Zo kalmeer je bij stress

 

We kunnen niet voorkomen dat we gestrest raken. Soms best vervelend, want ik kan stress een heel heftig gevoel vinden. Er kunnen zich dagelijks veel stressvolle momenten aan je opdringen. Denk eens aan die confrontatie op werk of onenigheid met je studiegenoot. Je hebt een deadline of je moet een moeilijk gesprek voeren. Om nog maar te zwijgen over de stress dat eetstoornisherstel met zich mee kan brengen. Van een extra boterham tot een etentje buiten de deur; het kan je behoorlijk wat stress bezorgen allemaal.

Stress is nodig

Stress heeft natuurlijk een duidelijke functie; het zet je in je meest alerte stand op het moment dat je dreiging voelt. In de blog 'Ik kan niet tegen stress' vertel ik daar uitgebreider over. Die dreiging is soms nodig, want zonder dat zouden we nooit gestimuleerd worden om iets te veranderen. We willen verandering ook niet tegenhouden, want dat we stress voelen bij die extra boterham in ons herstel is eigenlijk een heel goed teken. Het moment van verandering en van groei. Het moment om boven jezelf uit te stijgen en dat dus ook - voor zover dat kan - te omarmen. 


Bron: fillipephotos

Het is dus nodig en voor een deel ook belangrijk om het te voelen, maar dat betekent niet dat het ondoenlijk moet worden. We kunnen behoorlijk lijden onder stressgevoelens en het kan best fijn zijn om wat trucjes aan te leren om hiermee om te leren gaan. Irene schreef eerder al over de stress om stress; hierin kun je teruglezen hoe je met behulp van een stressdagboek jouw stressgevoelens in kaart kunt brengen. Zo kun je bepaalde patronen ontdekken en het later misschien voorkomen. Daarbij is het goed om te onthouden dat het aanpakken van de oorzaak soms een langetermijndoel is. Gun jezelf de tijd en de hulp hierbij en kijk wat jij op die momenten nodig hebt om weer rustig te worden. 

Een positieve herinnering 

Misschien is een positieve herinnering één van de dingen die je nodig kunt hebben op de meest stressvolle momenten. Die momenten zullen zich in je leven blijven aandienen, maar jij kan bij elke situatie ook steeds meer leren over jezelf en wat jij nodig hebt op dat moment.

Een studie van de Rutger’s University, geplubliceerd in het Journal of Nature Human Behavior, heeft uitgewezen dat het oproepen van gelukkige herinneren je rustig kan maken bij stress. Het kan de stressreactie tegengaan die je lichaam op dat moment ervaart. Als dat zo is, hebben we bij elk stressvol moment ook meteen iets concreets - waar ik zelf niet zo snel aan zou denken - om ons tegen de stress te wapenen. Iets om onszelf er op een positieve manier doorheen te helpen. 

Hoe gaat dat in z'n werk? 

In de eerste ronde van de studie werd aan de 134 vrijwilligers gevraagd om hun handen onder te dompelen in ijskoud water. De helft van de vrijwilligers kreeg de opdracht om hierna te denken aan fijne, positieve herinneringen. De andere helft moest een neutrale herinnering naar boven halen. De deelnemers van de eerste, blije herinningen-groep, waren na dit experiment in een betere stemming dan de tweede groep. Dat is vast niet zo verrassend, ze hadden natuurlijk hun positieve herinnering nog vers in het geheugen. Wat er bij de tweede groep gebeurde - die van de neutrale herinnering - was dat het cortisollevel (stresshormoon) veel hoger was. Bij de mensen die een positieve herinnering op moesten roepen was die stijging een stuk minder, ze ervaarden duidelijk minder stress van het koude bad.

Dit hele experiment werd nogmaals uitgevoerd op een groep nieuwe vrijwilligers, maar dit keer werden hun hersenen gescand met de MRI terwijl ze aan hun positieve of neutrale herinnering dachten. Wat ze ontdekten, is dat het ophalen van een positieve herinnering wordt geassocieerd met verhoogde activiteiten in prefrontale hersenregio's. Die regio's houden verband met emotionele regulatie en cognitieve controle. Precies die gebieden worden onderdrukt op het moment dat je stress hebt. Je herkent misschien wel dat je onder stress je emoties wat minder kunt regulieren, minder goed kunt relativeren of cognitief kunt handelen. Dat is het effect dat stress heeft op je hersenen. Die positieve herinnering zet dat hersengebied als het ware weer meer open, waardoor je jezelf bij acute stress kunt kalmeren. 

Misschien lost het de angst voor die extra boterham niet op en verschuift het niet je deadline. Maar op de momenten dat het je even te veel wordt, heb je nu wel een tool in handen om die belangrijke gebieden - die je juist nu hard nodig hebt - weer open te zetten. Denk aan die mooie vakantie, die leuke middag die je had met iemand of die keer dat je iets presteerde wat je nooit had verwacht. Deel het met iemand om de herinnering nog eens te versterken en lach er samen om, want ook dat werkt stressverlagend. 

Welke positieve herinnering haal jij bij stress voortaan naar boven?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Donderdag 12 november 2020 09:27
Oh! Wat een fijne blog. Een hele praktische tip, die voor mij meer haalbaar voelt dan tips als: ga even lekker de natuur in, neem een douche, luister naar muziek etc. Dat is namelijk heerlijk, ontspannend/helpend. Maar, een echt goede herinnering. Doet (veel sneller) wonderen. Vanuit headspace is daar ook een meditatie over, reminds me terwijl ik dit typ.

Dankjewel!
Cool Chick - Donderdag 12 november 2020 19:42
Dit is precies wat ik nu nodig heb šŸ–¤šŸ–¤
Lost girl - Donderdag 12 november 2020 20:06
Dit omschrijft goed wat er mis gaat in mijn hoofd. Ik heb hersenletsel prefrontaal en kan daardoor heel moeilijk zelfstandig reguleren. Gelukkig wel veel fantasie en een beelddenker dus ik kan wel fijne herinneringen naar boven halen en het helpt ook als ik dit samen met iemand kan doen, maar mijn stresslevel krijg ik niet naar beneden zonder medicatie en een extra extern stel hersenen. Op zich geen probleem om ergens hulp bij te vragen, maar het maakt in mijn eentje iets ondernemen best lastig. En frustrerend omdat er geen leercurve in zit terwijl ik dat nog steeds onterecht van mezelf verwacht.