Ze vindt mij niet aardig

 

Veel mensen, voornamelijk vrouwen, zijn geneigd zichzelf de onhaalbare eis op te leggen dat iedereen hen leuk en aardig moet vinden. Het aardig gevonden willen worden is heel normaal, maar het is onrealistisch om jezelf op te leggen dat iedereen jou aardig moet vinden. Dit is vrijwel niet mogelijk. Het is een onrealistische opgave die vooral zorgt voor veel frustraties, verdriet en het gevoel van afwijzing wanneer het niet loopt zoals jij graag zou willen. Sterker nog, het is juist oke en soms ook goed als sommige mensen je niet leuk en aardig vinden.

Misschien klinkt dat heel vreemd en kun je je niet voorstellen dat dat ook goede kanten kan hebben. Het is toch veel fijner als iedereen je aardig en leuk vindt? Vroeger dacht ik ook altijd dat het het beste zou voelen als iedereen mij aardig zou vinden... ik streefde er ook naar en wilde het iedereen naar zijn/haar zin maken.

meisje
Bron

Als snel kreeg ik te maken met de zoveelste teleurstelling omdat ik niet altijd kon voldoen aan de eisen en behoeften van anderen en als ik dit wel probeerde, werd ik daar zelf eigenlijk helemaal niet zo blij van. Ik was niet meer bezig met mijzelf, mijn eigen visie op dingen, dingen die ik belangrijk vond, etc. Maar ik was bezig met hoe ik dacht dat anderen mij zouden zien.

♥ Je kunt jezelf zijn
Wanneer je ernaar streeft om door iedereen aardig gevonden te worden, kun je onmogelijk echt jezelf zijn. Het komt veel voor dat mensen veel van zichzelf wegstoppen of niet laten zien in de hoop hierdoor leuk gevonden te worden door anderen. Hierbij ga je voorbij aan wie je zelf bent en is het soms ook lastig om echt te weten wie je nou eigenlijk bent als je je altijd anders voordoet. Het gevoel hebben dat je jezelf kunt zijn is denk ik een van de mooiste gevoelens die een ander jou kan geven.. maar op het moment dat jij je altijd anders voordoet, geef je een ander niet eens de kans om jou dit gevoel te geven.

♥ Je wordt geaccepteerd om wie je bent
Wanneer je gewoon lekker jezelf bent en er niet constant op uit bent om iedereen te pleasen, zal je ook daarom geaccepteerd worden. Daarmee bedoel ik dat je dan ook echt leuk gevonden wordt om wie je bent en niet om hoe je je voordoet. Vriendschappen en relaties worden daardoor zoveel meer waard. Complimenten zal je eerder als gemeend compliment aannemen en het past dan ook bij wie je echt bent en niet bij hoe je jezelf gedraagt.

♥ Het boost je zelfvertrouwen
Wanneer je niet door iedereen aardig gevonden wordt, kan je het gevoel hebben dat je zelfvertrouwen juist naar beneden gaat. Dat kan ook zeker, want als je het gevoel hebt dat je niet geaccepteerd wordt om wie je bent, dan doet dat natuurlijk iets met je. Toch kan ik me ook heel goed voorstellen dat je juist onzeker wordt wanneer je je eigen ik wegstopt en je dus niet laat zien wie je werkelijk bent. Aan de ene kant zorgt dit ervoor dat je verder van jezelf af komt te staan en dat je daar onzeker van kan worden. Daarnaast wordt je beoordeeld op je masker. Je wordt aardig gevonden als persoon op de manier waarop je je voordoet terwijl dit heel anders kan zijn wanneer je echt laat zien wie je bent. Dat weet je, bewust of onbewust en dit zorgt ervoor dat complimenten minder waard zijn.

Wanneer je wel jezelf bent, zal je je waarschijnlijk wat minder aanpassen aan anderen. Minder over je heen laten lopen en anderen hun zin geven. Dit wordt lang niet altijd als iets fijns ervaren, want we willen allemaal dat dingen lopen zoals wij zelf willen. Wanneer iemand je op je wenken bedient en zich constant aanpast aan jou, wordt het je wel heel makkelijk gemaakt. Natuurlijk is dat fijn en wordt je dan al snel aardig en sympathiek gevonden, maar dat heeft simpelweg te maken omdat jij inlevert op jezelf en een ander geeft wat hij/zij nodig heeft. Wanneer je dit niet doet, zal dat misschien opgemerkt worden en zal niet iedereen dat leuk vinden, maar ik denk dat heel veel mensen wel weten dat niet altijd alles kan gaan zoals zij dat willen en dat het ook heel veel waard kan zijn en kan toevoegen als iemand anders is.

