Waarom jouw kerst oke gaat zijn

 

December is aangebroken en het is al bijna zover. Kerstmis staat nu echt voor de deur. Op het forum en in de chat merk ik hoe veel van jullie hier tegenop zien. "December is elk jaar weer een hel!" Hoor ik je zeggen. Je kan niet wachten tot het voorbij is. We besteden er graag wat extra aandacht aan hier op de site, omdat we begrijpen dat het een lastige periode voor je is wanneer je worstelt met een eetstoornis. Toch gaat jouw kerst oké worden. Waarom? Dat vertel ik je in deze blog.  

♥ 'Gewoon' weer een dag
Natuurlijk kan ik niet beloven dat jij de tijd van je leven gaat hebben tijdens kerst, al hoop ik dat stiekem wel een beetje. Ik gun je al het geluk van de wereld en hoop dat ook jij een fijne tijd met vrienden en familie, of gewoon met jezelf, mag ervaren, maar ik weet dat het voor vele hier wat ingewikkelder ligt. Misschien heb je veel moeite met eten of helemaal niet zo'n goede band met je familie. Misschien vieren jullie thuis wel helemaal geen kerst en vind je het lastig om te zien dat iedereen om je heen dat wel lijkt te doen. Dat kan en het is logisch dat de kerstdagen dan een wat lastigere periode voor je zijn, maar aan de andere kant is het ook gewoon weer een dag die even lang duurt als alle andere dagen en vanzelf weer voorbij gaat.


Bron foto

Natuurlijk heeft kerst niet dezelfde lading als gewoon een doordeweekse dag, maar jij bent al zo veel moeilijke dagen doorgekomen. Die ene verjaardag, dat uitje op werk, dat schoolreisje toen, die dag dat alles, maar dan ook alles mis leek te gaan. Weet je het nog? Je bent zo veel sterker dan je denkt. Je hebt al die dagen al overleefd en wordt nog elke keer sterker. 

Ga opzoek naar de lichtpuntjes tijdens jouw kerstdagen. Zorg dat je wat ontspanning en afleiding kan vinden. Maak een duidelijk plan van wat je met eten gaat doen. Praat erover met de mensen die dichtbij je staan en probeer er niet te zwaar aan te tillen. Uiteindelijk is het gewoon weer een dag en die ga jij net zoals al die andere dagen weer overwinnen. Jij kunt dit.

♥ Je bent niet alleen
Wanneer je een eetstoornis hebt kan je je soms onwijs alleen voelen. Dit gevoel herken ik heel erg uit de tijd dat ik nog een eetstoornis had. Niemand in mijn omgeving leek moeite te hebben met eten en ik vond het erg moeilijk om over mijn gevoelens te praten. Ik voelde me eenzaam en al helemaal tijdens de kerst leek dit gevoel extra hard naar boven te komen. Om mij heen zag ik iedereen kerst vieren en gezellige dingen doen. Mensen maakten plezier, genoten van elkaar en van het eten, terwijl ik me angstig voelde en dacht dat ik sociaal mislukt was. "Ik kan niet eens gezellig kerst vieren, niemand wil met me praten." Ik voelde me dik, ongelukkig en alleen.

Soms is het net alsof jij de enige bent op de wereld die zich voelt zoals jij je voelt, maar weet dat dit niet zo is. Veel eetstoornissen zijn onzichtbaar, veel mensen praten niet over hun problemen, veel mensen houden de schijn hoog of durven er niet over te praten, maar wanneer ik werkelijk om me heen kijk, praat en luister naar de verhalen van anderen zie ik dat we helemaal niet alleen zijn. Je bent niet de enige die kerst een moeilijke periode vind. Je bent niet de enige die geen goede relatie heeft met z'n familie. Je bent niet de enige die liever 1 goede vriend heeft dan 100 kenissen. Je bent niet enige die het moeilijk vind om te eten. Je bent niet de enige die het moeilijk vind om te praten. Je bent niet alleen. We kunnen elkaar begrijpen en steunen met woorden of in gedachten.

