World Mental Health Day 2021

 

Vandaag is het World Mental Health Day. Een dag waarop we aandacht vragen voor de geestelijke gezondheid, om zo het bewustzijn hiervoor te vergroten. Door hier jaarlijks bewust stil bij te staan, hopen we stigma's weg te halen en het praten over jouw geestelijke gezondheid, te normaliseren. Waardoor het hopelijk voor iedereen steeds makkelijker voelt, om erover te praten. Zonder oordeel, zonder schaamte. Er gewoon mogen zijn. 

Ik denk dat, zeker als ik naar een aantal jaar geleden kijk, we hier als maatschappij stappen in hebben gezet. Steeds vaker lees ik verhalen van anderen over hun psychische gesteldheid, burn-outs, depressies en zo ook eetstoornissen. Nog steeds denk ik dat niet iedereen de vrijheid voelt om zelf de stap te zetten om die openheid te geven en ik hoop dat dagen als deze, jou hierin wat kunnen steunen. Dat je voelt dat het mag, dat het oké is. Dat jij oké bent. 


Bron foto

Wist je dat: Er jaarlijks ongeveer 200.000 mensen met een eetstoornis rondlopen? En dit is alleen nog maar in Nederland. Eetstoornissen komen dus helaas veel voor en dit merken wij ook op Proud2Bme. 

Het is, dat vond ik zelf althans, ontzettend moeilijk om niet alleen te erkennen dat je problemen hebt met eten, ook voelde ik me heel alleen. Ik kende Proud2Bme toen nog niet, maar ik had behoefte aan contact met lotgenoten, met mensen die me écht begrepen. Als jij één van die 200.000 mensen bent die rondloopt met eetproblematiek en zich hierdoor alleen en onbegrepen voelt, weet dat je meer dan welkom bent om op Proud2Bme je verhaal te doen. Dat kan via het forum, maar ook in onze chats ben je elke avond opnieuw welkom. We zijn geen (vervanging) van hulpverlening, maar we willen je graag bijstaan in jouw gevecht, je een arm om je schouder leggen en je stimuleren om te kiezen voor jezelf. Voor herstel. 

Ook al bereiken we dagelijks gelukkig ontzettend veel mensen (per maand hebben we maar liefst 200.000 duizend unieke bezoekers), toch zijn er nog steeds mensen die ons niet vinden. Mensen die zich (nog) alleen voelen, anders, raar. Ook díe mensen willen we bereiken, maar we zijn ons ervan bewust dat ons platform verouderd is en dat er iets moet veranderen, willen we op deze wijze blijven bestaan. 

We willen ontzettend graag vernieuwen en niet alleen wij hebben hier veel mooie ideeën over, ook jullie hebben van je laten horen. We doen dit namelijk samen, voor en met jullie. En voor iedereen die we hopelijk nog gaan bereiken. Om die hardnekkige stigma's samen te bestrijden, elkaar te motiveren en langzaam weer te durven dromen. Zonder oordeel, zonder schaamte. 

Heb je nog niet gedoneerd en wil je dit doen? De ProudFunding-campagne vind je hier. Vanuit het team: we kunnen onze dank amper in woorden vatten. 

Don’t be afraid to be you
And cut yourself loose
From all your made up rules
Cause there’s no need to
Keep your feelings inside
Be a prisoner of your mind
You don’t have to run and hide
And don’t be afraid of life

Just keep on fighting and you will see
Someday, one day, you can say
I’m proud to be me


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts