Wat als je moet stilzitten

 

Om te herstellen van ondergewicht, moet je je koest houden. Het is gedaan met rondwandelen en sporten en het is tijd voor wat rust. Maar hoe krijg je zo je dag rond? Wat kan je doen om je gedachten te verzetten zonder te veel te bewegen? Ik heb hier enorm mee geworsteld en zat mezelf vaak een beetje op te jagen. Maar na een tijdje zoeken heb ik een paar leuke dingen gevonden om mij mee bezig te houden, zodat ik niet gewoon stilletjes hoef te zitten piekeren. Kom'tie!

boek lezen
Bron

♥ Lezen
Heel voorspelbaar, inderdaad, maar met een goed boek kan de tijd razendsnel voorbij vliegen. Er zijn massa's goede romans geschreven. Wanneer je nog wat moeite hebt met concentratie door je ondergewicht, vind je het misschien fijn om boeken van vroeger te herlezen: zo las ik tijdens mijn opname de boeken van Roald Dahl en J.K. Rowling graag opnieuw. Je hoeft ook niet aan een stuk door hetzelfde te lezen: misschien hou je het langer vol wanneer je een leuk tijdschrift na een tijdje opzij legt en inruilt voor een stripboek, om die vervolgens als je op de helft bent weer te laten liggen om vervolgens verder te gaan in die chicklit. Wanneer je niet veel leesvoer hebt, kan je altijd vragen of iemand voor je naar de bieb wil gaan. Er bestaan trouwens ook mooie luisterboeken met een cd erbij!

♥ Kleuren en knutselen
Mijn namiddagen vliegen zo voorbij wanneer ik mijn mandala-kleurboek tevoorschijn haal. Kleurpotloden hebben een kinderlijk imago, maar tegenwoordig verkopen kleurboeken voor volwassen steeds beter. Je kan je je gedachten wat laten afdwalen en werken aan iets moois, wat erg ontspannend is. Misschien knutsel je wel graag iets? Bij de Hema vind je bijvoorbeeld allerlei leuk knutselmateriaal. Zo kan je kleine doosjes kopen en deze dan versieren met papier en stickers om je kamer op te fleuren. Laat het kind nog maar eens in je los: je bent vast vergeten hoe leuk het was!

♥ Muziek
Er zijn verschillende bands die dvd's uitbrengen van hun tour, maar ook een gewone cd kan helpen om je gedachten wat te verzetten. Natuurlijk kan je ook zelf muziek maken: ik speel bijvoorbeeld heel graag gitaar, en nog het liefst van al piano. Je kan je ook laten gaan op karaoke-video's die je op youtube vindt en alvast oefenen voor je zangcarrière later ;) Wel oppassen dat die dansbenen niet te hard beginnen te kriebelen!

muziek luisteren
Bron

♥ Films, tv-programma's en series
Deze ligt ook voor de hand. Je hoeft je heus niet slecht te voelen wanneer je op een dag een volledig seizoen Friends of Gossip Girl erdoor jaagt. Je moét rusten, en vooral: je mag. En wanneer je graag even ontsnapt van alles, kan een filmpje 's avonds (thuis of in de cinema) wat verlichting bieden.

♥ Schrijven
Blogs voor Proud2Bme, bijvoorbeeld ;) Je kan je gevoelens en frustraties eruit schrijven, in een tekst, een verhaal, een gedicht, ... Eender wat voor jou werkt. Misschien hou je het daarna bij, misschien gooi je het weg, of misschien mogen zelfs anderen het lezen. Schrijven kan ook een deel van je therapie zijn: schrijf over wat jou motiveert en over een mooi leven zonder eetstoornis. Wanneer je iemand al lang niet meer gezien of gehoord hebt, kan je tijd steken in het schrijven van een leuke brief.

♥ Puzzelen
Het lijkt misschien wat nerdy, maar ik maak ontzettend graag puzzels. Ik heb het hier dan over echte legpuzzels van 1000 stukjes die eeuwen duren, maar ook over kruiswoordraadsels en sudoku's. Je zal versteld staan van hoe snel de tijd dan opeens kan gaan en hoe fijn het is iets moeilijks af te werken!

♥ Babbelen
Het fijne van al de bovenstaande dingen is dat ze ook in gezelschap kunnen. Tijdschriften doorbladeren met je zus, een film kijken met je vriendin, muziek maken met iemand uit de muziekschool, ... Of nestel je in de zetel met de telefoon en bel eens naar iemand die je uit het oog verloor.

‘Verplicht' stilzitten kan frustrerend worden, maar ik leerde dat het een enorme verlossing was eens ik me erbij neerlegde. Een beetje lui zijn is soms gewoonweg heerlijk ;)

Hoe hou jij je bezig wanneer je moet stilzitten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

piata - Vrijdag 17 oktober 2014 10:47
het "wat" is niet zozeer het probleem...meer het "hoe" en...van alles (qua bewegen) ineens naar niets met een grote lijst..pffff
xsnoesje - Vrijdag 17 oktober 2014 11:00
bij elke behandeling waarmee ik startte, werd ik weer in zogenaamde 'rustprogramma's' gepropt. het ene nog strikter dan het andere. ik ben van mening dat dit mij eigenlijk nooit wat op heeft geleverd. juist door stil te zitten, ging ik meer piekeren over het eten. omdat ik zelfs in een rolstoel de stad in moest, raakte ik de zin in het leven totaal kwijt. ook de dingen die ik leuk vond uit mezelf (dus niet vanuit de es), werden van me afgepakt. je moet erg sterk zijn om dit op zo'n moment om te zetten in motivatie. meestal is dit ook iets op langere termijn en dat kost echt veel doorzettingsvermogen.
maargoed. genoeg gezeik. want ik ken ook mensen waarbij rustprogramma's geweldig geholpen hebben :D

