Zingen en een eetstoornis

 

Elea, 22 jaar, is klassiek zangeres in opleiding. Zij heeft zelf een eetstoornis gehad en juist het zingen heeft voor haar de grootste rol gespeeld in het overwinnen hiervan. ‘Het zingen was en is een belangrijke motivatie voor me, maar bovendien merk ik dat ik er gelukkiger door word. Dit hoor ik ook van andere zangers en mijn leerlingen. Ik vond dat interessant en ben gaan onderzoeken hoe dat komt'. Omdat het thema eetstoornissen zo dichtbij haar staat, onderzoekt Elea nu specifiek welke positieve werking zingen op mensen met een eetstoornis kan hebben, o.a. door lessen en workshops te geven aan groepen leerlingen met een eetstoornis, zo ook aankomende vrijdag tijdens onze Proud2Meet.

meisje zingen

Hieronder beschrijft Elea in het kort waarom volgens haar bevindingen zingen zo gezond en fijn is:

♥ Zingen is bevrijdend
Toen ik een eetstoornis had, was ik voor veel dingen erg bang. Het gevoel van angst kennen we allemaal wel, iedereen weer in andere situaties. Sommigen noemen het ‘dichtklappen' of ‘spanning'en dat is eigenlijk, allebei, wat er letterlijk gebeurt. Je lichaam maakt zich klaar om zich tegen gevaar te beschermen, spant spieren aan, beschermt je buik door je rug te bollen en je keel door je kaak en tong vast te zetten. Dat zijn immers de kwetsbare delen en die moeten beschermd worden, op overleven zijn onze lichamen goed gebouwd.

Wanneer je zingt, recht je echter je rug: je zet je keel open, zuigt je longen vol lucht, ontspant je tong en gooit je mond open. Een open, kwetsbare houding - eerst even eng, maar omdat je je lichaam het tegenovergestelde signaal geeft van ‘angst', kan het heel bevrijdend zijn. Het werkt net als even liggen wanneer je je onrustig voelt, of een rondje wandelen als je je slap voelt: door je lichaam een tegengesteld impuls te geven, gaat het vanzelf meedoen met de nieuwe emotie.

♥ Zingen is natuurlijk
Behalve dat er dingen in je lijf gebeuren, is het natuurlijk ook leuk om met zijn allen muziek te maken. Dat is best logisch als je de muziek mooi vindt, maar zelfs als het liedje je niet zo aan staat, is het vaak plezierig om samen te zingen. Hoe komt dat?

Samen zingen is goed voor het groepsgevoel: onderzoekers vermoeden dat onze vroege voorvaderen al samen muziek maakten om als groep emoties te delen en dat daaruit taal ontstaan is. Wanneer je met een groep samen zingt, maken je hersenen het stofje aan dat voor sociale binding zorgt - oxytocine: hetzelfde stofje dat een rol speelt bij onder andere moedergevoelens en seksualiteit. Recente kleine onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met anorexia mogelijk geholpen kunnen worden met dit hormoon. Voor meer informatie daarover kun je dit blog lezen.

meisje zingen

♥ Zingen doe je helemaal zelf
Wanneer je een eetstoornis hebt, is je lichaam eigenlijk een slagveld waarop je je innerlijke oorlog uitvecht. Soms vergeet je daarbij, wat je lichaam nog meer voor je doet, of is dit helemaal niet meer belangrijk. Voor veel mensen met een eetstoornis is het moeilijk om te zien wat hun lichaam voor moois kan doen. Wanneer je iets moois knutselt, of iets goeds doet, is het vaak makkelijk afgeschoven op goede materialen of kleine moeites. Maar wanneer je zingt, heb je alleen je lichaam als instrument. Alle mooie muziek die je maakt, maak je zonder externe hulpmiddelen, met jouw lichaam.

Toen ik zelf een eetstoornis had, heeft dit mij uiteindelijk geholpen de stap te maken naar herstel: het lukte mij, als zangeres, mijn lichaam in de eerste plaats te zien als mijn muziekinstrument.. Wanneer ik mijn instrument verwaarloos en straf, kaatst dit terug doordat het zingen meteen moeilijker gaat en minder mooi wordt. Maar wanneer ik mijn instrument goed verzorg en er voorzichtig mee omga, word ik beloond en kan ik er mooie muziek mee maken.

sound of music

♥ Ik kan niet zingen
Je hoeft helemaal niet goed te kunnen zingen of muzieklessen te hebben gevolgd, om te kunnen genieten van zingen. Het belangrijkste is dat je lekker zingt en samen muziek maakt: dat je je met zijn allen even op de muziek gooit en alles om je heen en in je vergeet. Dat is dan ook wat ik vrijdag met jullie hoop te bereiken: zeker geen perfecte nootjes, maar wel fijn muziek maken en lekker zingen!

