Wees niet zo kritisch op jezelf

 

Als het om onszelf gaat, zijn we vaak erg kritisch. We leren dat het arrogant is om trots te zijn op wat we presteren en de boodschap dat we niet goed genoeg zijn of niet genoeg presteren horen we altijd luid en duidelijk. Minder kritisch op jezelf zijn klinkt erg makkelijk, maar het kan een hele uitdaging zijn. Daarom geven we jullie 8 manieren waarop je minder kritisch naar jezelf kan kijken.

reasons

1. Dat zeg je toch ook niet tegen je vrienden?
Vraag jezelf eens af of jij je vrienden zou toespreken op de manier waarop jij jezelf toespreekt. Het antwoord zal bijna altijd 'nee' zijn. Als we onze vrienden op dezelfde manier zouden toespreken zoals we onszelf toespreken, dan zouden we geen vrienden over houden! Spreek jezelf niet zo streng toe, wees een vriend voor jezelf en beoordeel jezelf minder hard.

2. Je voorspelling wordt waar
Om iets te kunnen bereiken in het leven hebben we positieve energie nodig. We moeten geloven dat we het kunnen! We vertellen onszelf dat we die baan niet aankunnen, dat we niet slim genoeg zijn voor die studie of om dat examen te halen, we zijn niet mooi genoeg om zijn vriendin te zijn....etc. Als je dit soort negatieve berichten regelmatig aan jezelf geeft, dan ga je ze uiteindelijk geloven en zal je (onbewust) niet eens (echt) proberen om te bereiken wat je voor ogen had. Je voorspelling wordt waarheid, je faalt. STOP met jezelf naar beneden praten en negatieve berichten aan jezelf te geven! Vertrouw op jezelf en geloof dat je het kan. Spreek die positieve berichten ook uit naar jezelf. Geloof dat je het WEL kan/bent!

thoughts

3. Je ergste vijand ben je zelf
Niemand is zo kritisch op jou als je zelf bent. Door die zelf-kritiek zijn we zelf onze ergste vijand. Het is vaak een gewoonte die ontzettend diep is ingesleten. Vraag jezelf eens af ''Waarom ben ik zo hard voor mezelf?'' en accepteer alleen een antwoord dat je ook van een ander zou accepteren. ''Ik kan het niet of ik ben het niet waard'' is dus geen geldig antwoord.

4. Accepteer dat complimentje
Maar al te vaak antwoorden we bescheiden ''Het was geen moeite'' of ''ach, iedereen had het kunnen doen''. Het was echter wel moeite en niet 'iedereen' heeft het gedaan, jíj hebt het gedaan! Wees trots op wat je bereikt en incasseer die complimentjes. Bedenk dingen die je bereikt hebt waar je trots op mag zijn en wees alert op dingen waar jij jezelf een compliment voor mag geven. Wees lief voor jezelf en laat anderen lief voor jou zijn.

5. Iedereen maakt fouten
We kunnen onszelf ontzettend emotioneel aanvallen over fouten die we in het verleden hebben gemaakt. Dat is echter volkomen nutteloos. Het verleden is geweest, daar kan je niets aan veranderen. Accepteer de fouten die je hebt gemaakt en dat we allemaal fouten maken. Zie het als belangrijke leerervaringen waarmee jij jezelf voor een soortgelijke situatie kunt beschermen in de toekomst.

6. Wees alert
We hebben het vaak niet eens door als we onszelf bekritiseren. Zo erg zitten we in die negatieve spiraal. Wees alert op zelf-kritiek. Door er bewust van te worden kan je het een halt toe roepen. Zelf-kritiek is vaak totaal zinloos, we bereiken er niets mee en aan het einde van de dag voelen we ons waardeloos. Zie jij het nut ervan? Richt je op wat er wel goed gaat en wat je wel goed doet, op de fijne dingen van de dag. Leg je focus op jezelf goed voelen. Als jij jezelf goed voelt heb je meer kracht en energie om dingen te ondernemen en de positiviteit zal ervoor zorgen dat zaken beter verlopen.

