Vooroordelen over depressie

 

Een depressie kan voor omstanders moeilijk te begrijpen zijn. Iedereen is weleens somber, maar zó somber dat je niet meer wil leven en dat het je niet meer lukt om je bed uit te komen en te werken of naar school te gaan? Dat is lastig voor te stellen als je er geen ervaring mee hebt. Het is dan ook niet heel gek dat er best wat vooroordelen bestaan over depressies en mensen die hiermee te maken hebben. Natuurlijk weet iedereen dat een depressie een serieuze aandoening is, maar het kan best zo zijn dat, als dit lange tijd aanhoudt, omstanders gefrustreerd raken en bepaalde ideeën en gedachten krijg over de persoon in kwestie.

Is hij of zij bijvoorbeeld niet gewoon heel erg lui? En is het niet heel erg ondankbaar om zo te doen terwijl je het eigenlijk zo goed hebt? Waarom is diegene alleen maar met zichzelf bezig en doet hij of zij zo negatief? Zulke gedachten kunnen zomaar in je opkomen. Het zijn begrijpelijke gedachten, maar ook vooroordelen die niet juist zijn. In deze blog bespreek ik een aantal van die veelvoorkomende vooroordelen en leg ik uit waarom deze niet kloppend zijn. Ben je benieuwd hoe je het beste om kunt gaan met iemand die depressie is, lees dan eens deze blogs.

1. Lui
Omdat veel mensen met een depressie het heel lastig vinden om bijvoorbeeld uit bed te komen of deel te nemen aan gewone dagelijkse activiteiten die voor anderen heel vanzelfsprekend zijn, kan het al snel overkomen alsof zij lui zijn. Soms denken mensen ook dat iemand misschien wel depressief is, maar dat die stempel vervolgens als een soort vrijbrief gebruik wordt om maar niks te hoeven doen. Wat in dit geval vaak over het hoofd wordt gezien, is dat dat in bed liggen allesbehalve lekker is en dat het niet kunnen werken of studeren niet betekent dat iemand vakantie aan het vieren is.

2. Egoïstisch
Als je depressief bent, dan word je wereld vaak heel klein. Je bent alleen met je eigen gedachten en na verloop van tijd kan het zo zijn dat alles daar nog om lijkt te draaien. Dit betekent echter niet dat mensen met een depressie egoïstisch zijn of niet om anderen geven, integendeel. Vaak is juist te zien dat zij heel veel om anderen gegeven en zich zelfs, meer dan goed voor hen is, zorgen maken om anderen. Er kan echter een bepaald punt komen waarop er voor degene met de depressie simpelweg geen ruimte meer in het hoofd is om alles te kunnen verwerken. Het verschil met egoïsme is echter dat het bij hen nooit de intentie is om anderen te laten vallen of zichzelf boven andere mensen te stellen. Soms lukte het simpelweg niet meer om op meerdere dingen tegelijk te focussen.

3. Ondankbaar
Ondankbaar gaat vaak samen met opmerkingen als ''je hebt zoveel om voor te leven'' of ''er zijn zoveel mensen die het een stuk slechter hebben dan jij.'' Depressief zijn heeft echter niets te maken met wel of niet dankbaar zijn. Gek genoeg zijn veel mensen die kampen met een depressie juist erg bang om ondankbaar over te komen en schamen zij zich voor het feit dat zij zich voelen zoals zij zich voelen, ondanks alle mooie dingen die zij in het leven hebben. Veel mensen met een depressie zijn al ontzettend bang dat ze eigenlijk geen echte reden hebben om depressief te zijn en voelen zich hierdoor ontzettend schuldig. De realiteit is dat iedereen depressief kan worden, dat kunnen mensen zijn met heel veel problemen maar ook mensen die op het eerste gezicht alles lijken te hebben. Dat heeft weinig te maken met dankbaarheid.

