Wachten op een woning

 

De huizenmarkt: het is een drama momenteel. Koop- en huurprijzen zijn torenhoog, er zijn geen betaalbare woningen of kamers te vinden en er is als starter bijna niet tussen te komen. Zelf sta ik inmiddels al meer dan een jaar(!!!!) op de wachtlijst van de GGD om beschermd te gaan wonen en waarschijnlijk gaat het nog een jaar duren voordat ik eindelijk aan de beurt ben.

Abel is sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Hij blogt onder andere over de LHBTQ+ community, zijn transitie, mantelzorger zijn en zijn eetstoornis. Wil je meer lezen van Abel? Dat kan via de tag 'Abel blogt'. Wil je zijn voorstelblog (nogmaals) lezen? Die vind je hier.


Bron foto

Als eerste: wat is beschermd wonen precies? 

Beschermd wonen lijkt op begeleid wonen, maar dan met intensievere hulp/begeleiding. Het betekent vaak dat er 24/7 iemand op de locatie aanwezig is, mocht er hulp nodig zijn. Een indicatie hiervoor kan afgegeven worden om verschillende redenen: psychische problematiek, een verstandelijke beperking, hersenletsel, ga maar door. Ik heb mijn indicatie vorig jaar gekregen vanwege mijn mentale gezondheid.

Nadat je je indicatie gekregen hebt, moet je wachten tot er een plek voor je is. In mijn geval ben ik op de centrale wachtlijst van de regio geplaatst, die dus enorm lang is. Het voelt hopeloos, uitzichtloos en het ergste vind ik nog dat ik er zelf geen invloed op heb. Ik ben klaar om het huis uit te gaan en ik ben er ook aan toe. Ik wil leren voor mezelf te zorgen, op eigen benen te staan, maar weet dat ik hier hulp bij nodig heb. Zelf een kamer zoeken in een studentenhuis, zie ik daarom niet zitten. Ook omdat ik gevoelig ben voor prikkels en een rustige omgeving nodig heb.

Het is moeilijk: wachten. Zelf ben je er meer dan klaar voor, maar het kan en mag nog niet. Dit kan frustrerend zijn. Dat is oké en begrijpelijk. Als jij in een soortgelijke situatie zit: take care, je bent niet alleen. Probeer de tijd dat je nog thuis woont zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn mogelijk ook dingen die in de tussentijd zouden kunnen helpen.

Ambulante begeleiding

Ik heb zelf op aanraden van een therapeut een WMO-indicatie aangevraagd bij de gemeente voor ambulante begeleiding. Deze is toegekend en ik heb een begeleider vanuit een organisatie toegewezen gekregen. Deze komt eenmaal per week bij mij thuis of we spreken ergens af. Dit kan verschillende doelen hebben: voor mij is het alsof ik met een vriend praat. Het gaat over zware, maar ook over leuke dingen. Omdat ik weinig sociale contacten heb, vind ik dit erg prettig. Ook hebben we een zorgplan opgesteld met doelen die ik wil behalen. Een paar doelen zijn onder andere: zelfzorg, mijn gevoelens uiten richting mijn ouders en het onderzoeken of ik nog wil studeren (en wat, en waar).

Dit kan voor iedereen anders zijn, kijk vooral waar jij behoefte aan hebt. 

Ook kan het prettig zijn om de kamer die je nu hebt gezellig(er) te maken. Leg bijvoorbeeld leuke kussentjes neer, hang een leuke poster op of koop een nieuwe lamp.

Wat mij ook enorm heeft geholpen is mijn kat: Rose. Ik heb haar in december gekregen en ze helpt me vooral ’s nachts. Ik heb vaak nachtmerries en word dan overstuur wakker. Omdat zij bij mij slaapt en doorheeft dat ik wakker ben, gaat ze bovenop me liggen. Dit maakt me rustig. Ook is het enorm fijn en rustgevend om met haar te knuffelen of te spelen. Kortom: ik ben heel blij met haar.

Ik snap dat het nemen van een huisdier niet voor iedereen iets is, en realiseer je alsjeblieft ook dat dit een grote verantwoordelijkheid is: het nemen van een hond, kat of een ander huisdier is een grote verantwoordelijkheid, denk er niet te licht over. Kijk ook of de huidige situatie het toelaat om een huisdier te nemen en overleg het goed met je huisgenoten.

