Waarom jezelf kennen belangrijk is

 

Hoe ouder je wordt, hoe meer je jezelf leert kennen. Dat zeggen ze wel eens. Toch is het heel lastig als je jezelf nog niet zo heel goed kent. Dit was voor mij zo voor en tijdens mijn pubertijd en een stuk daarna. Ik wist niet goed wie ik was, maar wilde wel graag ‘iemand' zijn. Daarom keek ik heel erg naar anderen, probeerde ik dingen uit met mijn kledingstijl om mezelf te laten zien en piekerde ik vaak. Niet weten wie ik nou precies was of zou worden, gaf me een heel onzeker en naar gevoel. In combinatie met een laag zelfbeeld, voelde ik mij dan ook snel minder waard dan anderen of wilde ik dat ik anders was.

meisje
Bron

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik over mezelf leerde. Maar met de basis die ik had gelegd door alle onzekerheid en sombere gedachtes over het leven die ik al had vanaf ik klein was, vond ik het moeilijk om mezelf echt gezond te ontwikkelen. Ik kreeg een eetstoornis. Een vluchtroute, een omweg, een manier om met het leven om te gaan. Iets dat de kans om mezelf echt te leren kennen, nog meer verkleinde. Ik dook in een obsessie met eten, ver weg van mezelf. Ik stopte mezelf weg, vlakte mijn emoties af en wilde absoluut niet zijn wie ik was.

Tijdens de behandelingen die ik daarna volgde heb ik naar mezelf leren kijken. Daar gingen soms hele sombere gedachten mee gepaard, maar ook die leerde ik even aan de kant zetten. Juist zodat ik naar mijn echte ik kon leren kijken. Zodat ik mezelf kon leren kennen, ontwikkelen en kon leren accepteren. Ik, met mijn leuke en minder leuke kanten. Met mijn valkuilen en talenten. En dat was enorm belangrijk voor mijn herstel; mezelf leren kennen en accepteren. Beetje bij beetje.

Het heeft me dan ook heel wat jaren gekost om te staan waar ik nu sta. En nog steeds merk ik dat ik ieder jaar weer veel over mezelf heb geleerd. In relatie met anderen, door dingen die gebeuren in het leven, door moeilijke tijden of door leuke ervaringen. Het leven maakt mij wie ik ben. Maar mezelf daarin durven ontwikkelen en daarbij stilstaan en aandacht aan besteden, is wel enorm belangrijk.

Dat ik mezelf steeds beter leer kennen, geeft me een zekerder gevoel. Op het moment dat ik iets ontdek over mezelf wat minder leuk is of wat ik nog niet zo goed kan, maakt het me wel weer even onzeker. Maar daarna zie ik ook hoe ik daarin kan veranderen of dat ik sommigen dingen juist aan mezelf mag accepteren. Omdat dit is wie ik ben, en ik mezelf mag zijn.

foto
Bron

Mezelf kennen is ook heel waardevol omdat ik nu ook zie wat wel leuk is aan mij. Toen ik een eetstoornis had of nog erg negatief dacht, kon ik dat soms niet bedenken. Ik vond mezelf helemaal niet leuk genoeg. Ik zag vooral wat ik allemaal niet kon, niet deed, nog niet durfde of wat ik nooit zou kunnen bereiken. Mijn zelfbeeld was dan ook veel negatiever. Toen ik mezelf steeds meer leerde kennen, ontdekte ik dat ik naast negatieve punten, ook positieve punten had. En dat heeft mijn zelfbeeld goed gedaan. Ik moet die punten niet vergeten.

Zelfkennis is dus heel erg waardevol. En ik denk daarom ook dat het goed is om er regelmatig bij stil te staan en jezelf af te vragen of je nog genoeg aandacht besteed aan jezelf ontdekken. Je kunt jezelf namelijk op een heleboel manieren ontwikkelen en ontdekken. Een aantal dingen die mij erg goed helpen om mezelf steeds beter te leren kennen zal ik hieronder met jullie delen.

♥ Schrijven/Morning Pages
Schrijven is een van de dingen die mij heel erg heeft geholpen om mezelf echt te leren kennen. Juist omdat ik daardoor meer stilsta bij wat ik denk en voel, dan wanneer ik het enkel en alleen denk. Denken gaat snel en soms besef je niet goed wat je precies denkt of wat de waarde van die gedachte is. Schrijven kan juist dingen verhelderen en jou inzicht geven. In je eigen leven, in je gevoel en daardoor kun je dus leren wat er met jou gebeurt in bepaalde situaties, hoe je daarmee omgaat of kun je bewust een keuze maken om anders met dingen om te gaan. Je krijgt zo ook meer het gevoel dat je dingen kunt veranderen in je gedrag of juist terugbladeren en zien hoe je een vorige keer met de situatie omging en dat je dat soort dingen nu eenmaal moeilijk vindt.

morning pages

♥ Met jezelf evalueren na een heftige tijd
Naast gewoon van je af schrijven in een dagboek of in ‘Morning Pages', kun je ook bewust kiezen om tijdens en na een heftige periode waarin veel gebeurde, stress was of je niet lekker in je vel zit, even te beschrijven wat dit met je deed, hoe je ermee omging en hoe je dit in het vervolg kunt doen. Ook kun je dan meenemen wat je over jezelf hebt geleerd. Wat je valkuilen en pluspunten waren en de periode kun je daarmee soms ook juist goed afsluiten.

