Voor jezelf kiezen

 

voor jezelf kiezenHet is een cliché, maar clichés zijn er niet voor niks: "Je kan pas van een ander houden als je eerst van jezelf houdt". Iedereen kent deze uitspraak wel. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die hier ook werkelijk iets mee doen. Veel mensen hebben het idee dat ze er eerst voor anderen moeten zijn voordat ze er voor zichzelf mogen zijn. "Als je jezelf op de 1ste plek zet dan ben je egoïstisch, zo hoort het niet." Dat is niet zo! Want hoe kan je er voor anderen zijn als je er niet eens voor jezelf kan zijn? Kiezen voor jezelf is kiezen voor geluk...

Het is niet zo gek dat sommige mensen het idee hebben dat jezelf op de eerste plek zetten niet netjes is, vaak wordt het voor jezelf kiezen in onze maatschappij afgeschilderd als egoïstisch en niet correct. Zo mag je in een officiële tekst of brief eigenlijk nooit beginnen met "ik" omdat dat niet netjes zou zijn. Ook hebben de meesten geleerd zichzelf pas als laatst te noemen wanneer ze over een groep mensen praten. Als je wat uitdeelt dan neem je zelf pas het laatst... zo zijn er nog genoeg voorbeelden te bedenken.

Is jezelf op nummer één zetten dan niet egoïstisch? Nee. Natuurlijk is het heel goed om hier je balans in te vinden, maar als je altijd maar voor anderen leeft en daardoor slecht voor jezelf zorgt dan zul je dat op den duur gaan merken. Niemand houdt dat vol. Bedenk jezelf daarbij ook dat voor jezelf kiezen niet betekent dat je tégen de ander kiest.

Voor jezelf kiezen

Een gedachte die bij veel mensen door het hoofd spoken is ik verdien het niet. "Ik verdien het niet om lief gevonden te worden, ik verdien het niet om wat lekkers te pakken, ik verdien het niet om leuke kleding te kopen, ik verdien het niet om..." Zomaar wat uitspraken die op het forum zijn gedaan.
Maar waarom zou je dat denken? Waarom zou jij het niet verdienen? Net als ieder ander verdien jij het wel!

Het is dus duidelijk dat ook jij voor jezelf mag kiezen, want ook jij verdient het. Maar hoe doe je dat dan, voor jezelf kiezen?

Om te beginnen zijn er een aantal dingen die op het eerste gezicht misschien heel logisch lijken, maar die in de praktijk moeilijker blijken te zijn. Zo is het bijvoorbeeld goed er op te letten dat je je tijd en energie alleen maar steekt in dingen die JIJ belangrijk vindt. Het is heel lief en sociaal om dingen voor een ander te doen, maar niet ten koste van jezelf. Doe dus niks waar je zelf niet achter staat en durf ook eens "nee" te zeggen. Je eigen grenzen bewaken is heel belangrijk!

 

voor jezelf kiezen


Jezelf en je gezondheid op nummer één zetten betekent tijd vrijmaken om dingen te doen die goed voor je zijn. Je hoeft niet altijd te doen wat andere mensen van je vragen/verwachten. Soms is het ook wel eens goed om te kijken naar wat jij nodig hebt voordat je je bezig gaat houden met wat anderen nodig hebben.

Veel mensen hebben altijd wel een to-do lijst achter de hand. Doordat we nog zo veel dingen moeten doen komen we niet meer toe aan onszelf. Dus zet jezelf eens boven aan je to do lijst! Leer voor jezelf kiezen, uiteindelijk doe je daar niet alleen jezelf maar ook anderen ook een groot plezier mee.

Kan jij voor jezelf kiezen?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

max - Zondag 7 oktober 2012 18:19
zo waar....maar wat als je dat nooit gedaan hebt en nu het wel moet eigenlijk ook niet kan doen, gewoon niet weet hoe, het niet kan doen, eerst jezelf....
goed stuk, zet me wel aan het denken, nu nog het doen.....doe ik dan niemand tekort, echt niet?????
o - Zondag 7 oktober 2012 18:47
Met sommige dingen kan ik heel goed voor mezelf kiezen, met andere dingen totaal niet. Ik leer steeds meer te kiezen voor ontspanning op het moment dat ik dat echt even nodig heb, maar tegen een ander nee zeggen vind ik moeilijk. En daarbij is winkelen een ramp voor mij, want 'dat verdien ik niet', waardoor ik me er vaak alleen met moeite toe kan zetten om slechts één klein ding te kopen en meer lukt dan niet.
thatsme - Maandag 8 oktober 2012 16:59
ik kan niet voor mezelf kiezen. en al zou ik voor mezelf kiezen gaat het helemaal mis. nu heb ik de controle over mezelf door niet voor mezelf te kiezen..
ik ben te bang dat ik iemand te kort doe.. ik ben anders zo egoistisch en dat wil ik echt niet.. wat moet ik nu doen?
amanda - Maandag 8 oktober 2012 18:49
ik vind dat ook echt moeilijk om te kiezen voor mezelf ik wacht altijd af, en ben ook best onzeker van wat als ik dat kies wat zou de rest dan vinden ook bv bij iets lekkers nemen in de supermarkt ik koop alleen zo iets als ik er dan iets gezonds bij hoor, stel wat die cassiere zou denken


xx
E - Maandag 8 oktober 2012 22:08
Ik zeg ook zo vaak ik verdient het niet of ik ben het niet waard :P