Wat plus-size vrouwen niet willen horen

 

Als plus-size vrouw zijn er bepaalde dingen die je met enige regelmaat te horen krijgt. Veelal zijn dit goedbedoelde woorden, die tegelijkertijd ook heel vervelend kunnen zijn voor de ontvanger. Dit komt omdat deze goedbedoelde woorden namelijk indirect zeggen dat je niet goed bent, zoals je op dat moment bent. Via Buzzfeed vonden we een aantal van deze veelvoorkomende teksten. We hebben hiervan een paar geselecteerd en enkele toegevoegd die we weleens hoorden van vriendinnen. Hierbij hebben we beschreven wat iemand tegen wie dit gezegd wordt, kán denken, als gevolg van de opmerking.

Dit hoeft dus niet zo te zijn, iemand kan het ook gewoon positief opvatten. We zijn benieuwd of jij er wat van herkent of dat je ze misschien weleens zelf gezegd of gevraagd hebt.

beauty size

1. "Je hebt zo'n mooi gezicht"
Bedankt voor dit compliment, maar betekent dit dat de rest van mijn lichaam niet mooi is? Je geeft me daarom zeker maar en compliment over mijn gezicht, omdat je verder niets positiefs ziet.

2. "Veel mannen vinden vollere vrouwen juist mooier."
...en nog zo'n dooddoener die hier vaak achteraan komt: "Bovendien hebben ze ook meer om van te houden en iets om vast te pakken." Wat is dit nu voor troostende opmerking? Waarom is dat nodig? Wordt hiermee indirect bedoeld dat het misschien niet mooi is om dikker te zijn, maar dat er ook heus wel een paar mannen vallen op dikke mensen?

3. "Als je een beetje zou afvallen, zou je echt supersexy zijn"
Hoezo moet ik daarvoor eerst afvallen? Kan ik niet gewoon supersexy zijn met mijn huidige lichaam en gewicht? Waarom staat aantrekkelijkheid volgens jou in rechtstreeks verband met mijn gewicht? Eigenlijk zeg je dus dat ik nu niet sexy ben.

4. "Ik zou willen dat ik zo zelfverzekerd ben met mijn lichaam als jij dat bent"
Oh, omdat ik niet aan het afvallen bent, wordt er maar vanuit gegaan dat ik helemaal tevreden ben met mijn lichaam? Wie zegt dat ik zo zelfverzekerd ben met mijn lichaam? Omdat ik voller ben en me niet verstop?

5. "Het moet wel echt fijn zijn om niet te hoeven sporten"
Huh? Hoezo denk je dat ik niet sport? Enkel omdat ik dikker ben? Het is niet zo dat mensen die voller of dik zijn niet sporten hoor. Sterker nog, ik houd heel erg van sporten.

eten

6. "We wilden je vragen om mee te gaan winkelen, maar we wisten niet zeker of je dan wel iets leuks zou kunnen vinden."
Dit komt misschien als een verrassing voor je, maar hé, ik draag zo nu en dan ook kleding. Heel fijn dat je mijn te dikke, breekbare hart in bescherming neemt, maar ik bepaal graag de volgende keer zelf of ik ergens mee naartoe ga of niet....

7. "Ik zou willen dat ik alles kon eten wat ik wilde!"
Want dat kan ik? Omdat ik dikker ben, denk je dat ik alles kan eten wat ik wil en dat ik ook daadwerklijk alles eet wat ik wil? Ik ben toch al dik, dus kan nu volgens jou wel iedere dag naar de NcDonalds? Sorry, maar ik let wel degelijk op wat ik eet.

8. "Probeer je wel af te vallen?"
Oké, dus je vindt me te dik? Dus je vindt dat ik moet veranderen? Voor mijn gezondheid zou ik misschien wat kunnen afvallen, maar misschien gaat dat wel heel moeilijk en heb ik daar op dit moment helemaal geen zin in, misschien vind ik mezelf wel gewoon goed nu zoals ik ben. Maar ik begrijp hieruit dat dat niet echt oké is?

beauty

9. "Jij hebt tenminste borsten!"
Nou nou, ik mag mezelf blijkbaar gelukkig prijzen dat er toch nog iets goed aan mij is. Er is toch nog 1 positief iets dat ik heb overgehouden aan een voller lichaam hebben, echt bedankt voor dit compliment.