4. Emo
Omdat een depressie geassocieerd wordt met somberheid, associëren we het automatisch ook met negativiteit en donkere, sombere mensen. Veel mensen denken daarbij weer aan ''emo’s'', terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Mensen die zich op een bepaalde manier kleden hoeven immers helemaal niet depressief te zijn en aan de andere kant is het ook zo dat daarmee een hele grote groep niet gezien wordt. Er zijn immers genoeg mensen met een depressie bij wie je aan de buitenkant niets kunt zien. Zij zien er altijd netjes en verzorgd uit en hebben misschien wel mooie en vrolijke kleding aan. Dit betekent niet dat zij niet depressief kunnen zijn.

5. Aandachtzoeker
Niemand wil gezien worden als een aandachtzoeker, ook mensen met een depressie niet. Aandacht zal dan ook niet de oorzaak zijn van een depressie. Wel kan het zo zijn dat iemand behoefte heeft aan aandacht, maar dan niet in de negatieve zin van dat woord. Aandacht zoeken klinkt alsof iemand wanhopig op zoek is naar iedere vorm van aandacht, terwijl behoefte aan aandacht er in de praktijk natuurlijk ook heel anders uit kan zien. Mensen kunnen ook behoefte hebben aan erkenning, liefde en genegenheid. Dit zou je op een bepaalde manier aandacht kunnen noemen, maar is een stuk minder negatief beladen.

6. Ongemotiveerd
Tot slot is een ander pijnlijk label dat mensen met een depressie ongemotiveerd zijn en ervoor kiezen om in deze situatie te blijven zitten. Dit heeft ook te maken met het idee dat zij lui zouden zijn. Het lukt niet om bepaalde dingen te doen en sommige mensen lukt het ook niet om bijvoorbeeld stappen te zetten in therapie. Hierdoor kan het voor de omgeving lijken alsof iemand er gewoon geen zin in heeft en helemaal niet vooruit wil komen. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat iemand niet gemotiveerd is maar dat is dan niet omdat diegene er geen zin in heeft. Het gebrek aan motivatie komt dan veelal voort uit de overtuiging dat het geen zin heeft om iets aan de problemen te doen en dat het nooit beter zal worden. Deze mensen zijn zo depressief dat ze gewoon niet inzien waar ze het voor zouden moeten doen. Dat is juist heel verdrietig en heeft weinig met niet gemotiveerd zijn of luiheid te maken.

Herken jij bepaalde vooroordelen?

Fotografie: MadalynChristine

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eline Sarah - Zondag 24 juni 2018 13:22
Dit had ik echt zo nodig!! Ik heb eigenlijk niemand in mijn omgeving waar ik mee praat ofzo. Mijn zus begrijpt het al helemaal niet. Zij heeft het continu over een knop dje ik moet omzetten. Was dat maar zo. Helaas is de realiteit anders; er is geen knop. Maar er is wel een mega leegte, een gigantisch schuldgevoel, angst en een berg negatieve gedachten.
Nienke - Zondag 24 juni 2018 14:00
Heel herkenbaar. Juist omdat deze vooroordelen er zijn, doe ik extra mijn best om het tegenovergestelde te zijn. Dit is helemaal niet nodig, maar ik heb constant het gevoel dat ik moet bewijzen dan ik wel gemotiveerd ben en niet lui ben en dankbaar ben.
LeRose - Zondag 24 juni 2018 15:20
Ik ook
Sowieso - Zondag 24 juni 2018 15:14
Klopt natuurlijk, maar ook interessant om eens onder de aandacht te brengen dat je niet iedereen met een depressie op deze manier door de dag komt... Ik krijg net met heel veel vooroordelen te maken omdat ik wel uit mijn bed kom, mijn uiterlijk verzorg en zo goed mogelijk probeer te functioneren. "Jij kan toch niet depressief zijn als je dat allemaal doet!" is iets wat ik regelmatig moet horen, zelfs van bepaalde professionals. Het kost me allemaal immens veel moeite, maar ik "moet" het doen omdat ik me schuldig voel, omdat ik mijn kinderen hun uitstapjes wil gunnen, omdat ik bang ben van wat de buitenwereld denkt, ... maar ondertussen heb ik continu het gevoel dat ik op instorten sta en als ik alleen ben komt alles op me af... ook dat kan depressie zijn...
LeRose - Zondag 24 juni 2018 15:20
Jup vooral als mensen Nederlanders die depressief zijn gaan vergelijken met een 3e wereld land of een land waar veel oorlog is.
Of als je weinig eet door Anorexia, ja in Afrika zouden ze al dat eten juist willen.



