Wat fijn, het gaat beter met je

 

‘Wat fijn dat het beter gaat met je!' Een opmerking die ik in de tijd na mijn opnames vaak te horen heb gekregen. Voor de meeste mensen is het een doodnormale en goedbedoelde opmerking, maar voor mij levert deze opmerking heel veel stress op. Deze blog is in de tegenwoordige tijd; ik heb er nog steeds veel last van. De blog van deze week schrijf ik om andere meiden en jongens tips te geven en te helpen, en mijn ervaringen te delen.

recovery

Als iemand zegt dat ze blij zijn dat het zo goed, of beter met me gaat schrik ik daarvan. Ik bevries als het ware. Beter? Gaat het dan goed met mij? Ben ik dan genezen, of denken mensen dat? Na zo'n opmerking zeg ik meestal netjes dankjewel, maar in mijn hoofd kan het nog uren rondspoken. Ik ben bang dat mensen denken dat ik het nu niet moeilijk meer heb, of dat ik al helemaal genezen ben van mijn eetstoornis. In mijn hoofd gaat het helemaal nog niet goed! Hoe kunnen ze dat nou zeggen?

Ik denk dat deze angst bij mij met meerdere dingen te maken heeft. Het eerste is dat ik niet goed om kan gaan met onbegrip. Het is voor de buitenwereld moeilijk te begrijpen dat als je weer eet, op een goed gewicht bent (of richting een goed gewicht aan het gaan bent) en je weer in de maatschappij staat, je het nog steeds erg lastig kan hebben. Zij zien aan je dat het een stuk beter gaat dan een tijd geleden en daar zijn zij blij mee. Dat is heel logisch, maar voor mij is dat lastig. Mijn eetstoornis is immers niet aan het eind van mijn opnames de deur uit gegaan. Ik heb geleerd dat in plaats van je hier boos over maken, je er beter zelf mee aan de slag kan gaan.

Probeer aan mensen die écht belangrijk voor je zijn, duidelijk te maken dat het inderdaad beter met je gaat, maar dat je er nog lang niet bent. Ik heb mensen verteld dat het nog elke dag een gevecht is. En dat ik juist nu ik weer terug ben in de maatschappij, veel andere uitdagingen ben tegengekomen. Hier hebben mensen veel begrip voor. Helaas begrijpt niet iedereen het. Probeer het ook niet uit te leggen aan mensen waar je geen hechte band mee hebt. Niet iedereen hoeft het te begrijpen, als de belangrijke mensen dat maar doen.

Het tweede wat deze positieve opmerkingen voor mij moeilijk maakt, is dat mijn eetstoornis het mij niet gunt dat het beter gaat. In de ogen van de eetstoornis is ‘beter gaan' slecht en betekent het dat ik zwak ben. Het mag helemaal niet goed gaan! Dat verdien ik niet eens! Als het goed gaat met mij, is dat voor de eetstoornis fout. Me gelukkig voelen is iets wat ik mezelf (nog) niet gun. Als ik er goed over nadenk weet ik dat dit eigenlijk onzin is. Waarom zou het met mij niet goed mogen gaan? Het is toch allang genoeg vervelend geweest? Dan is het juist fijn als ik een dagje blij ben, hoe eng ik dat ook vind. Dit toepassen vind ik nog erg lastig.

long term goal

Het laatste is dat ik erg bang ben dat ik losgelaten word. Ik lig niet meer in het ziekenhuis, mijn lichaam is aangesterkt en ik ga gewoon naar school. Toen ik net uit de kliniek was, vond ik dat heel raar. Ik kreeg geen kaartjes meer en er waren geen mensen die elke dag zeiden: ‘Wat erg dat je zo ziek bent, sterkte.' En ik moet eerlijk toegeven dat ik dat best wel heb gemist. Soms heb ik zelfs nog buien dat ik eigenlijk het liefst al die negatieve aandacht terug wil. Maar dat is niet waar het in het leven om gaat. Het gaat niet om aandacht krijgen door ziek te zijn. Er zijn zo veel andere manieren om aandacht te krijgen en dat jezelf te gunnen. Daar hoef je echt niet ziek voor te zijn! Mensen laten je niet los na je dieptepunt, na de opnames. Ze zijn er nog steeds om te helpen. Natuurlijk wordt het anders, maar ik heb ontdekt dat positieve aandacht zoveel fijner is dan negatieve aandacht.