♥ Praten met verschillende mensen om je heen
Door te praten over dingen die jij moeilijk of leuk vindt, leer je veel over jezelf. Juist doordat anderen jou feedback geven. Ze merken op hoe jij met dingen omgaat of geven je advies, waardoor jij geconfronteerd wordt met hoe je dingen doet en hoe je dat anders zou kunnen doen. Daar leer je veel van. Ook kan praten met anderen je helpen om jezelf beter te leren kennen in rustige tijden. Vraag ook gerust feedback of advies over hoe jij dingen aanpakt, als mensen dat niet uit zichzelf doen. Openstaan voor meningen van anderen is natuurlijk wel wat anders, dan doen wat anderen zeggen en zelf geen mening meer hebben. Soms hebben mensen nu eenmaal een mening die anders is dan de jouwe, ook dan mag je gerust kiezen voor jouw eigen idee. Maar sta er wel voor open, want dat kan soms heel waardevol zijn.

♥ Uitdagingen opzoeken
Juist door dingen te doen die je niet gewend bent, buiten je comfortzone, kun je erg veel over jezelf te weten komen. Doe dus regelmatig dingen die je niet per se zelf uit zou kiezen in het dagelijks leven of juist iets wat je niet durft maar eigenlijk wel leuk lijkt. Soms is die ervaring niet enkel leuk of zelfs helemaal niet, maar je leert wel wat jij doet of wat je vindt van die activiteit of situatie. Een lange wandeling door de bergen, een dagje survivallen, een brommer ritje, een keer naar de bios met een date, op vakantie buiten Europa... het kan van alles zijn. Maar blijf jezelf uitdagen, daar leer je enorm veel van. Laat jezelf zien, ontdek jezelf.

♥ Je eigen gebruiksaanwijzing
Als je jezelf leert kennen, kan het fijn zijn om dat allemaal op te schrijven in een soort plan. Een gebruiksaanwijzing over jou. Wie jij bent, wat jij nodig hebt en waar jij je fijn bij voelt. Dat kan zoiets zijn als een anti-depressie plan of lees dit eens. Vul deze lijst met tips voor jezelf ook regelmatig aan met andere zelf-ontdekkingen. Je verandert en leert namelijk je hele leven bij.

meisje
Bron

♥ Tevredenheid over wie jij bent op dit moment
Wees daarnaast ook een beetje blij met wie je op dit moment bent. Misschien ben je nog niet die sterke, zelfverzekerde jonge vrouw die je ooit wilt worden. Toch ben je nu al iemand. En dat is goed. Je moet sommige dingen nog leren en dat kan dan wat minder leuk zijn voor jouw eigen gevoel. Toch is dat heel normaal. Je bent niet meteen wie je wilt zijn of worden. Dat heeft jaren tijd nodig. Maar wees wel gewoon tevreden met wie je op dit moment al bent, met al je gebreken. Want je hebt ook nu al hartstikke leuke kanten en mag ook nu al genieten van het leven. Je bent goed zoals je bent, ook nu al.

Jezelf kennen is waardevol. Stop jezelf dus niet weg in een eetstoornis en zoek hulp bij die problemen, zodat je jezelf kunt leren kennen. Dan kun je ook steeds beter met emoties, gevoelens, herinneringen of sociale situaties omgaan.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Vrijdag 9 juni 2017 16:42
Op dit moment doe ik hard mijn best te accepteren dat ik heel onzeker ben en dat die kwetsbaarheid er mag zijn. Hoe zwaar dat ook is geeft het wel kracht en vertrouwen!
Abenita - Vrijdag 9 juni 2017 16:48
Oh wat fijn, weer zo'n inspirerende blog van Nouska! Dankjewel :-)
Je hebt er al zoveel over geschreven, ik ga nu toch maar eens die morning pages uitproberen, ben benieuwd!
M. - Vrijdag 9 juni 2017 17:07
De grootste kunst vind ik niet om mezelf te leren kennen, maar om mezelf volledig toestemming te geven te zijn wie ik ben.
Kimberley Janssen - Vrijdag 9 juni 2017 17:24
Goede tips. Ik volg de meesten ook al op en weet uit ervaring dat ik me hierdoor zeker beter ben gaan leren kennen en veel nieuwe inzichten heb opgedaan.
britneyangel - Zondag 11 juni 2017 17:21
fijne blog