Wat je vroeger als kind geloofde

 

Kinderen worden gebracht door de ooievaar. Je lieve katje verstaat wat je zegt en de tandenfee bestaat. De eindeloze fantasie van kinderen is zo mooi en zo oprecht. Ohja, en alles wat je ouders zeggen is waar. Mijn ouders konden mij dus ook vanalles wijs maken. Als ik terug denk aan vroeger, denk ik aan een leuke en meestal ook onbezorgde tijd. Ik verlang er ook nog wel eens naar terug.

kind princess
Bron

Alleen al het feit dat je al die verantwoordelijkheden niet hebt.. en dat je gewoon kan doen en laten wat je wilt. Oke, ik kon ook niet alles doen wat ik wilde hoor. Ik kreeg ook wel eens straf, maar meer was mogelijk en werd geaccepteerd. Gewoon omdat het hoort bij 'kind zijn'. Als ik achteraf terug kijk, dan vind ik het ongelooflijk maar ook wel mooi dat ik zoveel geloofde. En met mij heel veel andere kinderen. Helaas was het niet alleen leuk, maar waren er ook dingen die voor nachtmerries zorgden. Hieronder een aantal dingen waar veel kinderen vroeger in geloofden. Je herkent er vast wel een paar.

De waarheid van kinderen

♥ Kinderen worden gebracht door de ooievaar
Dat er misschien wel een link zou zijn tussen je ouders en dat je daar vandaan zou komen, kwam eerst misschien wel helemaal niet voor in jouw gedachten. In tekenfilms en boeken wordt vaak iets heel anders laten zien en soms wordt dit ook door de ouders verteld. Kinderen worden namelijk gebracht door de ooievaar. 

"Mammm, Ben ik geadopteerd?"
Waar ik dit vandaan haalde weet ik eigenlijk niet, maar ik heb het zeker wel eens gevraagd. En ik ben niet de enige. Misschien dat deze vraag speelt wanneer je er achter komt dat niet ieder kindje geboren is in het gezin waarin het woont. Dan ga je ineens twijfelen waar jij zelf vandaan komt..

♥ Broertje of zusje op bestelling
Mijn zus en ik hebben vroeger zoveel briefjes geschreven naar onze ouders met het verzoek of wij alsjeblieft nog een broertje of zusje konden krijgen. Onze ouders hadden allang besloten dat er geen kindje meer zou komen, maar wij bleven volhouden. Ook al werd ons uitgelegd dat het niet ging gebeuren, wij bleven er van overtuigd dat het kon. 

tandenfee
Bron

♥ Tandenfee
Ik vond het altijd heel erg als er een tand los zat en dit werd verzacht door de tandenfee. Wanneer er een tand uit je mond was, kon je die onder je kussen leggen en dan kwam de tandenfee 's nachts als je sliep. Zij verwisselde de tand voor bijvoorbeeld een gulden. Dit is ooit door mijn ouders verteld en ik geloofde daar natuurlijk heilig in. Want het gebeurde ook echt. Haha!

♥ Sinterklaas bestaat
Ik was altijd helemaal nerveus voor Sinterklaas maar ik vond het tegelijkertijd ook heel erg leuk. Toch apart dat alle kinderen geloven in het bestaan van de Sint en dat het hem en de pieten lukt om voor alle kinderen voor cadeautjes te zorgen. Ohja, en ze komen via de schoorsteen en dat namen we ook gewoon aan.

♥ Sinterklaas en de pieten zien alles
Ik vond dit altijd heel spannend. Eigenlijk het hele jaar door. Want Sinterklaas en de Pieten zien alles. Dus ook als je een keertje iets doet wat niet mag of lelijk bent tegen je zus of broer. Ik was dan altijd bang dat het in het grote boek zou komen en dat ik geen cadeautjes zou krijgen. En als het heel erg zou zijn, zou het nog wel eens kunnen dat je mee moet in de zak naar Spanje. 

