Wat er gebeurt als je jezelf bent

 

Iedereen heeft bepaalde persoonlijkheidseigenschappen, kwaliteiten en gebreken wat er voor zorgt dat jij jij bent. Hoe ouder je wordt, hoe meer je meemaakt en hoe meer je gevormd wordt. We worden constant beïnvloed door onze opvoeding, de invloeden van de samenleving, de mensen in onze omgeving en onze levenservaringen. Dit vormt ons en maakt ons wie we zijn, maar soms is het ook lastig om dan te zien wie je echt bent. Als volwassene heb je meer dan als kind de mentale vaardigheden ontwikkeld om je gedrag en houding aan te passen op de omgeving.

meisje
Bron

Zo kun je je anders voordoen dan je bent of anders dan hoe je je voelt. Je kunt je sociaal wenselijk opstellen en je gedragen naar de verwachtingen van anderen. Je draagt eigenlijk een masker en verschuilt hierachter wie en wat jij werkelijk bent. Het kan tot problemen leiden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, relaties en succes. Op korte termijn helpt het je misschien om je beter te voelen of om doelen te bereiken, maar op langere termijn zal het je niet helpen. Op gegeven moment gaat het je opbreken of merk je dat jouw leven niet aansluit bij wat jij wilt of waar je behoefte aan hebt. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen. Jij bent de enige persoon die kan bepalen zichzelf te zijn. Je zal jezelf meer moeten laten zien van alle kanten, dus ook de kanten waar je minder blij mee bent komen naar voren, maar je zult zien dat het je dingen kan opleveren en dat het op langere termijn beter zal voelen. Want dit is wat gebeurt als jij jezelf bent.

♥ Je wordt gewaardeerd om wat je echt bent
Op het moment dat je jezelf bent en je zo laat zien naar anderen, weet je ook dat je gewaardeerd wordt om wie je werkelijk bent. Je weet dat complimenten die je krijgt gebaseerd zijn op wie jij bent en dat het dus echt is. Dit kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven.

♥ Je bent een inspiratie voor anderen
Ook wanneer iemand zich beter voordoet, kun je negatieve kanten opmerken. Negatieve kanten die je misschien wel helemaal niet hebt als je wel echt jezelf bent. Zo ben ik heel vaak aangezien voor iemand die arrogant is en een 'don't care about people' mentaliteit heeft, maar dat is absoluut niet hoe ik echt ben. Ik heb dan liever dat ze mijn echte mindere kanten zien. Door maskers wordt heel vaak heen geprikt. Ik kan mensen die echt zichzelf zijn en zichzelf op verschillende manieren laten zien enorm waarderen. Ik heb daar echt respect voor en ik zie ook dat het een positief effect heeft voor hen.

♥ Je trekt mensen aan die bij jou passen
In menselijk contact is er vaak wel sprake van soort zoekt soort. Vaak zie je dat bepaalde 'soort' mensen elkaar opzoeken. Mensen met gelijke interesses, dezelfde kleding of muzieksmaak, leeftijdsgenoten, etc. Wanneer je je anders voordoet dan dat je bent, zul je ook andere mensen aantrekken. Mensen die op het eerste oog misschien passen bij iets wat je wilt zijn maar wat uiteindelijk helemaal niet zo'n positief effect op je heeft. Uiteindelijk voelen we ons het beste in een omgeving met mensen die bij ons passen. Die bij ons aansluiten, ons uitdagen en waarbij we echt onszelf kunnen zijn. Deze mensen trek je aan wanneer je echt jezelf durft te zijn.

♥ Je zal succesvoller zijn en meer geld verdienen
Het leven daagt ons uit de beste versie van onszelf te worden. Dan kunnen wij het gelukkigste zijn en alles uit onszelf halen. Dit betekent dus ook dat we dan beter presteren, onze kwaliteiten kunnen benutten en over het algemeen succesvoller zijn. Vaak voelen we ons ook vanzelf beter als we merken dat we ergens goed in zijn of iets goed kunnen.

quote
weheartit

♥ Je wordt sneller vertrouwd
Wanneer je jezelf bent, zal je ook eerder als 'echt' gezien worden en zo behandeld worden door anderen. Ze weten wat ze aan je hebben en dit vergroot het vertrouwen. Dit is heel waardevol in relaties met anderen maar ook bijvoorbeeld voor je carrière.
Je vindt sneller een partner die bij je past
Eerder schreef ik al dat je mensen aantrekt die bij jou passen. Dit betekent dus ook dat als je niet jezelf bent, je mensen aantrekt die niet echt bij jou aansluiten en die dus minder goed bij je passen. Dit geldt ook voor een partner. Je zal sneller de liefde van je leven vinden op het moment dat je jezelf bent. Je zal dan sneller iemand vinden die echt bij je past en waarbij jij je goed voelt.

♥ Je zal dingen met meer passie doen
Als je jezelf bent en durft te zijn, zul je ook eerder doelen hebben die bij jou passen. Hierdoor zal het gemakkelijker zijn om dit ook na te streven. Je doet daarnaast ook sneller dingen die je echt leuk vindt en die bij jou interesses en persoonlijkheid passen. Hierdoor doe je het vaak met meer passie.

♥ Je zal meer energie hebben
Wanneer je staat achter wat je doet en wanneer je dingen met passie doet, zal je meer energie krijgen. Je zal veel meer tijd over hebben voor andere dingen en dingen als werk, wat soms zwaar kan zijn, zullen je ineens wat makkelijker afgaan.