Zo kun je toch niet gaan vergelijken.
Vlinder - Zondag 24 juni 2018 15:43
Ik herken hierin vooral mijn eigen oordelen over mezelf.
Lost girl - Zondag 24 juni 2018 17:27
De knop omzetten, hoor ik inderdaad vaak. Ga van de kleine dingen in het leven genieten is ook bekend. En van die familieleden die zelf iets overwonnen hebben door een dummieboek van de een of andere positievietijdsgoeroe. "je kiest er zelf voor om alles negatief te zien".
Elizabeth4 - Zondag 24 juni 2018 18:49
Oh wat een herkenning! Goede blog!
Jessica - Zondag 24 juni 2018 20:08
Wat een herkenning!
Bedankt voor deze mooie blog
Jip - Zondag 24 juni 2018 21:41
"begin niet met pillen, dat is troep. Probeer mindfullness". Na een jaar therapie zonder vooruitgang...
EE. - Maandag 25 juni 2018 09:59
Nou mis ik het (naar mijn mening) allerbelangrijkste vooroordeel:
Dat mensen met een depressie hun bed amper uit komen, niet naar school/werk kunnen en hele dagen niets doen.

Het steekt mij gewoon dat mensen denken dat als je wél elke dag op tijd opstaat, wél naar school/werk gaat, wél elke dag naar buiten gaat, wél op vrije dagen iets (kleins) onderneemt en wél probeert om wat onder de mensen te komen, dat je dan niet depressief zou kunnen zijn en dat het dus ook niet ernstig is. Dat vind ik het meest vreselijke vooroordeel wat er is. Daarmee weigert men het lijden van een subgroep depressievelingen te erkennen.
Anne - Vrijdag 28 september 2018 14:11
Hoi EE,

Erg hè, die vooroordelen. Als je depressief bent, dan moet je dat kunnen zien 😳.
En als je zoveel dingen kunt doen, dan valt het allemaal wel mee. Ik kan daar soms nog steeds zó boos over worden! Wie wil nou aan iedereen vertellen hoe kut je je voelt?! Mensen snappen er toch geen bal van, dus je kunt vaak beter alles verbloemen door een toneelstukje op te voeren. De kunst is om nare opmerkingen los te laten en hier alleen over te praten met lotgenoten. Zij begrijpen wat je doormaakt. Zullen je steunen en nooit veroordelen.
Het enige waar je behoefte aan hebt is begrip, erkenning, liefde en een luisterend oor. Al het andere is overbodig. Sterkte! (Ik lijd mijn hele leven al aan depressies).

Liefs Anne
D - Maandag 25 juni 2018 11:35
Of het nog steeds misselijkmakende worden. Misschien moet je uit de 'slachtofferrol'.
D - Maandag 25 juni 2018 11:35
worden * woord
W - Dinsdag 26 juni 2018 14:20
@EE Ja precies dat.
wietje24! - Dinsdag 26 juni 2018 14:22
heel erg herkenbaar, helaas
Moeder van 3 - Zondag 24 maart 2019 22:00
Zo herkenbaar! Die slachtofferrol ook dat zei mn beste vriendin! Ik durf sommige mensen niet te vertellen dat ik depressief ben, zoveel vooroordelen en nu al ruim 1,5 jaar thuis van het werk omdat ik veel te lang met een depressie heb doorgelopen en uiteindelijk totaal ben ingestort. Pas nu begin ik er ook over te lezen, beetje ontkennende fase gehad denk ik, en nu merk ik las dat als ik een dag me meer gewoon voel dat de depressie niet over is.