Zo, jij bent mager!

 

Wanneer je wat extra kilo's hebt, wordt er vaak al gesproken over een maatje meer. Mensen hebben dan al snel de neiging om tegen iemand te zeggen: ''Zou jij niet wat meer op je eten letten'' of ''zou jij dat nu wel nemen?'' Wanneer iemand te zwaar is, kwets je iemand dan behoorlijk. Want weet jij de reden waarom iemand te dik is? Weet jij hoeveel moeite het hem of haar kost om dagelijks met zichzelf bezig te zijn? Nee.

Wanneer iemand te dun is , wordt er al snel gesproken over ''anorexiapatiënt'' of ''die eet vast niet, het enige wat ze eet, is sla of wortels'' Veel mensen beseffen niet dat ook als je dun bent, en mensen tegen je roepen: ''Zo, jij bent mager!'' dat het enorm kwetst. Nee, waarom zou het iemand wel kwetsen wanneer diegene te dik is, maar waarom zou het iemand niet kwetsen als diegene te dun is? Het is namelijk allebei heel naar.

Iemand dun noemen doet pijn. Ontzettend pijn. Want niemand maar dan ook niemand weet hoe het voelt om te dun te zijn. Niemand weet hoe het voelt om elke dag te horen dat je mager bent, dat je botten eruit steken, dat je op een skelet lijkt. Mensen denken ze dat je het fijn vindt, om mager te zijn. Mensen denken dat het je toch niks doet. Oké in sommige gevallen vinden mensen het fijn om te horen. Maar in 9 van de 10 gevallen niet. Het doet hartstikke pijn om zulke reacties te krijgen.

Wanneer je een eetstoornis hebt of iets anders en je bent te dun, heb je daar vaak niet voor gekozen. Je kiest er niet voor om mager te zijn. Iedereen wil slank zijn en mooi en fit en sterk. Maar niemand wil een skelet zijn. Niemand wil ondergewicht en niemand wil zich slap, futloos en down zijn.

In de tijd dat ik te dun was, voelde ik me vreselijk in mijn eigen lichaam. Het was een soort van product dat aan mij hing en waar ik niks mee moest. Ik liep elke dag naar school en liep met mijn lichaam. Het lichaam dat niet van mij voelde. En omdat ik me zo eenzaam voelde met alles, was het laatste waar ik aandacht aan wilde schenken mijn lichaam. Het kom mij niets uit maken, het lichaam was toch niet van mij. Het voelde toch niet van mij, dus wat deed ik: ik verwaarloosde mijn lichaam.

Niet bewust, maar ik wilde niet voelen. Ik wilde niet met het ding omgaan. Het ding dat aan mijn hoofd bungelde en waar ik iets mee moest. Dat mijn lichaam voordelen had en mij in leven hield besefte ik toen nog niet. Het enige dat ik wist, was dat ik mijn lichaam zag als een product. Het was niets van mij en ik moest er niets van hebben.

Vaak weten mensen om je heen niet eens waar ze over praten. Wanneer ze je aankijken is het niet dat ze je aankijken, maar dat ze je keuren. Wanneer ze over je praten is het niet dat ze over je praten, maar dat ze over je roddelen. Wanneer ze je iets vragen, is het niet dat ze iets willen weten, maar dat ze iets willen hebben.

Daarom beginnen mensen te roepen, te schreeuwen en te oordelen. En ik ben niet de koning die een regel kan opstellen. Ik ben niet iemand die een nieuwe wet kan schrijven. Maar ik ben wel iemand die vind dat het klaar moet zijn met alle oordelen over psychische ziektes. Ik vind dat het klaar moet zijn met alle reacties op mensen die te dun of te dik zijn. Je weet niet wat er achter iemand schuilt. Je hebt geen flauw idee waar iemand mee zit. Je weet helemaal niet hoe iemand elke dag vecht voor zijn leven, hoe moeilijk diegene het heeft. Je weet niet of diegene ziek is, of het aangeboren is, of het in de genen zit, of het expres is of niet expres. Je weet helemaal niets.

En zullen we dan maar één ding afspreken? Wanneer je niets weet, zeg dan ook maar niets. De wereld wordt er een stukje vrolijker en respectvoller van. De wereld wordt er een stukje wijzer van als iedereen zijn gedachten en oordelen voor zich houdt.