♥ Je zal minder stress ervaren
Je altijd maar anders voordoen dan je bent en constant proberen iemand anders te zijn brengt veelal heel veel stress met zich mee. Allereerst kost het enorm veel energie om jezelf met je eigen wensen en behoeften te verstoppen en je anders te gedragen dan dat je eigenlijk zou willen. Verder doen we dan vaak ook dingen die ons eigenlijk minder goed af gaan. We staan niet echt in onze kracht op het moment dat we ons anders voordoen dan we zijn en dit veroorzaakt vaak veel stress. Daarnaast is het een menselijke behoefte om gewoon jezelf te zijn en als dit om de een of andere manier niet kan of niet lukt, kan dit erg stressvol zijn.

♥ Je zult gelukkiger zijn
Al met al zal je gelukkiger zijn wanneer het je lukt om jezelf te zijn en dit te accepteren. Je zal mensen in je leven krijgen waar je echt wat aan hebt, die bij jou aansluiten en waar je je goed bij voelt. Je zal eerder je talenten en kwaliteiten benutten wat er voor zorgt dat je overal, ook op je werk, beter functioneert. Je zal dingen met meer passie doen en er meer voldoening uit halen.

Ondanks dit is het voor sommige mensen ontzettend moeilijk om zichzelf in hun eigen leven toe te laten, om welke reden dan ook. Dit kan te maken hebben met dat het oke voelt om 'iemand anders te zijn'. Maar is oke waar je genoegen mee neemt? Is dit iets waar je later op terug wilt kijken en waar je dan hoogstwaarschijnlijk spijt van krijgt? Echt jezelf zijn kan heel eng zijn. Misschien ben je bang om afgewezen te worden of te voelen dat je niet goed genoeg bent.. het is goed om voor jezelf te bedenken wat jou tegenhoudt. Angst is vaak een grote vijand maar die kun je aangaan. Geef jezelf een kans en ontdek wat de wereld jou nog meer te bieden heeft. Het mooiste wat je kan worden is jezelf.

Wat is voor jou een reden om jezelf te zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LaLaLa - Donderdag 14 mei 2015 13:31
Dit is precies waar ik op dit moment mee bezig ben en ik vind dit zo ontzettend moeilijk! Nu vertrouwen mensen me inderdaad nooit heel erg terwijl ik mezelf als een persoon zie met juist veel empathie en begrip. Ook vind ik het heel erg moeilijk om mensen van 'mijn soort' te vinden. Ik voel me gewoon een kameleon op het moment en m'n eigen identiteit verdwijnt elke dag meer.
Lisanne - Donderdag 14 mei 2015 13:55
Wauw dit komt voor mij ook echt precies op het goede moment. zoals LaLaLa het zegt, ik voel me ook een kameleon. De ene dag voel me ontzettend blij, gelukkig en helemaal top. De andere dag voel ik me waardeloos en ongelukkig. Ik wil dit zo graag veranderen maar het lukt me niet :( :(
Rosa_Hope - Donderdag 14 mei 2015 14:51
Ik hoor juist van mensen terug dat ik echt mezelf ben en dat klopt ook.
Amanda - Donderdag 14 mei 2015 18:47
Dit is zo ontzettend moeilijk. Ik doe altijd precies wat ik denk dat mensen van mij verwachten. Want toen ik vroeger gepest ben, dat had ook een reden. Als ik nu mij zelf zou zijn, zouden mensen misschien denken dat ik arrogant ben. En als ik mijzelf ben ben ik bang dat mensen dat niet goed genoeg vinden daarom doe ik wat mensen verwachten of doe ik hoe hun doen, want dat is al een soort van goed gekeurd door de maatschappij, naar mijn mening. Een reden om mijzelf te zijn is dat ik later kinderen wil en ik wil graag dat ze kunnen zijn wie ze zijn, en dat ze weten waar ze goed in zijn, en dat kunnen benutten. Dat ze geliefd zijn en dat ze zich zelf waar vinden. Daar heb ik nu zelf nog zo'n moeite mee.

Liefs Amanda
cupido - Donderdag 14 mei 2015 19:22
Mooi geschreven!
Sindy - Donderdag 14 mei 2015 22:00
Meer geld verdienen????Dat klopt soms niet helemaal. Soms ga je juist minder verdienen als je je hart volgt.
*** - Zondag 17 mei 2015 08:27
Ik ben momenteel heel hard bezig met dit thema in therapie: mezelf zijn en eigen keuzes maken ipv te kiezen in functie van een ander. En nee dit is niet gemakkelijk omdat het een patroon van jarenlang is dat ik moet doorbreken. Zorgt voor heel wat chaos in mijn hoofd en de angst van 'wat zullen anderen nu van me denken?''ik ben egoïstisch'... Maar weet je wat? Uiteindelijk is het de moeite waard. Achteraf voel ik me een stuk rustiger en sterker. En het geeft me motivatie om de laatste beetjes eetstoornis achter me te laten. Want nu kijk ik uit naar de toekomst: een toekomst waarin mijn dromen wil waarmaken ipv een toekomst waarin ik bezig ben met hoe ik zou moeten zijn of wat anderen van me willen.
Lieke - Maandag 7 december 2015 23:27
Ja ik ben bezig om met de dag televen anders is het zeker weten tezwaar en ik merk dat als je goed voor jezelf bent dat ik daar echt van groei en lekker mijn eigen zin doen en kijk nu beter om mij heen van wat er allemaal voor leuke dingen zijn probeer ook allerlei verschillende dingen tedoen kleien haken schilderen en ben vrijwilligers werk gaan doen ik ga niet meer van anderen afhangen en ik winkel nu ook lekker wel eens alleen alleen dingen doen kan je ook sterker maken