Kortom, maak het zo aangenaam mogelijk voor jezelf. Wees lief voor jezelf en onthoud: wachten is vervelend, maar duurt niet eeuwig.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sterregoesforit - Zondag 1 mei 2022 14:08
Fijn om te lezen! Hoe regel je beschermd wonen precies? Is dat ook via de WMO?
Jelle - Zondag 1 mei 2022 15:43
Een jaar wachttijd valt heel erg mee..
In deze regio is het een kwestie van járen.
Anoniem - Zondag 1 mei 2022 16:40
Wat spannend en fijn om beschermd te gaan wonen. Ik woon zelf na ook heel lang wachten, nu drie jaar bij een organisatie. Het is echt het wachten waard en ze zijn heel lief en behulpzaam voor je. Succes straks met je nieuwe plek!
Sewy - Zondag 1 mei 2022 18:02
Vervelend. Je kunt in de tussentijd misschien op kamers en ambulante begeleiding starten? En de huurcommissie vragen je huur te laten berekenen. Je kunt dan zo 300 euro per maand lager uitkomen. Ken wel iemand die dit deed en was geen probleem voor de huisbuis. Niet iedere verhuurder is hier blijf mee maar het kan. Het is immers wooncrisis als iedereen een te hoge huurprijs hanteert. met Scraper heeft een journalist vijf weken lang data verzameld op Kamernet, het resultaat:

https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/wooncrisis/2021/Hoe-duur-is-een-kamer-in-jouw-stad-Bekijk-de-data.html In veel grote steden vraagt men echt veel te veel voor een kamer.
Lost girl - Zondag 1 mei 2022 20:04
Lastig dat er zo'n lange wachtlijst is. Ik heb heel veel geluk gehad met mijn woonlocaties. Er was gelijk plek. Er zit volgens mij wel een verschil in wachtlijsten voor ggz-woonvormen en gehandicaptenzorg (waar ik woon). Tis natuurlijk belachelijk dat er überhaupt zulke lange wachtlijsten zijn, maar net als met medische behandelingen is de psychische zorg vaak het ondergeschoven kindje. Ik woon inmiddels 15 jaar beschermd en het bevalt mij meestal erg goed. Tuurlijk zijn er begeleiders waar ik soms minder een klik mee heb en word ik soms gek van het personeelstekort. Maar medebewoners zijn fijn en 24/7 hulp kunnen inschakelen geeft een heel veilig gevoel en zorgt ervoor dat ik op vlakken waar ik goed in ben meer energie kan inzetten. Ik hoop dat jij dit ook mag gaan ervaren.
Dat je maar snel een eigen stekkie vindt en tot die tijd de plek waar je nu woont samen met Rose zo fijn mogelijk kan maken. ☀️
T.Huisman - Vrijdag 27 mei 2022 11:10
J.P. van der Bent stichting had ook locaties door het hele land en er zijn ook woonvormen voor jongeren met autisme die in een rustgevende prikkelarme omgeving wonen. Geen herrie geschreeuw kabaal en gedoe. Structuur regelmaat en rust. Ouders hebben dat concept bedacht aan zo"n locatie te werken die hier voor bedoeld is. Er is wel een indicatie voor nodig bij de huisarts. Stichting labyrint in perspectief Verenging Scelta, Wie weet kan zo"n vereniging wel invloed uitoefenen om sneller een plek te krijgen. Je moet eigenlijk connecties hebben. Vroeger kon je een urgentieverklaring krijgen als je snel aan een woning wou komen. Laatst gaf men een echtpaar met een zwangere vrouw wel voorrang. Jongeren starters en ouderen kunnen moeilijker doorstromen tegenwoordig. Het is wel duur tegenwoordig. Je hoort ook wel eens over huisjesmelkers. In Beilen is ook een woonlocatie maar die hebben langdurige zorg nodig en intensievere zorg. Ze hebben een eigen kamer keukenblok en halletje en sanitaire voorzieningen. Het is een kwetsbare groep die bij de stadsnomaden zijn geweest en door slechte verzorging en voedselvergiftigingen uiteindelijk daar terecht gekomen is. voor hun veiligheid en gezondheid en rust. Je zelf in acht nemen en regelmatig eten en drinken en de was doen en al van die praktische zaken. .. .
T.Huisman - Vrijdag 27 mei 2022 12:05
Sommigen zijn door idealisme een zelfvoorzienend leven gaan leiden. Voor kwetsbaardere groepen kan misbruik op de loer liggen. Door een brutaal charismatisch persoon ingepakt worden en dan alleen gelaten worden bedrogen uitkomen. Voedsel vergiftigingen en infecties in het mond keelholte gebied, aften, en schimmels parasieten en misschien kans op oplopen van hepatitis schurft, Dan kun je beter in een woonvorm zitten met schoon eten en natje en droogje en dat daar de was gedaan wordt met stromend water en toilet. Ik wist niet dat er mensen waren die buiten hun grote boodschap deden op straat. Bedelen in de stad en uit vuilnisbakken eten en dat de kleding hun aan de huid vast plakt omdat men heel lang in de zelfde kleding heeft gelopen en een lange baard. Het Riagg of G.G.Z, kon er geen eer mee behalen .en werden daarom ook niet opgenomen in de woonvorm of instelling omdat ze niet meer beter zouden worden. Er bestaat wel een langdurig verblijf waar dakloze verslaafden met dwang opgenomen zijn om gedwongen af te kicken en sommigen raakten medicijnafhankelijk en een aantal volgt zelfredzaamheidstrainingen. Tegenwoordig zijn mensen intoleranter tegenover stadsnomaden geworden en vinden hun vies en hebben hun liever niet in de buurt wonen. Denken dat ze een slechte invloed uitoefenen. Ze krijgen altijd nog hun natje en hun droogje en er wordt aan dagbesteding gedaan.