Mensen die trots op je zijn, omdat je zo hard vecht, dat is iets wat ontzettend waardevol is. Misschien nog wel waardevoller dan al die kaartjes bij elkaar. En waar het uiteindelijk om draait, is dat je weer trots mag zijn op jezelf. Want dat verdienen jullie allemaal.

Foto's: weheartit.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

heydeman - Zaterdag 12 juli 2014 19:12
dit is zo herkenbaar geschreven!
de angst als er gezegd wordt "amai, jij ziet er goed uit!" klinkt voor mij nog altijd "amai, jij bent veel bijgekomen!" en terwijl ik maar al te goed weet dat dit moet en nodig is...blijft dit zo moeilijk.
marleen - Zaterdag 12 juli 2014 19:13
heel erg bedankt aafke
mijn baas zei me vorige week ook 'ik ben gewoon zo blij dat het weer beter met je gaat'... en toen had ik ook zoiets van 'slik... beter is wel heel erg relatief hoor, het is nu juist zoveel moeilijker dan toen ik niet vocht'
je hebt idd een punt dat niet iedereen het hoeft te begrijpen. de kunst is dan om op zoek te gaan naar diegenen die het wel begrijpen op de momenten dat je begrip nodig hebt... ben er heel erg mee aan t oefenen.
fijn om toch wat herkenning te vinden daarin :)
succes nog en laat je niet klein krijgen na al wat je al hebt meegemaakt!
Ik - Zaterdag 12 juli 2014 19:15
In mijn ervaring geldt dit niet alleen voor een eetstoornis, maar ook voor bijvoorbeeld een depressie. Ik ben altijd bang dat mensen meteen vanalles van me gaan verwachten als het beter gaat...dat ik meteen op mezelf ga wonen, een opleiding volg, een relatie krijg...En dat kan ik allemaal niet!!! (of denk ik niet te kunnen)