♥ Het hoeft niet perfect
Kerststress, wat een raar woord eigenlijk… Elk jaar als december weer voor de deur staat hoor ik de mensen om mij heen klagen over kerststress. Ze zijn gestrest om het feit dat kerst dit jaar wederom weer perfect moet zijn. Het perfecte eten, de perfecte outfit, het perfecte cadeau, het perfecte gezin en de perfecte vrienden. Een perfect kerstfeest. Vreemd, dat een feest als kerstmis, waarbij we vieren dat we samen zijn en van onze naasten houden perfect zou moeten zijn. Ik probeer hier zelf ook steeds vaker bij stil te staan.

Zou er niet juist met kerst ruimte moeten zijn voor imperfecties? Ik ben niet perfect, mijn vrienden zijn niet perfect en mijn familie is niet perfect. Toch hou ik van ze en zie ik ze graag. Toch hou ik van mezelf en mag ik er zijn. Ook jij mag van jezelf houden, al vind je kerst lastig. Je mag het eng vinden en het hoeft allemaal niet perfect te zijn.

♥ Be Proud!
We begrijpen heel goed hoe lastig het is om een eetstoornis te hebben en hoe fijn het is om hier steun en herkenning in te vinden. Hier willen wij op Proud2Bme graag aan bijdragen. Daarom zullen we ook tijdens kerst en nieuwjaar gewoon actief zijn op het forum en ben je meer dan welkom om je vragen te stellen en mee te praten in de chat.


Bron foto

Tot slot zullen we ook allemaal persoonlijke dingen hebben die we wel fijn vinden aan kerst. Zo vond ik het bijvoorbeeld altijd heel leuk dat we met de honden van m'n tante door het bos gingen wandelen op tweede kerstdag of dat we met z'n allen Risk gingen spelen. Ik vond het leuk om naar het kerstkoor van m'n vader te luisteren en kon genieten van de lichtjes in de kerstboom, want eerlijk is eerlijk, dat ziet er toch best gezellig uit. 

Wat maakt jouw kerst oké?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

its-like-an-avalanche - Woensdag 13 december 2017 19:12
Ah yes weer een hele toffe blog. Dit was eigenlijk wel eventjes nodig om te lezen. Dankjewel :)
mijnblogeva - Woensdag 13 december 2017 19:21
Ik ga proberen te genieten van de lieve mensen om me heen. Al is mijn moeder ziek en heb ik een eetstoornis, ik ben dankbaar voor mijn familie. Het is moeilijk te zien dat je zelf vaak gevoelsmatig niet mee kan doen met de vrolijke sfeer maar ik ben dankbaar dat ik er bij kan zijn
Vlinder - Woensdag 13 december 2017 20:56
Dit was precies wat ik even nodig had.
britneyangel - Woensdag 13 december 2017 22:08
bedankt voor deze blog! ik ga kerst vieren op vakantie met mensen die ik nog niet ken, spannend en leuk
Prue - Woensdag 13 december 2017 22:10
Iemand in mijn flat organiseert een toffe bijeenkomst voor ouderen op 24 de ember met kerst koor spelletje en cadeautjes en een lekkere simpele lunch, en ik help haar. Kerst moeilijk vinden is niet enkel voorbehouden aan degene met eetstoornis...
Maan - Woensdag 13 december 2017 23:19
Waardevolle toevoeging prue!
boulimia meisje - Woensdag 13 december 2017 23:35
Hele fijne en mooie blog, ik moet er bijna van huilen maar dat kan ook komen doordat ik al een emotonele dag achter de rug heb!
marleen - Woensdag 13 december 2017 23:37
Mijn kerst wordt, ondanks alle uitdagingen , ook het moment waarop ik mijn neefjes en nichtjes terug zie (de kindjes van mijn broer en zus). Die kinderen maken het meteen de moeite waard!
E. - Donderdag 14 december 2017 09:01
Kerst is voor Heel Veel mensen een moeilijke tijd.
Je kunt in een slechte relatie zitten,geen geld hebben om iets bijzonders te kunnen doen of eten met kerst,alleen zijn,ziek.....