♥ Kerstman met rendieren
Ik heb hier minder lang in geloofd dan in Sinterklaas, maar toch vond ik het idee dat er een kerstman door de lucht vloog met rendieren wel heel tof. Ik vroeg mij wel altijd af hoe dat kon, maar ik nam maar gewoon aan dat het op de één of andere manier mogelijk was.

♥ Monsters onder het bed
Ik geloofde wel dat er monsters onder mijn bed zaten. Of een krokodil. Ik weet niet of dit kwam doordat ik net Peter Pan had gekeken, waar een krokodil in voorkwam, of dat het kwam door kinderliedjes of griezelverhalen van anderen. De oorzaak maakt eigenlijk ook niet uit. Ik was er van overtuigd dat dit zo was en ik ging ook echt met een grote stap mijn bed in. En ook niet zonder even onder mijn bed te kijken.

Speelgoed en knuffels komen tot leven
Ik geloofde wel eens dat mijn speelgoed en knuffels tot leven kwamen als ik sliep of als ik even niet keek. Dit gebeurt in films toch ook?

♥ TV kijken zorgt voor vierkante ogen 
Ouders zijn eigenlijk ook niet echt origineel. Ik hoorde het niet alleen thuis maar ook bij vriendinnetjes. Als je te lang voor de TV zou zitten of te dichtbij, zou je vierkante ogen krijgen. Best slim, want veel kinderen geloven hier in en gaan hierdoor minder lang voor de TV zitten. 

♥ Als je gekke bekken trekt, blijft je gezicht zo staan
Ik had vroeger altijd de rare gewoonte om mijn ogen weg te draaien waardoor ze helemaal wit werden. Ik heb een paar foto's van vroeger waar dit op te zien is en het is echt ENG! Maar ik vond dat toen leuk. Ik weet nog dat mijn moeder altijd zei, dat als ik dat te vaak zou doen, mijn gezicht op gegeven moment zo zou blijven staan. Daar werd ik wel een beetje bang van.

Gekke bekken
Bron

♥ Moeders zien alles
Ik hoor wel eens dat kinderen denken dat hun moeder alles ziet en ogen heeft in haar achterhoofd. Ik vond wel dat mijn moeder altijd veel wist en in de gaten had, maar ik heb nooit echt gedacht dat mijn moeder alles kon zien.

♥ Mijn ouders weten alles
Omdat mijn ouders voor mijn gevoel eigenlijk altijd wel een antwoord hadden op vragen en overal wel over konden vertellen, was ik er van overtuigd dat mijn ouders alles wisten en ook altijd gelijk hadden. Dat gaf wel een heel veilig en vertrouwd gevoel.
 

♥ Ik kan toveren en vliegen
Ik weet niet of ik dit ook echt geloofde, maar ik wilde het wel heel graag.. en ik heb het ook wel eens geprobeerd. 

♥ Dieren kunnen mij verstaan
Soms denk ik dat volwassenen dat ook nog wel eens denken of geloven, als ik ze hoor praten tegen hun huisdier. Ik betrap mijzelf er ook wel eens op hoor. En dan word ik uit die waan gehaald doordat mijn vader of vriend zegt: "Misschien zegt hij nog wel wat terug". Als kind was ik er echt van overtuigd dat dieren mij konden verstaan en begrepen.

♥ Dat er een appelboom in je buik ontstaat
Ik dacht vroeger dat er een appelboom in mijn buik zou groeien wanneer ik perongeluk pitjes doorslikte. Het zelfde gold trouwens voor watermeloen, peer, sinaasappel, etc. 

♥ Dat een vliegtuig recht naar beneden landt
Ik moet altijd lachen als ik hier aan terug denk, omdat ik dit best lang heb gedacht. Dat een vliegtuig geleidelijk zakt en dan landt, dat kwam niet in mij op. Ik dacht altijd dat een vliegtuig op gegeven moment stopte in de lucht, vlak boven het vliegveld, en vervolgens een hoek van 90 graden maakte en met de neus naar beneden landde. Lekker dom haha.

