Vooroordelen bij eetbuistoornis

 

Vooroordelen kunnen vaak bij iets onbekends ontstaan. De minst bekende, maar meest voorkomende eetstoornis is de eetbuistoornis. Iets wat je niet goed kent, kan zorgen voor vooroordelen op basis van andermans mening of dat wat je aan de oppervlakte te zien krijgt. Dit kan weer zorgen voor onbegrip en onterechte gedachtes en reacties. Bij eetstoornissen kunnen deze vooroordelen ook zorgen voor nare opmerkingen en niet helpende tips, ondanks dat ze soms wel goed bedoeld zijn...

Een eetbuistoornis, oftewel Bing Eating Disorder (BED), is één van de minder bekende eetstoornissen waar nog vaak veel onbegrip voor is. Net als bij andere eetstoornissen gaat het bij BED ook niet om het eten. Er zit vaak veel meer achter dan een ander zou denken of zien. Doordat BED nog een redelijk onbekende eetstoornis is, zorgt dit soms voor onterechte misvattingen.

foto
Bron

Mensen met BED hebben altijd overgewicht
Zoals de naam eetbuistoornis al zegt is het hebben van eetbuien één van de voornaamste kenmerken van BED. Hierdoor wordt deze eetstoornis vaak geassocieerd met het hebben van overgewicht, wat zou voortkomen uit de eetbuien. Zij eten tenslotte altijd heel veel. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn doordat mensen met BED niet de hele dag door eetbuien hoeven te hebben. Daarnaast kunnen andere factoren meespelen, waardoor het helemaal geen gegeven hoeft te zijn dat mensen met BED overgewicht hebben. Voordat overgewicht ontstaat, kan je ook al lijden aan een eetbuistoornis. Er zijn ook genoeg mensen met een eetstoornis waarbij je dit niet direct terug zal zien aan het uiterlijk. Het gaat om dat wat er in je hoofd omgaat en hoe je met jezelf en je gevoelens omgaat. Het gaat niet om dat specifieke gewicht.

Mensen met BED hebben gewoon geen zelfcontrole.
Mensen die te veel eten hebben gewoon geen zelfcontrole. Mensen die dik zijn eten te veel. Dik zijn is een keuze. Tegenwoordig word je op diverse manieren blootgesteld aan een beeld van hoe je eruit zou moeten zien en hoe gezond je moet zijn. Daardoor kunnen er bij voorbaat al vooroordelen ontstaan bij mensen die ergens tegenaan lopen op het gebied van eten. Je moet gewoon meer/minder eten. Bij eetstoornissen gaat het vaak niet om het eten. Zoals hierboven omschreven zijn eetstoornissen ook lang niet altijd terug te zien in het uiterlijk. Iemand met een eetstoornis heeft een psychisch probleem. Het gaat niet om het kiezen tussen wel of niet eten, aangezien het niet gaat om het hongergevoel. Het heeft te maken met de onderliggende problemen.

Diëten is de oplossing bij BED
Voor een gemiddeld persoon kan het volgen van een dieet al grote veranderingen met zich meebrengen. Het aangaan van een nieuw eetpatroon is niet altijd even makkelijk. Dit is al helemaal niet makkelijk als je worstelt met een eetstoornis zoals BED. Niet alleen verhelpt het de problemen vaak niet, het kan er ook voor zorgen dat het de eetstoornis verergert als je een dergelijke verandering op de verkeerde manier aanpakt. Mensen met een eetstoornis wordt altijd aangeraden om een nieuw eetpatroon aan te leren met behulp van professionele ondersteuning.

foto
Bron

Alleen blanke vrouwen kampen met BED
Eetstoornissen zijn vaak niet in alle culturen of gemeenschappen even bekend. Dit betekent echter niet dat alleen blanke, westerse vrouwen te maken hebben met eetstoornissen zoals BED. Doordat eetstoornissen niet in alle culturen even bekend zijn, betekent het helaas vooral dat niet iedereen de juiste hulp kan krijgen. Daarnaast lijkt het probleem voornamelijk bij vrouwen voor te komen doordat mannen minder snel hulp zullen zoeken voor eetproblemen. Het idee dat een eetstoornis niet bij een man voor kan komen is daardoor ook geheel onterecht. 

BED is geen echte eetstoornis
Ondanks dat BED nog niet heel lang in het DSM is opgenomen, is het wel degelijk een erkende eetstoornis. Het is niet vergelijkbaar met iemand die nog een bord eten opschept omdat het lekker is of wanneer je een zak chips leeg eet zonder dit door te hebben. Bij BED gaat het om het verlies van controle over het eten waardoor je op een punt komt waarop je niet kan stoppen. Het voelt niet fijn, het is niet omdat je honger hebt. Je wilt het helemaal niet, maar je bent er de controle over kwijt. Binnen een korte tijd kan je tijdens een eetbui zoveel eten dat je er ziek van wordt, waarna er een intens gevoel van verdriet en schuld volgt. Desondanks kan het vaak lastig zijn om het bij één eetbui te houden. Er wordt gesproken van BED als je minstens één eetbui hebt voor een periode van minstens drie maanden. Het is geen keuze, het is een stoornis.

