Zij eet veel minder dan ik

 

Als je een eetstoornis hebt, dan heb je waarschijnlijk de neiging om je continu met anderen te vergelijken. In veel gevallen kom je er dan zelf altijd negatief uit: de ander is altijd mooier, dunner, leuker, slimmer et cetera. Ook qua eetpatroon valt er behoorlijk wat te vergelijken. Iedereen eet immers anders. We krijgen vanuit huis allemaal andere dingen aangeleerd en door de jaren heen ontwikkel je je eigen smaak en voorkeur. Hoewel we dit allemaal weten, is dit toch heel lastig als je een eetstoornis hebt. Vooral als je ziet dat andere mensen minder eten en ook nog eens een stuk dunner zijn dan jij. Dit kan behoorlijk rot en oneerlijk voelen.

bth

Toen ik een eetstoornis had, vergeleek ik mezelf ook continu met anderen. Dit deed ik niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua eetpatroon en als het even kon allebei. Tijdens mijn studie ging ik bijvoorbeeld om met een aantal meiden die in mijn ogen ontzettend dun waren en ik wilde dan ook altijd weten wat zij precies allemaal aten. In die tijd moest ik volgens mijn eetlijst drie boterhammen eten en zodra het half 1 was pakte ik dan ook mijn zakje boterhammen. Ondertussen hield ik de mensen om me heen in de gaten. In zo'n grote collegazaal vallen de verschillen behoorlijk op. Er waren mensen die ook boterhammen aten, maar vaak aten ze er maar twee of zelfs maar één. Anderen aten weer helemaal niets of ineens een mueslireep of snoep. Ik snapte hier helemaal niets van en raakte er compleet van in de war.

''Waarom eet iemand nu, om 12.30 uur een mueslireep? Wanneer gaat ze dan haar lunch eten? En wanneer heeft ze dan ontbeten? En wat heeft ze dan verder gegeten? Hoe laat gaat ze dan straks eten? En waarom mogen andere mensen twee boterhammen eten en moet ik er drie terwijl ik al zo dik ben? Zij zijn allemaal heel slank en nu moet ik met mijn dikke lijf drie boterhammen gaan eten.''

Later zag ik dan ineens weer een meisje met een kop soep lopen uit de kantine. Was dat dan haar tussendoortje of lunch? Wat ging ze verder nog eten? Compleet gestoord werd ik hiervan. Het continu vergelijken van je eetpatroon met die van een ander is ontzettend vermoeiend. Ik herinner me dan ook dat ik de helft van de tijd niet eens meekreeg wat er tijdens de colleges werd gezegd omdat ik met zoveel andere dingen bezig was. Ook al weet je dat je je moet richten op jezelf en je eigen eetpatroon, het is en blijft ontzettend lastig om dat van anderen los te laten.

Het constante vergelijken is misschien ook wel een beetje onderdeel van een eetstoornis en daarom kun je naar mijn idee ook niet van jezelf verwachten dat dit zomaar weggaat op het moment dat je er nog middenin zit. Wel kun je je er bewust van zijn en je realiseren dat het niet helpend is en er andere, meer helpende gedachten tegenover zetten.

Je kunt dit op twee niveaus doen. Enerzijds op de inhoud waarbij je dus je gedachten inhoudelijk gaat relativeren. Hierbij kun je denken aan: ''Ok, ze eet nu misschien maar één boterham, maar wellicht heeft ze vanochtend al meer ontbeten of gaat ze straks heel veel eten.'' Voor sommigen is dit al voldoende. Met een eetstoornis heb je in veel gevallen echter overal wel een excuus voor en het kan ook nog zo zijn dat je met mensen zit die je wel de hele dag ziet omdat je noodgedwongen hele dag thuis bent waardoor je simpelweg weet wat iemand op een hele dag eet en verder doet qua beweging. Dan zul je helpende gedachten moeten bedenken die zich meer richten op jou en jouw proces. Denk hierbij aan gedachten als: ''Ja, zij eet nu inderdaad minder dan ik en dat vind ik moeilijk, maar ik eet nu op deze manier omdat ik wil herstellen van mijn eetstoornis.''

Tot slot is er een derde manier om om te gaan met het vergelijken en misschien is dat nog wel de beste, namelijk: er niets mee doen. Mensen, ook zonder eetstoornis, zullen altijd en overal vergelijken. Niet alleen over eten en uiterlijk maar ook over innerlijk, prestaties en andere zaken. Wees je er bewust van dat je het doet maar doe er verder niets mee. Als je merkt dat je weer zo'n gedachte hebt (''Zij is veel dunner dan ik, dat is niet eerlijk''), laat die gedachte dan gewoon voor wat het is. Je mag je er best rot over voelen en balen dat je andere mensen van alles wel of niet ziet eten maar dat betekent niet dat je er iets mee moet.