wat ik altijd deed;
- puzzels > ik heb er inmiddels (volgens mij) 39 in mekaar gezet. vooral wasgij puzzels (waarvan je geen voorbeeld hebt) vond ik echt leuk. en de puzzels van jan van haasteren
- mandala's ontwerpen & inkleuren > ik had zo'n speciale mandala-designer. dat ding was elektrisch en maakte een takke-herrie, hahaha. lag ik daar in mijn ziekenhuisbedje en konden mijn kamergenootjes heerlijk meegenieten van het kabaal. best erg achteraf.
- breien > dit heb ik geleerd in een kliniek. ben er alleen niet goed in ofzo. heb ook maar 2 sjaals gebreid, met zo'n standaard steek. het begin van zo'n sjaal is wel leuk, maar hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer het gaat vervelen..
- schilderen op nr. > dit was/is echt mijn favoriet. het was een sport om via bol.com of in van die euro-zaakjes steeds weer nieuwe schilderijen te vinden. ik heb er écht heel veel gemaakt en kom dus nu ook geen nieuwe meer tegen eigenlijk, hihi.
Daniëlle - Vrijdag 17 oktober 2014 11:17
Tijdens mijn herstel van mijn ondergewicht is dit inderdaad een erg moeilijk punt. Juist omdat ik voor mijn eetstoornis een zeer sportief type was, is het extra lastig. Nu ik weer op gewicht ben en goed op weg ben met volledige genezing, vraag ik me af of er ook tips zijn om het sporten / bewegen weer gezond op te pakken.
Justme - Vrijdag 17 oktober 2014 12:03
Ik zit nu (weer) verplicht twee weken thuis vast...
Spelletjes doen is ook leuk!!! En voor de rest zijn die dingen hierboven goede ideeen!!!
Nikki - Vrijdag 17 oktober 2014 12:17
Thuis zou ik niet zo snel puzzelen, maar in behandeling. Puzzelen, puzzelen, puzzelen! Werkt echt.
Black Tiger - Vrijdag 17 oktober 2014 12:21
ik word super chagie van stilzitten.
dan maar op proud2Bme! :)
x
Jelle - Vrijdag 17 oktober 2014 12:22
Gewoon een goede balans vinden. Bewegen is goed, ook voor mensen die ondergewicht hebben.
Jelle - Vrijdag 17 oktober 2014 12:24
Die rustprogramma's werken averechts, heb ik gemerkt. Dan ga je het stiekem doen. Stilzitten is voor niemand goed.
c - Vrijdag 17 oktober 2014 12:57
Ik kreeg deze week te horen dat ik moet stilzitten voorlopig :\
Nou wat ik doe
- film kijken
- knutselen met een goeie vriendin van mijn oma die heeft hetzelfde gehad en snapt me dus goed zei moet ook nog rusten want ze heeft epilepsie dus komt goed uit als ik moe word mag ik liggen en als zei moe is mag zei liggen
- lezen
-tekenen
- jullie filmpjes kijken jammer genoeg word dat steeds minder ik vind dat altijd heel leuk dus kijk ik maar al jullie oude filmpjes
- jullie blogs lezen

Gisteren ben ik ook met de rolstoel het park in gegaan met mijn moeder dat was wel gezellig maar ik werd erg aangekeken
k. - Vrijdag 17 oktober 2014 14:16
stilzit progromma zoals ik het noem heb ik nu ook maar voor mij werkt het ook niet doordat ik mijn hoofd al een chaos is, kan ik me nergens op concentreren, geen boek, tijdschrift, van een puzzel word ik kriebelig... heb nog helaas niks gevonden wat me rust bied.
dancer! - Vrijdag 17 oktober 2014 16:21
Al deze dingen zie ik in de kliniek ook langs komen! Zelf heb ik als danseres met bewegingsdrang enorm moeite met stilzitten! Ik denk dat het goed is om rust te houden maar ben ook van mening dat beweging belangrijk is! Mits het niet levensbedreigend is natuurlijk....
kim300808 - Zaterdag 18 oktober 2014 09:08
Ik zit momenteel in een flinke terugval en heb weer een rustprogramma. De vorige keer lukte het me wel om te lezen, schrijven, tv kijken... Maar nu gun ik mezelf geen afleiding en ontspanning meer. Ook herken ik wat K. zegt: het is zo'n chaos in mijn hoofd, dat ik me er niet op kan concentreren...

Ik mis nog een laatste activiteit: spelletjes doen! Thuis met je ouders, in de kliniek met groepsgenoten, in het ziekenhuis met de kinderen of een oudere dame... ;)
Asyr Sei'Lar - Zaterdag 18 oktober 2014 11:18
Ik kan niet stilzitten. Althans nooit voor lang want mijn verwrongen gedachten ontaarden altijd in gepieker wat steeds sneller en sneller gaat totdat het uit de bocht vliegt. Ik word er gespannen van en dan gaat het niet goed.

Het enigste wat mij voor korte periodes kan bezighouden is borduren. Ik kan het goed al vinden mensen dat op de een of andere manier gek. Als ik kijk naar mijn voltooide borduurwerken krijg ik alleen er zo een dubbel gevoel bij. Ze zijn mooi maar ik realiser me altijd dat ze het resultaat zijn van extreme fanatiek gepriegel veroorzaakt door gepieker.

Zucht ..

---
"The are all gone into the world of light!
And I alone sit lingering here;
Their very memory is fair and bright,
And my sad thoughts doth clear."
--= Henry Vaughan =--
---