Ik denk dat veel mensen ook wel doen "alsof ".En het liever over zouden willen slaan.

Ik maak mij niet zo druk om kerst ,het is de druk van buiten die het moeilijk maakt.
Misschien is mijn situatie volgend jaar anders,vrolijker,maar voor nu accepteer ik mijzelf zoals ik ben en waar ik ben op dit moment en maak daar iets goeds van.

Her is echt zo dat kerst van binnen zit.Als ik mij op laat fokken opjutten mis ik de hele point van het feest.
Vlien - Donderdag 14 december 2017 09:31
Fijn, zet me even weer met 2 benen op de grond
MissBeta - Donderdag 14 december 2017 11:31
Ik hoop van harte dat deze positiviteit heel veel mensen de feestdagen doorhelpt! Een oprechte mooie blog, met voor mij wel een maar.

Ik zie het anders, ik kan er juist niet tegen dat het ineens een gezellige tijd 'moet' zijn en dat je er van 'hoort' te genieten. Het moet ook ok zijn als je er tegenop ziet, het mag ook gezegd worden als je er geen zin in hebt en dat het voor jou niet een gezellige tijd is. Daar zou ook over gesproken moeten mogen worden zonder dat mensen je meteen afkappen en je willen overuigen van het feit dat het allemaal meevalt en een opsomming van alles wat er zo gezellig aan is (daarmee bedoel ik niet jullie, maar diegenen in mijn omgeving die er niets van snappen).

Voor mij is nu geen enkele dag gezellig of fijn, al jaren niet en de feestdagen zijn daar geen uitzondering op. Ik heb ook geen fijne associaties met feestdagen helaas. Daarom accepteer ik dat het voor mij niet leuk is en daar ben ik naar anderen toe ook gewoon eerlijk over zonder dat dat iets af hoeft te doen aan het plezier dat anderen beleven. Voor mij werkt dat veel beter dan geforceerd meedoen.
S. - Donderdag 14 december 2017 17:25
Ik vind december best gezellig en fijn doorgaans (donker, veel donker! kaarsen. overal lichtjes.), maar met Kerst zelf heb ik niets. Ik denk zelfs dat ik het de minst fijne dagen van de maand vind. Geen idee waarom, want het is die dagen heus gezellig bij ons (niet alleen die dagen).
Saarki - Donderdag 14 december 2017 20:40
Heel erg bedankt voor deze post! Ik heb het voor mezelf luidop gelezen en haal er echt motivatie en wat geruststelling uit. Helpt om de angst wat terug te dringen en Kerst als minder bedreigend te ervaren, angst rond het eten wat meer naar achteren te duwen en te verdrijven zodat er ook ruimte is om andere dingen te zien en niet alleen een donkere "eet-wolk" die alles in duisternis en dreiging hult en me ongelooflijk bang maakt en stress bezorgt.
Ik heb de blog uitgeprint en ga die zeker meenemen als ik met Kerstavond naar mijn ouders ga en nogmaals luidop lezen vooraleer aan de avond te beginnen!
Haas - Zaterdag 16 december 2017 21:16
Nog een kleine aanvulling: ik hoor steeds vaker van anderen ('normale' mensen) dat zij kerst gewoon alleen vieren, en dat ze dat prima vinden. Als je ook alleen bent met kerst, kan het helpen hieraan te denken. Het maakt het makkelijker om er gewoon een fijne dag of avond van te maken voor jezelf.
Ingrid - Zondag 17 december 2017 06:44
Helpend en waardevol deze blog. Sinds ik een kerstkindje heb, 26 december kan ik erg uitkijken naar de kerst en genieten, daarvoor wilde ik het liefst mijn bed in en er uit komen als de kerst weer voorbij was.......