Artikel: bron

Tegen welke misvattingen ben jij aangelopen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-ML- - Maandag 23 april 2018 10:34
Afgelopen weekend nog... 's Nachts wakker worden van de misselijkheid, letterlijk ziek van de eetbuien. ''Acute griepaanval'' zeiden mijn ouders. Maar ik wist wel beter.

Sinds een aantal maanden heb ik bijna dagelijks eetbuien, en het is alsof ik het gewoon niet kan stoppen. Ik wil geen getallen noemen, maar hierdoor ben ik ruim 10 kg aangekomen en ik krijg dit ook te horen uit mijn omgeving. Meer in de zin van ''je ziet er goed uit, ik kan zien dat je bent aangekomen!'' auwtch.

Ik heb wel gesprekken met een psycholoog, maar zij denkt dat ik gewoon ben aangekomen door een gezond eetpatroon na een lange anorectische periode. Ze weet dus niet van mijn eetbuien en dat dat de oorzaak is van het aankomen. Ik wil er wel over praten met haar, maar ik schaam me zo erg.
Karen - Maandag 23 april 2018 14:34
Ik ben nu in behandeling bij de eetkliniek Ursula in Leiden (=GGZ / Rivierduinen) Ik heb alleen BED. Maar er zijn daar mensen die worstelen tussen BED en anorexia.
Neem anders eens contact op met hen. Ik weet niet waar je woont. Mogelijk zijn er nog meer van deze klinieken in Nederland.
Eerste eetmanagement gehad en nu schematherapie. Ze zijn echt goed daar. Dit kan je niet alleen oplossen. Veel sterkte.
Maria - Maandag 23 april 2018 11:16
@ML, herkenbaar, in die zin dat hulpverleners alleen weten wat je ze vertelt.
Voordelen - Maandag 23 april 2018 11:33
Ik las per ongeluk voordelen en werd al meteen vrolijk. Ik dacht welke voordelen hebben eetbuien. Helaas niet goed wakker en blijkt het vooroordelen te zijn. Kan wel janken.
Marleen - Maandag 23 april 2018 11:35
Maar... dat van die geen controle hebben klopt toch? Anders is het toch geen eetstoornis? Mensen met an of bn of nao hebben ook geen controle over hun eetgedrag. Waarom zou je dat bij bed niet mogen erkennen? Ik vind dat je die mensen tekort doet als je suggereert dat ze het wel onder controle hebben. Want dan is het zeg maar hun eigen schuld, en dat klopt dus niet.
Dees - Maandag 23 april 2018 11:36
Ik reageerde precies het zelfde, tegelijk met jou ;)
Denk dat het beter kan zijn: "Mensen met BED hebben gewoon geen zelfcontrole". Als vooroordeel.
Redactie Proud2Bme - Maandag 23 april 2018 11:39
Klopt helemaal! Ietwat onhandig geformuleerd dat kopje. In de eerste zin eronder stond hij al uitgelegd, maar we passen het even aan :) Thanx!
Dees - Maandag 23 april 2018 11:35
"Mensen met BED hebben gewoon geen controle over het eten"
Is dit niet juist wél waar? Is een eetbui niet een periode van controle verlies? Niet dat je daarmee geen ZELFcontrole hebt, maar ik heb (objectieve) eetbuien (geen BED, maar wel andere ES) wel altijd ervaren als een moment waarop jijzelf geen controle meer hebt over wat je eet..
Lost girl - Maandag 23 april 2018 13:26
Oké, het kan zijn dat je in het begin nog geen overgewicht hebt maar als jij meerdere keren per week of per dag eetbuien hebr kom je met tientallen aan. En ja dan ke ijg je alle vooroordelen mee die aan obesitas plakken.
Waarom zelfs bij een stuk over bed foto's van magere modellen? Echt me aan gestoord, niet de beste keuze!
blub - Maandag 23 april 2018 21:51
ik ben het eens met lost en ik heb het een hele tijd terug ook al als tip aangegeven. dat ik het zo jammer vind in de artikelen die bijv over mannen gaan of over overgewicht er vaak fotos staan van dunne jonge meiden. ik denk dat het juist goed is als je bij een artikel gewoon een mannenfoto plaatst of iemand met een maatje meer. dit geeft een onrealistisch beeld
Anellin - Dinsdag 24 april 2018 07:40
ML: dit klinkt mij heel erg bekend, misschien helpt het je om de blogs over extreem honger te lezen. Ik zelf dacht ook dat anorexia overging in BED. Nu weet ik dat het extreem honger was. Ik heb hier heel erg onder geleden. Mijn advies is dan ook zoek zo snel mogelijk hulp...!
Ingrid - Dinsdag 24 april 2018 16:20
@ML Je hoeft hier niet alleen voor te staan ik hoop dat je voor jezelf kiest, zoek hulp, spreek je uit,je hoeft je echt niet te schamen.
Carlijn - Maandag 7 mei 2018 20:36
Fijn dat dit artikel er is. Volgens mij moet er in de laatste alinea staan: "Er wordt gesproken van BED als je minstens 1 eetbui per week hebt voor een periode van minstens drie maanden."