Docu: Geen probleemkind, een uitdaging

 

Vanavond kan je om 20:20 uur op NPO 2 kijk naar de documentaire Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging. De documentaire is gemaakt door Rolf Orthel en gedraaid in een gesloten inrichting in Heerhugowaard. Het is geen film over falen en successen van Jeugdzorg; het gaat om de kinderen die daar terechtkomen. Dat gebeurt om de meest uiteenlopende redenen. Vanwege diefstal of inbraak, verslavingen of dealen, maar het zijn ook kinderen van uiteengevallen gezinnen, van veeleisende ouders of slachtoffers van loverboys. Of kinderen die een poging tot zelfmoord ondernamen. Allemaal hebben ze moeite hun draai te vinden, want er is te veel pijn, te veel teleurstelling.

De film zoekt naar een eerste antwoord op de vraag: hoe ervaren de kinderen hun problemen? Zo komt er inzicht wie zij zijn. Andere vragen zijn: hoe beleven zij het gedwongen verblijf? Waar verlangen ze naar? Hoe komt het dat sommigen zeggen: ik ben niks waard? De film laat ook zien hoe levendig de kinderen zijn, met al hun in het rond vliegende energie. Hoe ze zich uiten in raps en rotzooien, in klieren en liefdesverklaringen of door samen muziek te maken. Tenslotte zijn er die werkelijk moeilijke momenten: leren naar jezelf kijken en daarover praten tijdens de wekelijkse therapie. Kinderen met sores die door inzet van helpers en door hun eigen moed toch verder proberen te komen, met vallen en opstaan.

"Ik ben hier om te kijken en te luisteren naar de kinderen," aldus Orthel.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Maandag 15 mei 2017 15:52
Interessant, zal eens gaan kijken vanavond!
Lisa - Maandag 15 mei 2017 16:54
Ah jammer dat ik dit vandaag pas zie. Kan je hem ergens ook online kijken?
Anne - Dinsdag 16 mei 2017 00:59
Op npo kan je de uitzending terugkijken
ann - Maandag 15 mei 2017 22:35
Ik heb hem uitgezet, vond het erg heftig met alle emoties. Neemt niet weg dat het mooi in elkaar is gezet - puur en niet sensationeel oid.
-- - Dinsdag 16 mei 2017 10:35
Ik vond het mooi maar ook wel erg verdrietig. Begreep ik uit de aftiteling nou dat het blonde meisje dat zichzelf sneed is overleden? Had echt met haar te doen, zo vast in zichzelf.
Roos_ - Dinsdag 16 mei 2017 11:09
Wauw ik heb dit gisteren bekeken, vond het heel indrukwekkend en mooi gemaakt. Ik begreep idd ook uit de ondertitel dat het meisje is overleden? Jeetje. Ik had ook heel erg met wieke te doen, zo'n sterk meisje..
Deborahhhxx - Dinsdag 16 mei 2017 23:55
Mooi..

Rust zacht Iris
Anoniem - Donderdag 18 mei 2017 22:53
Respect voor alle jongeren uit de documentaire. Ik wens jullie een mooie toekomst toe, waarin jullie trots kunnen zijn op wie je bent!

Rust zacht Iris en veel sterkte voor haar familie en naasten.
Sterregoesforit - Zaterdag 24 juni 2017 01:12
Wow wat is dit heftig en indrukwekkend. En wat erg van Iris! Een dikke knuffel voor alle jongeren in de documentaire. Niet normaal sterk!
anoniem98 - Zaterdag 8 juli 2017 19:18
ik mis je lieve Iris rust zacht