♥ Kuikentjes in eieren
Ik dacht dat er in alle eieren kuikentjes zitten, dus ook dat je eigenlijk een dood kuikentje eet als je een ei eet.   

Kuiken
Bron

♥ Kauwgomballenboom
Omdat kinderen altijd gewaarschuwd werden voor kauwgom en omdat je het tot een bepaalde leeftijd ook gewoon niet mocht eten, had ik altijd dramascenario's in mijn hoofd. Ik dacht namelijk dat mijn buik aan elkaar ging plakken als ik kauwgom doorslikte of dat er een kauwgomballenboom in mijn buik zou groeien.

♥ Dat de politie je oppakt als je stout bent
Kinderen met wie ik vroeger buiten speelde dachten altijd dat de politie ons zou oppakken als we belletje zouden lellen of andere dingen zouden doen die eigenlijk niet mochten. En daar probeerde ze mij van te overtuigen. 

♥ Weervolven en volle maan
Ik dacht altijd wel dat met volle maan, of in ieder geval 's nachts, weerwolven en monsters en andere enge dingen tot leven kwamen. Dat komt vast door al die enge kinderfilms en liedjes.

♥ Stoplichten
Wanneer ik vroeger in de auto zat en voor het stoplicht stond, vroeg ik mij altijd af hoe dat stoplicht op groen en rood ging. Op gegeven moment heb ik mijzelf wijs gemaakt dat er mannetjes achter kastjes zaten die handmatig de rode en groene knop indrukten. 

♥ Dat ieder land een andere zon heeft
Ik dacht dat ieder land een andere zon had, gewoon omdat een zon niet overal kan zijn op het zelfde moment. (Terwijl Sinterklaas dat wel kan?) 

♥ Kabouters en elfjes bestaan
Ik geloofde in elfjes en kabouters die in paddenstoelen leefden. En dat zij woonden in een groot paddenstoelenbos.

♥ Dode mensen wonen op wolken
Vroeger had ik een soort droombeeld van de hemel. Dode mensen gingen naar de hemel en zaten op wolkjes te kijken naar wat er op de aarde gebeurde. En als je dit droombeeld hebt, wordt dit kapot gemaakt wanneer je voor het eerst met het vliegtuig gaat. 

♥ Botsauto's en treintjes in attractieparken
Als kind ben je er van overtuigd dat je botsauto's en treintjes in attractieparken goed moet besturen omdat je anders echt de verkeerde kant op gaat.

♥ Haai in de WC
Vroeger dacht ik dat er een haai in de WC pot zat en dat hij in mijn billen zou bijten. 

♥ Paddenstoelen tussen je tenen
Er wordt ook wel eens aan kinderen verteld dat er paddenstoelen tussen je tenen groeien als je ze niet goed afdroogt na het douchen. 

♥ De wereld is zwart wit
Ik heb vroeger wel eens gevraagd of de wereld er echt zwart-wit uit zag in de periode dat er alleen maar zwart-wit beelden op tv te zien waren.

Wat geloofde jij als kind?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

yessy - Dinsdag 4 februari 2014 19:16
Haha ik heb ze zelf ook bijna allemaal voorbij zien komen
blue. - Dinsdag 4 februari 2014 19:18
Hahaha, mijn ouders zeiden altijd dat als ik om 12'oo scheel keek, ik vooraltijd scheel keek!
Pauliene - Dinsdag 4 februari 2014 19:28
Nou van de haai in de wc heb ik helaas nog steeds last van alleen zijn het bij niet alleen haaien maar ook slangen spinnen piranja alligator en noem maar op dus is altijd dood eng naar de wc gaan pff
Pinda - Dinsdag 4 februari 2014 19:42
Hahahah grappig herkenbaar
dollie - Dinsdag 4 februari 2014 20:32
Mijn ouders zeiden met omweer/onweer dat ze foto's waren aan het maken als de flits kwam.