Doe je mee?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

chris - Zondag 17 mei 2015 19:03
mooi gezegd
Denise - Zondag 17 mei 2015 19:48
mooi gezegd!!
Ben het er helemaal mee eens!!!
Flux - Zondag 17 mei 2015 20:12
bedankt voor je artikel :)
Fems - Zondag 17 mei 2015 20:19
Ik doe mee
Ingrid - Zondag 17 mei 2015 20:47
Ik doe zeker mee, ben het helemaal eens met jou. Helaas gebeurt het zo ontzettend vaak dat er een oordeel is terwijl iemand niets weet. Harde wereld soms, of is het onwetend? Bang voor het onbekende?
Toen ik heel mager was deed de roddel dat ik drugs zou gebruiken me nog het meeste pijn....... Ik heb nooit drugs gebruikt, heb er ook geen oordeel over als mensen dat wel doen of deden, geen oordeel omdat ik niet weet hoe het zit bij die mensen....... Jammer genoeg worden we niet altijd behandeld zoals we anderen behandelen. Dank je wel voor je mooie blog! xxx
Unicornlover - Zondag 17 mei 2015 20:51
Ik doe mee! Maar je zei dat niemand een skelet wil zijn, maar er zijn wel degelijk mensen die dat heel graag willen waaronder ikzelf en veel van mijn vriendinnen. Geen haat ofzo hoor want ik vind dat je dit heel mooi geschreven hebt maar ik wilde dit even duidelijk maken denk ikšŸ˜‰
Sindy - Zondag 17 mei 2015 21:03
Wat een goede blog!
Lisa - Zondag 17 mei 2015 21:30
Geweldige blog!
Secretbutterfly - Zondag 17 mei 2015 21:38
Goede blog! Ik doe mee :)
Maria - Zondag 17 mei 2015 21:56
Jeetje wat een goede blog!!
S - Zondag 17 mei 2015 22:09
Heel mooi!
cynthda - Zondag 17 mei 2015 22:15
Mooi gezegt en ik ben het met je eens het enige deel is dat ik wel een beetje blij voelde als mensen zegg dat ik dun ben ben ik blij en ook mager maar verder heel fijn dit blog
Scorpiors - Zondag 17 mei 2015 23:05
Wow wat mooi geschreven, ja ik herken dat wel.
Vooral de zin: wow wat ben jij mager, echt niet normaal hoe vaak dat werd gezegd.
Wat fijn dat je het met ons wilde delen.
sterkte verder.
Liefs. xx
Scorpiors - Zondag 17 mei 2015 23:05
Wow wat mooi geschreven, ja ik herken dat wel.
Vooral de zin: wow wat ben jij mager, echt niet normaal hoe vaak dat werd gezegd.
Wat fijn dat je het met ons wilde delen.
sterkte verder.
Liefs. xx
Judith - Zondag 17 mei 2015 23:12
Wauww dit vind ik echt een super goede blog! Bedankt!
RosieV - Maandag 18 mei 2015 08:21
Ik doe mee. Ik weet hoe het voelt maar dan met mollih zijn. Voelt ook verschrikkelijk.
d - Maandag 18 mei 2015 08:29
MOoi! (goed!)
Merizz - Maandag 18 mei 2015 09:51
Super mooie en goede blog! Ik ben het er helemaal mee eens en denk er precies zo over! Ik vind dat je mensen niet mag oordelen op uiterlijk. Iedereen is goed zoals zij/hij is. Dik,dun, mooi, lelijk, groot, klein, zwart of wit.. Iedereen is uniek. Wanneer iemand met zichzelf worsteld is dit alleen maar vervelend voor de andere en kun je alleen maar meededogen hebben en respect daar voor hebben vind ik. Als je over de ander gaat roddelen/ opmerkingen maken, help je hem/haar daar echt niet mee. Je kunt beter gewoon een glimlach naar iemamd opzetten, daar kun je iemands dag al helemaal mee veranderen :)
kim300808 - Maandag 18 mei 2015 13:07
Mooie blog!
Toch een vraag/kanttekening: sommige mensen vragen wel, omdat ze willen weten en niet enkel, omdat ze willen hebben. En je kunt je beter wel uitspreken, maar houdt het oordeel bij/voor jezelf en ga niet veralgemeniseren. Eigenlijk: WEES OPRECHT.
*** - Maandag 18 mei 2015 14:15
Herkenbaar! En mooi gezegd. Zou fijn zijn moesten mensen stoppen met ongevraagd commentaar te geven op gewicht en elkaars lichaam.
Nessy - Maandag 18 mei 2015 22:25
Mooie blog!
H - Maandag 18 mei 2015 22:53
Heel herkenbaar. Het is gĆŖnant als mensen over je magerheid beginnen. Ik vind het nog steeds vreselijk, dan wil ik liefst weglopen of door de grond zakken.
dan word ik rood en lach ik wat groen. Ik ben erg blij met deze blog.
Justmarr - Dinsdag 19 mei 2015 06:14
Wat mooi en herkenbaar!

Ik doe mee!!

Liefs Marja
x - Dinsdag 19 mei 2015 11:38
Ben ik de enige die het fijn vond om te horen dat ik zo mager was?
Naja, mijn eetstoornis vond het natuurlijk fijn, maar in hoe ver kun je dat van elkaar scheiden...
- - Dinsdag 19 mei 2015 17:53
Ik vond het in mijn eetstoornis heel fijn als ik dun of mager genoemd werd. Dat was juist wat ik wilde horen. Dat was natuurlijk wel een gestoorde gedachte.
Maar ook voor mijn gezonde kant is het soms goed, omdat ik mezelf totaal niet als dun zie. Als iemand dan zegt dat het echt niet mooi is of dat je er echt niet uit ziet doet het wel wat met je.

Je weet natuurlijk nooit of iemand het positief of negatief op gaat vatten, dus als je nooit verkeerd wilt over komen is niks zeggen over het gewicht misschien wel het beste.
Marije - Dinsdag 19 mei 2015 21:01
Mooi geschreven Marijke!
Ik vind het juist irritant als mensen het zeggen, terwijl ze eerst geen aandacht voor je hadden terwijl je er beter uitzag. Als ze je ineens wel zien en ineens wel iets tegen je zeggen puur doordat je te dun bent.
Laura V. - Dinsdag 25 juli 2017 23:54
Echt een prachtige blog! Let's speak up!!
anoniem - Zondag 2 december 2018 15:21
heey. ik werd laatst tijdens het omkleden 'dun' genoemd. ik heb geen eetstoornis maar ik vind het toch vervelend om te horen want ik doe heel erg mijn best om wat gezonder te eten. (niet in de vorm van afvallen maar juist genoeg eten op een dag) toen ze dat zei wist ik eigenlijk niet wat ik moest zeggen en hoe ik dat moest opvatten. fijn dat er ook mensen zijn die wel nadenken voor ze zoeits zeggen