenissen een eetstoornis. Anorexia, binge-eating disorder en nu heeft ze iets wat lijkt op boulimia...

marvel harris je zal het maar hebben JZHMH

Wanneer het niet lekker gaat met Marvel, worden de eetbuien erger. Het mag nooit één koekje zijn. Altijd twee. Dat heeft ook te maken met haar dwanghandelingen.

"Mijn doel was om mensen met een eetstoornis te motiveren om hulp te gaan zoeken en duidelijk te maken dat de ernst niet af te lezen is aan het gewicht. Elke eetstoornis moet serieus genomen worden." 
~ Marvel

Sinds haar 14e is Marvel in behandeling en krijgt ze twee keer per week therapie. Dansen was haar grote passie, maar dat kon niet meer vanwege haar ondergewicht. Sporten is sowieso lastig, want ze kan zichzelf er snel in verliezen. Gelukkig kan hond Dushi Marvel altijd troosten als ze het moeilijk heeft. Haar kwetsbare kant vind Marvel trouwens ook wel iets moois. Daarom maakt ze vaak prachtige zelfportretten op haar Instagram pagina en Facebook pagina.

"Fotografie, met name het maken van zelfportretten, helpt mij in mijn zoektocht en in mijn herstel. Momenteel ben ik bezig met een serie genaamd 'Inner Journey' waarvan ik de foto's deel op Facebook en Instagram" ~ Marvel

Marvel Harris

Tenslotte willen we natuurlijk ook het verhaal van Corné je niet onthouden. Hij liep ernstig hersenletsel op. Sindsdien zit Corné in een rolstoel en communiceert hij met een spraakcomputer. Niettemin is hij zeer ondernemend. Zo laat hij een tatoeage zetten tijdens de Tattoo Convention en neemt hij de presentator mee naar een concert van Mr. Polska.

Je Zal Het Maar Hebben: Vanavond 21:20 uur NPO3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sil - Dinsdag 28 maart 2017 13:24
Ik ga kijken.
Lotte - Dinsdag 28 maart 2017 14:27
Trots op jou lieve dappere Marvel!
M.L. - Dinsdag 28 maart 2017 17:21
Ik ga kijken.
Tekst onderaan is trouwens dubbel/door elkaar :)
Marianne - Dinsdag 28 maart 2017 21:44
Voor de mensen die 'm terug willen kijken: ik vind een trigger warning wel op z'n plek. Ook wat betreft zelfbeschadiging. Ik had dat niet verwacht en er kwam zomaar een open wond op tv.
Dora - Dinsdag 28 maart 2017 21:51
Ik schrok daar ook wel even van.
Maar ik ben blij dat er weer aandacht besteed wordt aan eetstoornissen, al is het maar kort en lijkt het (misschien onterecht) wat luchtig.
Dit is weer een ander verhaal van iemand met een eetstoornis, en hoe meer verschillende verhalen hoe beter. Pas dan zullen mensen zien dat elke eetstoornis anders is, elk lijden anders.
Lost girl - Dinsdag 28 maart 2017 22:22
Hèhè eindelijk iemand zonder ondergewicht! Zou het dan ooit doorbeginnen te dringen bij programma makers dat de grootste groep eetgestoorden helemaal geen ondergewicht heeft. Bij het lekenpublijk zal het waarschijnlijk nog wel tientallen jaren duren voordat het door dringt dat een eetstoornis geen BMI is,maar we moeten toch ergens beginnen
Lost girl - Dinsdag 28 maart 2017 22:22
Hèhè eindelijk iemand zonder ondergewicht! Zou het dan ooit doorbeginnen te dringen bij programma makers dat de grootste groep eetgestoorden helemaal geen ondergewicht heeft. Bij het lekenpublijk zal het waarschijnlijk nog wel tientallen jaren duren voordat het door dringt dat een eetstoornis geen BMI is,maar we moeten toch ergens beginnen
Marvel - Dinsdag 28 maart 2017 22:39
Voor mensen die zelf kampen met een eetstoornis en/of zelfbeschadiging en zich getriggerd hebben gevoeld tijdens het zien van de uitzending: élke eetstoornis en élke vorm van zelfbeschadiging is ernstig.

Neem jezelf en jouw problematiek alsjeblieft serieus. Wanneer jij jezelf serieus neemt, kunnen anderen in jouw omgeving dat ook beter. Wanneer jij ongelukkig bent, dan is dat genoeg reden om op zoek te gaan naar hulp en steun.

Je bent nooit alleen, hoe eenzaam de strijd ook kan voelen.
M. - Dinsdag 28 maart 2017 23:47
Wat dapper en knap van je Marvel dat je je zo kwetsbaar hebt getoond. Je foto's vind ik prachtig. Je bent een heel mooi mens!
Lieve - Woensdag 29 maart 2017 02:12
Wat een prachtige foto's lieve Marvel!
Moonflower - Woensdag 29 maart 2017 07:05
Wat een leuk meisje! Naar dat ze zo struggled.
Honeychild - Woensdag 29 maart 2017 14:42
Ik vond het ook heftig, vooral het stukje over automutilatie was voor mij eigenlijk wel schokkend om te zien; ik heb zelf nooit geautomutileerd, maar ik vond het zo verdrietig om te zien dat zo'n leuk, lief meisje zichzelf pijn wil doen. Marvel, mocht je dit lezen, heel veel sterkte met je herstel, en ik vond je foto's echt prachtig. Mooi onderwerp ook, kwetsbaarheid.
Anoniem - Woensdag 29 maart 2017 16:52
Wat een mooie lieve jonge meid. Leuk dat fotograveren haar helpt. Ik hoop dat ze steeds meer haar gevoelens op een positieve manier kan uitten. Sterkte en succes marvel! En corne wat een toppert ook!
Ellie-x - Woensdag 29 maart 2017 17:06
Wauw, super hoe je je verhaal vertelde Marvel! Ik vond het heel herkenbaar en goed dat t onder de aandacht word gebracht. Fijn dat je zoveel hebt aan fotografie, dat heb ik ook, maar dan met een andere hobby.
Anne - Woensdag 29 maart 2017 18:30
Ik vond het deel over automutilatie echt heftig en had het liever niet gezien.. ook die wond die open/ontstoken was.. Zelf deed ze er heel makkelijk over (zo kwam het over in ieder geval). Verder wel knap dat ze dit deelt natuurlijk.. maar pff ik vond het heftig en ben er wel van slag van helaas.. Als ik dit van tevoren had geweten had ik niet gekeken. Dacht dat het puur eetstoornis zou zijn.
Anne - Woensdag 29 maart 2017 21:57
Aah lieve marvel, wat gaaf en wat knap! En wat ben je mooi! Dikke knuffel van Anne (van Accare)