7. Wat kan ik ermee?
Bekritiseren is makkelijk, haten ook. Concretiseer voor jezelf waar je nu precies ECHT ontevreden over bent en verzin een manier om het aan te pakken. Heb je een hekel aan je baan? Doe er iets aan! Heb je een hekel aan de manier waarop je met conflict omgaat? Straf jezelf dan niet met eindeloze kritiek maar ga op zoek naar een cursus conflicthantering. Kan je geen tijd vinden om te ontspannen? Geef jezelf dan niet op je kop, maar ga op zoek naar een yogacursus of stresstraining om op die manier je rust in te plannen in je schema. Neem positieve stappen in de richting waar je naartoe wilt, in plaats van constant ontevreden te zijn over dingen in je leven of over jezelf.

8. Niet meer vergelijken
Het laatste en belangrijkste punt om te stoppen met zelf-kritiek is te stoppen met vergelijken. Je komt nergens door telkens jezelf met anderen te vergelijken. Jij bent hen niet en zij zijn jou niet. Hoe kan je bovendien weten dat hun leven zoveel beter is dan dat van jou? We kunnen niet andermans gedachten lezen. Zinloos dus! Richt je op je eigen leven en je eigen zelfwaardering!

Het verslaan van zelf-kritiek is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Realiseer je goed dat het een tijd kan duren voordat je 'de jaren lange negatieve berichten naar jezelf toe' ongedaan hebt kunnen maken. Enige mate van zelf-analyse is goed en gezond, zolang het je helpt en steunt om verder te komen in je leven. We maken allemaal fouten en te hard zijn voor jezelf leidt tot een spiraal waarin je de negatieve berichten die jij jezelf stuurt meer en meer gaat geloven. Kop op dus en ga ervoor!

Hoe ga jij om met zelfkritiek?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ChristinaS - Zondag 23 maart 2014 19:26
Zelfkritiek is altijd de grootste vijand. Vooral het vergelijken met anderen is erg herkenbaar. Want wat zij kunnen, zou ik ook moeten kunnen. Halen zij een hoger cijfer dan ik? Dan heb ik vast niet genoeg mijn best gedaan etc.
Het is vreselijk frustrerend en demotiverend en (vooral 's avonds) moeilijk om er tegenin te gaan... Deze blog maar blijven lezen, misschien dat dat helpt :)
Maan - Zondag 23 maart 2014 19:28
Positief vergelijken werkte bij mij JUIST. Gewoon kijken naar de minpunten van andermans leven. Dan zie je dat ze ook niet zo'n perfect leven hebben en dan is dat van jou eigenlijk ook prima :).
Simba - Zondag 23 maart 2014 19:50
ik heb altijd heel erg veel kritiek op mezelf. Ik moet altijd alles perfect doen en mag absoluut geen fouten maken. Ziek thuis zitten behoord niet tot de mogelijkheden. Ik ben constant bezig met mezelf te vergelijken met anderen, en zoek dan vooral de negatieve dingen bij mezelf op. Ik heb moeite met het ontvangen van complimentjes.
Ik moet echt iets doen met de tips hierboven!
Ikke - Maandag 24 maart 2014 07:38
Wauw, dit is exact waar ik nu tegenaan loop. Goede blog!
Miriam - Maandag 24 maart 2014 08:19
Hier heb ik heel lang ingezeten!
Na mijn opname in Portugal ben ik meer in mezelf gaan geloven, en nu zoek ik heel bewust positieve energie op, en heb mijn doel voor ogen, en weet imdat ik het heel graag wil dat het me ook gaat lukken!
Ik ben echt heel trots op mezelf, en durf dat nu ook gerust uit te spreken!
Wie had dat toch ooit gedacht.........
Het kan dus echt!
Sann - Dinsdag 25 maart 2014 10:42
Ik heb inderdaad ervaren dat je hieruit kunt klimmen uit die eeuwige stroom zelfhaat. Het is een lang proces en het is moeilijk, maar ik merk echt dat het bij mij al is afgenomen. Doorzetten en jezelf er bewust van worden helpt echt. Ik dacht dat ik er niet zoveel aan kon doen, dat ik nou eenmaal zo dacht. Maar je hebt er zelf heel veel in vloed op! En dat brengt je veel verder!
xxbetul - Woensdag 26 maart 2014 17:56
Wauw, ontzettend mooi blog..
Anoniem - Woensdag 11 januari 2017 19:55
Ik heb lorazepam op en voel me prima, aanrader!