Na de workshop vrijdag a.s. bij de Proud2Meet zullen we gezellig met elkaar praten. Er is dan ook alle ruimte voor vragen en opmerkingen over het zingen: Elea is heel geïnteresseerd in wat jullie voelden of vonden voor, tijdens of na het zingen dus geef gerust commentaar!

Misschien tot vrijdag!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

me - Maandag 31 maart 2014 20:21
Ja zang heeft mij ook geholpen. Ten eerste omdat mijn stem niet goed klinkt met ondergewicht en ten tweede omdat ik ooit wil kunnen optreden... ook al denk ik niet dat ik dat aandurf of kan...
iemand die een meisje is - Maandag 31 maart 2014 20:26
dit inspireert me echt want ik ben dol op muziek en ik zing zelf ook klassiek
en het is fijn als je rot momenten hebt zing ik meestal ook het voelt fijn om iets hebben waar je zelfverzekerd mee bent
Tirza - Maandag 31 maart 2014 21:05
Hee zij is bij ons in de kliniek geweest toen ik was opgenomen. Toen keek ze mee tijdens de zanglessen...
AnaMan - Maandag 31 maart 2014 21:26
Nou, ik vind het eerlijk gezegd maar eng klinken om in een onbekende groep te moeten gaan zingen! Maar fijn om te lezen dat het mensen kan helpen en heeft geholpen :)
Heidi193 - Maandag 31 maart 2014 21:38
Misschien is zingen voor mij wel het beste wat ik gedaan heb de afgelopen jaren. Zangles en het zingen in een band heeft me zoveel opgeleverd. Het kunnen uiten, het tijdens oefeningen ineens moeten schreeuwen, het je volledig kunnen uiten, het kunnen genieten, de vrijheid, het leren durven tijdens optredens, improviseren, voelen dat fouten maken ook oké kan zijn. Pittig, maar wel heel bijzonder :-).
Star* - Maandag 31 maart 2014 21:45
klinkt mooi.. ik kan alleen echt niet zingen xD
PeanuttButterfly - Maandag 31 maart 2014 22:25
Oh shitties, dat lijkt me súperleuk! Zou er heel graag bij willen zijn.. maar oeh school. Even kijken of spijbelen een optie is haha.
j - Maandag 31 maart 2014 22:30
Zingen helpt mij ook heel erg! Het is zo bevrijdend. Merk wel dat het nu inderdaad slechter gaat dan toen ik gezond was. Heeft ook met kracht in mijn lichaam te maken denk ik.
Rowena - Maandag 31 maart 2014 22:32
Vlak nadat ik de kliniek uit kwam ben ik begonnen met een opleiding tot artiest muziek met als hoofdvak zang, ik mag mezelf zo gelukkig prijzen. Ook nu het weer minder goed gaat blijft het zingen mijn uitlaatklep en dat waar ik van kan genieten!
Bart - Maandag 31 maart 2014 23:59
Trots op mijn oude klasgenootje! Dikke Knuffel
JustMeXx - Dinsdag 1 april 2014 09:17
Ik heb tijdens mijn opname op een optreden gezongen met een vriendin, je krijgt er inderdaad een goed gevoel van en wordt nog trots ook als mensen positief reageren!
m - Dinsdag 1 april 2014 10:17
Leuk en mooi en ik geloof zeker dat het kan helpen om je veel fijner te voelen en ook iedereen om je heen idd!
Veel succes!
Lola - Dinsdag 1 april 2014 11:09
Zingen helpt mij nog elke dag als reden om niet over te geven, ik wil mijn stem niet verpesten. En ik haal er zoveel vreugde uit... :) :)
Me - Dinsdag 1 april 2014 14:02
Geen an-bo-bed-nao maar... Do-re-mi-fa-sol!
Sanne - Dinsdag 1 april 2014 17:57
Heel leuk dat je dat doet Elea! Super! Gr!
K - Dinsdag 1 april 2014 20:38
Waauw, herkenning! Zingen blijft iets tofs, ook als ik verder niks leuks zie, is zingen datgene waar ik nog een beetje blij van word. En je merkt het inderdaad meteen als je jezelf niet goed verzorgt, dan gaat je zang zo achteruit. Het lijkt me supertof om vrijdag te komen, maar ik kan (en durf) niet. :/ Maar ik blijf zingen, ik ga nu nog beter m'n best doen om te genezen en straks de sterren van de hemel te spelen en zingen in m'n musical! (: