Wij zijn ook mensen

 

Na mijn tweede kop koffie lees ik het bericht nog een keer. Wat vertelt ze veel en wat is ze open! Wat heeft ze het ongelofelijk zwaar. Ik vind het knap dat ze woorden vindt voor haar gevoel. Ik wil begrijpen wat ze zegt en haar de ruimte bieden die ze nodig heeft. Vragen stellen die haar kunnen laten nadenken, maar ook de steun geven die ze verdient. Die ze misschien onvoldoende krijgt vanuit haar omgeving. Ik lees het bericht nog een derde keer, begin aan mijn antwoord en check daarna of ik alles heb meegegeven wat belangrijk is. 'Verzend.' Ah, ik gun haar zoveel beter en hoop dat mijn bericht dat duidelijk maakt. Een paar uur later zie ik haar antwoord; ik heb de plank schijnbaar compleet misgeslagen...

Op Proud2Bme worden dagelijks berichten geplaatst en beantwoord op ons forum en in onze chats. Er zijn leden die zich vandaag pas hebben aangemeld en leden die hier al jaren komen. Sommigen hebben af en toe een positief duwtje in de rug nodig om een bepaalde stap te zetten, anderen willen graag alleen een luisterend oor. En wij - de ervaringsdeskundige redactieleden, psychologen, diëtisten en vrijwilligers van Proud2Bme - bieden het allemaal met liefde. We zijn trots op deze rol die we iedere dag innemen achter onze computer. Een rol die wij ongelofelijk waardevol vinden. Maar het is ook een rol waar we tegelijkertijd kritisch naar blijven kijken, want er valt altijd iets te leren. Een rol die in het leven van sommige mensen ontzettend groot is en in die van anderen piepklein. En dat is allemaal oké. Maar het is ook een rol waarvan soms te veel verwacht wordt; dingen die we niet waar kunnen maken. Want ja, wij zijn ook gewoon mensen.

Wij kunnen veel zijn, maar niet alles

Ik stel me voor dat ik mijn meest gevoelige informatie en mijn meest kwetsbare kant online met iemand deel. Ik stel me voor dat ik dat wél gedurfd had tijdens mijn eetstoornis. Wat zou ik verwachten en wat zou ik belangrijk vinden? Elke dag keren velen van jullie terug op ons forum en in onze chats om opnieuw te delen hoe je dag is gegaan. Om opnieuw te vertellen over pijnlijke momenten, heftige uitdagingen, moeilijke triggers en de helse nacht die jullie soms achter de rug hebben. Dat beseffen wij, dat raakt ons en daar gaan wij elke dag voorzichtig en met respect mee om. Wij zijn hier voor jullie en er mag ook best wat van ons gevraagd worden. We lezen en luisteren, vragen, praten, huilen, denken, supporten en geven soms tegengas waar nodig.

Dat doen wij allemaal met hart en ziel. Daarin raken we meestal de gevoelige snaar die iemand nodig heeft. Maar daarin slaan we ongetwijfeld soms ook de plank mis. We zijn geen machines en geen robots. We zijn mensen. Wij kunnen niet alles onthouden. Streng maar begripvol zijn, maar ook weer niet té lief. We moeten de ruimte bieden, maar niet te veel. We mogen geen triggerende woorden gebruiken. Moeten snel ingrijpen, elk topic meelezen en alle disclaimers erbij houden. Geen oplossingen bieden, wel oplossingen bieden... Mensenwerk is maatwerk en wij snappen als geen ander hoe belangrijk het is om juist die persoonlijke aandacht te geven en iedereen anders te benaderen. En wij zetten ons daar voor de volle honderd procent voor in. Maar er zitten ook grenzen aan wat wij kunnen bieden. 

Wij zijn niet alles; niet alles wat iemand nodig heeft in herstel kunnen wij bieden. Wij zijn soms dat extra steuntje in de rug of de herkenning waar iemand naar zoekt. Soms geven we de tips om weer verder te kunnen en soms zijn we 'enkel' de belangrijke ruimte die iemand nodig heeft om van zich af te schrijven en zichzelf te kunnen uiten. Dat doen wij met liefde, dat is ons werk en daar hoeven wij niets voor terug, behalve het volgende.

Vriendelijk en respectvol communiceren

We voeren ontzettend veel fijne gesprekken met jullie, maar merken dat er soms ook nog groei mogelijk is in de communicatie richting elkaar. Daarom vraag ik - namens het hele team - om wederzijds respect en vriendelijkheid. Waar mensen zijn, is emotie. Waar mensen zijn kan de spanning hoog oplopen. En dat mag ook. We mogen gespannen zijn, onze emoties mogen alle kanten opgaan en dat mogen we uitspreken. Sterker nog; dat moedigen we aan. We staan open voor alles wat jullie voelen. Dat hoeft niet gecensureerd, maar wel vriendelijk en met respect. Wij kiezen onze woorden zorgvuldig, omdat we zorgvuldig met jullie en jullie verhaal om willen gaan. En nee, de inhoud van onze berichten zal echt niet altijd overeenkomen met wat jullie willen horen, maar ook dat hoort ook bij onze rol. Luisteren, doorvragen, meeleven, maar ook eerlijk zijn en advies geven. En daar dan de juiste balans in proberen te vinden. Dat alles doen wij vanuit het team met vriendelijkheid en beleefdheid. Wij vragen van anderen niet om op hun tenen te lopen, maar vragen wel dezelfde vriendelijkheid en beleefdheid als die wij geven. Hetzelfde begrip voor ons als mens, als dat wij voor anderen hebben. 

Wat is Proud2Bme voor jou?

Wij hopen dat Proud2Bme voor jou de plek is waar je op een laagdrempelige manier in contact bent gekomen met lotgenoten, ervaringsdeskundigen en/of professionals. Waar jij de ruimte voelt om je verhaal te doen en vragen te stellen. Waar je de motivatie en steun vindt om stappen te zetten in herstel. Waar je voelt dat je altijd terecht kunt als je het even niet meer weet.

Maar als deze plek op dit moment álles voor jou is en alle rollen in jouw herstel moet vervullen, kan het zijn dat wij niet aan die verwachten kunnen voldoen. Wij zijn niet je vrienden, niet je psycholoog of behandelaar, we zijn ook niet je ouders. Wij kunnen je motiveren en inspireren, maar niet genezen en ook niet altijd de bevestiging geven die je nodig hebt. Als er te veel afhangt van onze reactie, als het maar op één manier kan en goed voelt, spelen wij misschien niet die gezonde en helpende rol in jouw leven die wij voor ogen hebben. En dat kan. Het kan zijn dat wij niet aansluiten bij wat jij nodig hebt en jij voelt dat het beste aan. Dat kan en mag veranderen, want de deur staat altijd open.

Je mag ervan uitgaan dat wij elk bericht met zorg, aandacht en liefde behandelen. We geven onszelf bloot, omdat we vinden dat jullie ertoe doen en niets minder verdienen dan dat. Levert dat irritaties bij je op? Ervaar je het niet als helpend? Voldoen we niet aan wat jij nodig hebt? Het antwoord op die vragen is nooit fout, maar kan iets zijn om over na te denken. Proud2Bme is namelijk geen voorwaarde om te kunnen herstellen of een voorwaarde om gezien te kunnen worden. Wat Proud2Bme kan bieden is een dagtaak voor ons, die we met liefde vervullen. Ook als dat betekent dat wij iets even niet kunnen bieden, is het belangrijk om je daar bewust van te zijn.

Een dringende doch liefdevolle oproep vanuit ons, voor iedereen die onderdeel is van de Proud2Bme community: praat met elkaar en met ons alsof je met elkaar aan tafel zit. Alsof je elkaar in de ogen kan kijken. Laat je emoties zien, vlieg gerust eens uit de bocht, maar communiceer op een manier die jij andersom ook fijn zou vinden. Vraag wat je nodig hebt en geef het aan als we het niet bij het juiste eind hebben, maar laat iedereen in zijn of haar waarde. 

We doen dit samen. ♥


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nijn475 - Woensdag 2 december 2020 13:11
Bedankt voor dit prachtige kwetsbare blog.
Jullie zijn ook kanjers en hebben mij op vele vlakken een stuk verder geholpen. Ook al kom iknu wat minder op proud omdat ik er een negatieve sfeer vind hangen de laatste tijd.
Kim - Woensdag 2 december 2020 13:19
Toppertjes! 💗🌻🙏🏻
Nat3 - Woensdag 2 december 2020 13:34
Wat mij betreft is in elke reactie de zorg en liefde te voelen waarmee jullie reacties plaatsen op het forum. Soms steunen, soms motiveren, en altijd zetten jullie aan tot reflectie.
Soms schrik ik ook hoe iemand op jullie reactie reageert en wat gaan jullie hier dan professioneel mee om. Maar ik schrik, want ik besef me dat jullie mensen zijn die echt met de beste bedoelingen reacties plaatsen. En dan is zo'n antwoord niet respectvol en eerlijk.
Jullie zijn echt toppers! Ik ben zo dankbaar dat jullie er zijn. (L)
Yashhxmoon (username p2bme) - Woensdag 2 december 2020 13:37
Dankjewel voor jullie openheid en mooi bericht! Jullie zijn stuk voor stuk prachtmensen en een top team! Wat ben ik dankbaar voor een veilige plek als dit, ik kan hier altijd terecht en er word altijd geluisterd, respect getoont richting mij en daar ben ik jullie als Proud2bme heel erg dankbaar voor! Ik hoop dat jullie dit nog lang mogen doen! En uhh.. Als jullie toevallig stageplekken hebben voor Mz'er niveau 4 wil ik mij als ervaringsdeskundige graag beschikbaar stellen 👉🏼👈🏼 :)
Jppx - Woensdag 2 december 2020 13:53
Applausje voor iedereen die bij proud2bme werkt 👏👏👏👏

Jullie zijn stuk voor stuk toppers ❤
britneyangel - Donderdag 3 december 2020 21:41
helemaal mee eens!
Anoniem - Woensdag 2 december 2020 14:06
Oh wauw wat een fijn bericht.
Ik vind het echt goed dat jullie nu een beetje in opstand komen, ik vond namelijk dat de houding naar jullie toe en de andere mods echt onrespectvol werd soms.

Bedankt voor alle reacties en steun aan alle mods ook .