Waarschijnlijk ben ik zelf gewoon bang om daar allemaal aan te beginnen...en is mijn ziekte stiekem een soort excuus om er allemaal nog niet aan te hoeven.
sim - Zaterdag 12 juli 2014 19:23
Echt heeeeel erg bedankt voor deze blog. Ik krijg dit zo vaak te horen en ik voel me altijd zo gek als ik iets anders denk.
Heel erg bedankt voor deze blog ♥
kate02 - Zaterdag 12 juli 2014 19:28
Ik heb dat al bij je ziet er goed uit! D
an vraag ik me ook af wat dat betekent! Dus idd begrijpelijk!
Lisa - Zaterdag 12 juli 2014 19:30
Herkenbaar
diedjuh - Zaterdag 12 juli 2014 20:21
Wat een prachtige blog Aafke! Je geeft mij een hele hoop herkenning!
Jelle - Zaterdag 12 juli 2014 20:42
Dit geldt niet alleen voor eetstoornissen of depressies. Een ziekte die mensen niet zien van de buitenkant, is gewoon heel moeilijk te begrijpen. Mijn moeder heeft hetzelfde gehad toen ze een hernia had. Toen mensen haar door het dorp zagen lopen, kreeg ze ook zulke opmerkingen. En dat vond ze ook lastig.
sneeuwvlokje - Zaterdag 12 juli 2014 21:01
heel herkenbaar! als iemand zo'n opmerking maakt, zit ik er nog dagen mee.
Denisee.. - Zaterdag 12 juli 2014 21:07
Zo herkenbaar dit,
ik kan na zo'n opmerking er nog dagenlang mee bezig zijn,
terwijl het voor iemand anders zo'n goed bedoelde opmerking is..
Liefs x
*MAAN* - Zaterdag 12 juli 2014 21:16
bizar ! dit punt bracht ik van de week in op de chat
E - Zaterdag 12 juli 2014 21:38
Zoooo herkenbaar! Heel goed blog!!
Dinanda - Zaterdag 12 juli 2014 21:40
Heel herkenbaar!
Cristina6 - Zaterdag 12 juli 2014 21:50
Hey, Aafje, heel mooi geschreven en echt zo'n herkenbaar gevoel dit, alhoewel het ook al wat beter gaat met mij, omdat ik de goede weg op ga, ben ik er ook nog lang niet. Ik ben dankbaar voor elk stapje in de goede richting, maar weet dat er nog heel veel vallen en opstaan zullen bijhoren, zolang ik maar blijf vooruitgaan, is het goed, elk klein stapje is een begin. ik merk ook hier heel weinig begrip hiervoor, zelf voor de mensen die me echt heel dierbaar zijn. Ik zit gewoon in een heel andere wereld, waar zij niet bij kunnen. Daarom ben ik ook heel dankbaar dat de Proudsite er is, omdat ik hierin bij jullie zoveel begrip en herkenning vind, wat voor mij zo enorm belangrijk is om vooruitgang te boeken, vooral in de moeilijke momenten.
Tirza - Zaterdag 12 juli 2014 22:03
Knap dat je zo eerlijk bent en ook zelf al je eigen gedachten kunt relativeren. En ik denk dat een eetstoornis lang de tijd nodig heeft om te slijten, maar dat het wel echt kan. Het is je gegund Aafke! Sterkte nog met alles de komende tijd, er gaat vast nog veel komen maar je kunt het vast.
En onthoud: je bent niet sterk door naar je eetstoornis te luisteren. Integendeel, je hebt bewezen dat je met al je wilskracht erg ver kunt gaan, laat nu zien dat je met diezelfde wilskracht er ook weer bovenop kunt komen!
Haremaje - Zaterdag 12 juli 2014 23:07
Wauw mooi geschreven! Ik heb het precies zo ervaren toen ik op de weg omhoog was. Blijf vechten, het is het waard! Het leven zonder is zoveel mooier!
Katja - Zaterdag 12 juli 2014 23:18
Goede blog Aafke!
Josefine - Zondag 13 juli 2014 09:57
Super herkenbaar en heel goed geschreven! Jij komt er wel meis! Liefs
Lonn87 - Zondag 13 juli 2014 11:05
Wat een fijne blog! Ontzettend bedankt!
Alles is zo herkenbaar! Dankjewel!
Liefs, Lon
Lonn87 - Zondag 13 juli 2014 11:05
Wat een fijne blog! Ontzettend bedankt!
Alles is zo herkenbaar! Dankjewel!
Liefs, Lon
Lonn87 - Zondag 13 juli 2014 11:05
Wat een fijne blog! Ontzettend bedankt!
Alles is zo herkenbaar! Dankjewel!
Liefs, Lon
Lonn87 - Zondag 13 juli 2014 11:05
Wat een fijne blog! Ontzettend bedankt!
Alles is zo herkenbaar! Dankjewel!
Liefs, Lon
Lizz - Zondag 13 juli 2014 11:06
Jepss, zo gaat het bij mij ook.
Zelfs tegen mijn beste vrienden kan ik soms nog niet eerlijk zijn, omdat ze net zo enthausiast over me zijn...
beauty_love - Zondag 13 juli 2014 11:22
Heel herkenbaar
Shawol - Zondag 13 juli 2014 11:43
heel herkenbaar, helaas... erg mooi geschreven!
Rianne - Zondag 13 juli 2014 11:54
Wat een fijne en eerlijke blog, ook voor mij heel herkenbaar. Knap dat je dit ook zo duidelijk bij jezelf kunt herkennen en verklaren, getuigd van inzicht in jezelf!
Butterfly - Zondag 13 juli 2014 12:13
Zo ontzettend herkenbaar! Elke keer weer als mensen dat zeggen word het een 'big issue' in mijn hoofd. Nu ik al een lange tijd uit de kliniek ben, vragen mensen ook of ik het achter me heb gelaten. Achter me laten?! Ik ben er dagelijks nog mee in strijd, elke dag weer angst, pijn en verdriet, maar ik laat het niet zien en daarom denken mensen dat het goed gaat, terwijl het helemaal niet zo goed gaat..
Dankjewel voor deze mooie blog Aafke. Je bent zo sterk , ondanks dat je er nog lang niet bent,.
