Zelfvertrouwen kun je bouwen

 

Wat is belangrijker; zelfvertrouwen of het ego? Stel jezelf die vraag, zonder oordeel. Het ontwikkelen en opbouwen van zelfvertrouwen zal meer pijn doen dan het vechten van tien rondes tegen Mike Tyson. Het betekent geconfronteerd worden met waar je nog niet goed in bent. In dat proces zal je geraakt worden in het gezicht, op je bek gaan en de ring compleet gekneusd verlaten. Ronde na ronde… Is het het waard?

Wanneer je bereid bent om de ring in te stappen zal je (met training) bereid zijn om het gevecht te winnen. Vertrouw me. Ik was het meisje dat zichzelf naar beneden haalde, keer op keer. Ik was het meisje dat te bang was haar mening te laten horen. Ik was het meisje dat zichzelf als waardeloos zag. Deze tijden waren niet makkelijk en ik heb littekens om het te bewijzen. Maar deze littekens leerden me een intens krachtige les: zelfvertrouwen verschijnt niet zomaar. Zelfvertrouwen is opgebouwd uit vallen en opstaan. Zelfvertrouwen komt uit bekwaamheid. En laten we eerlijk zijn; om ergens bekwaam in te zijn moet je jezelf in een oncomfortabele situatie plaatsen. Je moet bereid zijn de vechtershandschoenen aan te trekken.

Door de jaren heen heb bewust en actief gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. In deze blog deel ik vier lessen die mij in dit proces hebben geholpen. Ik hoop dat ze hetzelfde voor jou kunnen betekenen!

1. Wees onbeschroomd jezelf

Wanneer je jezelf vertrouwt, betekent dit dat je honderd procent geworteld bent in je meest authentieke zelf. Het vraagt veel moed en zelfvertrouwen je over te geven aan het wezen dat je bent. Buiten het weten wie je bent, speelt zelfbewust zijn een belangrijke rol. Wanneer je niet zelfbewust bent, heb je niet het diepe gevoel van connectie dat laat zien wie je echt bent. Dit overbrugt naar van jezelf kunnen houden. En dat overbrugt ons naar een dieper gevoel van zelfvertrouwen.

Wanneer je al deze ingrediënten samenvoegt, heb je een recept dat neerkomt op zelfvertrouwen. Wanneer je zegt dat je jezelf vertrouwt, zeg je ook: ik heb mezelf, ik houd van mezelf, ik ben bereid om op mezelf te wedden, ik wil niet in deze wereld bestaan als allesbehalve mezelf en laat alles wat naar mij toekomt het resultaat zijn van het feit dat ik honderd procent mezelf ben.

Ik heb een dieper gevoel van vertrouwen en groei ontwikkeld door het volume te verhogen. Wat ik hiermee bedoel, is plaats innemen. Wanneer je weet dat je een geest hebt, wanneer je weet dat je een hart hebt, wanneer je weet dat je een stem hebt, ben je bereid het te delen; het neemt ruimte in. Het is merkbaar.

Wanneer je een kamer inloopt probeer je geen aandacht te trekken, maar omdat je geworteld bent in wie je bent, wordt het gevoeld. Het kan een aantal mensen vreselijk oncomfortabel laten voelen. Je moet bereid zijn om te zeggen: "Ik zou mensen oncomfortabel kunnen laten voelen, maar ik ben niet bereid om het volume van mijn waarheid te verlagen." Ik weet ook dat ik mensen comfortabel kan laten voelen door mezelf te zijn. Ik geef anderen toestemming om hetzelfde te doen. Ik geloof dat we hier meer van kunnen gebruiken, omdat er een sterke neiging is om het volume te verlagen.

Als ik een ondersteunende methodologie zou geven, dan zou het journallen zijn. Ik heb mijn hele leven geschreven. Toen ik begon met schrijven, schreef ik niet mijn doelen op. In plaats daarvan schreef ik als vorm van zelfexpressie. Ik moest mijn gedachten op papier zetten om mezelf te begrijpen en ontdekken. Wanneer ik mijn journal betreed, is er geen oordeel. Je begint te leren over jouw normen, kernwaarden en integriteit. Dit leidt ons naar zelfliefde, compassie en zelfwaardering. Dit is de manier die jou in de positie brengt om de strijd aan te gaan die zelfvertrouwen ontwikkelt. 

We kunnen geen echt zelfvertrouwen voelen als we onszelf niet positioneren. We moeten onszelf testen om te weten wie we echt zijn. De voorloper van echt zelfvertrouwen moet zelfliefde zijn.