Wanneer je jezelf bent, laat je ook echt wat zien. Je wordt gewaardeerd om wie je echt bent en complimenten wegen dan zoveel zwaarder. Dan maakt het uiteindelijk ook veel minder uit dat niet iedereen het even goed met je kan vinden.

koppel
Bron

♥ Wat je doet is van betekenis
De enige manier waarop je kritiek kunt vermijden, is door niks te doen.. maar zelfs dan kun je dat misschien niet voorkomen. Op gegeven moment gaan mensen daar ook wel wat van vinden. Wanneer je jezelf bent en ergens voor staat, je eigen visie en mening hebt, kunnen mensen daar eerder wat van vinden, maar het laat wel zien dat je van betekenis geeft aan iets. Dat je ergens voor staat en iets teweeg brengt. Je bent een persoonlijkheid in plaats van iemand die met alle winden meewaait en zich constant aanpast aan anderen. Wie weet dan hoe en wie je echt bent? Je zal in het geval van je constant aanpassen misschien ook wel sneller beschreven worden met uiterlijke kenmerken als: dat is het meisje met die bril of dat meisje met de lange haren. Wanneer je niet duidelijk ergens voor staat en je persoonlijkheid niet laat zien, weten anderen misschien wel niet hoe ze je op een andere manier moeten omschrijven. Je weet dan dus wat je moet doen wanneer je de aandacht juist wil afleiden van je uiterlijk. Zorg zelf ook dat je meer gezien wordt om andere dingen. Dit betekent overigens niet dat je niet verlegen of stil mag zijn. Dat is iets wat ook kan horen bij jouw persoonlijkheid.

♥ Je kan er van leren en je ontwikkelen
Net als dat complimenten beter passen bij wie jij echt bent wanneer je jezelf bent, is dit ook zo met kritiek. Dit kan soms wel wat harder aankomen wanneer er op en aanmerkingen zijn op hoe jij bent, maar je kunt er ook veel meer mee. Feedback hoort bij het leven en is opbouwend bedoeld. Je kunt er van leren en je ontwikkelen. Probeer dit ook zo op te vatten in plaats van dat je het je heel persoonlijk aantrekt. Jij bent niet de enige die feedback ontvangt en misschien moet je het maar zo zien: wanneer iemand jou opbouwende feedback geeft, is dat positief. Diegene gunt jou om te leren en te groeien.

♥ Je kunt anderen inspireren
Door jezelf te durven zijn en te laten zien, kan jij anderen inspireren. Je kunt hen inspireren hetzelfde te doen omdat het iets moois is en het leven zoveel meer betekenis geeft. Daarvan kun jij ook weer een goed gevoel krijgen.

♥ Je leert over jezelf
Al eerder gaf ik aan dat je jezelf kan verliezen op het moment dat je constant een masker op hebt en je aanpast aan anderen om aardig gevonden te worden. Wanneer je jezelf zal zijn en niet constant bezig bent met de mening van anderen, zal je jezelf alleen maar beter leren kennen en ontdekken wie jij echt bent, wil zijn en wat je belangrijk vindt. Dit is uiteindelijk iets wat jou veel sneller gelukkig zal maken dan wanneer je constant bezig bent met hoe anderen over je denken en je je zorgen maakt of ze je wel aardig vinden.

♥ Het scheelt veel stress
Jezelf zijn en niet constant bezig zijn met wat anderen wel niet zouden denken, kost zoveel minder energie en stress. Je kunt het doen zonder er bij na te denken en op je tenen te lopen. Veel mensen die echt zichzelf zijn voelen zich veel vrijer en beter hieronder. Natuurlijk hoef je dit niet altijd en overal te doen en is het ook goed om in sommige gevallen niet direct alles van jezelf te laten zien, maar het kan wel veel voor jou en je zelfbeeld doen.

Al met al is het heel menselijk en normaal om graag aardig gevonden te worden. Het is alleen zonde dat veel mensen zichzelf hierin verliezen en het pleasen en aardig gevonden willen worden als prioriteit stellen. Het kan je zoveel meer opleveren wanneer je wel jezelf kunt zijn en het kan je zelfbeeld ook nog eens beter maken.

Hoe belangrijk vind jij het dat anderen jou leuk en aardig vinden?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Woensdag 13 juli 2016 15:11
Herkenbaar. ik vind dat ook heel belangrijk en ben er veel mee bezig
Beertje - Donderdag 14 juli 2016 01:27
Vroeger kon k me al snel onzeker voelen als iemand me niet aardig vind oid. Ook vooral op momenten dat wanneer iemand naast me kwam zitten in de klas en na een minuut weer weg ging, voelde k me stom. Maar ook dacht ik. Goedzo, ga maar weg. Want ik wil toch alleen zitten. Alsof ze me gedachten konden horen.

Nu, ben ik nog steeds onzeker. Maar het boeit me niet of een ander me aardig vind of niet. Omdat ik ze net zo goed los laat . Vind je me niet oke? Mooi. Das dan weer een vriend of vriendin minder. Hoe minder, hoe beter. :)