Enne, die laatste zin 'En waar het uiteindelijk om draait, is dat je weer trots mag zijn op jezelf. Want dat verdienen jullie allemaal', die geldt ook voor jou!!! Jij verdient het ook
Paula. - Zondag 13 juli 2014 13:39
Heel herkenbaar!! Vorige week ben ik, na vier jaar intensieve therapie, weer een week op vakantie geweest. Zónder ouders, mét een vriendin. Ik heb het heerlijk gehad, echt, maar ik blijf het lastig vinden als mensen zeggen 'wat fijn dat je het zo leuk hebt gehad'. Ja, het was erg leuk, maar dat betekent niet dat al mijn angsten, gedachten en gevoelens verdwenen zijn. Dank je wel voor je mooie blog! Knap dat je zo eerlijk bent, daar heb ik zelf erg veel moeite mee gehad (en nog steeds wel!)
P - Zondag 13 juli 2014 14:54
Door hier op proud te zitten heb ik gemerkt dat dit een onderwerp is dat vaak terug komt. De angst dat mensen gaan denken dat ineens alles goed als je op goed gewicht zit of weer eet.
Ik snap de angst voor verwachtingen. Dat heb ik zelf ook gehad en dat overvalt me nog steeds soms.
En toch vind ik die angst een beetje vreemd.
Ik weet nog toen ik uit mijn opname kwam dat veel mensen daar blij om waren. Dat ze fier op me waren. En veel mensen denken inderdaad dat het weer allemaal goed is maar er zijn ook nog mensen die weten dat het niet zo simpel is om dan plots weer in het echte leven te staan.
Maar het belangrijkste voor mezelf vond ik dat ik inderdaad ook zag dat het effectief veel beter ging met mij. Natuurlijk was niet alles goed meteen. Maar ik zag wel waar ik van kwam. En als ik dat in gedachte hield dan klopte het wat mensen zeiden. Ze vroegen of het beter was nu en of het nu goed ging met mij. En eerlijk? Ik kon daar toen ook ja op zeggen omdat het in vergelijking met voor mijn opname duizendmaal beter ging!!
Ik snap de angst hoor. Daar niet van. Vind je dan niet dat het al echt veel beter met je gaat?
Thirza - Zondag 13 juli 2014 19:56
wauw, ik herken me hier heel erg in deze blog!
Amaya - Zondag 13 juli 2014 22:40
Heeel herkenbaar!
Respect dat je het zo goed beschrijft! en het deelt met iedereen! heel knap :)
Aafke - Zondag 13 juli 2014 23:40
P, wat jij zegt is precies wat ik nu ook doe en wil zeggen met de blog. Ik vind ook dat het nu veel beter gaat, maar dat betekent niet dat dit voor mij geen tweede gedachtes oproept! Rationeel weet ik het wel, de eetstoornis komt er alleen soms tussen. Maar dat heeft lang niet de overhand. Want het gaat ook beter met me, en ik wil met deze blog niet ontkennen dat dat zo is.
Prue - Dinsdag 15 juli 2014 13:33
Ik hoop dat je je op een gegeven moment ook gedragen zult voelen door je omgeving wanneer mensen niet regelmatig hun zorg naar je uitspreken.
En trots op jezelf, dat mag je zeker zijn.
Ik ben het ook ;-)
Anoniem - Woensdag 16 juli 2014 19:33
Goed geschreven! Ik herken het van vroeger. Zeker de periode na mijn opname. Het gaat inmiddels veel beter, als mensen 'je ziet er goed uit!' zeggen, kan ik daar nu echt blij mee zijn, ik interpreteer het niet meer vanuit een anorectisch perspectief. Ik ben er inmiddels oprecht blij mee gezond te zijn, want het stelt me in staat te leven. Ik hoef geen afgrond meer in van mezelf en ik haal ook geen voldoening meer uit mijn eigen vernietiging. Het heeft me lang gekost om er te mogen zijn van mezelf, maar het kán, hoe diep je ook gezeten hebt.
P - Dinsdag 22 juli 2014 14:34
Ha Aafke,
dan moet ik het niet helemaal juist gelezen hebben. Ik ben heel blij dat je zelf ook kan voelen dat het beter gaat met je. Want dat is gewoon een fijn gevoel. Ik begrijp nu beter wat je bedoeld. Het is inderdaad niet gemakkelijk om alles wat je geleerd hebt om te zetten in het echte leven met minder steun en aanmoediging en dat ook nog eens te blijven volhouden. Ik ben zelf ook nog teruggevallen. Maar er dan ook weer uitgekropen en dat ging veel sneller dan eerst. Ik hoop dat je je niet aangevallen voelde door mijn bericht want dat was mijn bedoeling helemaal niet. Ik stelde me gewoon een vraag. En ik begrijp nu ook hoe je het bedoelt en ik vind het eigenlijk ook heel goed dat je hierover praat. Omdat het belangrijk is om te praten over ons binnenste en wat we moeilijk vinden. Dus een duimpje van me :-) Goed bezig hoor!!!
Amanda - Zondag 10 augustus 2014 19:29
hey lieve aafke,

Het is zo herkenbaar dat mensen denken dat het soms beter met je gaat terwijl je helemaal in je hoofd hebt zitten, rot op ik voel me nog steeds kut. Sorry voor die woorden. maar ik begrijp wat je bedoeld, dat kan inderdaad heel moeilijk zijn omdat je dan denkt dat er dingen van je wordt verwacht waar je misschien niet aan kunt voldoen, dat heb ik namelijk zelf ook. Maar je bent sterk en zo waardevol, je kan dit

liefs