eerlijk

Vergelijken zul je altijd, maar realiseer je dat zolang je een eetstoornis hebt, je altijd een oneerlijke vergelijking maakt. Jij bent in dat geval immers altijd in het nadeel. Richt je op jezelf, je gezondheid en je toekomst, dat is vele malen belangrijker dan wat een ander wel of niet doet.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LittleMonkey ♡ - Zaterdag 4 juni 2016 19:14
Heel herkenbaar, deze blog! Met de tijd denk ik er steeds minder over na wat andere mensen eten en wat ik moet eten. Ik hoop er uiteindelijk helemaal geen last meer van te hebben!
carlijn - Zaterdag 4 juni 2016 19:34
hmm ik heb het juist andersom
ik heb dat ik vindt dat ik weinig eet en dan zie ik andere naar mijn idee dunnere meiden die veel meer eten
en dan schaam ik me dat ik zo weinig kan eten en toch zo "dik"ben
Diede - Zaterdag 4 juni 2016 19:41
Onwijs herkenbaar. Ik blijf het ontzettend lastig vinden. Het vergelijken gebeurd gewoon automatisch..
.... - Zaterdag 4 juni 2016 19:42
Echt heel herkenbaar!
Ok - Zaterdag 4 juni 2016 20:00
gelukkig heb ik hier nooit zo'n last van. Ik weet niet waarom. Vergelijken qua lichaam doe ik altijd heel erg, maar qua eetpatroon eigenlijk nooit. Ik zie een eetpatroon ook als iets heel persoonlijks, iets wat volledig losstaat van mij. Gezonde mensen eten zoveel als ze nodig hebben wanneer ze honger hebben; of dat nou om half 12, half 1 of pas om 3 uur is bij wijze van spreken.
Heeft niks met mijn eetpatroon te maken.
meisje14 - Zaterdag 4 juni 2016 20:26
Herkenbaar. Ik vergelijk het aantal calorieën per maaltijd vaal met elkaar. Bijvoorbeeld bij mijn ouders.
Daisy - Zaterdag 4 juni 2016 20:31
Heel fijn dit! Ik herken mezelf hierin, want ik vergelijk me bijvoorbeeld met iemand die een maagverkleining heeft gehad...
May - Zaterdag 4 juni 2016 21:09
Dat in college.. zooo herkenbaar. Gelukkig inmiddels drie jaar geleden voor mij. In mindere mate moet ik mijzelf wel vaak corrigeren, maar ik ben blij dat ik die alternatieve gedachtes nu tenminste weet te formuleren en herken wanneer ik ze nodig heb!
Krissy - Zaterdag 4 juni 2016 21:10
Dit is zo zo zoooooo herkenbaar! Ik vergelijk mezelf continu met mijn ouders en broertje, terwijl ik een eetlijst heb en zij niet. Dan eet ik meer dan zij, en daar kan ik niet goed mee omgaan...
Qtje - Zaterdag 4 juni 2016 21:40
Zo herkenbaar!! Fijn blog!
May - Zaterdag 4 juni 2016 22:35
Fijn om dit te lezen. Ik vergelijk mezelf sowieso best vaak met anderen, dat merk ik zelf ook op. Ook dit voelt heel herkenbaar. Ik voel het inderdaad als oneerlijk als al mijn dunne vriendinnen zo veel en ook zo veel ongezond voedsel kunnen eten en ik ben dan als enige dik terwijl ik minder en gezonder eet. Het is frustrerend.
britneyangel - Zaterdag 4 juni 2016 22:57
ik heb wel eens dan zie ik iemand bijvoorbeeld 5 of 6 boterhammen eten en dan vind ik dat teveel of ik denk wel eens zou je dat wel doen
Miekio - Zondag 5 juni 2016 09:33
Ik heb dat toen ik nog een eetstoornis had veel gehad ja. Ik keek naar alles, van die mooie meiden, die sociaal waren en spontaan, slank, hoge cijfers haalden, en inderdaad ook hun eetpatroon. Ik vergeleek op elke manier en ik kwam er hoe dan ook slechter uit.
Ze waren in elk opzicht beter, en dan ook nog eens zulke lekkere dingen kunnen eten.

Ik ben zo dankbaar dat ik dit al jaren niet meer heb. Het is zo naar, zo vermoeiend, en vooral zo onnodig.
Renee - Zondag 5 juni 2016 10:15
Hoi Sandra,

Hebben jij en Scarlet nou eigenlijk ook een behandeling gehad?

Groetjes
Erna - Zondag 5 juni 2016 13:19
Ontzettend
herkenbaar.Maar er is er maar een van mijn op deze aarde en het beste wat ik doen kan is mijn leven leven zoals het voor mij bedoeld is.
Als ik mij ga vergelijken met anderen raak ik mijn eigen koers kwijt, ook met het eten.


ano - Zondag 5 juni 2016 16:12
heel herkenbaar, heb het er deze middag zelf nog heel moeilijk mee gehad. niet met het eetpatroon, maar lichaam vergelijken. ik heb namelijk een tweelingzus die groter en slanker is dan mij, dat vind ik heel erg moeilijk. vooral als mensen letterlijk zeggen dat ik de stevige zus ben. dat terwijl ik net een gezond gewicht heb en mijn zus ondergewicht. moeilijk om dan toch als stevig bestempeld te worden :(
Alja - Dinsdag 7 juni 2016 21:32
Jaa goede blok herkenbaar! Goed geschreven !
Mo - Zaterdag 22 juli 2023 21:20
Ik tel kcal en doe dat bij anderen ook als ik een volledige dag samen ben. Als de ander dan op minder uitkomt dan ik, blokkeer ik. Ik kan ook blokkeren als anderen een maaltijd overslaan en ik zin ervaar om te eten. Dan voel ik dat ik moet vechten tegen die drang om te eten. Terwijl ik besef dat ik gewoon die kcal nodig heb. Maar gevoelens nemen nogal vaak de overhand. Ik kan het iets makkelijker als ik me overeet met gezondere zaken zoals yoghurt, soep, groenten, vlees/vis, …