2. Gebruik negativiteit als brandstof

Wanneer je neergehaald wordt door mensen, moet je deze negatieve energie omzetten in brandstof. Ik heb een geloofssysteem dat zegt 'wanneer je geraakt wordt, je opgewekt wordt; je hebt me een ander level voortgestuwd'. Het gaat echter niet om bewijzen dat zij ongelijk hebben. Dit zou betekenen dat je naar buiten projecteert dat ieders mening belangrijker is dan de mening die je over jezelf hebt. Het gaat erom dat je jezelf geweldig bewijst.

Stop met het delen van million dollar ideas met hundred dollar people. Wanneer je familie of vrienden je niet aanmoedigen of sceptisch blijven over wat je doet, stop met het delen van die dingen tot je het hebt bereikt. En zelfs wanneer je jouw doel hebt bereikt, kan je neergehaald worden door die persoon. That’s life.

Zelf werd ik neergehaald door een familielid - iemand van wie ik houd en die normaal bemoedigend is. Als model heb ik in de laatste jaren wat portfolioshoots gedaan. Recentelijk begon ik te experimenteren met nude shoots. Dit om mijn vrouwelijkheid en sensualiteit te ontdekken; het was een boost voor mijn zelfvertrouwen. Familieleden zeiden dat ze zich voor mij schaamden en snapten niet waarom ik dit deed. Het was pijnlijk om dit te horen van de mensen waar je de meeste steun van zou verwachten.

Je moet voor jezelf beslissen met wie je jouw ideeën en overtuigingen gaat delen; met de scepticus, de domper en de negatieve persoon? Neem dit als beginpunt en zoek eventueel een onbevooroordeelde coach of manifesteer een nieuwe groep mensen. Ga voor jezelf na of je toestaat dat meningen van anderen jouw succes dicteren.

3. Spreek met overtuiging

Het is de manier waarop je je gedraagt. Kracht en macht, het leeft in de geest. Wanneer ik denk dat ik sterk ben, dan ben ik sterk. Ik plaats mezelf niet onder anderen. Spreken met overtuiging geeft je zelfvertrouwen. Je wilt je stem versterken. Mijn toon en pitch; ik spreek met overtuiging. Geloof in wat je zegt en waarom je het zegt.

Vraag jezelf af: hoe klink ik wanneer ik informatie afgeef? Welke woorden gebruik ik? Wat horen anderen?

4. Reken niet op je looks

Ik hoor mensen vaak zeggen: "Ze draagt make-up, ze zal zichzelf wel niet leuk vinden", "Ze draagt make-up, ze zal wel onzeker zijn", "Ze draagt make-up, ze zal wel iets verbergen". De lijn tussen zelfvertrouwen en onze lichamelijkheden kan gevaarlijk zijn. Mensen denken vaak dat zelfvertrouwen toeneemt wanneer er voldaan wordt aan de schoonheidsidealen van de maatschappij. Dit is echter geheel onwaar.

Een jaar geleden was ik depressief en had ik een hevige terugval in mijn eetstoornis anorexia nervosa. Ik voelde me somber en had een laag zelfbeeld. Ik kreeg geregeld opmerkingen als: "Ik snap niet waarom je onzeker bent, je bent ontzettend knap." Zelfwaardering staat volledig los van looks.

Nu (een jaar later) zit ik goed in mijn vel en voel ik een diep gevoel van verbodenheid met mijn ware authentieke zelf. Echter is er geen verschil in mijn looks tussen nu en een jaar geleden. Laat je zelfvertrouwen nooit van lichamelijkheden afhangen. Het is een gevoel dat komt van binnen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Dinsdag 8 december 2020 22:44
Hele leerzame blog. Veel wijsheid zit er erin. Dankjewel
Chentje - Woensdag 9 december 2020 09:26
Super goede blog! Heel leerzaam. Ik voel me nog best wel instabiel in mijn waardes en meningen, wat voor een deel onzekerheid zal zijn, maar ook gebrek aan zelfkennis. Ik vind het lastig om voor mezelf op te komen, omdat ik vrijwel automatisch met mijn geest in die ander zijn perceptie schiet, en de mijne op dat moment vergeet. Erg lastig. Heb je toevallig hier nog gerichte tips over voor het journallen?
Sterre - Woensdag 9 december 2020 11:12
Wat een mooie, wijze en waardevolle blog!! Ik hoop dat veel mensen dit zullen lezen!
Lisa - Woensdag 16 december 2020 10:01
Kunnen jullie een keer een artikel schrijven over
growth vs fixed mindset?? :)

Veel groei word tegengehouden door een fixed mindset; ik ben hoe ik ben.. kwaliteiten zijn aangeboren.. dit is niet voor mij weggelegd ...