ArcanaSilva - Dinsdag 4 februari 2014 20:48
"Ik dacht dat ieder land een andere zon had, gewoon omdat een zon niet overal kan zijn op het zelfde moment. (Terwijl Sinterklaas dat wel kan?)"

Haha, dit vind ik de leukste!

Ik was overigens een véél te wijsneuziger kind om in Sinterklaas te geloven. Iets voor waar aannemen? No way! Ik wilde overal een verklaring op. En laat die er nou net niet zijn voor Sinterklaas... Wel ben ik er om de een of andere reden heel lang van overtuigd geweest dat iedereen mijn gedachten altijd echt kon horen. Dat maakte dat ik altijd wel op mijn gedachte paste, als ik bij iemand in de buurt kwam. Stel je voor dat het echt zo was...
Nikki - Dinsdag 4 februari 2014 20:51
Kaboutertjes die 's nachts komen en wat gaan doen bv het huis schoon maken.
En kaboutertjes die alle onderdelen van een auto besturen, eentje die remt, gasgeeft etc. Enn ook elfjes ennn ook allemaal poppetjes in je lichaam, dat kwam van zo'n tvprogramma.

Haha grappig allemaal
JufM - Dinsdag 4 februari 2014 21:08
Heel herkenbaar!
De kinderen uit mijn klas zijn nu in de leeftijd dat ze dit geloven; geniet ik echt van!
Sim - Dinsdag 4 februari 2014 21:10
Ik dacht vroeger dat de hemel eindig is. Ergens stond een hek die de hemel zou sluiten.
Ikeaa. - Dinsdag 4 februari 2014 21:11
hahaha ArcanaSilva dat van die gedachten is zo herkenbaar :P
En die van de stoplichten ook!

Oh en vroeger had ik een of andere vage theorie bedacht voor waarom je zou leven. Ik vroeg me altijd af waarom we nou leefden (ja, waarom vraag ik me dat als klein kind af? geen idee :P ) maar ik had dus de theorie bedacht dat mensen een soort toneelstuk waren voor aliëns en dat we werden 'bestuurd' door een of andere oppermachtige aliën. Ik was er dan ook van overtuigd dat er een keer een moment zou komen dat er een of ander doek open zou gaan en dat je daar allemaal aliëns zag zitten (en dan natuurlijk het stereotiepe beeld aliën) en dat ze allemaal gingen klappen enzo.
En daarvoor zouden wij dus leven. Mja. Ik kon er mee leven haha :P

Oh en ik was ervan overtuigd dat als je dacht of zei: 'Ik wil een kindje!' dat er dan ook daadwerkelijk één in je buik kwam. Dus ik paste altijd heel goed op met dat denken ofzo. Dus als we gingen spelen en ik moest zoiets zeggen, zei ik er altijd heel snel achteraan "Voor de nep natuurlijk!" En zo ging dat ook in mijn gedachten. hahaha :P
Amarens - Dinsdag 4 februari 2014 21:47
Mijn buurman maakte me toen ik een jaar of 4 was wijs dat je brood met spinnen krijgt in de gevangenis. Heeft me weerhouden van een hoop ongein haha.
Ouders weten alles ja, die gedachte kan ik me ook nog goed herinneren, wat valt dat dan tegenwoordig tegen.:P
Sinterklaas was bizar gewoon, wat je toen geloofde.
Een paard op het dak, een man die nagenoeg alle kinderen in Nederland van cadeautjes voorziet, in Spanje woont, pieten en ga zo maar door.
Echt een leuk iets om over na te denken, die kinderlijke manier van denken:)
zaragirl - Dinsdag 4 februari 2014 22:17
Ik herken ze bijna allemaal ;) leuk om terug te lezen
Star* - Dinsdag 4 februari 2014 22:32
leuke blog!
NoProblem - Dinsdag 4 februari 2014 22:46
Super leuke blog! Waar ik aan moet denken is dat ik gelovig ben opgevoed en dat ik geloofde dat God het weer bestuurde op basis van of ik lief of stout was geweest. Dus bijvoorbeeld als ik lief was geweest scheen de zon en wanneer ik iets stouts had gedaan was God boos en liet Hij het onweren of Hij was verdrietig en het regende..

