Zo haal je het meest uit je dag

 

Het valt ons, in de trein die het dagelijks leven heet, misschien niet zo op, maar tussen al onze bezigheden door verspillen wij een hoop tijd met onnozele zaken. Op het moment zelf denk je, ach die paar minuutjes die het mij kost om met de buurvrouw te kletsen of mijn email te checken, daar raakt mijn dag niet vol van ....Fout! Als je juist die momenten wegschrapt scheelt dat je soms 30-60 minuten op een dag! Dat (halve) uurtje had je dus lekker voor jezelf kunnen gebruiken! Je haalt het meeste uit je dag door de nutteloze handelingen te schrappen, die we normaal voor lief nemen.

Wij hebben 9 tips voor je om het meeste uit je dag te halen & wat minder te stressen:

1. Geen tijd om te treuzelen. Als je veel te doen hebt:

  • Hang geen uur met je vriendin aan de telefoon over de outfit die ze aan moet op haar date. Als het echt belangrijk is, vraag je of je haar later even terug kan bellen (wanneer het jou uitkomt). 
  • Verontschuldig je, maar twijfel niet om het kletspraatje met je buurvrouw of docent af te kappen. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je op tijd wilt komen op je afspraak!
  • Sta je bij die ene kassa met de babbelende cassière, stem dan in met wat ze zegt en wens haar een fijne dag. Het weer is vast niet zo belangrijk voor haar dat ze boos zal worden als jij verder moet met je dag.

(alles bij elkaar kan dit je zo'n 30 minuten van je dag besparen)

2. Niet snoozen!
Heb jij dat ook altijd 's ochtends? Dat gevecht met opstaan? Ik wel hoor! Dat gevoel 'neeeee, ik wil nog niet!!' en dan nog even lekker verder snoozen. Puntje bij paaltje kost dat snoozen je kostbare minuten van je dag. Want zeg nou eerlijk, 1 keer snoozen? Eerder 3 keer snoozen. Dat zijn dus al minstens 15 minuten! Tip? Reken uit hoe laat je moet opstaan om je rustig en op tijd klaar te maken en de deur uit te gaan. Zet je wekker dan 10 minuten voor die tijd. Dan heb je elke ochtend 10 minuutjes de tijd om nog even van je warme bed te genieten, zonder dat jij je vervolgens moet haasten om op tijd te komen!

3. Vaste tijdstippen om je berichten/e-mails te checken
Natuurlijk moet je voorkomen dat je belangrijke e-mails of berichten van school, je club of werkgever niet mist. Heb je een drukke dag, dan is het echter veel handiger om vaste tijden voor jezelf te prikken om je zaken te checken. Elke minuut die je spendeert aan het (onnodig) controleren van je berichten en e-mails remt je productiviteit en neemt een momentje om even adem te halen in beslag. Je zou ook je instellingen kunnen aanpassen zodat je ziet van wie de berichten komen. Is het niet dringend? Dan bekijk je het bericht later, op het geplande moment. 

4. Televisie kijken of laptoppen inkorten
We realiseren het ons niet, maar de hoeveelheid tijd die wij dagelijks achter de televisie (of laptop wat dat betreft) spenderen is bijzonder veel! Je gaat zitten en denkt: 'Goed, 1 aflevering'. Vervolgens is het: 'Woow spannend, nog maar een aflevering dan...dat kan wel'. Je bent dan zomaar twee uur van je dag kwijt aan zitten en staren naar een beeldscherm. Productief? Dat lijkt me niet. Zet jezelf voor een nieuwe uitdaging en kijk een week geen televisie (of laptop dus!). Als je iets kijkt, kijk dan 1 dvd per dag. Aan het einde van de week zal jij je verbazen over hoeveel extra tijd je had door die buis niet aan te zetten!

laptop mac book pro proud2Bme

5. Doe het 's avonds als het kan!
Vind jij het ook zo moeilijk om 's ochtends (met je slaap hoofd) het tempo er in te zetten? Zit de stress om op tijd de deur uit te gaan er gelijk in als je wakker wordt? Gun jezelf een rustige ochtend en doe zoveel mogelijk de avond van te voren!