10: "Maar het past ook gewoon wel bij jou"
Want slank zijn past niet bij mij? Vreemd, want toen ik een stuk jonger was en veel minder woog, zei niemand dat mijn gewicht en slanke lichaam niet bij me pastte. Maar bedankt, ofzo...?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maé - Donderdag 12 maart 2015 13:07
HAHA, die antwoorden zijn zo geniaal. Ik kreeg toen ik nog heel wat kilo's zwaarder was ook de opmerkingen dat mijn hoofd mooi was en dat er verder niks over mijn lichaam gezegd werd, dat ik tenminste borsten had, nummer 3 heb ik ook gehoord, 2 heb ik ook echt vaak gehoord.. NEWFLASH I'M GAY.
ik reageerde er nooit op, op die opmerkingen maar het deed wel pijn.
marleen - Donderdag 12 maart 2015 13:33
nou .... die dingen die er bij gedacht worden vind ik soms toch wat overdreven gedacht vanuit een negatief beeld over de ander intenties ... ik praat sowieso zelden met vriendinnen over hun figuur, maar nu weet ik helemaal niet meer wat ik dan wél zou mogen antwoorden. Eerlijk gezegd jaagt deze blog me qua sociaal contact met 'zwaardere' vrienden vooral nog meer sociale angst aan... want wat is er dan wél goed? Ik zou er nooit die dingen mee bedoelen die er achteraangedacht worden, ik hoop gewoon dat niet elke 'plussizer' zo negatief denkt...
Aine - Donderdag 12 maart 2015 13:48
Aaarggg de meeste opmerkingen heb ik wel gekregen. Zo frustrerend, ook al goed bedoeld.
Andrea - Donderdag 12 maart 2015 14:08
9 En 10 heb ik weleens gezegd, maar nooit met de intentie om de ander een rot gevoel te geven. Bedoelde het juist positief! Ik zal na het lezen van deze blog bigeens nadenk voordat ik zoiets dergelijks er weer uit floep... Nummer 2 krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd, indd echt een dooddoener ja
Floor* - Donderdag 12 maart 2015 14:49
Nah je kunt ook overdrijven en alles negatief opvatten. Als je niet kunt hebben dat je wat dikker bent ga je dingen ook snel vervormen in je hoofd.
question - Donderdag 12 maart 2015 14:55
aan mij word ook regelmatig gevraagd of ik zwanger ben.........
nee, ik ben gewoon dik.......
Tine - Donderdag 12 maart 2015 14:58
Als vrienden dit soort opmerkingen maken, bedoelen ze het toch ook juist goed? Als iemand dit zou zeggen met al deze antwoorden in zijn hoofd, is het ronduit een gemeen persoon. Ik denk dat dit als een soort troost is bedoeld, om een hart onder de riem te steken, want ook als je een maatje meer heb mag je er zijn. Je kan niet hypocriet zeggen "oh jouw lichaam is echt mijn droomlichaam" tegen iemand met overgewicht, want in 99% van de gevallen is dat niet waar. Dus ik snap wel dat mensen op deze manier complimentjes proberen te geven. Dat er dan ook een hoop onwetenheid is (natuurlijk sporten zwaardere mensen en kunnen ze niet alles eten zonder aan te komen), is jammer.
Ik denk dat het van jezelf afhangt hoe je op deze opmerkingen reageert. Ikzelf heb ook overgewicht, maar ik zou het heel leuk vinden als iemand mij complimenteert over mijn gezicht. Je hoeft niet over alles zo agressief in de verdediging te schieten, je kan het ook van je af laten glijden en denken dat mensen die je expres niet uitnodigen om te winkelen, ook niet je beste vrienden zullen worden.

Verder moet ik wel zeggen dat ik heerlijk gelachen heb om sommige antwoorden!
Repost - Donderdag 12 maart 2015 15:41
Is dit geen repost ... ?
eenzaam-bloempje - Donderdag 12 maart 2015 18:07
Dit is zo herkenbaar. Helaas wat ik dit altijd op als iets negatief.
d - Donderdag 12 maart 2015 21:12
haha, leuk om te lezen en dat GIF-je erbij.
M. - Vrijdag 13 maart 2015 13:04
Toen ik nog overgewicht had, heb ik ook wel eens opmerkingen gehad a la deze, maar meestal vatte ik ze wel op als goed bedoeld, alleen kon ik er meestal niet zoveel mee. Sommige die hierboven staan, had ik wel irritant gevonden als ik ze had gehoord, zoals dat je nooit zou hoeven sporten of alles maar kan eten, omdat ze gewoon niet kloppen. Maar mijn zusje kreeg in de winkel waar ze werkte net als question, wel eens te horen van een klant dat ze zwanger was. Toen ze zei dat ze dat niet was, werd die klant nog boos ook :S. Hij wist het immers zeker. Mijn zus heeft verder een mooi, vol figuur, maar geen echt buikje, het leek vooral zo door het vreemde werkuniform. Toch is ze later nóg een keer voor zwanger aangezien bij een winkel. Toen mocht ze voor met haar boodschappen. Ze kon er wel om lachen:P. Respect, want ik had dit denk ik toch wel een lastige opmerking gevonden.
WendyH - Vrijdag 13 maart 2015 18:29
Hahahahaha herkenbaar
D - Zondag 15 maart 2015 11:26
En wat mensen met ondergewicht niet willen horen? Oh... Ohja, dat heet trouwens ook niet 'min-size' dan he. Lol.