Voordelen van een gezond gewicht

 

Jarenlang heb ik enorme moeite gehad met het hebben van een gezond gewicht. Regelmatig ging ik weken lang streng vasten, waardoor ik in een vogelvlucht gewicht verloor, waardoor mijn BMI laag werd. Ik heb wel ondergewicht gehad, maar nooit ernstig veel en mijn eetstoornis vond mijn gewicht ook nooit laag genoeg. Na een tijd lang streng vasten moest ik weer normaler gaan eten van mezelf, omdat er een tentamen aan zat te komen en ik deze goed wilde maken.

Wat mij ook geholpen heeft om het afvallen te beperken is sporten (turnen en de sportschool), want hiervoor had ik spieren nodig. Pas toen ik weer in een terugval zat en intensieve eetstoornis therapie ben gaan volgen, heb ik geleerd wat een normaal gewicht en een normaal eetpatroon was. vooral door het volgen van een eetlijst. In therapie ben ik wel wat aangekomen, maar vooral na therapie toen ik eindelijk echt de stap heb durven zetten naar herstel. Hierdoor is er nog wat gewicht bij gekomen, waardoor ik nu een gezond en stabiel BMI heb en mijn eetpatroon redelijk eetstoornisvrij is.

De voordelen van een gezond gewicht

Soms heb ik helaas nachten dat ik wakker lig en mijn lichaam verafschuw, of dat ik weer een veel te laag gewicht wens. Ik kan dan niet meer naar mezelf in de spiegel kijken en voel constant een dikke buik, terwijl niemand mij te dik vindt en mijn gewicht ook echt niet te hoog is. Op deze momenten helpt het mij heel erg om te bedenken wat de voordelen zijn van mijn lichaam ten opzichte van toen ik het veel minder goed verzorgde en het ook minder woog. Dit helpt mij vaak uit een terugval dus ik hoop dat deze voordelen jou ook goed kunnen helpen!

Mijn voordelen van een gezond gewicht

Wat voor mij denk ik wel het grootste voordeel is van een gezond gewicht hebben, is het hebben van meer energie. Als ik wakker word heb ik bijna elke dag ontzettend veel zin om aan de dag te beginnen. Ik hoef mijn ochtend niet meer te beginnen met koppen zwarte koffie om te zorgen dat ik iets kan gaan doen. Ik kan veel meer doen gedurende de dag en kan ook actiever deelnemen aan mijn studie, mijn sport en op sociaal gebied.

Mijn concentratie is ook veel beter dan het altijd was. Ik lag praktisch te slapen op school en kreeg dus erg weinig mee. Ik deed ontzettend lang over opdrachten en het lukte mij niet om boeken te lezen. Doordat ik meer energie en een betere concentratie heb, heb ik veel meer plezier in wat ik doe. Ik neem namelijk meer informatie op, weet meer om over te praten, waardoor sociaal contact leuker is, en ik presteer ook beter.

Voordelen van een gezond gewicht

Al helemaal op momenten dat ik net veel was afgevallen, was het heel goed te zien als ik wat gegeten had, doordat ik een opgezette buik kreeg na een maaltijd. Ik kan nog steeds wel verschil aan mijn lichaam zien tussen voor het ontbijt en vlak na het avondeten, maar dit is minder groot waardoor ik me ook minder gespannen voel.

Sinds ik beter eet en een gezonder gewicht heb, heb ik ook minder last van spierpijn en blessures. Dit komt denk ik doordat ik meer eiwitten eet, waardoor mijn spieren zich beter kunnen herstellen. Ik heb minder blessures, omdat ik me minder suf voel en hierdoor minder vaak val en mijn reflexen beter werken.

Ik had het ook heel vaak koud. Voor mij is het nu normaal dat ik me kan kleden tegen de meeste weersveranderingen, maar met een lager gewicht kon ik dat niet; ik bleef het toch koud hebben.

Door mijn lichaamsgewicht over het algemeen te accepteren hoef ik ook niet meer streng te diëten om mijn BMI te controleren. Door lange tijd normaal te eten heb ik ontdekt dat mijn huidige BMI goed bij mijn lichaam past. Dit weet ik doordat het nauwelijks schommelt, het niet veel uitmaakt als ik een keer een lekker broodje, ongezonder avondeten of snoepje neem en ik niet constant last heb van honger of een vol gevoel.

Ik ben minder prikkelbaar, waardoor mijn emoties minder heftig zijn. Ik kan makkelijker mijn grenzen aangeven en dit vinden mensen om mij heen ook prettig. Hierdoor zit ik ook weer lekkerder in mijn vel.

Een puntje waar ik zelf nog best vaak moeite mee heb, is het hebben van een vrouwelijk lichaam, met mooie borsten die een bh nodig hebben. Ik vind dit dus nog een beetje lastig, maar ik denk dat vrouwelijkheid zeker iets is waar je trots op mag zijn en ook een reden is om een gezond gewicht na te streven.

Voordelen van een gezond gewicht

Er zijn bij mij periodes geweest waarin vooral klasgenoten zeiden dat ik anorexia had, terwijl ik dit zelf ontkende. Dit kwam door mijn eetstoornis gedrag dat ik kennelijk toch niet te hele tijd verborgen kon houden. Gelukkig is de eetstoornis over het algemeen bij mij aan de buitenkant niet heel duidelijk zichtbaar geweest, waardoor mij niet constant van buitenaf opgelegd werd om me als iemand die een eetstoornis had te gedragen. Hierdoor was het voor mij makkelijker om te kiezen voor herstel en afstand te nemen van mijn identiteit als ‘meisje met de eetstoornis’ en te kiezen voor een eigen identiteit. Wat een belangrijke reden voor mij was om te kiezen voor herstel was de volgende gedachte:

‘Ik ben niet een eetstoornis, ik ben mezelf en ik mag zelf kiezen wie dat is en hoe mijn toekomst er uit gaat zien.’

Ik hoop dat jij ook jezelf blijft of durft te gaan kiezen voor het worden van jezelf en dat je wat hebt aan mijn verhaal in deze blog. Jouw geluk en persoonlijkheid zijn zo veel meer waard dan jouw gewicht!


Wil jij ook een gastblog, dankwoord of jouw verhaal laten publiceren op Proud2Bme? Mail dan je verhaal in een Word bestand met twee foto's in een aparte bijlage naar redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Louise - Zondag 25 november 2018 22:32
Wat mooi geschreven!!! Herkenbaar ook dat het fijn is om niet gedeeld te hebben met je omgeving, dan zou ik herstel ook veel moeilijker vinden.
Britt1988 - Maandag 26 november 2018 16:01
Vooral die constante honger.... die ben ik beu maar toegeven er aan durf ik nog niet! :(
zo - Maandag 26 november 2018 16:45
je hebt helemaal gelijk. en toch blijft het zo moeilijk