Wat ik heb geleerd van mijn herstel

 

Van de tijd dat ik een eetstoornis heb gehad en in herstel ben gegaan, heb ik een hoop geleerd. Door zowel therapie als ervaringen ben ik sterker uit die periode gekomen. De eetstoornis ligt gelukkig nu ver achter me, maar de dingen die ik toen heb geleerd, neem ik vandaag de dag nog steeds met me mee. In deze blog zal ik jullie vertellen wat ik heb geleerd van mijn herstel.

♥ Ik ben niet alleen
Tijdens mijn eetstoornis heb ik me ontzettend eenzaam gevoeld. Ik voelde de afstand tussen mij en mijn omgeving steeds groter worden. Mensen begrepen mij niet, maar ik begreep mezelf ook niet. Ik had het gevoel dat ik het alleen moest doen en dat niemand me echt kon helpen. Door therapie heb ik geleerd dat ik niet alleen ben en dat er dus wel degelijk mensen zijn die me met alle liefde van de wereld willen helpen. Ook heb ik door middel van lotgenotencontact geleerd dat ik niet de enige was die worstelde met eten. Ik was dus niet gek, maar ik had een psychische ziekte en meer mensen hebben daar last van. Ik vond dit heel fijn om te weten, omdat ik af en toe behoorlijk ben gaan twijfelen vaan mezelf en of ik niet gewoon gestoord was.

wat ik heb geleerd van mijn herstel

♥ Als je niks probeert, kom je nergens
Lange tijd heb ik mijn wereldje heel klein gehouden. Ik zat in mijn eetstoornis en kon er voor mijn gevoel niet uitkomen. Ik dacht dat niks zou werken en dat ik het toch niet zou kunnen. In werkelijkheid gaf ik veel dingen niet eens een kans. Ik liet me tegenhouden door angsten en vastgeroeste overtuigingen waardoor ik heel lang in de eetstoornis bleef hangen. Pas toen ik dingen echt ben gaan proberen, kwam ik erachter dat ik wel degelijk iets kon en dat mijn overtuigingen dus niet klopten. Ik heb dus geleerd dat ik meer kan dan dat ik denk en daar heb ik vandaag de dag nog steeds veel aan. Natuurlijk ben ik nog weleens onzeker, maar ik voel me zelfverzekerder dan vroeger. Ik weet dat als ik niks probeer en niet af en toe uit mijn comfortzone kom, dat ik dan ook niet verder kom en niet de dingen kan bereiken die ik wil.

♥ Ik ben sterk
Ik heb in de puberteit nare dingen meegemaakt. In die tijd leek het alsof het nooit meer goed zou komen en ik me voor altijd zo zou voelen. Ik heb me er gelukkig doorheen geslagen en het gaat weer goed met me. Ik heb soms nog steeds last van de dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar het beheerst mijn leven niet meer. Ik ben trots op mezelf dat ik zover ben gekomen en ik weet dus ook dat ik heel sterk ben. Soms zit het leven ontzettend tegen, maar ik weet dat ik er uiteindelijk weer sterker uitkom.

Ik kan voorlopig niet op een gezonde manier afvallen
Een wat ander puntje dan de rest dit, maar dit is ook iets wat ik heb geleerd tijdens mijn herstel. Door therapie en ervaring heb ik geleerd dat ik tot nu toe niet op een gezonde manier af kan vallen. Nu wil ik ook niet afvallen, want ik vind mezelf zeker niet te dik, maar ik heb bijvoorbeeld weleens geprobeerd om een voedingslijst te eten voor het sporten en dat was geen succes. Ik schiet meteen door in het extreme en ben weer de hele dag door met eten bezig en calorieën aan het tellen. Soms denk ik weleens na over de toekomst en vraag me af wat er zal gebeuren als ik ooit aankom.

Zou ik dan nog steeds niet op een gezonde manier weer wat op mijn eten kunnen letten en afvallen? Ik weet het niet. Misschien is de eetstoornis dan al zo lang verleden tijd dat ik dat wel gewoon kan, maar misschien blijft afvallen altijd een risico. Je hoort weleens dat mensen die verslaafd zijn geweest nooit meer op een normale manier kunnen gebruiken. Wellicht kan ik als ex-eetstoornispatiënt nooit meer op een normale manier afvallen. Ik hoef, wil en ga het voorlopig in ieder geval zeker niet proberen.

Ik hoef niet perfect te zijn
Ik weet dat dit een open deur is en dat het voor veel mensen misschien ook wel vanzelfsprekend is dat je niet perfect hoeft te zijn, maar voor mij was dat niet zo. Ik vond het altijd heel moeilijk om te accepteren dat ik ook fouten kon maken. Ik was er heilig van overtuigd dat mensen mij in de steek zouden laten als ik iets fout zou doen. Om die reden probeerde ik alles zo goed mogelijk te doen en zo min mogelijk fouten te maken. Dit probeerde ik op alle gebieden, maar dit heeft me toen echter bijna de kop gekost. Ik heb geleerd dat de wereld niet vergaat als ik een fout maak. Ik heb ook geleerd om mezelf wat beter te vergeven als ik een keer iets niet goed doe. Ik doe een hoop dingen verkeerd en ik maak elke dag fouten, maar ik leer hier nu van. In plaats van mezelf van alles te verwijten, kan ik er nu op een gezondere manier mee omgaan. Ik hoef niet perfect te zijn.

Wat heb jij geleerd van jouw herstel?

Fotografie: Lauren Rushing

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hannah - Zondag 4 februari 2018 19:17
Heel herkenbaar!! :) Leuk geschreven! Enkele puntjes die ik nog geleerd heb:
- Ik kan beter omgaan met tegenslagen in het leven.
- Ik kan beter controle loslaten op alle vlakken en werk uit handen geven.
- Ik kan mijn grenzen aangeven.
britneyangel - Maandag 5 februari 2018 21:10
goeie blog!