Best vreemd omdat dan iedereen bij je in de buurt stout moet zijn geweest wanneer het regende :-p
*** - Dinsdag 4 februari 2014 22:47
Dat je alleen maar op de witte strepen van het zebrapad mag stappen! Die mis ik nog in dit lijstje.
Abenita - Dinsdag 4 februari 2014 23:29
Dat je maar een uur achter elkaar op de Nintendo kon, anders zou die oververhit raken en ontploffen. :D
luna - Woensdag 5 februari 2014 10:05
Ik dacht vroeger altijd dat er iemand meekeek met wat ik deed... werd ik soms best zenuwachtig van, lette daarom goed op mijn daden.:)

Ik geloofde dat als je iets ergs dacht, dat het dan ook zou gebeuren, dat je het lot tartte. (net zoals mensen nu afkloppen als ze iets naars zeggen..)
A - Woensdag 5 februari 2014 11:30
Dat al mijn knuffels ook in mijn bed moesten slapen. En er mocht er geen 1 achter blijven want dat vond ik zielig..! Dan was die alleen en zou die zich buitengesloten voelen hahaha...!

Ohjaa en ik wilde per se een beugel, dat vond ik zo mooi dan ik een soort geïmproviseerde beugel had die ik voor het slapen even in deed en ging spelen dat ik echt een beugel had haha! Tot dat ik echt slotjes kreeg.... verschrikkelijk haha!
meisje14 - Woensdag 5 februari 2014 12:39
Ik geloofde bijna niets van wat hier staat. Alleen sinterklaas en ''mam, ben ik geadopteerd?''
Y - Woensdag 5 februari 2014 13:39
veel zijn herkenbaar.

ik geloofde dat er spoken of geesten in ons oude huis zaten, en ook in het huis van mijn opa en oma. ben nu volwassen maar krijg nog steeds kriebels in m'n rug als ik in het donker alleen naar boven ga naar de logeerkamer (vroeger mijn slaapkamer).
niet dat ik dacht dat ze me iets aan konden doen, maar ze zagen alles en als ze je aanraakte dan voelde je dat als rillingen.

mijn moeder kende een paar goocheltrucjes, ik dacht echt dat ze kon toveren.

ik dacht altijd dat auto's werden aangedreven vanuit de achterwielen, terwijl de voorwielen alleen maar stuurden. zo zag je altijd immers de sproei van zand als auto's in de fillm snel optrekken, bij de achterwielen. leerde pas kortgeleden dat bij veruit de meeste auto's de aandrijving bij de voorwielen zit.

ik had naast de witte zebra strepen waar je wel/niet op mag, nog wel meer in die categorie: je mag alleen op het midden van een stoeptegel stappen, niet op de randen. en het liefst alleen op hele tegels, niet op kapotte. de middelste trede van de trap moest worden overgeslagen.

ik dacht ook dat iemand mij altijd kon zien, ook al was ik alleen. bijvoorbeeld dat er achter de spiegel kijkers zaten, of misschien wel een hele wereld.
xxxm - Woensdag 5 februari 2014 13:40
Haha, die van dat de wereld zwart-wit is, is heel herkenbaar!
krol - Woensdag 5 februari 2014 19:09
Ik geloofde dat je op de wolken kon skiën aangezien ze zeiden dat het in het noorden koud was en op de windroos lag het noorden boven. Ook waren er in de winter meer wolken dan in de zomer en vandaar dat mensen dus vooral in de winter gingen skiën...
sindy - Woensdag 5 februari 2014 21:49
Geld komt uit de muur! Ik begreep alleen niet waarom het dan op was...dan vroeg je toch gewoon nieuw geld uit de muur als je salaris op was!