  • Waarom 's ochtends snel, snel douchen zodat jij je haar nog kunt föhnen, als je 's avonds rustig aan kan doen?
  • Bedenk 's avonds wat je de volgende dag aan zal trekken en wijk daar 's ochtends dan niet vanaf.
  • Heb je standaard beauty producten die je 's ochtends gebruikt? Geef ze een apart plekje zodat je niet elke ochtend in die gigantische verzameling hoeft te zoeken. 
  • Probeer eens te waxen in plaats van te scheren. Dat scheelt je een hoop tijd in de douche en je hoeft het minder vaak te herhalen. 

6. Plannen!
Stel jezelf deadlines en wacht niet tot het laatste moment om ergens aan te beginnen. Probeer elke dag iets te doen ( 1 of 2 uurtjes) dat kost aanzienlijk minder inspanning en stress, in tegen stelling tot wanneer je een grote hoeveelheid in 1 keer probeert klaar te krijgen! Verdeel je energie verstandig.

7. Gebruik je tijd efficiënt.

  • Zit je in de auto of op de fiets en moest je die ene vriendin of je moeder nog bellen? Gewoon doen! (HANDSFREE natuurlijk ^_^)  
  • Ga je sporten? Neem een vriend/vriendin, broer of zus mee. Lekker fit en je social life up-to-date!
  • Reis je veel met het OV? Zorg dan altijd dat je een studieboek bij je hebt. Zo maak je die anders verloren tijd toch nog nuttig! 

8. De twee-minuten regel.
Alles wat je in twee minuten of minder kan doen moet je niet uitstellen. Moet je nog een klasgenootje mailen, een vriendin smsen, het vuil buiten zetten, een afspraak bevestigen? Zet dit dan niet op een to-do lijstje en doe gewoon even wat gedaan moet worden. Wat zijn twee minuten van je tijd nou helemaal? Niets is fijner dan dat gevoel: 'Zo, dat ook weer gedaan'. Vervolgens begin je opgewekt aan het volgende item van de dag. 

9. Maak ook tijd vrij voor ontspanning en voor jezelf!!
Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig als we het hebben over tijdsbesparing maar dat is het niet!
Juist door op tijd ook voor ontspanning te zorgen, zorg je ervoor dat je efficiënt met je tijd om kan gaan. Als je gestrest bent en niet goed uitgerust, dan krijg je vaak maar weinig voor elkaar. Je hoofd zit te vol om nog op een normale manier informatie te kunnen verwerken en bovendien houdt niemand het lang vol om altijd maar door te blijven gaan. Snel, snel, snel, snel is niet goed voor de productiviteit en het helder denken. Tijd voor jezelf dus en lekker ontspannen zijn van groots belang!

Succes!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Zondag 20 oktober 2013 11:03
Weer precies op het goede moment op zo'n drukke dag!

Bedankt!
angstig meisje - Zondag 20 oktober 2013 11:12
goeie tips, ik gebruik ze regelmatig, maar een re-minder in nooit verkeerd!
m - Zondag 20 oktober 2013 11:21
Nee, ik doe niet meer mee, ik ben tegenwoordig machine-af. Ik ga me een beetje mijn benen uit mijn lijf lopen voor HET systeem, die graag mensen heeft zoals hierboven omschreven.
m - Zondag 20 oktober 2013 11:25
Slaat misschien nergens op in jullie ogen, maar het maakt me boos dit, sorry, mijn beleving
Anne - Zondag 20 oktober 2013 11:29
Even hoor: handsfree bellen is even levensgevaarlijk als gewoon je telefoon in je hand hebben. Basiskennis cognitieve psychologie. Ik vind het een beetje vreemd dat een psychologe in opleiding dit soort advies geeft.
Sanne - Zondag 20 oktober 2013 11:39
Fijne en goede tips!
-Metaphor - Zondag 20 oktober 2013 11:50
Time you enjoye spending is never wasted...

-Metaphor - Zondag 20 oktober 2013 11:50
enjoy*
me - Zondag 20 oktober 2013 12:15
Bepaalde tips zijn erg bruikbaar, dank daarvoor!