Nicole - Woensdag 2 december 2020 14:15
Wat een mooie blog, bedankt.
Ik ben blij dat ik jullie gevonden heb en dat ik mijn verhaal bij jullie kwijt kan.
... - Woensdag 2 december 2020 14:18
Bedankt voor deze blog en bedankt voor al jullie reacties en voor alle fijne chats. Ik vind proud echt een hele fijn omgeving en dat komt vooral door jullie. Dus jullie verdienen zeker alle respect en ik ben juist heel dankbaar dat jullie dit allemaal doen
- - Woensdag 2 december 2020 15:22
Zo goed dat jullie dit plaatsen en delen. Ik snap dat er soms vanuit emotie en triggers op jullie wordt gereageerd, maar sommige reacties zijn inderdaad echt hard en afschrikkend. Soms zit er een reactie van een moderator bij die niet echt handig is of inderdaad de plank volledig mis slaat, maar in elk berichtje lees je goede intenties en een goed hart. Goed om dat ook voor jezelf, als redactie, echt te blijven zien! Welk aandeel is voor jou (goed lezen en inhoudelijk reageren) en wat is soms ook van de ander (niet reageren vanuit irritatie, zoeken naar goede intenties).. Keep going mensen!
L...... - Woensdag 2 december 2020 17:04
Hele mooie eerlijke blog!
Lisasjourney - Woensdag 2 december 2020 17:13
Wat een mooie en dappere blog! Het moet vast niet makkelijk zijn geweest om dit te delen. Ik zie namelijk ook dat er de laatste periode wat rotter werd gereageerd naar de medewerkers van Proud. Jullie gaan hier heel goed mee om! Daarnaast ben ik erg blij met alle liefde en inzet die iedereen van jullie keer op keer ontvangt. Dankjewel, en vergeet niet: jullie zijn toppertjes!
M. - Woensdag 2 december 2020 17:24
Mooie blog, en dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van Proud!!
MetalKreeft - Woensdag 2 december 2020 17:30
Goede blog en jullie hebben helemaal gelijk!
R - Woensdag 2 december 2020 19:34
Zo'n bericht: de betrokkenheid, toewijding, energie, liefde, maar inderdaad ook de kwetsbaarheid die jullie durven te tonen ('wij zijn ook 'maar' mensen') ... die komt wel binnen hoor!
Laura - Woensdag 2 december 2020 20:13
Applaus, dankbaarheid en steun voor jullie. Want ongetwijfeld is jullie taak niet makkelijk!
Saskia - Woensdag 2 december 2020 20:35
😊❤️
marit0361 - Woensdag 2 december 2020 22:09
Super mooie blog en heel eerlijk! Jullie doen het geweldig! 💜
Romy - Woensdag 2 december 2020 23:16
Wat een mooie woorden gebruiken jullie en terecht. Iedereen is even waardevol en verdient evenveel, daar snijdt het mes van twee kanten en is het respect en de liefde ook voor jullie een grote kracht en motivatie om door te blijven gaan met waar jullie zo goed in zijn ♥
Maartje - Donderdag 3 december 2020 08:35
Wauw wat mooi geschreven. Het raakt me en ik vind het ook verdrietig om te lezen. Voor mij zijn jullie echt toppers en als ik er echt doorheen zit, zijn jullie er altijd met lieve woorden.
Mimosa - Donderdag 3 december 2020 15:27
Ach.. Wat heftig dat deze blog blijkbaar nodig is. Veel liefs voor jullie.
Rixt - Donderdag 3 december 2020 16:22
Echt een hele mooie en kwetsbarea blog. Ik kan me voorstellen dat het werk dat jullie doen lastig kan zijn. Je merkt echt aan alles dat jullie super begripvol zijn en er alles aan willen doen om mensen zo goed mogelijk te helpe. Jullie mogen trots zijn op wat jullie doen ♥
Lotte - Donderdag 3 december 2020 20:31
Jullie doen super mooi werk en duidelijk met heel heel veel liefde. Dankjullie wel hiervoor.
Vlien - Donderdag 3 december 2020 23:08
Jullie doen het super goed, alle respect voor jullie! Al meerdere jaren kom ik hier en ervaar jullie reacties als steunend, meedenkend en meelevend!
Wees trots op alles wat je hier geeft, ik ben dat in elk geval op jullie!
Ga er maar aan staan, al die heftige onderwerpen die jullie voorbij zien komen en op reageren. Dat gaat jullie ongetwijfeld niet in de koude kleren zitten en ik hoop dat jullie hierin elkaar ook helpen. Ik vind het spijtig te lezen dat dit respect niet vanzelfsprekend is.
Keep up the good work, liefs!
Laura - Vrijdag 4 december 2020 12:37
Jullie doen 100 procent jullie best om iedereen te helpen op het forum. Wanneer mensen hard naar jullie reageren, besef dan dat dit forum niet voor mensen is bedoeld die gezond en gelukkig in hun schoenen staan. Zij vragen niet voor niets om hulp. Vergeet niet dat sommige reacties vanuit een ziektebeeld komen.
C - Zaterdag 5 december 2020 11:23
Je mag ervan uitgaan dat wij elk bericht met zorg, aandacht en liefde behandelen.

Even bovenstaande geciteerd....

Ik vind dat jullie goed werk doen en natuurlijk kun je niet iedereen tevreden stellen, dat kan niemand!
Alleen een antwoord geven als iemand mailt is wel prettig.
En dat hoeft geen perfect antwoord te zijn, alleen iets zou al fijn zijn.
Redactie Proud2Bme - Maandag 7 december 2020 10:07
Hoi C, op iedere mail die binnenkomt bij Proud2Bme wordt gereageerd binnen 3 werkdagen, dus als je geen reactie van ons hebt ontvangen moet er iets mis zijn gegaan. Zou je jouw mail nogmaals willen sturen naar info@proud2bme.nl?
Anoniem - Dinsdag 8 december 2020 08:41
Eigenlijk vind ik het erg dat ik jullie pas bedank n.a.v. dit bericht. Ik kom nooit op het forum of in de chat (dus die sfeer krijg ik niet mee), maar jullie schrijven prachtige en persoonlijke blogs - en zelfs na 10 jaar hebben jullie nog inspiratie voor originele onderwerpen. Knap.

Wat betreft communicatie... Het is een van de redenen dat ik huiverig ben om als vrijwilliger te werken. Jullie als redactie kunnen het kennelijk goed handelen - en daar heb ik respect voor. Ik zou mijn ervaring best eens willen inzetten, maar ik heb moeite met "valse" communicatie, zoals ik het zelf noem. Dat is een van de redenen dat ik helemaal uit de psychiatrische wereld ben gestapt. Het zuigt me leeg. Des te meer bewonder ik jullie en ben ik ooit misschien zo ver om ermee om te kunnen gaan.