Sommige dingen zijn wel wat too much vind ik ook, zoals bellen achter het stuur.. dat komt bij mij niet goed denk ik xD Studeren in het OV zal ook niet lukken want daar wordt ik gigantisch misselijk van als ik moet lezen.. en inderdaad, tijd waar je van geniet is nooit verspilde tijd, wat je ook doet!

*** - Zondag 20 oktober 2013 12:48
Die korte gesprekjes met een buurvrouw of een vriendin op school of een vreemdeling op de trein vind ik juist leuk! Die maken dat ik de drukte van de dag wat aankan. Daarvoor 'verspil' ik graag wat tijd. Door die gesprekken haal ik meer uit mijn dag!
JudithE. - Zondag 20 oktober 2013 14:30
Deze lees ik precies op het goede moment :)
Bedankt!
Laura - Zondag 20 oktober 2013 14:43
Oh God ... I need to use these tricks! :-)
Lottexxx - Zondag 20 oktober 2013 14:45
Sorry maar juist veel van die dingen zoals; snoozen, serie kijken en met vriendinnen praten zijn dingen waar ik van geniet. Dit klinkt allemaal als haasten omdat je zoveel op een dag moet doen. Misschien dan maar wat minder inplannen en gewoon genieten van de dingen die je wel doet op een dag?
mb - Zondag 20 oktober 2013 15:48
Pff krijg al stress als ik dit lees! Wat dacht je van een realistische agenda zodat je wel gewoon tijd hebt om een 'onnozel' kletspraatje te maken en gewoon 's ochtends kunt douchen of lekker met een vriendin kan bellen. Gewoon een goede balans tussen studeren, vriendinnen en bijv sporten en gewoon eens 'nee' durven zeggen en niet elke avond met iemand moeten (!) afspreken. Nu wordt er gewoon gesteld dat je moet rennen vliegen haasten en afkappen om overal aan te kunnen voldoen!
S - Zondag 20 oktober 2013 20:13
Er zitten goede tips tussen, maar het klinkt mij een beetje te veel zo: haasten om zoveel mogelijk uit je dag te halen. Pfff, als ik dit zou toepassen, zou ik pas goed gestrest raken! Misschien is het de toon van het bericht, want ik zie dat anderen er ook zo over denken...
.. - Zondag 20 oktober 2013 20:35
je haalt juist meer uit je dat als je even stilstaat bij alles wat je doet, dat geeft veel meer rust als je gewoon de tijd voor alles neemt. En die 5 minuutjes dat je te laat bent voor die afspraak kan er ook wel vanaf hoor! ik krijg al stress als ik dit lees, gewoon lekker relaxed zijn!
Schaatster - Zondag 20 oktober 2013 22:11
Gelukkig ben ik niet de enige! Ik denk ook soms dat ik heel veel tijd 'verdoe' en tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar zoals het hier omschreven staat, word ik er heel druk van in mijn hoofd. Liever snooz ik een keertje en sta ik dan rustig op dan dat ik er meteen uitspring en later op de dag nog eens 10 minuutjes overheb om even neer te storten van al dat gehaast en tijd besparen.
l - Zondag 20 oktober 2013 23:31
Ik heb de neiging om 9 nogal eens te vergeten, de rest doe ik eigenlijk wel. Tip 4 is voor mij juist eerder omgekeerd, ik heb tv kijken als even ontspanning soms nodig, maar ik neem er de tijd niet voor. Ik loop met een serie die ik volg nu een aantal weken achter, omdat ik niet de tijd heb om alle afleveringen terug te kijken (en ik volg maar één serie).
PluiS - Maandag 21 oktober 2013 08:20
Oeps, mijn laptop gaat zo uit als ik ga studeren... ;)
X - Woensdag 23 oktober 2013 20:42
Pardon, bellen in de auto /op de fiets? Handsfree bellen is net zo onveilig hoor :S
Lusi - Woensdag 23 oktober 2013 21:48
Haha ik ga al bijna dood als ik zonder telefoon in mijn handen fiets, met telefoon word ik en gestresst en aangereden....

Verder: hmm die twee minuten regel vind ik wel een hele goede!